Ce este gravitatea specifică urină?

Medic veterinar

Gravitatea specifică a urinei este un termen utilizat pentru a descrie concentrația de urină. Când animalul dvs. de companie are a urineză este efectuată de un medic veterinar, gravitatea specifică urină este una dintre numeroasele lucruri măsurate. Măsurarea gravitației specifice urină a animalelor este utilizată împreună cu alte rezultate ale testelor pentru a evalua sănătatea animalelor de companie.

Ce este gravitatea specifică urină?

Gravitatea specifică a urinei, adesea abreviată ca USG, este o măsurătoare a concentrației de urină în comparație cu apa pură. Gravitatea specifică a apei pure sau distilate este de 1.000. Gravitatea specifică a urinei este mai mare din cauza substanțelor găsite în urină. Cât de mare va depinde de mai mulți factori.

Nivelul de hidratare al unui animal este important de luat în considerare la evaluarea semnificației unei gravități specifice urinei de urină. Un animal deshidratat are de obicei o greutate ridicată a urinei, în timp ce un animal suprahidrat are de obicei o greutate specifică de urină scăzută. Este important de observat că o gravitate specifică a urinei de urină va fluctua pe tot parcursul zilei.

Problemele de sănătate pot afecta atât concentrația de hidratare, cât și de urină. Veterinarii vor folosi valorile gravitației specifice urinei, în parte pentru a face diagnostice medicale, dar alte rezultate ale testelor sunt, în general, luate în considerare în acest proces. Gravitatea specifică a urinei este un instrument valoros pentru a evalua funcția renală a animalului.

Cum măsoară veterinarii gravitatea specifică urină

Gravitatea specifică a urinei este măsurată utilizând un instrument numit refractometru. Acest instrument utilizează lumină pentru a măsura densitatea urinei. O picătură de urină este plasată pe paharul refractometrului și capacul este închis. Refractometrul este ținut până la lumina în care este refractată (direcția modificărilor datorată luminii). Tehnicianul de laborator arată că un obiectiv pentru a citi rezultatul.

Gravitatea specifică a urinei poate fi, de asemenea, măsurată pe o bandă de testare a urinei, dar rezultatele sunt considerate nesigure și sunt adesea contradictate atunci când sunt verificate pe un refractometru.

Gravitate specifică a urinei în animalele de companie

Nu există nici o gravitate specifică de urină "normală" în animalele de companie. Măsurarea variază foarte mult chiar și la animalele sănătoase. În general, intervalul normal în animale de companie este 1.001 la >1.045. Probele de urină multiple ar putea fi necesare pentru a fi colectate pe tot parcursul zilei pentru a obține o idee mai bună despre intervalul normal al animalului. Alte teste de laborator sunt foarte necesare pentru a evalua o sănătate de companie.

Statutul de hidratare influențează foarte mult gravitatea specifică a urinei, dar alți factori pot afecta nivelurile. Anumite medicamente și procese de boală vor afecta gravitatea specifică urină. În general, urina concentrată înseamnă, de obicei, că un animal este deshidratat în timp ce urina diluată sugerează că rinichii nu funcționează în mod normal.

Greutate specifică urină urină în animale de companie

Urina este considerată concentrată dacă USG-ul este de peste 1.030 într-un câine sau peste 1.035 într-o pisică. Dacă animalul de companie este deja supra-hidratat, atunci un USG peste 1.007 este considerat ridicat.

Urina este considerată diluată dacă USG este mai mică de 1.008. Dacă animalul este deshidratat, atunci urina este considerată prea diluată dacă este mai mică de 1.030 la câini sau mai mult de 1.035 la pisici.

Urină valorile gravitației specifice în 1.008 până la 1.010 Gama sunt denumite izosthenuria. Acest lucru se întâmplă atunci când rinichii nu pot concentra urina mai mult decât cea a plasmei fără proteine. O singură lectură în acest interval nu indică neapărat boală de rinichi. Medicul veterinar va dori să vă examineze animalul de companie, să lucreze de sânge pentru a verifica azotul de uree din sânge și creatinina pentru a evalua funcția renală și pentru a lua în considerare alți factori, cum ar fi aportul de apă, orice medicamente și boli concurente care pot fi prezente.

În absența altor motive pentru o urină izosthenurie, veterinarii vor dori probabil să repete citirea gravitației specifice urinei pe prima probă de urină a dimineții. Aceasta este atunci când urina este de obicei cea mai concentrată.

Gravitatea specifică urină urină poate indica mai multe afecțiuni medicale, inclusiv:

Veterinarii folosesc gravitatea specifică urină ca ghid combinat cu examenele fizice și istoricul animalului pentru a determina dacă sunt necesare mai multe teste. Aceste teste suplimentare ar putea include testarea sângelui, o analiză completă de urină, testarea de urină specializată, ultrasunete și radiografii (raze X).

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Rudinsky, Adam și colab. Variabilitatea primei gravități specifice urinei de urină în 103 câini sănătoșiJurnalul de Medicină Internă Veterinară, vol 33, nu. 5, 2019, pp. 2133-2137. Wiley, DOI: 10.1111 / Jvim.15592

  2. Tot ce ați vrut mereu să știți despre urina animalului tăuCentrul medical al animalelor din Chicago, 2020

  3. Urină test de gravitate specifică. Glencoeanimalhospital.COM, 2020

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Ce este gravitatea specifică urină?