Câini și boli de rinichi

câine de așezare

Boala renală este serioasă Problema de sănătate la câini care necesită asistență medicală. Alți termeni obișnuiți pentru boala renală includ insuficiența renală, insuficiența renală și insuficiența renală. Ca proprietar de câine, va fi util să înțelegeți diferitele forme de boală renală și semnele care indică boala renală. Când rinichii unui câine nu funcționează corect, acesta poate afecta fiecare alt sistem din organism.

Funcția rinichilor

Rinichii sunt organe vitale în vertebrate, inclusiv câini și oameni. Rinichii câinelui sunt situate în jumătatea abdomenului de lângă spate (foarte asemănătoare locației rinichilor umani). Rinichii sunt atașați la o rețea extinsă de vase de sânge care se conectează la alte organe vitale. Rinichii sunt organe complicate care servesc în mai multe scopuri. Ele sunt responsabile pentru menținerea unui echilibru adecvat de electroliți și al pH-ului în sânge. Rinichii filtrează deșeurile din sânge și produc urină prin care deșeurile sunt excretate. Rinichii produc, de asemenea, hormoni și enzime care ajută la reglarea diferitelor funcții în tot corpul. Inima și rinichii lucrează împreună pentru a menține corpul în funcțiune. Ca și oamenii, câinii nu pot supraviețui fără rinichi, dar pot trăi cu un singur rinichi.

Insuficiență renală acută

Când rinichii nu reușesc brusc într-un câine altfel sănătos, este considerat o insuficiență renală acută. Această formă de boală de rinichi se dezvoltă în câteva zile, provocând un câine să meargă de la normal la foarte rău în acea perioadă scurtă de timp.

Insuficiența renală acută la câini este cea mai frecvent cauzată de Expunerea la toxină. Vinovații comuni includ antigel, plante otrăvitoare, unele analgezice umane de peste-counter și otravă de șobolani (Formularul care conține cholecalciferolul chimic).

Infecțiile renale sunt o altă cauză potențială a insuficienței renale acute. Sever infectii ale tractului urinar se poate dezvolta în infecții renale dacă sunt lăsate netratate (deși aceasta nu este singura cauză a infecțiilor renale).

Insuficiența renală acută poate apărea, de asemenea, dacă există o scădere a fluxului sanguin sau a oxigenului la rinichi. Exemplele includ traumele, deshidratarea severă și încălțămintea. Anumite condiții de sănătate congenitale sau dobândite pot duce la insuficiență renală acută.

Din păcate, mulți câini cu insuficiență renală acută nu vor supraviețui mai mult de câteva zile. Cu toate acestea, dacă sunt prinse destul de devreme și tratate agresiv, unii câini se pot recupera complet. Tratamentul implică, în general, terapie cu fluid intravenos și medicamente de susținere. Veterinarii vor încerca, de asemenea, să determine cauza subiacentă a insuficienței renale și vor trata în consecință.

Boala renală cronică

Cronic boală de rinichi este uneori numită insuficiență renală cronică. Mai mulți veterici au început să o numească boală renală cronică, deoarece pare a fi o modalitate mai bună de a descrie boala. CKD este rezultatul schimbărilor degenerative în rinichi care afectează capacitatea sa de a funcționa corect. CKD este cel mai frecvent în îmbătrânirea câinilor și tinde să vină treptat. Funcția renală se înrăutățește în timp, în cele din urmă ducând la moarte.

Nu există nici un remediu pentru boala renală cronică la câini. Cu toate acestea, există opțiuni de tratament care pot gestiona boala, îmbunătățind calitatea de viață a câinelui și extinderea timpului de supraviețuire timp de până la câțiva ani.

