Hipertiroidismul la pisici, simptome, tratament și cauze

Hipertiroidismul în pisici

Hipertiroidismul este o condiție foarte frecventă la pisici, în special la vârsta de zece ani.

Ce și unde sunt glandele tiroide?

Glandele tiroide sunt structuri mici, situate la jumătatea gâtului în pisici, pe fiecare parte a traficului de vânt, unul din stânga și unul pe dreapta.

Ele produc hormoni tiroidieni, care acționează ca pedala de accelerație într-o mașină, oferind animalelor de energie și entuziasm pentru viață.

Ce poate merge în neregulă cu glandele tiroide?

Prea mult hormon tiroidian determină un animal să se comporte ca și cum pedala lor de accelerație este împinsă permanent până la podea, în timp ce dacă nu există un hormon tiroidian suficient, animalul devine somnoros, lipsit de energie și devenind lent și letargic.

Ambele anomalii pot apărea în animale de companie, cu supraproducția hormonului cunoscut sub numele de "Hipertiroidism", și sub-producția numită "Hipotiroidism".

Există o diferență interesantă între câini și pisici: câinii tind să sufere Hipotiroidismul În timp ce pisicile suferă de boala opusă: hipertiroidism, sau o glandă tiroidă hiperactivă.

Ce este hipertiroidismul în pisici?

Hipertiroidismul apare atunci când există un nivel ridicat de hormon tiroidian produs de una sau ambele glande tiroide într-o pisică.

Este o problemă uimitor de comună în pisici: este văzută mai mult decât orice altă problemă a hormonului pisicilor, iar într-un studiu recent al pisicilor deasupra vârstei de zece fiind eșantionul de sânge, 21% au avut hormoni tiroidieni crescuți. Vârsta medie la momentul diagnosticului este de 13 ani.

Ce cauzează hipertiroidismul în pisici?

Nimeni nu știe ce cauzează hipertiroidismul, dar au fost observate următorii factori posibili factori de risc:

  • Utilizarea gunoiului de pisică.
  • Mâncarea unei diete constând din mai mult de 50% alimente conservate.
  • Mănâncă o dietă alimentară pe bază de pește, conservată.

* Tratamentele de purici au fost excluse ca factor care contribuie

Hormonul tiroidie excesiv este produs de țesut anormal tiroidian: din punct de vedere tehnic, este descris ca "hiperplazie a adenomatousului funcțional" sau "adenoame tiroidiene".

În termenii lui Layman, aceasta este adesea descrisă ca o "tumoare benignă": nu este malignă sau canceroasă și nu se va răspândi în altă parte a corpului.

În aproximativ 70% din cazuri, ambele glande tiroide sunt afectate, cu 30% care afectează doar o singură glandă. Cancerul malign al glandei tiroide este rar la pisici; Este cunoscut sub numele de carcinom tiroidian și provoacă doar 1-2% din cazurile de hipertiroidism.

Care sunt simptomele (semnele) hipertiroidismului în pisici?

În mod obișnuit, semnele de hipertiroidism se dezvoltă treptat, peste câteva luni. Adesea, îngrijitorul pisicilor observă o serie de simptome care se dezvoltă în animalele de companie.

  • Schimbări în comportamentul pisicii și obiceiurile.
  • Un fostă placid, pisica ușoară poate deveni mai agitată și mai iritabilă.
  • Apetitul este adesea afectat, cu schimbări în alimentele preferate, precum și un apetit semnificativ sporit.
  • A crescut setea.
  • Creșterea urinării, uneori cu accidente în casă.
  • Creșterea vocalizării, cu pisici care urlă și se întunecă mai mult decât înainte.
  • Vărsături intermitente.
  • Cel mai indicator semnal este pierderea în greutate, în ciuda unui apetit crescut.

Dacă pisica dvs. prezintă o combinație a unor semne enumerate mai sus, este important să le duceți imediat la VET.

Diagnosticul hipertiroidismului este imposibil fără a face un test de sânge și cu cât se va face mai devreme diagnosticul, va fi dat mai devreme tratamentul, iar cu cât animalul dvs. de companie va fi pe drumul spre a fi complet sănătos. Aceasta nu este o boală care va dispărea de la sine, nici nu va răspunde la remedii la domiciliu de orice fel.

Imaginea clasică a unei pisici hipertiroidale pe care veterinările le au în minte este o pisică veche, strălucitoare, subțire, care mănâncă foarte mult, bea mai mult decât de obicei și vărsături ocazional.

Acestea fiind spuse, există câteva cazuri care nu arată potrivite această imagine și există câteva pisici care prezintă aceste semne, dar au o glandă normală tiroidă. Acesta este motivul pentru care este atât de important să vă verificați pisica de către VET dacă sunteți îngrijorat de sănătatea lor în vreun fel.

Pisicile tinere pot obține hipertiroidism?

