Cancer la pisici: tipuri, simptome și prevenire

pisică

S-ar putea să fiți surprinși să aflați că unul din cinci pisici va dezvolta cancer la un moment dat în viața lor. În timp ce acest lucru nu este la fel de mare ca rata observată la câini, este mai mare îngrijorare. Pisicile tind să ascundă faptul că sunt bolnavi. Este un mecanism de supraviețuire rămas din zilele lor ca animale sălbatice. Din păcate, acest lucru înseamnă că multe tipuri de cancer feline sunt bine avansate înainte ca proprietarul pisicii să fi observat că orice este greșit. Ca și în cazul cancerului uman, mai târziu, cancerul este diagnosticat, cu atât este mai avansată este probabil să fie și acest lucru face tratamentul mai dificil. Prognoza (Outlook) pentru Kitty nu va fi atât de plină de speranță.

Iată un ghid rapid pentru cele mai frecvente tipuri de cancer la pisici și la simptomele pe care ar trebui să le căutați. Există, de asemenea, câteva informații utile despre ceea ce puteți face pentru a preveni cancerul la pisici.

Cat de dormit

Cancerul de pisici comune: tipuri și simptome

Limfomul pisicii

Limfomul este cel mai frecvent cancer cel mai frecvent la pisici. Este un cancer al sângelui care determină un tip de celule albe din sânge (limfocitele) să se multiplice rapid și fără control. Este cauzată în principal de virusul leucemiei feline (FELV), dar acum că există un vaccin disponibil împotriva acestui virus care împiedică unele, dar în nici un caz, cazurile.

În mod tipic, boala prezintă într-una din cele patru forme și fiecare dintre ele atacă diferite organe și cauzează simptome diferite. Sunt:

  • Limfomul felin alimentar. Aceasta este cea mai comună formă și atacă tractul gastrointestinal (stomacul și intestinele), ficatul, abdomenul și ganglionii limfatici din acea zonă a corpului. Pisicile în vârstă de 9-13 ani sunt cel mai adesea afectate, dar virusul leucemiei feline este rar cauza care stă la baza, astfel încât vaccinarea nu va împiedica acest lucru. Cele mai frecvente simptome de a privi sunt poops care arată negru închis și sunt lipicioase, evidente sânge în poop sau în tava de gunoi, constipație, diaree, oboseală severă, vărsături și pierdere în greutate.
  • Limfomul felinar mediatic. Acest lucru afectează plămânii și spațiul dintre plămâni și coaste, precum și alte zone din cavitatea toracică și ganglionii limfatici din acea zonă. Este cauzată în principal de virusul leucemiei feline, astfel încât un vaccin poate ajuta la prevenirea acestuia. Semnele de a privi includ: tuse excesivă, Pierderea interesului în alimente și pierderea în greutate, precum și respirația cu gura deschisă.
  • Lymphom de felin multicentric. Această formă a bolii poate afecta ganglionii limfatici în mai multe zone ale corpului și în mai multe organe. Este adesea asociată cu virusul leucemiei feline. Simptomele tipice includ depresia și letargia extremă, cu o pierdere de apetit și pierderea în greutate asociată. De asemenea, puteți observa că pisica dvs. are ganglioni limfatici umflați unde membrele lor din față își întâlnesc corpul, în maxilarul lor și în regiunea lor.
  • Limfom felin renal. Rinichii sunt afectați și pisica dvs. va suferi de obicei de pierderea în greutate și Probleme digestive cum ar fi vărsături. Veți observa, de asemenea, că sunt amândoi bea și peeing mai des și par, în general, slabi.
  • Limfom felic de felin. Orice locație a corpului poate fi afectată. Tipurile de simptome și prognoza vor depinde de faptul că structurile și organele sunt afectate.

Carcinomul celular scuamos

Carcinomul celular scuamos (puteți vedea scris ca SCC) este o versiune a cancerului de piele care este cel mai adesea văzut pe zonele pielii expuse la lumina soarelui. Prin urmare, este adesea văzut pe urechi, nasul și pleoapele. Este cauzată de lumina soarelui care declanșează o mutație în ADN-ul celulelor pielii care le determină să se înmulțească anormal. Este cel mai răspândit în pisici albe și în pisici care trăiesc în climatul însorit.

Există o altă formă de SCC care se dezvoltă în gură și conturi pentru aproximativ 1 din 10 din toate tipurile de culorile de pisici. Aceasta este o formă agresivă de cancer, iar prognosticul nu este bun. Cu toate acestea, tratamentele noi sunt descoperite tot timpul și există multe modalități de îmbunătățire a calității vieții pentru o pisică diagnosticată cu SCC.

