Tulburări neurologice în pisici

Mijlocul veterinarilor care examinează pisica rănită la spital

Ca proprietar de pisică, este înspăimântător să vadă iubitul tău felină suferă de o criză sau alt episod neurologic. Cu toate acestea, tulburările neurologice pot apărea în pisicile, așa cum pot în oameni. De fapt, similar cu oamenii, un sistem nervos central al pisicii funcționează cu o rețea complexă de nervi pentru a trimite mesaje corpului. Creierul trimite semnale prin măduva spinării, apoi călătorește la nervi, spunând organe și mușchi cum să funcționeze. Când ceva în organism interferează cu aceste semnale, pot apărea o varietate de probleme. Unele boli neurologice pot fi tratate sau gestionate cu medicamente, iar altele cu chirurgie.

Ce este o tulburare neurologică?

Tulburările neurologice rezultă dintr-o întrerupere a sistemului nervos al pisicii. Dacă problema este în creier, pot fi prezente convulsii. Cu toate acestea, o infecție în măduva spinării poate avea ca rezultat un mers instabil, probleme cu funcționarea membrelor sau paralizia completă. O întrerupere a nervilor poate afecta aproape orice parte a corpului pisicii, inclusiv fața, gura, picioarele sau labele sale. Și din moment ce sistemul nervos afectează majoritatea funcțiilor corporale majore ale pisicii, problemele cu echilibru, vorbire (viewing), mâncarea, urinarea și defecarea pot fi, de asemenea, prezenți dacă există o problemă neurologică prezentă.

Simptomele tulburărilor neurologice la pisici

O gamă largă de simptome pot însoți o boală neurologică, în funcție de locația și cauza leziunii. Cu toate acestea, o pisică nu vă poate spune dacă ea este amețită, dezorientată sau deprimată, astfel încât să caute reprezentări fizice de primejdie este crucială în diagnosticare. În primul rând, există simptome evidente cum ar fi Convulsii, orbire bruscă, o incapacitate de a merge sau de a merge cu un mers beat (ataxie) sau chiar paralizia parțială sau completă a feței sau membrelor (e). Lucrurile cum ar fi răsucirea musculară sau tremorurile pot fi mai greu de observat și ar putea necesita petrecerea unui timp liniștit care studiază prietenul tău felin. Luați notă dacă pisica dvs. acționează dezorientată sau confuză, are mișcări anormal de rapide ale ochilor (Nystagmus), are o înclinare a capului sau începe să meargă în cercuri, deoarece acesta ar putea fi un semn al ceva serios. Și dacă observați oricare dintre aceste semne, apelați medicul veterinar pentru a programa o examinare imediată.

Diagnosticarea tulburărilor neurologice în pisici

O evaluare neurologică completă trebuie efectuată la biroul unui veterinar. În primul rând, medicul veterinar vă va întreba despre istoria medicală a pisicii dvs. Apoi, el / ea va efectua o examinare fizică cuprinzătoare. Aceasta include verificarea reflexelor pisicilor, inspecându-i ochii și evaluarea durerii sale. În multe cazuri, VET va dori, de asemenea, să vă urmărească pisica.

VET dvs. poate recomanda diagnostice suplimentare, cum ar fi munca de laborator, bazată pe rezultatul examinării fizice. Pot fi comandate un număr total de sânge, chimia sângelui și urineza și un test tiroidian poate exclude hipertiroidismul felinar, care uneori se poate prezenta cu semne neurologice ușoare. VET dvs. poate dori să verifice și tensiunea arterială ridicată.

Radiografiile (razele X) ale membrelor și coloanei vertebrale pot dezvălui probleme evidente, cum ar fi trauma spinării sau tumorile mari în organism. Totuși, dacă VET dvs. nu poate determina cauza exactă a simptomelor, puteți fi referit la un neurolog veterinar care va examina rezultatele și, eventual, va recomanda imagini mai complexe, cum ar fi un RMN sau o scanare CT pentru a verifica tumorile, inflamația, inflamația, inflamația, sau alte anomalii. De asemenea, poate fi comandată un robinet de lichid spinal cerebral, ceea ce permite analiza microscopică a fluidului din jurul coloanei vertebrale, potențial dezvăluind prezența infecției, a sângelui și a altor celule anormale.

Cauzele tulburărilor neurologice

Uneori, o examinare a vetei, combinată cu câteva teste de diagnosticare, va dezvălui cauza disfuncției neurologice a pisicii. În plus față de tumori și infecții, anumite toxine pot afecta, de asemenea, sistemul nervos. Boli infecțioase ca FIV, Felv, sau FIP poate provoca și simptome neurologice, cum ar fi unele boli metabolice.

Tratament

Tratarea tulburărilor neurologice la pisici începe cu diagnosticarea tulburării, iar îngrijirea variază foarte mult pe baza diagnosticului.

