Otrăvire antigel la câini

Pug pe trotuar

Mulți proprietari de câini știu că Antigel este otrăvitoare pentru câini, Dar nu toți oamenii înțeleg cât de periculoși otrăvire antigel poate fi într-adevăr. Din păcate, expunerea la o cantitate mică de antigel toxic poate duce rapid la moarte. Otrăvirea antigel la câini este o chestiune foarte gravă.

Antigel este un pericol comun în timpul iarnă, dar câinii pot fi ușor expuși la el în orice moment al anului. Câinii sunt cel mai probabil să fie otrăviți dacă îl ingeră, dar tehnică pot fi absorbiți prin piele). Se crede că câinii sunt atrași de antigel, deoarece are un gust dulce. Un câine poate găsi antigel în zonele de depozitare, dar nu este neobișnuit să găsești niște băi mici din acestea în căi de acces, garaje și drumuri. Fiți atenți la bătrâni care au o culoare verzui sau o ceață iridescentă. Evitați să lăsați câinele să lingă terenul, în special în cazul în care există puddle.

Avertizare

Unele tipuri de antigel sunt mai toxice decât altele. Majoritatea mărcilor conțin ingredientul activ etilenglicol, care este cel mai toxic tip. Antigelicul cu ingredientul activ propilen glicol sau metanol este încă otrăvitor, dar nu la fel de grav ca un antigel cu etilen glicol.

Este nevoie de foarte puțină etilen glicol pentru a otrăvi un câine. Doza medie toxică depinde de dimensiunea câinelui.

Doze toxice de etilen glicol la câini

(sumele sunt aproximative)

Doza toxică a câinelui (LBS) (TBSP)
10 1-2
20 2-3
40 5
60 8
80 10-11

Merck Manual veterinar STATE: "Doza minimă letală de ex, de exemplu, este de 1.4 ml / kg corp în pisici, 4.4 ml / kg la câini, 7-8 ml / kg în păsări de curte și 2-10 ml / kg în bovine. Animalele mai tinere pot fi mai sensibile."

Semne de otrăvire de etilenă glicol

După expunerea la etilen glicol, majoritatea câinilor încep să prezinte semne foarte repede. La început, poate arăta ca intoxicație alcoolică. Pentru primele 30 de minute până la 12 ore după expunere, câinii prezintă adesea următoarele semne:

  • Vărsături (datorită iritației GI)
  • Letargie
  • Beție, ataxie, probleme de mers pe jos
  • Creșterea setei și / sau urinării
  • Salivarea excesivă
  • Sedare sau stupoare

Aceste semne inițiale scade de obicei după primele 12 ore. Din păcate, acest lucru vă poate face să credeți că câinele se îmbunătățește. Cu toate acestea, toxina continuă să facă daune grave organelor interne.

Undeva între 36 și 72 de ore după intoxicație, rinichii câinelui vor începe să eșueze. În acest moment, câinele va arăta din nou semne de boală:

  • Letargie
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Vărsături
  • Diaree
  • Respiratie urat mirositoare
  • Convulsii

Dacă tratamentul veterinar agresiv nu a început înainte de această etapă finală, șansele de supraviețuire sunt semnificativ scăzute.

Ce să facă dacă câinele dvs. intră în antigel

Din păcate, otrăvirea etilenglicolului duce adesea la moarte. Cu cât mai devreme poate fi detectat și tratat, cu atât mai bine șansa de recuperare. Dacă bănuiți că câinele dvs. a fost expus la antigel, Contactați medicul veterinar imediat. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă îndreptați direct la cel mai apropiat veterinar deschis. Dacă este după ore, găsiți o clinică de urgență lângă dvs.

Avertizare

Nu provocați voma Cu excepția cazului în care VET dvs. vă instruiește să faceți acest lucru. De asemenea, nu așteptați doar câinele dvs. să arate îmbunătățiri. Fără tratament, câinii care au fost otrăviți de antigel vor suferi aproape cu siguranță insuficiență renală urmată de moarte. Timpul este esențial pentru a preveni moartea.

Cum vedete veterinarii diagnosticarea otrăvirii antigel

Dacă credeți că câinele dvs. a fost expus la antigel, dar nu sunteți sigur, discutați cu medicul veterinar despre toate faptele pe care le cunoașteți. VET va privi istoria câinelui dvs., examinarea fizică și datele de laborator împreună pentru a face un diagnostic.

Dacă știți sigur că câinele dvs. a fost expus la antigel, VET dvs. va trebui să ruleze mai multe teste. Cel puțin, VET va efectua lucrări de sânge pentru a evalua funcția de organe și numărul de celule. Se va face, de asemenea, o urinare pentru a căuta anomalii (cum ar fi cristalele de oxalat de calciu, care sunt adesea văzute după otrăvirea etilenglicolului).

Odată ce VET poate determina amploarea daunelor efectuate până acum și starea câinelui, va fi dezvoltat un plan de tratament.

Tratamentul pentru otrăvirea antigelă la câini

Dacă otrăvirea etilenglicolului este detectată suficient timpului (în decurs de 8-12 ore de expunere), primul obiectiv de tratament este de a preveni metabolizarea ulterioară a etilenglicolului. Acest lucru se face prin administrarea fie a fomepizolului medicamentos (cunoscut și sub numele de 4 MP), fie etanol (cunoscut și alcool etilic, care este alcool).

Deoarece 4 mp este foarte scump, nu toate veterinarii o vor avea la îndemână. Prin urmare, etanolul este utilizat în mod obișnuit sub formă de alcool de cereale sau chiar vodcă. Este important să știți asta Alcoolul este în mod normal toxic pentru animalele de companie. Cu toate acestea, atunci când este administrat cu atenție și în mod corespunzător de către un veterinar pentru a trata otrăvirea antigelă, aceasta interferează cu absorbția etilenglicolului. Nu încercați niciodată să vă tratați câinele cu alcool de etanol pe cont propriu - poate provoca mai mult rău și chiar duce la moarte.

Următorul pas în tratament implică îngrijire intensă de susținere. Fluidele IV sunt administrate pentru a menține dezechilibrele hidratate și corecte ale câinilor. Medicamentele sunt date pentru a ușura simptomele. Vitalele câinelui sunt monitorizate îndeaproape, iar munca de laborator este verificată adesea pentru a măsura recuperarea.

Din păcate, nu toți câinii vor supraviețui otrăvire etilenglicolului, chiar și cu tratament agresiv. Cu cât mai devreme puteți obține câinele afectat la veterinar, cu atât mai multe șanse există de supraviețuire. Nu întârzia dacă există o șansă ca câinele dvs. a fost expus la antigel!

Protejarea câinelui de antigel

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă protejați câinele de expunerea la etilenglicol. În plus față de antigel, această chimică poate fi găsită în lichidul de frână, de oficii, anumite substanțe de curățare și alte soluții de uz casnic sau de automobile.

  • Magazinul All Produse chimice La îndemâna câinelui dvs. și curățați imediat orice deversare.
  • Luați în considerare schimbarea la o formă mai puțin toxică de antigel (unul care conține propilen glicol sau metanol).
  • Utilizați prudență la mers cu câinele. Păstrați câinele să urce sau să bei din băi cu lichide necunoscute.
  • Nu lăsați niciodată câinele să fie liber Pentru că niciodată nu știi ce poate fi expus.

Antigelul este mortal, dar câinele dvs. nu trebuie să sufere de această toxicitate îngrozitoare dacă sunteți atent în și în jurul casei dvs.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Otrăvire antigel la câini