Semne de boală renală la câini

Semnele de insuficiență renală acută și a bolii renale cronice sunt destul de similare. Principala diferență este că forma acută vine destul de repede (câteva zile), în timp ce forma cronică se dezvoltă treptat pe o perioadă mai lungă de timp (luni până la ani). Următoarele semne sunt cei mai frecvenți indicatori timpurii ai bolii renale la câini:

  • A crescut setea
  • Creșterea urinării
  • Letargie
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Diaree
  • Pierderea în greutate (în special în special în boala renală cronică)

Pe măsură ce boala renală progresează și mai multe toxine se acumulează în sânge, semnele de mai sus au tendința de a se agrava. În plus, câinele dvs. poate experimenta următoarele:

  • Deshidratare
  • Tensiune arterială crescută
  • Ulcere gastrice
  • Scăderea ieșirii urinei
  • Sânge în urină
  • Incapacitatea de a regla temperatura corpului
  • Anemie
  • Convulsii

Când câinii au insuficiență renală acută, aceste semne se pot agrava rapid într-o perioadă de zile. În cazul bolii renale cronice, semnele se înrăutățesc treptat pe o perioadă de luni până la ani, în funcție de răspunsul câinelui la tratament.

Modul în care boala renală la câini este diagnosticată

Este important să știți că semnele de boală renală cronică nu apar până când boala nu a progresat la un anumit punct. Acesta este motivul pentru care este atât de important să vă aduceți câinele la veterinar pentru examene de rutină și să urmați recomandările dvs. veterinar pentru munca de laborator de rutină. Screeningul câinilor sănătoși permit veterinarilor să detecteze schimbări mici de-a lungul anilor. Boala renală poate fi detectată devreme prin munca de laborator de rutină și tratamentul poate începe înainte ca câinele dvs. să se îmbolnăvească.

Dacă observați semne de boală renală sau orice alte semne de boală, este esențial să vă luați câinele la medicul veterinar imediat. VET va începe prin a vorbi cu dvs. despre câinele dvs. și de a efectua a examinare fizică. Apoi, veterinarul dvs. va recomanda probabil lucrările de laborator. În general, testele de laborator recomandate includ următoarele:

  • Numărul total de sânge (CBC): Evaluează celulele roșii din sânge și celulele albe din sânge, căutând dovezi de anemie, infecție și alte anomalii
  • Panoul de chimie de sânge: Măsoară componentele din sânge care indică cât de bine sunt organele funcționale - azot de sânge din sânge (Bun) și creatinina sunt valorile renale
  • Electrolite de sânge: Măsoară cantitățile de electroliți din sânge pentru a determina dacă sunt echilibrate (una dintre locurile principale ale rinichilor)
  • UNINALIZĂ: Evaluează ceea ce părăsește organismul prin testele de urină, măsoară proteina și caută semne de infecție sau alte probleme)

Rezultatele acestor teste pot oferi, de obicei, suficiente informații pentru a diagnostica boala renală. Atunci când boala renală este prezentă, bunul și creatinina vor fi ridicate (aceste substanțe chimice se acumulează în sânge atunci când rinichii nu pot filtra sângele în mod corespunzător). Nivelurile de fosfor din sânge pot fi, de asemenea, ridicate. Urina este adesea diluată și poate avea o proteină excesivă (o indicație că corpul pierde proteine, deoarece rinichii nu pot filtra corespunzător). Anemia poate fi observată pe CBC, deoarece acest lucru este uneori cauzat de boala renală.

Odată ce a fost făcut un diagnostic de boală renală, pot fi justificate alte teste pentru a determina cât de severă a progresat boala renală. Măsurarea tensiunii arteriale este un test important, deoarece hipertensiunea arterială este frecventă la câinii cu insuficiență renală. VET dvs. poate recomanda, de asemenea, radiografii abdominale (raze X) și / sau ultrasunete abdominale.

Tratamentul bolii renale pentru câini

Odată ce VET are o imagine completă a sănătății câinelui dvs., va fi dezvoltat un plan de tratament. Tratamentul depinde de severitatea bolii și se va schimba pe parcursul bolii câinelui tău. Fiți conștienți de faptul că testele de laborator trebuie repetate adesea pentru a măsura modificările din severitatea bolii renale. Câinii care sunt tratați pentru insuficiență renală acută pot avea nevoie de o muncă de laborator de una sau mai multe ori pe zi. Pentru câinii cu insuficiență renală cronică, testele de laborator sunt de obicei repetate la fiecare câteva săptămâni până la luni (mai mult sau mai puțin în funcție de modul în care face câinele). Tratamentele sunt ajustate în funcție de rezultatele de laborator.

