Alzheimer`s în pisici: cauze, simptome și tratament

Alzheimers în pisici Imagini recomandate

Da este adevarat! La fel ca câinii și oamenii, pisicile pot dezvolta boala Alzheimer (o formă de demență.) Din punct de vedere tehnic, starea este denumită tulburare cognitivă sau disfuncție cognitivă, dar clinic, este aceeași problemă observată la oameni.

În mod tipic, în pisicile Alzheimer afectează felinele care sunt de vârstă mijlocie și mai în vârstă (adesea denumiți în vârstă sau geriatric) și este puțin probabil să vadă condiția în pisici mai mici de 10-12 ani de vârstă.

Ce este tulburarea cognitivă?

Tulburarea cognitivă este o condiție în care centrele cognitive ale creierului reduc funcționarea normală ca rezultat al acumulării de plăci beta-amiloid. Cauza exactă este necunoscută, dar cu siguranță, inflamația cronică joacă un rol în dezvoltarea acestei afecțiuni.

De unde știu dacă pisica mea are tulburare cognitivă?

Există diferite semne de tulburare cognitivă. Nu toate pisicile afectate va afișa toate aceste semne, dar oricare dintre semnele observate într-o pisică mai mare ar putea indica insuficiență cognitivă.

În plus, deoarece aceste semne pot fi asociate cu alte condiții mai grave, ar trebui să vedeți medicul veterinar dacă pisica dvs. prezintă oricare dintre aceste semne.

Semnele care pot fi văzute includ:

  • Dezorientare
  • Lipsa de interes pentru a juca cu proprietarul sau cu alte animale de companie
  • Somnul excesiv (acest lucru poate fi normal la pisicile mai vechi sau la persoanele în care interacțiunea umană este limitată)
  • Alte cicluri de somn
  • Uitându-se la spațiu în spațiu sau pe pereți, precum și să se blocheze într-un colț, o cameră sau un dulap și să nu-și găsească calea de ieșire
  • Urinarea / defectarea în afara casetei de gunoi (acest lucru poate fi un semn de boală GI, urinară sau musculo-scheletică)
  • Episoadele de voce tare, adesea noaptea

Cum este diagnosticată tulburarea cognitivă?

Ragdoll Kitten

Nu există nici un test specific pentru tulburarea cognitivă la pisici, dar veterinarul dvs. poate determina dacă pisica dvs. se confruntă cu probleme cognitive, decurg din alte cauze ale comportamentelor lor.

Ca și la oameni și câini, nu există nici un test specific pentru tulburarea cognitivă. Mai degrabă, este considerat un diagnostic de regulă. Aceasta înseamnă că testarea trebuie făcută pentru a exclude alte boli care se pot dezvolta în pisicile mai vechi și care pot imita tulburarea cognitivă.

De asemenea, deoarece pisicile cu tulburare cognitivă sunt mai în vârstă și probabil să aibă unele probleme medicale, este important să știți dacă o pisică care este în cele din urmă diagnosticată cu tulburare cognitivă are și alte probleme care stau la baza, în special asimptomatice, care trebuie, de asemenea, să fie tratate împreună cu cognitivul tulburare.

În practica mea de medicină holistică / funcțională, se fac următoarele teste pentru a contribui la stabilirea unui diagnostic de tulburare cognitivă și, de asemenea, să determine dacă există alte probleme de bază care necesită atenție.

Istorie și examinare amănunțită

Primul indiciu care mă indică la un eventual diagnostic al tulburării cognitive pune la îndoială proprietarul și examinând pisica. Proprietarul menționează frecvent câteva sau multe dintre semnele clinice menționate mai sus.

Examinarea poate dezvălui o pisică care pare "pierdută" sau "senilă" de modul în care interacționează cu mine și se mișcă despre camera de examen. Uneori pisicile cu tulburare cognitivă par destul de normali în timpul vizitei, în special la începutul bolii.

Dacă proprietarul menționează că semnele clinice sunt frecvent observate la domiciliu, dar nu sunt prezente în timpul examinării, îl voi cere proprietarului să înregistreze pisica și să trimită înregistrarea la mine pentru examinare.

EKG

Pisicile mai vechi pot avea boli de inimă, iar în acele cazuri în care boala cardiacă nu este detectată în timpul fizică, EKG poate furniza dovezi suplimentare despre boala de inimă suspectată.

Testarea sângelui și urinei

Această testare este esențială pentru toate pisicile și ceva ce fac cel puțin anual și de preferință de două ori pe an la pacienții mei.

Testarea sângelui și a urinelor vor permite condiții care pot prezenta semne cognitive, inclusiv diabetul, boala hepatică și hipertiroidismul.

Aceste condiții trebuie abordate. Odată corectată, semnele de tulburare cognitivă vor rezolva dacă una dintre aceste (sau alte) afecțiuni medicale au fost cauza simptomelor care seamănă cu tulburarea cognitivă.

Cum se tratează tulburarea cognitivă?

Pisica de tabbie maronie situată pe podea

Deși nu există niciun remediu cunoscut pentru tulburarea cognitivă la pisici, există câteva suplimente și medicamente care arată promisiunea.

O serie de terapii naturale au fost recomandate pentru tratarea tulburării cognitive la animalele de companie, inclusiv acizi grași omega-3 (ulei de pește), antioxidanți (vitamina C și E, Resveratrol), ierburi (cum ar fi ginkgo biloba) și suplimente nutritive (inclusiv același, fosfatidilserină și fosfatidilcolină).

Deoarece dincolo de domeniul de aplicare al acestui articol are o discuție aprofundată a fiecărei terapii, mă voi concentra pe două care au fost bine cercetate.

