Școala de pește

Școala de pește

Puține scene de acvariu sunt mai plăcute decât un grup de pește înotând în unison, schimbând instrucțiunile într-o clipă, dar niciodată nu se ciocnește unul cu celălalt. Cum sunt peștii capabili să înoate într-un astfel de unison perfect? De ce un pește înotă numai în timp ce alții preferă să trăiască în școli? Este necesar să păstrați pește de acvariu în școli?

Nu totul este cunoscut despre comportamentul de școlarizare, dar aici este ceea ce experții știu despre cum și de ce pește înotă în școli.

De ce pește înotați în școli

În primul rând, școlile protejează peștele de la dușmanii lor. Ea este aceeași regulă pe care ne-au învățat mamele noastre ca tineri, rămân mereu într-un grup, deoarece există o siguranță în numere. Prădătorii găsesc mult mai ușor să alungi și să urce pe un pește înot, mai degrabă decât să încerce să taie un singur pește dintr-un grup imens. Același lucru este înversă. Peștele poate să-și apere mai bine teritoriul într-un grup. Bullies se vor gândi de două ori în fața unei școli furioase de zeci sau sute de pești.

De asemenea, se crede că înotul apropiat reduce frecarea și permite peștelui să conserve energia în timp ce înotați. Când vine timpul de cină, alimentele sunt mai ușor de găsit ca un grup. Având 50 de seturi de ochi și nas dau școala o șansă mai bună de a localiza alimentele. Nu în ultimul rând, atunci când peștele spawn o școală asigură că cel puțin ouăle lor vor evita prădătorii datorită numerelor pură produse de un grup mare de pește.

Cum înotă atât de aproape fără să se ciocnească

O combinație complexă de simțuri permite peștelui să realizeze acele mișcări de școlarizare netedă pe care le minuneam. La un moment dat sa crezut că un lider în școală a îndreptat mișcările întregii școli. Cu toate acestea, acum se știe că fiecare pește răspunde mișcărilor celuilalt pește, precum și stimulilor, cum ar fi feromonii. Dacă un pește se mișcă într-o direcție diferită, toate celelalte o simt și se mișcă în consecință.

Anatomia peștelui, de asemenea, factorii în ecuația școlară. Plasarea ochilor pe părțile laterale ale capului permite peștelui să vadă cu ușurință ceea ce este lângă ei și să se miște în consecință. Cu toate acestea, vederea nu este singurul factor utilizat în școală. Peștele își pot stabili plasarea și direcția într-o școală prin utilizarea auzului, linia laterală, vederea și chiar simțul mirosului.

Faceți toată școala de pește?

Se estimează că mai mult de 25% din școala de specii de pești din lume a vieții lor și mulți pești de școlarizare petrec o mare parte din viața lor în școli. De regulă, peștele mai mic sunt mai susceptibili de a-și trăi viața în școli, deși un pește mare vor școli împreună.

În plus, nu toți peștele pe care școala o face pentru protecție în numere. Unele dintre cele mai fercesime din lume trăiesc în școli. Piranha pește trăiesc în școli mari în care se nasc. Deși tolerează frații și surorile lor, o nouă piranha care încearcă să se alăture școlii mai târziu este, de obicei, atacată și ucisă.

Câți pești fac o școală?

Nu există un număr magic care să definească o școală. Cu toate acestea, în școlile sălbatice de pește sunt, în general, destul de mari, adesea numerotarea în sute sau chiar mii. În captivitate, peștele de școlarizare trebuie să aibă cel puțin patru până la șase pentru a crea o școală confortabilă. Adal, cu atât mai mult merită, se aplică cu siguranță școlilor de pește. Cu alte cuvinte, nu puteți avea prea mulți pești într-o școală.

Pește care preferă școli

Destul de câțiva pești de apă dulce populară preferă să locuiască în școli. Barburi, Danios, și cele mai multe tetras ca Negru Phantom Tetras ar trebui să fie întotdeauna păstrate în școli. Loach-urile, cum ar fi Clown și Kuhli Loach, de multe ori vor fi departe dacă nu sunt păstrate într-o școală de acest fel, în timp ce Vremea Loach nu trebuie să fie într-o școală. Chiar și pești mai mari, cum ar fi Silver Dollar preferă să trăiască într-o școală.

Este o idee bună să vă faceți temele înainte de a alege și de a cumpăra un pește nou, astfel încât să vă cunoașteți în continuare dacă acestea sunt cele mai bine păstrate într-o școală. Dacă peștele pe care îl considerați preferă să trăiască într-o școală, ar trebui să planificați să achiziționați cel puțin patru din aceeași specie. În general, este mai bine dacă le puteți achiziționa în același timp. Dacă nu, cumpărați grupuri de trei sau mai multe la un moment dat, mai degrabă decât să adăugați un pește la școală la un moment dat.

De asemenea, ia în considerare dimensiunea rezervorului necesar pentru a păstra o școală, deoarece școlile necesită mai mult spațiu. Un bun magazin local de pește vă va sfătui cu privire la ceea ce este necesar.

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Marras, Stefano și colab. Înotul de înot în școli economisește energie, indiferent de poziția lor spațialăEcologie comportamentală și sociobiologie, vol 69, nu. 2, 2014, pp. 219-226. Springer știință și business media LLC, DOI: 10.1007 / s00265-014-1834-4

  2. Gruber, David F. și colab. Bioluminescent clipește un comportament de școlarizare de noapte și dinamica sincronizată în înot în peștele de lanternăPLUS UNU, vol 14, nu. 8, 2019, p. E0219852. Biblioteca publică a științei (PLOS), DOI: 10.1371 / Jurnal.ponei.0219852

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Școala de pește