  • Tratarea tulburărilor de convulsii: Convulsurile - episoade bruște ale activității electrice anormale în creier - implică de obicei o pierdere de control al corpului, cum ar fi răsucirea, convulsivul și urinarea involuntară / defecare. Pisicile pot avea convulsii din mai multe motive, dar când diagnosticarea avansată nu dezvăluie nici o cauză exactă, pisica este de obicei diagnosticat cu epilepsie, gestionată în mod obișnuit cu medicamente. Dacă pisica dvs. are epilepsie, este important să comunicați în mod regulat VET și să reveniți la vizite de urmărire după începerea unui protocol de tratament. Epilepsia este de obicei ușor de gestionat cu administrarea zilnică a diferitelor medicamente.
  • Tratarea meningitei și encefalitei: Meningita, inflamația membranei care acoperă creierul și măduva spinării și encefalita, inflamația creierului, sunt de obicei cauzate de infecție (bacteriene, virale, fungice sau parazitare). Aceste două condiții pot apărea în același timp (meningoencefalită), iar în unele cazuri pot semnala o problemă cu sistemul imunitar al pisicii. Tratamentul include utilizarea corticosteroizilor pentru a reduce inflamația și a modifica sistemul imunitar. Antibiotice, antifungice sau medicamente antiparazitare sunt de asemenea utilizate atunci când sunt indicate. Îngrijirea de susținere poate include administrarea fluidului, gestionarea durerii și suplimentele nutriționale.
  • Tratarea bolii vestibulare: Boala vestibulară apare atunci când există o presiune asupra nervilor care controlează sistemul vestibular în canalele urechii, adesea cauzând vertijul la pisici. Pisicile pot părea bețive sau amețitoare, înclinate capul sau arată mișcări rapide ale ochilor anormale. O infecție majoră a urechii sau tumoare poate duce la disfuncție vestibulară, sau meningită, encefalită sau meningoencefalită ar putea fi vinovatul. Tratamentul depinde de cauza reală a disfuncției. Dacă este prezentă o infecție a urechii, pisica dvs. poate avea nevoie de picături urechii și medicamente orale. Îngrijirea de susținere este dată când este necesar.
  • Tratarea disfuncției cognitive: Disfuncția cognitivă, sau demența, este cel mai frecvent văzut în Pisicile superioare. Pisicile cu demență par să "uite" cum să folosească caseta de gunoi, unde este castronul alimentar și cum să navighezi prin casă. Nu există nici un tratament pentru disfuncția cognitivă, dar unele medicamente și suplimente nutritive pot încetini progresia.
  • Tratarea bolii discul intervertebrale: Boala de disc intervertebrale (IVDD) sau hernia de disc, implică inflamația sau deplasarea discurilor spinării, care în cele din urmă pun presiune asupra măduvei spinării, ceea ce duce la durere și o posibilă paralizie. Deși mai frecvente la câini, IVDD poate apărea uneori la pisici. În cazuri ușoare (atunci când animalul poate continua să meargă), Veters poate încerca o abordare care include odihnă, medicamente antiinflamatorii și relaxante musculare. Chirurgia este adesea singurul tratament pentru cazurile severe.
  • Tratarea sindromului hiperesthesia: Rar diagnosticat, această condiție poate afecta un număr relativ mare de pisici și uneori este numit răsturnarea tulburării pielii. Hiperesthesia felină este adesea confundată cu o reacție de a fi animale de companie de-a lungul spatelui, când pielea poate părea să se răstoarne sau să se răsucească. Pisica se va zgâria brusc sau va zbura zona si va avea o explozie bruște de energie, determinând-o să acționeze anormal. Sindromul Hypereresia nu este considerat serios și poate provoca stres și anxietate. Tratamentul include, de obicei, modificări care reduc anxietatea, cum ar fi programul de hrănire regulată și timpul de redare.

Tulburări neurologice cauzate de tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale pot provoca o multitudine de probleme cum ar fi convulsii, incoordonarea, orbirea și schimbările comportamentale. Semnele clinice depind în mare măsură de dimensiunea și locația tumorii. Tumorile benigne numite meningioame pot fi îndepărtate adesea cu chirurgie și pisicile cu meningioame operabile, de obicei, trăiesc vieți normale după îndepărtarea tumorii. Fără îndepărtarea chirurgicală, totuși, acest tip de tumoare se poate extinde, ducând la disfuncție mai neurologică.

Tumorile cerebrale maligne apar și la pisici. Prognosticul pentru acest tip de tumoare nu este bun. Îngrijirea paliativă poate ajuta.

Cum de a preveni tulburările neurologice

Multe tulburări neurologice nu sunt prevenite, dar menținerea unui stil de viață sănătos păstrează orice pisică în formă de vârf. Hrăniți pisica dvs. un aliment de înaltă calitate pe tot parcursul maturiei. Permiteți-i spațiu suficient pentru Romp, jucați și exerciții fizice. Și dați întotdeauna dragostea și atenția pisicii.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.

Urmăriți acum: cum să știți dacă pisica dvs. este bolnavă

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Tulburări neurologiceColegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară, 2020

  2. Nakamoto, Yuya și colab. Boli neurologice feline într-o populație de spitalizare de neurologie veterinară din JaponiaJurnalul de Științe Medicale Veterinare, vol 81, nu. 6, 2019, pp. 879-885. Societatea japoneză de științe veterinare, DOI: 10.1292 / JVMS.18-0447

  3. De decker, Steven și colab. Prevalența și predispoziția de rasă pentru boala discului intervertebral Thoracolumar în pisiciJurnalul de Medicină și Chirurgie Feline, vol 19, nu. 4, 2016, pp. 419-423. Publicații salvie, DOI: 10.1177 / 1098612X16630358

  4. Sindromul HypereresiaColegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară, 2020

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Tulburări neurologice în pisici