Demență la pisici

Pisica veche

Din fericire, din cauza îmbunătățirilor în îngrijirea și nutriția veterinară, prietenii noștri felini trăiesc mult mai mult decât obișnuiau. Cu pisicile noastre care trăiesc mai mult, este important să cunoaștem problemele de sănătate asociate cu Această etapă de viață. O problemă este o scădere a abilităților cognitive ca urmare a îmbătrânirii schimbărilor în creier. Funcțiile cognitive includ procesele mentale de percepție, conștientizare, învățare și memorie, care permit unui individ să dobândească informații despre mediul înconjurător și să decidă cum să acționeze. Acest lucru este uneori denumit demență, ca la om, dar este mai corect numit sindromul de disfuncție cognitivă (CDS) la pisici.

Ce este sindromul de disfuncție cognitiv?

Sindromul cognitiv al disfuncției la pisici (CDS) este o boală cognitivă predominantă la pisici, direct legată de îmbătrânirea creierului, ceea ce duce la schimbări de conștientizare, deficite în învățare și memorie și reducitatea la stimuli. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de sindrom cognitiv de disfuncție (CD-uri). Boala Alzheimer și demența la om sunt bolile cu simptome comparabile.

Simptome

CD-urile se caracterizează prin schimbări comportamentale, totuși, aceste modificări pot rezulta, de asemenea, din alte boli cum ar fi insuficiența renală și hipertiroidismul. Schimbări comportamentale pot fi adesea respinse de proprietari ca: "Pisica mea devine mai în vârstă."Multe schimbări de comportament sunt simptome ale problemelor medicale. Dacă observați orice schimbări de comportament în pisica dvs., este important să vă luați pisica către veterinar pentru a obține un diagnostic și exclude alte boli. CD-urile sunt diagnosticate odată ce alte boli sunt excluse.

Cum de a diagnostica

Disha este un acronim care este obișnuit să-și amintească cele mai frecvente simptome asociate cu CD-uri și pot ajuta veterinarii să-l diagnostică în pisica ta. Căutați următoarele semne:

Dezorientare: Pisica pare a fi pierdută sau confuză într-un mediu familiar care poate duce la capturarea pisicii dvs. în colțuri sau în spatele mobilierului, privindu-se la pereți sau în spațiu, dificultatea de a-și găsi resursele (alimente, castron de apă, bacul, sau cos de gunoi) și pot avea deficite de memorie, de exemplu, uitarea că au fost hrăniți și solicită în mod repetat mai multe alimente.

Schimbările de interacțiune: Interacțiunile sociale ar putea fi modificate între animal de companie și proprietar sau animal de companie și alte animale de companie - unele animale de companie pot părea a fi mai aglomerate, în timp ce altele ar putea fi dezinteresate sau chiar iritabile atunci când sunt întărite sau abordate.

Ciclul de somn-Wake: Este posibil să observați modificări ale ciclurilor de somn, pisica obișnuia să doarmă pe parcursul nopții și se trezește acum la 4 a.M., comportamente anormale de noapte, care pot include vocalizarea, răsturnarea, stimularea și scăderea activității în timpul zilei.

Strângerea casei: Pisica ta poate începe să folosească baie în afara casetei de gunoi.

Anxietate: Creșterea anxietății, a creșterii iritabilității și a pisicii dvs. devin retrase.

Modificări de activitate: Scăderea explorarii și a răspunsului la lucruri, oameni, sună în jurul casei și a scăzut îngrijirea sau apetitul.

Tratament

Tratamentul CD-urilor poate fi dificil deoarece nu poate fi inversat sau vindecat. Scopul tratamentului este de a îmbunătăți bunăstarea pisicii prin intervenție axată pe ameliorarea anxietății, încetinirea procesului de boală, dacă este posibil, și susținerea funcției cognitive. Terapii sub formă de schimbare alimentară, suplimente, medicamente și îmbogățirea mediului poate ajuta la gestionarea sindromului de disfuncție cognitivă. Veterinarul dvs. va lucra cu dvs. pentru a crea un plan de tratament personalizat pentru a vă ajuta pisica.

Păstrați pisicile îmbogățite. Am auzit cu toții spunând, o folosesc sau o pierdem, acest lucru se aplică și pisicilor. Păstrarea pisicilor voastre îmbogățite sub formă de exerciții fizice, jucării noi și interactive și învățarea unor lucruri noi pot duce la creșterea stimulării mentale și la o creștere a funcției cognitive.

Senior-ify casa ta. Pe măsură ce îmbătrânim, ne schimbăm mediul pentru a ne adapta nevoilor noastre, dar acest lucru nu este comun pentru pisici. Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta pisicile să fie mai confortabile pe măsură ce îmbătrânesc:

  • Toate resursele ar trebui să fie ușor accesibile pentru pisica dvs. Pisica superioară nu ar trebui să trebuiască să meargă în sus și în jos un zbor de scări pentru a avea acces la apă, alimente, specii și / sau cutii de gunoi.
  • Pisicile superioare au în mod obișnuit dificultăți în mobilitate, inclusiv sărituri din cauza durerii pe măsură ce vârî. Configurarea unei rampe sau a unei serii de pași pe care pisicile dvs. le pot folosi le poate ajuta să se ridice mai ușor pe suprafețele superioare pe care le folosesc, cum ar fi ferestrele, mesele, canapele și blaturile.
  • Furnizarea pisicilor dvs. cu alimentatoare crescute și apă elimină nevoia de a ridica capul în timp ce mănâncă sau bea.
  • Adăugarea de nopți în subsol, holurile întunecate și alte zone va ajuta pisicile să vadă și să își găsească cu ușurință resursele pe măsură ce îmbătrânesc.
  • Furnizați diferite locuri de odihnă, inclusiv un pat încălzit, dar asigurați-vă că pisica dvs. este încă suficient de mobilă pentru a vă putea îndepărta de la ea. Furnizați și unele opțiuni non-încălzite.
  • Creați cutii de gunoi care sunt suficient de mari pentru pisica dvs. și au o intrare scăzută.

Coerența și previzibilitatea

Consistența și predictibilitatea sunt importante pentru noi toți, inclusiv pisicile. Faceți tot posibilul pentru a menține un program consistent și rutină. De exemplu, dacă ieșiți din oraș, fiți conștienți că acest lucru nu poate fi o schimbare mare pentru dvs., dar este pentru pisica voastră. De asemenea, asigurați-vă că aveți pisica sitter hrăniți pisica și au o sesiune de joc interactivă cu pisica dvs. în același timp, de obicei, faceți.

În calitate de epocă a pisicilor, este mai dificil pentru ei să se ocupe de schimbări, chiar și schimbări pozitive. Amintiți-vă că atunci când introduceți modificări ale programului și mediului pisicii dvs., modificările ar trebui să fie făcute treptat într-un ritm pisica dvs. este confortabilă cu.

Poate o pisică cu CD-uri să aibă o bună calitate a vieții? În cele mai multe cazuri, da, dar este important să recunoaștem că nevoile pisicilor tale s-au schimbat. Odată ce înțelegeți schimbările care însoțesc îmbătrânirea și lucrează cu medicul veterinar pentru a le gestiona, anii de vârf ai pisicii dvs. pot fi recompensați pentru amândoi.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.

Uita-te acum: Cât timp trăiesc pisicile?

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Disfuncția cognitivăColegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară, 2020

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Demență la pisici