Același (Novifit, Virbac)

Același lucru este format în organism și nu este furnizat în dietă. Aceleași funcții ca un donator de metil în formarea unei varietăți de compuși (neurotransmițători, proteine, fosfolipidele membranei, acizi nucleici, colina etc.) și crește nivelurile de metaboliți de serotonină și dopamină, îmbunătățește fluiditatea membranei neuronale și îmbunătățește legarea neurotransmițătorilor la receptori.

Nivelurile de aceeași scădere bruscă după naștere și continuă să scadă ca parte a procesului de îmbătrânire; a scăzut același lucru poate contribui la scăderea cognitivă a pisicilor.

Șaizeci de zile de utilizare a NovIfit ar trebui încercate să evalueze eficacitatea.

Fosfatidilcolină (Cholodin, Laboratories MVP)

Colina este o componentă a mai multor fosfolipide majore (inclusiv fosfatidilcolină și sfingomielină) care sunt esențiale pentru structura normală a membranei celulare și funcția.

Corpul utilizează Choline din mai multe motive, inclusiv producția transmițătorului nervos acetilcolină. Colina suplimentară poate crește producția de acetilcolină în animalele de companie mai vechi și semne clinice inverse de tulburare cognitivă.

Suplimentarea la colină este foarte sigură.

Sa sugerat că îmbătrânirea și animalele de companie încep să piardă receptorii colinergici și au scăzut niveluri de acetilcolină.

Deoarece administrarea orală a colinei crește nivelul de colină plasmatică și, deoarece nivelurile creierului de acetilcolină crește ca nivelurile de colină plasmatică, administrarea colinei poate îmbunătăți tulburările neurologice care rezultă din scăderea acetilcolinei.

Colina, în special produsul brevetat Cholodin (Laboratories MVP), a fost arătat în studiile făcute în spitalul meu pentru a inversa semne clinice de tulburare cognitivă la câini și pisici.

La încheierea studiului (două luni de la tratament), proprietarii au fost rugați să evalueze îmbunătățirea semnelor clinice: 82% dintre câini au arătat îmbunătățiri ca și 77% din pisici.

În practica mea, deoarece tulburarea cognitivă tinde să fie diagnosticată mai devreme decât cei din studiul pe care l-am condus la animalele de companie în zona de Nord Texas, răspunsul meu este de peste 95% îmbunătățire.

În plus, datorită programelor noastre de wellness preventive, avem tendința de a nu vedea cât mai multe boli cronice, cum ar fi tulburarea cognitivă cât mai frecvent observată în populația generală de animale de companie care nu frecvente medicilor holistici.

Anipryl (Selegiline)

Anipryl (selegilina) este o terapie farmaceutică (medicament) care este indicată pentru controlul semnelor asociate cu sindromul disfuncției cognitive canin (CD-uri) și controlul hiperadrenocorticismului dependent de hipofizare necomplicat (PDH, boala lui Cushing.)

Anipryl este un inhibitor selectiv de monoamină oxidazei. Aceasta poate spori activitatea neuronului catecolamină și crește nivelul dopaminei la câini, îmbunătățind astfel semnele cognitive. Nu este aprobat pentru utilizare în pisici, dar poate fi utilă dacă terapiile naturale nu ating rezultatele dorite.

Nu am avut niciodată să o folosesc în practica mea.

Stimulare mentală

În cele din urmă, nu uitați importanța interacțiunii în curs de desfășurare și a stimulării mentale pentru pisica dvs., inclusiv menținerea unei rutine stabile și a timpului de redare obișnuit.

Indiferent de tratamentul ales, diagnosticul precoce și intervenția este esențială pentru minimizarea incidenței tulburării cognitive la animalele de companie. Verificări regulate "Senior PET" care includ o examinare fizică completă, profil de sânge, urineză și analiză fecală microscopică, în mod ideal la fiecare șase până la 12 luni pentru animalele de companie de cinci ani și peste, vor facilita comunicarea și vor permite diagnosticarea precoce.

În practica mea, pentru tratament am tendința de a prefera suplimentarea colinei plus acizi grași și antioxidanți; Alte plante medicinale și / sau homeopatice pot fi de asemenea încercate. Deoarece fiecare pisică este un individ, deci tratamentul trebuie să fie adaptat la nevoile fiecărei pisici individuale. În plus, hrănirea unei diete sănătoase și minimizarea toxinelor, cum ar fi vaccinarea excesivă, este, de asemenea, importantă.

Concluzie

Tulburarea cognitivă este cea mai frecventă tulburare neurologică cronică, progresivă a pisicilor mai mari. Prevenirea poate fi posibilă prin reducerea inflamației și prin furnizarea de suplimente cu colina. Tratamentul apare după declanșarea altor cauze și implică suplimentarea cu colina, ierburile și homeopaticii; Tratamentul variază în funcție de fiecare pisică individuală.

întrebări frecvente

Care sunt semnele lui Alzheimer în pisici?

Semnele includ uitare, vocalizări, tulburări în ciclurile de dormit și privesc în spațiu.

Ce arata dementa pisica?

Proprietarii raportează adesea că pisica pare distanțată sau îndepărtată și, uneori, fără să se cunoască împrejurimile sale. Uneori, plângerea este mai vagă, cum ar fi pisica, doar pare diferită sau nu este ea însăși.

De ce vârstnicul meu pisica yowl?

Există multe motive pentru acest lucru, inclusiv comportamentul normal, atenția, durerea, disconfortul sau tulburarea cognitivă.

Pisicile mai mari se confundă?

Da și acesta este un semn clasic de tulburare cognitivă, în special în cele mai avansate etape. Confuzia poate apărea cu orice problemă care interferează cu funcția de creier cognitiv normal, inclusiv tulburarea cognitivă.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Alzheimer`s în pisici: cauze, simptome și tratament