Senior cat health: când este timpul să vedeți veterinarul?

Fotografia pisicii negre ruginite în Soarele reflectate

Există câteva condiții în pisicile superioare care justifică atenția promptă. Știind cum să identifice semnele clinice timpurii, va duce, sperăm, la un diagnostic rapid și tratament imediat. O pisică este considerată senior când ajung la vârsta de șapte ani. În acest moment, vă puteți aștepta să vedeți unele modificări fizice și comportamentale. Nu este neobișnuit ca ei să dezvolte viziunea și pierderea auzului și poate unii demenţă. Deci, se recomandă ca pisica dvs. senior să fie văzută de medicul veterinar cel puțin de două ori pe an pentru a se asigura că aceste schimbări nu afectează sănătatea lor generală.

Artrită

Artrită, De asemenea, cunoscut sub numele de osteoartrită, este o boală degenerativă a articulațiilor. Cel puțin 90% din pisici de peste 12 ani au dovezi ale bolii comune degenerative pe radiografii. Proprietarii nu pot relaționa schimbări minore în pisica lor la artrită, deoarece acestea nu pot arăta încă semne de lameritate. Această condiție ar trebui să fie în partea de sus a listei, mai ales dacă pisica dvs. senior este supraponderală. Fiți conștienți dacă întâmpină dificultăți în îngrijirea, săriți pe mobilier, accesând caseta de gunoi și sunt mai iritabile decât de obicei. Veterinarul dvs. poate recomanda unele teste de laborator și radiografii pentru a ajuta la diagnosticarea artritei. Opțiuni de tratament Includeți gestionarea durerii, chirurgia, terapia fizică, suplimentarea articulară, terapia la rece și termică, tonifierea musculară și consolidarea și acupunctura.

Hip displazie la pisici

Boala dentară

Boala dentară afectează mai mult de jumătate din populația de pisică de peste trei ani de vârstă.Pisicile au multe din aceleași probleme dentare ca și câinii, inclusiv boala parodontală, dinții fracturați și creșterea orală. Pisicile sunt, de asemenea, afectate de resorbția dinților (un defect dinte în cazul în care rădăcinile se erodează și dispare atunci când sunt înlocuite cu os) și inflamaţie. Acordați atenție atunci când observați o scădere a apetitului, respirația urâtă și drooling. La examinare, pot fi observate acumularea tartrului și inflamația gingiei. Pot fi necesare radiografii dentare pentru a identifica amploarea bolii dentare. Opțiunile de tratament includ o curățare dentară profesională, extragerea dinților bolnavi, îndepărtarea și / sau biopsia creșterii orale, a antibioticelor și a managementului durerii.

Cum vă periați în siguranță dinții pisicii?

Insuficiență renală

Rinichii servesc numeroase roluri, inclusiv conservarea apei, îndepărtarea toxinei, calciului, fosforului, pH-ului și echilibrul electrolitului, reglarea tensiunii arteriale și producția de celule roșii din sânge. Un animal de companie cu funcție renală afectată va avea un timp dificil de concentrare a urinei. Va trebui să beți apă suplimentară pentru a procesa substanțele chimice ale corpului.

Inițial, un proprietar poate observa pisica lor senior bea puțin mai multă apă decât de obicei. Pe măsură ce boala progresează, pisica poate avea o cantitate semnificativă de aport de apă și o ieșire de urină. Insuficiența renală este diagnosticată prin testarea laboratorului. Această condiție este ireversibilă. Tratamentul vizează încetinirea bolii. Opțiunile de tratament se bazează pe progresia bolii și pot include terapia cu fluide, terapia dietă și suplimente. În cazuri severe, poate fi necesară o transfuzie de sânge.

Cum de a trata boala renală la câini

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este cauzată de o deficiență de insulină în organism. Insulina este necesară pentru a îndepărta glucoza (zahăr) din sânge. Când este scăzută sau absentă, există o acumulare de glucoză. În mod normal, rinichii conservă glucoza din sânge, dar când sunt copleșite deversările glucozei în urină în cantități mari. Glucoza atrage apa cu ea și, eventual, duce la o sete și urinare crescută.

Diabetul este similar cu insuficiența renală în faptul că semnele clinice pot fi subtile la început. În plus față de creșterea aportului de apă și a ieșirii urinei, o pisică senior poate prezenta creșterea apetitului și pierderea în greutate. Diabetul zaharat este diagnosticat prin sânge și urineză (examinarea urinei). Odată diagnosticat, medicul veterinar va discuta opțiunile de tratament care vor include injecții cu insulină. De asemenea, sunt disponibile diete de prescripție. Este posibil ca o pisică să intre în remisiune. Deci, începerea tratamentului de îndată ce starea este diagnosticată este importantă.

Hipertiroidism

Hipertiroidism apare atunci când glanda tiroidă secretă în exces hormonii tiroidieni. Acesta este cel mai frecvent endocrin (glandele care secrete hormoni) boala la pisici și afectează pisicile de vârstă mijlocie și vârful superior. Hipertiroidismul afectează întregul corp, așa că proprietarii nu pot să-și dea seama că există o problemă până când boala a progresat. Semnele clinice variază, dar majoritatea proprietarilor raportează că pisica lor are un apetit voință fără creștere în greutate sau pierderea greutății. Diagnosticul se bazează pe sângele care dezvăluie nivelurile ridicate ale hormonului tiroidian. Alte teste pot fi necesare pentru a determina severitatea bolii. Opțiunile de tratament includ medicamente anti-tiroide, dieta anti-tiroidie, terapia cu radioactive, iar în unele cazuri, chirurgie.

Simptomele hipertiroidismului la pisicile mai vechi

  • Creșterea apetitului
  • Pierdere în greutate
  • Creșterea aportului de apă
  • Vărsături
  • Diaree
  • Creșterea ratei cardiace
  • Hiperactivitate
  • Respiratie dificila
  • Agresiune

Cancer

Nu este neobișnuit ca proprietarii să găsească o creștere sau o masă undeva pe corpul pisicii lor. Pentru unele tipuri de cancer, acesta este primul semn al unei probleme. Aici ne vom concentra asupra limfomului intestinal, un tip de cancer care afectează pisicile superioare. Limfom Este cancerul alcătuit din limfocite, un tip de celule albe din sânge. Limfomul intestinal este o creștere distinctă sau un grup de creșteri, care infiltrează membranele delicate ale căptușelii intestinale. Pisicile cu limfom intestinal au de obicei o istorie cronică de pierdere în greutate, vărsături, diaree sau toate cele trei. Apetitul poate fi variabil. Cea mai exactă modalitate de a diagnostica limfomul intestinal este de a examina o probă de țesut intestinal (biopsie). Un diagnostic poate fi presupus cu o ultrasunete, dacă nu poate fi obținută o biopsie. Tratamentul se bazează pe severitatea cancerului, dar chimioterapia este de obicei recomandată. Aproximativ 85% până la 90% din pisicile cu limfom de calitate inferioară (majoritatea) vor atinge remisiunea. Timpul mediu de supraviețuire este de 23-30 luni cu tratamentul cu chimioterapie.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.

Uita-te acum: Cât timp trăiesc pisicile?

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Artrita și pisicileVetwest spitale de animale, 2020

  2. Feline Dental BoalaColegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară, 2020

  3. Boala renală cronicăColegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară, 2020

  4. Diabetul de felineColegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară, 2020

  5. Hipertiroidismul în pisiciColegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară, 2020

  6. Limfomul felineiEtos veterinar sănătate, 2020

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Senior cat health: când este timpul să vedeți veterinarul?