Insuficiență renală la pisici: simptome, diagnostic și tratament

Eșecul renal la caracteristica CATS

Cu vârsta bătrână în pisici vine probleme de sănătate legate de vârstă. Una dintre aceste probleme este insuficiența renală, o boală progresivă definită de o pierdere semnificativă a funcției renale.

Eșecul renal la pisici este un subiect mare, așa că vom acoperi o mulțime de materiale în acest articol. Vom începe cu un anumit fundal despre rinichi, apoi vom lua o scufundare profundă în piulițele și șuruburile de insuficiență renală.

Bazele renale

Cat de bază pentru rinichi

Rinichii sunt organe în formă de fasole responsabile pentru mai multe funcții vitale, incluzând filtrarea toxinelor și a deșeurilor din sângele pisicii dvs., producând urină, reglând nivelul sângelui de nutrienți și conservarea apei.

Rinichii sunt organe în formă de fasole în interiorul abdomenului pisicii. Nu sunt foarte mari, dar împachetează un puternic pumn în menținerea sănătății unei pisici. Iată funcțiile lor majore: (1) Filtrarea toxinelor și a produselor deșeuri din sânge; (2) produce urină pentru a scăpa de acele toxine și deșeuri; (3) reglementează nivelurile sanguine ale substanțelor nutritive esențiale, cum ar fi calciu și fosfor; și (4) conservă apa.

Diferite părți ale anatomiei rinichiului efectuează aceste funcții. De exemplu, nefroni (celule renale) sunt responsabile pentru filtrare. Urerii transportă urină de la rinichi la vezică.

Având în vedere aceste funcții esențiale, vă puteți imagina că insuficiența renală poate fi o lovitură gravă pentru sănătatea generală a pisicii.

Din fericire, rinichii nu reușesc cu ușurință. Ei au o mulțime de capacități de rezervă, ceea ce înseamnă că pot continua să funcționeze relativ bine, în ciuda suferinței unor daune.

Cum apare insuficiența renală?

Insuficiența renală apare atunci când cel puțin două treimi din fiecare rinichi este deteriorat. Cu aceste daune mult, rinichii nu își pot îndeplini funcțiile esențiale.

Insuficiența renală poate fi acută sau cronică.

Insuficiență renală acută apare atunci când rinichii încetează brusc să lucreze. Unele dintre numeroasele cauze ale insuficienței renale acute sunt ingestia toxinei (e.G., antigel) și șoc.

Eșecul renal cronic, numită și boală renală cronică, se dezvoltă de mai mulți ani. De obicei, începe când pisicile sunt de aproximativ șase ani și devine progresiv mai rău pe măsură ce nefronii mor încet. Când mai mulți nefronii mor decât pot fi înlocuiți, insuficiența renală devine evidentă.

Insuficiența renală cronică este mult mai frecventă decât insuficiența renală acută la pisici, așa că ne vom concentra pe insuficiența renală cronică.

Ce cauzează insuficiența renală cronică?

Cauza exactă a insuficienței renale cronice rămâne necunoscută. Cu toate acestea, multe condiții de sănătate, cum ar fi cele enumerate mai jos, pot deteriora semnificativ rinichii în timp.

  • Cancerul de rinichi
  • Pietre la rinichi
  • Infectie cu bacterii
  • Hipertensiune arterială (hipertensiune arterială)
  • Infecție sistemică (e.G., vezică, plămâni)
  • Boala de rinichi polichistică: chisturi pline de fluid care înlocuiesc anatomia normală a rinichiului

Care sunt semnele clinice ale insuficienței renale?

Eșecul rinichi în pisici Simptome Cat în cutie de gunoi

Setea excesivă și urinarea se numără printre cele mai recunoscute simptome ale insuficienței renale la pisici.

Chiar și atunci când rinichii nu reușesc suficient pentru a provoca semne clinice, insuficiența renală nu poate fi diagnosticul evident. Semnele clinice ale insuficienței renale sunt nespecifice, ceea ce înseamnă că nu indică o anumită boală.