Iată câteva informații despre simptomele pe care ar trebui să le căutați:

  • Carcinomul celular scuamos al pielii. Trebuie să fii deosebit de vigilent pentru simptomele în pisici albe, pisici cu părul subțire și pisici care se bucură de perioade prelungite de plajă. Țineți un ochi pe nas și pe urechile lor. Carcinomul celular scuamos al urechii începe de obicei ca o crustă neagră care arată destul de nevinovată. Cu toate acestea, se răspândește de-a lungul urechii și o face să arate ca un conopidă neglijentă. Cancerul este similar cu cancerul uman cauzat de expunerea excesivă la soare.
  • Carcinomul celular scuamos al gurii. Acesta este un cancer tare pentru a diagnostica, deoarece simptomele încep în interiorul gurii, unde nu sunt vizibile. Pisicile rar cooperează când încerci să ai o privire bună în gura lor. Simptomele timpurii pot include respiratie urat mirositoare și excesiv de drooling Dar acestea pot fi, de asemenea, semne de probleme dentare. Dacă pisica dvs. are aceste simptome, nu presupuneți că dinții lor cauzează problema. Întotdeauna obțineți-le verificați de veterinarul dvs. În cele din urmă, boala va face greu ca pisica ta să mănânce și puteți observa că acestea pierd în greutate. Dacă cancerul este în regiunea maxilarului gurii, puteți observa această zonă devenind mai fermă și mai mare.

Fibrosarcom

După cum sugerează și numele, fibrosarcomul se găsește în țesutul conjunctiv. Este o formă agresivă de cancer felină și este de obicei tratată cu o intervenție chirurgicală radicală care poate fi susținută de radiații și chimioterapie. Este cea mai comună formă de cancer malign de țesut moale la pisici, ceea ce înseamnă că se poate răspândi în alte părți ale corpului. Prima tumoare poate crește rapid rapid.

În ceea ce privește simptomele, cea mai evidentă va fi o bucată sub suprafața pielii, ceea ce poate provoca durere atunci când este atinsă și se poate simți carne sau fermă. De obicei nu provoacă un ulcer și rareori sângerează. Poate afecta glandele limfatice locale și se poate răspândi în alte părți ale corpului în care veți observa, de asemenea, bucăți. Când fibrosarcomul este avansat, poate provoca pierderea apetitului, deshidratării, durerii, letargiei și sângerare din gură.

Există controverse în jurul cauzei fibrosarcomului. Un anumit tip de sarcom de felină a fost numit Sarcomul de injecție felină, deoarece se găsește în regiunea gâtului și umărului în care vaccinările și alte injecții sunt de obicei administrate. De fapt, aproape jumătate din toate tumorile fibrosarcomice feline se găsesc în această zonă și un alt sfert se găsește în piept sau în flancuri. Este considerat de unii experți care au injectat vaccinurile și injecțiile de corticosteroizi, antibiotice, insulină și fluide subcutanate le determină. Deși rata de cancer cauzată de injecții este destul de scăzută (probabil aproximativ 1 caz la 10.000 până la 30.000 de vaccinări), Veters încearcă să limiteze numărul de injecții pe care le dau pisicilor. Alți veterici preferă să nu folosească vaccinuri care conțin aluminiu, deoarece există unele cercetări care sugerează că provoacă iritații și care ar putea crește probabilitatea de injectare a firmei. În realitate, există probabil mai mulți factori de risc pentru acest cancer care nu au fost încă descoperite.

Prevenirea cancerului la pisici

Există cercetări considerabile în curs de desfășurare în cauzele cancerului la pisici. Speranța este că multe cazuri de cancer de feline vor fi prevenite în viitor.

Prevenirea limfomului felinei

Având în vedere asocierea dintre limfomul felinei și expunerea la infecția FELV, majoritatea veterinarilor recomandă vaccinarea felnă ca o modalitate bună de a preveni acest cancer. Nu este 100% eficient și unele pisici care au fost vaccinate vor continua să dezvolte limfom felin. Acest lucru se datorează faptului că există alte cauze care nu au fost încă descoperite. Nu este nevoie să aveți toate pisicile vaccinate. Pisicile care trăiesc în întregime în interior și care nu au niciodată contacte cu alte animale sunt rareori expuse virusului și nu trebuie să fie vaccinate. Obținerea unei infecții FEL face o pisică de șase ori mai probabil să dezvolte limfom felină.