În timp ce hipertiroidismul este mai frecvent cu promovarea vârstei, ea poate fi văzută la pisicile mai tinere din când în când, cu cazuri în literatura de specialitate, care descrie chiar și cazuri rare de pisici sub un an de vârstă cu hipertiroidismul.

Este hipertiroidismul dureros?

În timp ce hipertiroidismul nu provoacă durere în pisicile afectate, trebuie să existe un anumit nivel de disconfort asociat semnelor unei inimi de curse, natură iritabilă și a foametei crescute dificil de satisfăcut.

Dacă hipertiroidismul nu este tratat, semnele de boală vor deveni din ce în ce mai severe, cu pisicile afectate devenind în cele din urmă emaciate și slăbite. Nu este nevoie ca acest lucru să se întâmple: tratamentul este foarte eficient.

Nu are nici un rost să încerci să ajuți o pisică cu hipertiroidism prin hrănirea lor mai mult, chiar dacă ele par a fi strict foame. Hormonii tiroioizi suplimentari din sângele lor vor împiedica folosirea corectă a acestei alimente suplimentare și vor continua să piardă în greutate, indiferent de cât de mult le hrăniți.

Ce găsesc veterinarii atunci când examinează fizic o pisică cu hipertiroidism?

Pe lângă faptul că pacientul lor este o pisică mai veche, mai strălucitoare, subțire, există trei semne specifice care vede veterinarii atunci când examinează un caz suspectat.

  1. Ritmul cardiac este de obicei ridicat: De obicei, ar putea fi peste 200 pe minut, ceea ce este mult mai rapid decât rata normală de aproximativ 150 până la 160 de bătăi pe minut.
  2. Când VET ascultă inima, precum și rata rapidă, ei pot auzi un murmur de inimă, o bătaie neregulată a inimii, cauzate de efectul hormonilor tiroidieni excesivi asupra inimii și asupra sistemului nervos. În aproximativ 20% din cazuri, pisicile afectate au, de asemenea, hipertensiune arterială.
  3. Rata de respirație poate fi, de asemenea, mai rapidă decât cea normală, la peste 30 pe minut. Rata de respirație este în mod normal între 10 - 25 respirații pe minut)
  4. O mică bombă tare poate fi adesea simțită, pe partea inferioară a gâtului, ca o mazare înghețată sub piele, în locația glandei tiroide. Aceasta este glanda tiroidă mărită și poate fi resimțită pe una sau pe ambele părți. Când acest lucru este prezent, acesta confirmă practic diagnosticul, dar este încă important să urmați acest lucru cu teste de laborator pentru a fi 100% sigur.

Ce teste de laborator sunt utilizate pentru a confirma hipertiroidismul la pisici?

O probă de sânge este o parte esențială a confirmării diagnosticului hipertiroidismului. Veterinarii încep adesea prin efectuarea unei așa-numite "bază de date minimă", ceea ce înseamnă hematologie (verificarea celulelor sanguine roșii și albe) și un panou biochimie (măsurarea unei game de enzime și substanțe chimice în fluxul sanguin),

Multe pisici afectate au schimbări caracteristice ale celulelor sanguine, în timp ce 90% au creșteri de enzime hepatice, precum și alte schimbări biochimice. Probele de urină pot fi de asemenea recomandate pentru a evalua funcția renală în detaliu.

Pentru a fi definitiv cu privire la diagnosticare, este necesar să se măsoare direct hormonii tiroidieni: nivelul serului T4 este aproape întotdeauna ridicat, confirmând că pisica este hipertiroidă. Din motive complexe, aproximativ 10% din pisicile hipertiroide au nivele normale T4: acești indivizi trebuie să aibă teste mai complexe de laborator efectuate (e.G. "Concentrația de T4 fără ser").

Rezultatul final al fazei de testare a laboratorului acestor pacienți este că pisica dvs. poate fi acum un caz confirmat de hipertiroidism.

Cum se tratează hipertiroidismul la pisici?

Odată ce diagnosticul de hipertiroidism a fost confirmat, există patru forme principale de tratament, cu cea mai bună alegere în funcție de situația individuală a pisicii.

Fiecare alegere de tratament diferită poartă o etichetă de preț diferită, iar acest lucru va varia de la zona la zonă: trebuie să vă adresați medicului veterinar pentru o estimare completă a tratamentului la început, astfel încât să știți cât de mult aveți nevoie de buget.

Medicamente orale

Cel mai simplu răspuns este o tabletă zilnică pentru a suprima producția hormonală. Dacă un proprietar se simte fericit, oferindu-le comprimatele lor de pisici, atunci acesta poate fi cel mai simplu mod. Cu toate acestea, aceasta înseamnă comprimarea zilnică pentru întreaga durată de viață a pisicii și există un risc mic ca tumora tiroidiană să ajungă să devină malignă, deci merită să luați în considerare celelalte opțiuni de tratament.