Semnele clinice se agravează treptat ca progresează insuficiența renală.

Mai jos sunt semne de insuficiență renală timpurie, numită și insuficiență renală compensată:

În acest stadiu, rinichii compensează incapacitatea lor de a filtra produsele deșeurilor prin producerea mai multor urine.

  • Creșterea urinării
  • A crescut setea

Mai jos sunt semne de insuficiență renală avansată, cunoscută sub numele de insuficiență renală necompensată:

În acest moment, rinichii nu pot compensa pierderea funcției. Uremia, care este construirea de viață a toxinelor și a deșeurilor în sânge, dezvoltă și provoacă semne clinice severe.

  • Reducerea apetitului
  • Pierdere în greutate
  • Haina săracă
  • Respiratie urat mirositoare
  • Vărsături
  • Slăbiciune
  • Letargie
  • Depresie
  • Gingii palide
  • Ulceratii bucale

Cum este diagnosticată insuficiența renală?

Eșecul renal la pisicile de diagnosticare a pisicilor la medicul veterinar

Veterinarul dvs. poate diagnostica pisica dvs. cu insuficiență renală prin sânge și urineză.

Deoarece insuficiența renală afectează pisicile mai mari, semnele clinice enumerate mai sus pot fi confundate pentru schimbările normale în vârstă.

Testarea diagnosticului pentru insuficiența renală implică în primul rând sângele și o analiză de urină.

Mai multe modificări ale sângelui sugerează insuficiență renală:

  • Creșterea azotului de uree din sânge (bun) și nivelurile de creatinină: Bun și Creatinine sunt produse deșeuri pe care rinichii funcționalizați normal elimină cu ușurință.
  • Reducerea potasiului
  • Phosfor ridicat
  • Anemie (număr scăzut de celule roșii din sânge)

Un test de sânge relativ nou, care măsoară o substanță numită SDMA ajută la diagnosticarea insuficienței renale chiar mai devreme decât se poate face cu sânge de rutină.

Pe o analiză de urină, urina diluată ar sugera insuficiență renală, mai ales dacă shopurile arată bun bun și creatinină. Proteina poate fi, de asemenea, prezentă în urină.

Deoarece hipertensiunea poate provoca insuficiență renală, un medic veterinar poate, de asemenea, să ia tensiunea arterială a pisicii pentru a ajuta la confirmarea unui diagnostic de insuficiență renală.

Care sunt etapele insuficienței renale?

Un sistem oficial de staționare, dezvoltat de societatea internațională de interes renal (IRIS), atribuie o etapă de insuficiență renală cronică în funcție de nivelurile de creatinină din sânge. Există, de asemenea, sub-etape, care consideră că tensiunea arterială și proteina din urină.

Etapele principale sunt 1 (cel mai puțin severe) la 4 (cele mai severe). Stadiul pisicii dvs. de insuficiență renală va ghida tratamentul.

Puteți găsi cele mai recente linii directoare de stadalizare IRIS Aici.

Cum este tratată insuficiența renală?

Pisica care primește fluide subcutanate

Deși nu este curabilă, insuficiența renală la pisici este tratată folosind o serie de terapii, cu cele mai multe scopuri de a reduce volumul de muncă al rinichilor, minimizează produsele deșeurilor din sânge, înlocuiesc substanțele nutritive pierdute și gestionează semnele clinice. Fluidele subcutanate sunt adesea administrate pisicilor care au devenit deshidratate.

Insuficiența renală cronică nu este vindecătoare. Obiectivele de tratament includ reducerea volumului de muncă al rinichilor, minimizând deșeurile din sânge, înlocuind substanțele nutritive pierdute și gestionarea semnelor clinice.

Tratamentele pot fi, în general, grupate în schimbări și medicamente dietetice. Fiți conștienți că nu fiecare pisică din insuficiență renală va avea nevoie de fiecare tratament disponibil.