Există și alte lucruri pe care le puteți face pentru a preveni obținerea acestui tip de cancer. Unele cercetări recente au arătat că pisicile care sunt expuse în mod regulat la fumul de tutun au mai multe șanse de a dezvolta limfom în tractul lor gastrointestinal. Prin urmare, veterinarii recomandă ca pisicile să trăiască într-un mediu fără fum. Desigur, acest lucru este mai bine pentru sănătatea ta.

Prevenirea prevenirii carcinomului cu celule scuamoase

Pe măsură ce multe cazuri de carcinom de celule scuamoase sunt cauzate de expunerea la lumina soarelui, acest lucru este complicat pentru a preveni! Păstrarea pisicilor în interior ar fi o posibilitate, dar acest lucru nu se potrivește tuturor pisicilor sau proprietarilor.

Cercetările au arătat că puteți ajuta la prevenirea carcinomului celular scuamos al gurii în pisica dvs., împiedicându-le să fie expuși la fumul de tutun. Mai multe studii au arătat o legătură între expunerea fumului de tutun timp de cinci ani sau trăiesc cu un fumător și carcinom de celule scuamoase în gura pisicilor. Se crede că substanțele carcinogene (substanțe care provoacă cancer) se stabilesc din aer pe stratul pisicii. Apoi, când se mândresc, este transferat în gura lor și provoacă cancer.

Prevenirea fibrosarcomului

Principalele sfaturi privind prevenirea fibrosarcomului se referă la vaccinare. Este posibil să nu doriți să vă vaccinați pisica decât dacă sunt în mod realist în pericol de a contracta boala în cauză. Dacă aveți o pisică cu risc scăzut, este posibil să doriți să reduceți frecvența vaccinării la aproximativ trei ani pentru a reduce numărul de injecții pe care le primesc. Există, de asemenea, noi protocoale pentru unele vaccinări care le solicită administrate în picioarele posterioare.

Nu este neobișnuit ca pisicile să dezvolte o bucată mică imediat după o vaccinare. Cu toate acestea, dacă au o bucată la locul de vaccinare care nu se îmbunătățește în câteva săptămâni, este important să o verificați de către VET dvs.

Sfaturi generale pentru prevenirea cancerului de pisici

Cel mai important mesaj aici nu este de a panica. Există multe tipuri de cancer de pisici care nu pot fi prevenite. Este probabil ca unele pisici să fie pur și simplu mai susceptibile decât altele din cauza genelor lor, așa cum este cazul oamenilor. Cu toate acestea, dacă doriți să luați pași pentru a reduce riscul de cancer pentru pisicile dvs., iată câteva sugestii generale.

  • SPAYING / NEATING. La pisicile de sex feminin, spargând drastic șansele lor de a dezvolta cancer mamar (sân). Dacă îți spui pisica de sex feminin înaintea ei ciclul de căldură, reduce probabilitatea obținerii cancerului mamar la aproape zero.
  • Dietă de înaltă calitate. Acest lucru va stimula sănătatea pisicii dvs. și va consolida sistemul lor imunitar care sunt factori importanți în prevenirea tuturor cancerelor. Dietele bogate în acizi grași, cum ar fi EPA și DHA, se crede că previne cancerul astfel încât să privească aceste lucruri pe etichetele produselor alimentare.
  • Evitați supra-hrănirea. Obezitatea este un factor de risc pentru cancer la multe animale. Grăsimea face parte din sistemul endocrin și atunci când există prea multă grăsime, pot fi eliberați hormoni care declanșează un răspuns inflamator și pot duce la cancer.
  • Renunțe la fumat. Expunerea la fumul de tutun secundar de la oameni poate declanșa o serie de cancere la pisici. Evitați fumatul în jurul animalului dvs., dar în mod ideal ar trebui să vă opriți cu totul.
  • Fii atent cu substanțele chimice. Produsele chimice de uz casnic și de grădină trebuie utilizate cu prudență. Păstrați pisica înăuntru atunci când aplicați pesticide în grădină. Vorbiți medicului veterinar despre cel mai sigur mod de a controla puricii de pisici și alți paraziți.

Vigilența este foarte importantă atunci când vine vorba de cancerul de feline. Aveți pisica dvs. testată pentru viruși care provoacă cancer. Dacă aveți vreo preocupare, luați-vă pisica la veterinar, deoarece detectarea și tratamentul precoce oferă pisicilor cele mai bune șanse de recuperare.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cancer la pisici: tipuri, simptome și prevenire