Terapie dietetică

Dacă o pisică hipertiroid este hrănită o dietă specială (e.G. Hills Y / D) care are un nivel deliberat de iod (o componentă cheie a hormonilor tiroidieni), atunci nivelul hormonului tiroidian se va întoarce la normal în 4 săptămâni. Cu toate acestea, nu toate pisicile se bucură de a mânca acest tip de dietă și dacă o pisică are acces la orice alte surse alimentare sau de apă (e.g pisici care merg afară, băutură din apă bine, vânătoare, etc), atunci efectul benefic nu va fi văzut.

Îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide

Chirurgia pentru a elimina tumora tiroidei mici este o altă posibilitate. Acest lucru poate fi mai costisitor pe termen scurt, dar odată ce a fost făcut, nu mai este nevoie de tablete zilnice, deci poate avea sens ca un răspuns eficient din punct de vedere al costurilor pe termen lung. Chirurgia poate fi făcută adesea de către VET local, fără a fi nevoie de o trimitere la un centru specializat.

Tratamentul iodului radioactiv.

În general, la centrele de sesizare specializate selectate, standardul de aur pentru tratamentul hipertiroidismului este utilizarea iodului radioactiv: acest lucru emite particulele β care distrug țesutul tiroidian funcțional, dar nu deteriorați structurile din regiunea gâtului.

Izotopul radioactiv este administrat prin injectare intravenoasă sau subcutanată, iar pisicile tratate trebuie să rămână în trimestre speciale de izolare timp de câteva săptămâni după terapie, deoarece excretează iodul radioactiv în urină și acest lucru ar putea prezenta un risc pentru sănătatea umană.

Mai mult de 90% din pisici răspund rapid la această formă de tratament. Această opțiune este probabil tratamentul ideal, dar este mai costisitoare și mai complicată, logistică decât alte opțiuni.

Care alegere de tratament este cea mai bună pentru pisica mea cu hipertiroidism?

Fiecare pisică este diferită: este important să discutați planul de tratament al PET cu VET înainte de a decide care să aleagă. Majoritatea pisicilor răspund bine la tratament, întorcându-se la sinele lor obișnuit, relaxat în câteva săptămâni.

Este necesar tratamentul și monitorizarea?

Diferitele tipuri de tratament au nevoie de diferite abordări de urmărire.

Medicamentul zilnic și o dietă restrânsă de iod nu oferă un tratament permanent, Deci, fără terapie permanentă, hipertiroidismul se va reîntâlni. Din acest motiv, este logic să se efectueze teste de sânge intermitente pentru a confirma că tabletele sau dieta sunt încă eficiente. Veterinarul dvs. vă va sfătui la frecvența recomandată, dar ar putea fi la fiecare 3 - 6 luni.

Îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide și a tratamentului cu iod radioactiv sunt atât tratamente curative, astfel încât nu ar trebui să existe necesități de monitorizare urmărire după ce testele post-proceduri inițiale au arătat că nivelurile s-au întors la normal.

Există un risc mic ca tratamentul pentru hipertiroidismul să "nemetească" boala renală care se ascundea sub suprafață, astfel încât VET dvs. poate recomanda teste pentru a monitoriza parametrii renale dacă acest lucru este considerat o problemă.

Pisicile cu hipertiroidism au nevoie de o dieta speciala?

Altele decât dieta restricționată-iod care este utilizată ca un tip de tratament, nu există diete specifice pentru pisici cu hipertiroidism. Pisicile care sunt tratate cu celelalte modalități pot fi hrăniți dietele obișnuite, sau așa cum este recomandat de VET (E.G. Dieta senior, etc).

Articole similare:

  • Cele mai bune produse alimentare pentru hipertiroidism
  • Cele mai bune produse alimentare pentru pisici senior

Care este speranța de viață pentru o pisică cu hipertiroidism?

Prognosticul pentru pisici tratate este bun, cu o durată de viață așteptată de optsprezece luni până la doi ani sau mai mult, cu aproximativ unul din trei pisici care sunt încă în viață după patru ani.

Cauza finală a decesului nu este de obicei asociată cu hipertiroidismul: cancerele și boala renală sunt cele mai frecvente motive, iar acestea sunt comune în toate pisicile vârstnice.

Amintiți-vă, dacă bănuiți că pisica dvs. poate avea hipertiroidism, este important să le duceți la VET prompt, astfel încât să se poată face un diagnostic adecvat și un plan de tratament pus în poziție. Hipertiroidismul nu se îmbunătățește în mod natural și nu răspunde la remedii la domiciliu sau abordări alternative. Știința este puternică în acest sens: Din motive de sănătate și longevitate a pisicii tale, trebuie să se acorde tratamentul corect, iar când acest lucru se face, rezultatele sunt excelente, cu pisici afectate care se întorc la o sănătate completă, normală.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Hipertiroidismul la pisici, simptome, tratament și cauze