Terapia fluidă este piatra de temelie a tratamentului bolii renale. Diureza intravenoasă (IV) este necesară pentru a trata insuficiența renală acută. Poate fi folosit și atunci când un rinichi cronic este diagnosticat pentru prima dată (în funcție de rezultatele și starea de laborator a câinelui). IV FLUIDS sunt administrate printr-un cateter IV la o rată suficient de mare pentru a spăla sistemul de toxine. Este luată grijă pentru a evita o rată a fluidului suficient de mare pentru a influența negativ inima câinelui. Câinii cu boală renală ar putea avea nevoie să fie pe diureza IV timp de câteva zile, în timpul căreia trebuie să rămână în spital.

Câinii cu boală renală cronică sunt adesea menținute pe fluidele subcutanate date de proprietar acasă. Aceasta implică plasarea unui ac sub pielea liberă dintre lamele umărului și infuzarea unei cantități setate de fluid. Acest lucru ar putea fi necesar să se facă zilnic sau de câteva ori pe săptămână, în funcție de stadiul câinelui dvs. de boală renală. S-ar putea să vă sune oribil acum, dar este de fapt destul de ușor să vă dați câinele "subq" la domiciliu. Oficiul VET vă va arăta cum și oferiți toate consumabilele de care aveți nevoie. Oferirea de fluide la câinele dvs. va menține hidratarea și poate oferi fluide suplimentare pentru a ajuta la susținerea rinichilor.

Diete terapeutice sunt adesea folosite pentru a gestiona boala renală cronică. Se crede că ajustarea nivelurilor anumitor componente din dietă poate scădea povara asupra rinichilor. Dietele de rinichi terapeutice sunt adesea scăzute în proteine, fosfor, calciu și sodiu. Palatabilitatea este o problemă comună cu aceste diete, dar mai multe branduri comerciale sunt disponibile pentru a încerca.

Medicamente și suplimente sunt utilizate din mai multe motive. Fosfat lianți Luate cu alimente pot scădea cantitatea de fosfor pe corp să absoarbă, diminuând povara asupra rinichilor (care în mod normal filtrează fosfor din sânge). Antiacids sunt utilizate pentru a reduce excesul de acid produs în stomac (acest lucru apare atunci când pH-ul nu este bine reglat de rinichi). Antiemetice ajuta la ameliorarea greaței și vărsături adesea cauzate de boala renală, uneori îmbunătățirea apetitului. Inhibitori Ace poate controla pierderea proteinei prin rinichi și ajută la reglarea tensiunii arteriale. Pot fi necesare medicamente suplimentare de tensiune arterială. Anumit vitamine și suplimente pot fi recomandate pe baza nevoilor câinelui dvs. și a opiniei veterinarului dvs.

Dializă nu este utilizat în mod obișnuit datorită cheltuielilor și deficitului său. Acest tratament implică utilizarea unei mașini care filtrează sângele. Dializa este, în general, oferită doar la anumite spitale de specialitate mari. Câinii cu insuficiență renală acută pot beneficia cel mai mult de dializă dacă este disponibilă.

Un transplant de rinichi este rar. Această procedură scumpă, cu risc ridicat este efectuată numai de către anumiți chirurgi veterinari.

Ce să vă așteptați când câinele dvs. are boală de rinichi

Amintiți-vă că eșecul renal acut nu poate fi întotdeauna inversat, în ciuda celor mai bune eforturi. Discutați cu medicul veterinar despre argumentele pro și contra de tratamente specifice. Cereți rezultate așteptate, astfel încât să puteți fi cât mai pregătit posibil. Știți că veterinarul dvs. va face tot posibilul pentru a vă salva câinele, dar tratamentul nu poate avea succes.

Deși câțiva câini cu boală renală cronică pot trăi de ani de zile cu un tratament atent, unii vor trăi doar câteva luni, chiar și cu cel mai bun tratament disponibil. Păstrați în comunicare cu veterinarul dvs. despre semnele câinelui dvs. acasă. Asigurați-vă că ați intrat pentru toate reformele recomandate. Fii flexibil și pozitiv, dar și realist.

Majoritatea câinilor nu mai răspund la tratament și devin foarte bolnavi. Momentan, Mulți proprietari aleg umane eutanasia pentru a pune capăt suferinței.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Boala renală cronică și eșeculWashington State University College of Veterinary Medicine

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Câini și boli de rinichi