Amiloidoza renală la pisici

Pisica abisiniană aproape, vedere laterală a feței

Există mai multe tipuri diferite de afecțiuni renale care pot afecta pisicile. Amiloidoza renală este o condiție specifică care apare ocazional la pisici și este o boală gravă. Știind mai multe despre această problemă mortală poate ajuta un proprietar de pisici să-și păstreze animalul sănătos cât mai mult posibil.

Ceea ce este amiloidoza renală?

Amiloidoza renală este o acumulare de amiloid în jurul celulelor renale. Amiloidul este un tip de proteină inflamatorie care poate construi în jurul diferitelor țesuturi și organe din organism, inclusiv rinichi și ficat. Amiloidoza renală este un tip specific de amiloidoză care afectează rinichii de pisici și este o boală gravă care nu are nici un tratament.

Rinichii sunt două organe în formă de fasole în interiorul abdomenului unei pisici. Ei joacă un rol important în filtrarea deșeurilor din corp. Dacă rinichii nu pot funcționa corect, cum ar fi într-o pisică cu amiloidoză renală, insuficiență renală și rezultate eventuale de moarte.

Semne de amiloidoză renală la pisici

  • Deshidratare
  • Setea excesivă
  • Urinare excesivă
  • Pierdere în greutate
  • Vărsături
  • Diaree
  • Picioarele umflate

Simptomele amiloidozei renale sunt aceleași ca cele mai multe afecțiuni renale la pisici.

Setea excesivă și urinarea sunt, de obicei, primele lucruri pe care un proprietar al pisicilor îl vede într-o pisică cu boală renală. O pisică cu amiloidoză renală își poate goli vasul de apă mai repede decât de obicei, petrece mai mult timp bând apă sau căutând apă din alte locuri, cum ar fi băi de păsări, ochelari de băut și chiuveta și lăsați pete umede mai mari în cutia de gunoi din urinarea excesivă care rezultă.

Din cauza urinării excesive, deshidratarea poate apărea chiar și atunci când pisicile beau foarte mult. Deshidratarea poate provoca o piele de pisică "cort", ceea ce înseamnă dacă pielea este luată în jurul gâtului și tras ușor de corpul pe care îl va forma un "cort" în loc să meargă spre locul său normal de pe corp. Aceasta indică o lipsă de fluid în celulele unei pisici. Este foarte gravă și poate provoca o pisica să se simtă într-adevăr bolnavă. Acumularea deșeurilor din organism poate provoca, de asemenea, o pisică să se simtă foarte bolnavă, să nu mai mănânci și să înceapă vărsături.Dacă o pisică nu se simte bine, nu va mânca și pierdere în greutate va avea loc în mod natural. Pierderea în greutate poate să apară la pisicile cu boală renală, chiar dacă mănâncă bine, datorită unui proces numit cachexie, care este o pierdere a mușchiului care apare la animalele cu boală cronică.

În cele din urmă, apendicele umflate ar putea rezulta din amiloidoza renală.Cu amiloidoză, sistemul de filtrare a rinichiului devine înfundat, ceea ce poate duce la pierderea proteinei în urină. Proteina ajută la menținerea fluidului în vasele de sânge. Când nivelele de proteine ​​din sângele sângelui la scăzut, poate provoca acumularea fluidului în picioare în sistemul limfatic. Aceasta se numește limfedema.

Cauzele amiloidozei renale

Anumite rase de pisici sunt mai predispuse să dezvolte amiloidoza renală decât altele, dar nu este cunoscută cauza specifică a acestei boli. Abisinienii și rasele de pisică orientale, cum ar fi siamez se crede că au predispoziții genetice pentru a dezvolta amiloidoza renală. Altele decât a fi specifice de rasă, se crede că inflamația cronică de la boală, cum ar fi infecțiile renale cronice și cancerul de rinichi, pot duce la amiloidoză renală.

Diagnosticarea amiloidozei renale

În majoritatea cazurilor de boală renală, pisicile vor avea rinichi deformați sau shunkeni. Dar cu amiloidoză renală, pisicile pot avea rinichi de dimensiuni normale. Acest lucru poate face dificil pentru un medic veterinar să diagnosticheze amiloidoza renală numai pe simțul rinichilor în timpul unui examen fizic sau vizualizând-le pe o raze X sau cu ultrasunete. Testele de sânge care să se uite la celulele roșii și albe din sânge, împreună cu nivelurile renale, precum și o probă de urină pentru a verifica concentrația de urină și nivelurile de proteine ​​pentru un diagnostic inițial. Pentru a face un diagnostic definitiv de amiloidoză renală, este necesară o biopsie a rinichiului, astfel încât celulele să poată fi analizate microscopic.

Tratament

Amiloidoza renală nu poate fi foarte frecventă în pisici, ci pentru cei care se dezvoltă, din păcate, nu există nici un tratament. Gestionarea simptomelor bolii poate prelungi calitatea vieții și încetinește progresia bolii pentru o pisică cu amiloidoză renală, dar nu există nici o inversare sau oprire a acestei zone de proteine. Tratamentul simptomatic poate include administrarea fluidului, modificările dietetice și medicamentele pentru a atrage o pisică să mănânce, să adreseze vărsăturile și diaree, să gestioneze durerea și să trateze orice probleme secundare, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Cum de a preveni amiloidoza renală la pisici

Ratele de pisici abisiniene și orientale ar trebui monitorizate în mod regulat pentru amiloidoza renală. Chiar dacă nimeni nu știe exact ce cauzează această boală, dacă semnele de amiloidoză renală sunt descoperite suficient de devreme, progresia poate fi în măsură să fie încetinită cu medicamente și schimbări dietetice specifice. Screeningul anual de screening pentru pisicile tinere și proiecții de două ori pe an pentru pisicile mai vechi este adesea recomandat pentru a monitoriza sănătatea renală.

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Amiloidoză renală. Colegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară

  2. Boala renală cronică. Colegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Amiloidoza renală la pisici