Dietetice

Dieta ideală de rinichi este scăzută în proteine, fosfor și sodiu. Este necesară o dietă cu proteină scăzută pentru a reduce volumul de muncă al rinichilor, dar proteina trebuie să fie de înaltă calitate. Fosforul trebuie să fie menținut scăzut, deoarece se poate acumula în sânge când rinichii nu reușesc. Sodiu scăzut este necesar deoarece hipertensiunea arterială poate agrava funcția renală.

Apă

Pisicile din insuficiența renală au nevoie de acces ușor la o mulțime de apă proaspătă pentru a preveni deshidratarea. Cu toate acestea, insuficiența renală poate face o pisică să se simtă prost și nu în starea de spirit de a bea apă. Adăugând o aromă în apă, cum ar fi un bulion cu aromă scăzut de sodiu, poate atrage o pisică să bea.

Pentru pisicile cu insuficiență renală cronică severă, pot fi necesare fluide zilnice subcutanate pentru a menține hidratarea adecvată. Nu vă îngrijorați de lichide subcutanate la pisica dvs. este ușor de făcut și este confortabil pentru pisica ta.

Suplimente

În insuficiența renală, nutrienții cum ar fi potasiul și vitaminele B și C sunt pierdute prin urină și trebuie să fie completate înapoi în dietă. Ele pot fi date ca suplimente zilnice sau incluse în dieta de rinichi.

Alte suplimente includ antioxidanți și acizi grași pentru a reduce alte leziuni renale.

Veterinarul dvs. va determina care suplimentează pisica dvs. va avea nevoie și să vă instruiască cum să le adăugați la dieta pisicii dvs.

Medicamente

O gamă de medicamente ajută la gestionarea insuficienței renale în pisici. De exemplu, pot fi necesare medicamente anti-vărsare pentru a controla vărsăturile unei pisici.

Fosfat lianții se atașează la fosfat în intestin și împiedică-o să se absoarbă în sânge.

Eritropoietin, care stimulează producția de celule roșii din sânge, îmbunătățește anemia.

Medicamentele de tensiune arterială reduc tensiunea arterială și îmbunătățesc fluxul sanguin prin rinichi.

Ca și în dieta pisicii tale, medicul veterinar va determina ce medicamente suplimentare va avea nevoie de pisica ta.

Care este prognosticul de insuficiență renală?

Prognosticul depinde de severitatea insuficienței renale. Insuficiența renală se va agrava progresiv, dar tratamentele enumerate mai sus pot încetini progresia și pot da pisicii dvs. o bună calitate a vieții, chiar dacă rinichii lor nu funcționează atât de bine.

Aducându-l împreună

Eșecul renal este o boală complicată, dar ușor de gestionată la pisicile mai mari. Dacă pisica dvs. este în insuficiență renală, lucrați cu medicul veterinar și faceți tot ce puteți să vă îngrijiți pisica.

întrebări frecvente

Care sunt simptomele insuficienței renale în stadiu final în pisici?

Simptomele insuficienței renale în stadiu final reflectă incapacitatea rinichilor de a compensa daunele semnificative și pierderea funcției. Aceste simptome includ vărsături, slăbiciune, depresie, scădere în greutate și respirație urâtă.

Cât durează o pisică cu insuficiență renală?

Acest lucru depinde de stadiul insuficienței renale. O pisică poate trăi mai mulți ani cu insuficiență renală în stadiu incipient, dar mai puțin decât dacă insuficiența renală este avansată.

Este insuficiența renală dureroasă în pisici?

Care poate depinde de cauza subiacentă a insuficienței renale. De exemplu, toxicitatea antigelului poate duce la umflarea dureroasă a rinichilor.

Este insuficiență renală reversibilă?

Rinichii pot rezista la o mulțime de daune înainte de a începe să eșueze. Cu toate acestea, odată ce insuficiența renală se aprinde, există puține șanse ca rinichii să se recupereze. Prin urmare, insuficiența renală nu este reversibilă.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Insuficiență renală la pisici: simptome, diagnostic și tratament