Înțelegerea diabetului zaharat în pisică

Pisica odihnindu-se pe pătură

Diabet la pisici este o boală obișnuită care implică sistemul endocrin felinar. De fapt, este cea de-a doua cea mai comună boală endocrină văzută la pisici.

Ce diabet zaharat este

Diabetul zaharat este o boală care se învârte în jurul excreției insulinei de către pancreas și capacitatea acelei insulină pentru reglarea corectă a glicemiei (zahăr din sânge).

Insulina este necesară pentru ca toate animalele (și oamenii) să reglementeze nivelul de glucoză sau de zahăr, în sânge. Când pancreasul nu poate produce insulină în cantități adecvate sau corpul nu este în măsură să utilizeze în mod corespunzător acea insulină, nivelul glucozei din sânge crește peste nivelurile normale și rezultatele diabetului zaharat.

Clasificare

În esență, există trei clasificări diferite ale diabetului zaharat.

  • Diabetul de tip I Mellitus: Tipul 1 este dependent de insulină, ceea ce înseamnă că pancreasul animalului bolnav (sau persoana) nu mai poate produce cantități adecvate de insulină.
  • Diabetul de tip II Mellitus: Tipul 2 este dependent de insulină și are loc atunci când organismul nu este capabil să utilizeze insulina produsă într-un mod eficient. În aceste cazuri, pancreasul este încă capabil să producă insulină, cel puțin într-o oarecare măsură.
  • Diabetul de tip III Mellitus: Tipul 3 implică interferențe de insulină de către anumite boli, condiții și / sau droguri. Exemplele includ hiperadrenocorticismul (boala Cushing`s), acromegalia, diabetul gestational si diestrul (o parte din ciclul de reproducere sau de căldură al pisicii).

Diabetul zaharat de feline diferă drastic de la Diabetul zaharat la câini. Câinii cu diabet zaharat au suferit întotdeauna diabet de tip I. Cu toate acestea, pisicile sunt diagnosticate cu diabet de tip II, cel puțin în stadiile incipiente ale bolii.

În primele etape ale diabetului de feline, este posibil ca o pisică să intre în "remisie" și să poată regla din nou glucoza din sânge dacă se instituie deteriorarea severă a pancreasului.

Dacă diabetul este lăsat netratat pentru pisică, în cele din urmă stresul pe pancreas așa cum încearcă să producă mai multă insulină ca răspuns la nivelurile de glucoză în continuare în sânge, va duce la distrugerea celulelor pancreatice. Când se întâmplă acest lucru, boala va reveni la diabetul I de tip I și pisica poate deveni dependentă de injecțiile de insulină.

Cauze

Diabetul zaharat de feline poate fi cauzat de amiloidoză, pancreatită sau de anumite medicamente. Amiloidoza este o boală în care amiloidul, o proteină asemănătoare cu amidon, este depusă în pancreas și uneori alte țesuturi ale corpului. Pancreatită este o inflamație a pancreasului. Medicamentele care pot provoca diabet zaharat includ corticosteroizi și acetat de megestrol.

Obezitatea este, de asemenea, un factor semnificativ în dezvoltarea diabetului zaharat în pisici.

Semne

Diabetul zaharat tinde să apară cel mai adesea în pisicile de vârstă mijlocie, deși este posibil să se vadă și boala la pisicile mai tinere.

Semnele cele mai frecvent observate la pisicile cu diabet zaharat includ:

  • Creșterea urinării
  • A crescut setea
  • Creșterea foametei
  • Pierdere în greutate
  • Slabiciune musculara

Pisicile diabetice pot dezvolta, de asemenea, o neuropatie în care picioarele posterioare devin slăbite și pisica ia o poziție anormal de plat și mers pe picioarele posterioare.

Cataractă, Deși relativ obișnuit la câinii cu diabet zaharat, nu apar adesea la pisici diabetice.

Diabetul zaharat la pisici poate începe să fie de tip II (sau dependent de insulină) și unele pisici pot fi capabile să atingă o stare de remisiune dacă sunt tratate corect la boală. Stânga netratată, diabetul de feline va deveni probabil dependent de insulină.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Diabetul de feline. Cornell Feline Health Center

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Înțelegerea diabetului zaharat în pisică