Cancerul de sân la pisici: cauze, simptome și tratament

Cancerul de sân la pisici este unul dintre cele mai frecvente cancere, cu o incidență de în jur 17% din tumori la pisicile feminine. Dar ceea ce este înfricoșător cu privire la cancerul de sân felină este cât de gravă este - majoritatea acestor tumori sunt maligne, iar prognosticul este sărac.

Detectarea precoce a tumorilor de sân feline este esențială, așa că o să vă spunem ce să vă uitați!

Ce este cancerul de sân la pisici?

Pisicile au în jurul a patru perechi de toalete în fiecare lanț mamar sau opt glande mamare, deși acest lucru poate varia. Tumorile mamare feline, AKA CAT Cant Sân, sunt tumori ale uneia sau mai multor glande mamare.

Este mai frecvent să aveți tumorile în prima pereche de glande (glandele craniene) sau ultima pereche (glandele caudale). Ele sunt mai frecvente la femei decât la bărbați și sunt, de asemenea, mai frecvente în pisicile ne-spayed (întregi). Unele surse susțin că sunt A treia tumoare felină cea mai frecventă, După limfom și cancer de piele.

Pisicile sunt mai susceptibile de a obține cancer de sân dacă sunt intacte / întregi, de sex feminin și 10 ani, deși au fost înregistrate cazuri la pisici la fel de tineri ca 4 ani.

Pisicile Siameze au de două ori riscul tumorilor ca pisici mixte, iar alte rase orientale primesc, de asemenea, cancer de sân mai frecvent. În timp ce este posibil ca pisicile de sex masculin să obțină tumori mamare de glandă, este mai puțin frecvent decât pentru femele.

Tipuri de cancer de sân în pisici

Tipuri de cancer de sân în pisici

Cancerul de sân la pisici vine în mai multe forme diferite, cu adenocarcinomul mamar fiind cel mai comun.

Există o mulțime de diferite tipuri de tumori mamare la pisici. Adenomul mamei feline este rar și benign. Sarcoamele sunt similare, deși adesea grave.

Dar carcinomul (adenocarcinomul mamar) este cel mai comun. Acest tip de tumoare este invaziv local și se răspândește rapid. În general, se crede că majoritatea (86%) Tumorile mamare la pisici sunt maligne - ele metastazează prin sistemul limfatic și vasele de sânge la ganglionii limfatici, pieptul și ficatul.

"Hiperplazia fibroepitelială" sau "hipertrofia mamară" nu este o tumoare de sân, ci o umflare tare a țesutului mamar al pisicilor. Apare câteva săptămâni după un sezon în femele intacte și se va rezolva complet după spaying.

Cauzele cancerului de sân în pisici

Cancerul de sân este o boală multifactorială, ceea ce înseamnă că are multe cauze - și multe dintre ele nu sunt pe deplin înțelese. Studiile au arătat că hormoni (în special estrogen și progesteron) sunt parțial de vina - ca și cu câinii, mai degrabă la o vârstă fragedă, mai degrabă decât să permită ciclurilor de căldură reduc în mod masiv riscul de neoplazie mamară la pisici.

Unele medicamente care imită sau includ hormoni (progestine) au același efect asupra țesutului mamar ca și hormonii naturali. Aceste medicamente sunt rareori utilizate în medicina modernă, dar pot avea un efect în trecut.

Retrovirusurile au fost, de asemenea, izolate de tumori, dar nu s-au dovedit că infecția cu acești viruși determină producerea unei tumori.

În cele din urmă, genetica joacă cu siguranță un rol, după cum reiese cu riscul mai mare în anumite rase (Siamese).

Simptome ale cancerului mamar

Cancerul de sân la pisici este de obicei caracterizat mai întâi prin bucăți sau noduli în țesutul mamar. După ce cancerul a progresat mai mult, este posibil să observați simptome suplimentare.

Primul semn al cancerului mamar la pisici este bulgări sau noduli în țesutul mamar. S-ar putea să vă bucurați pisica sau să le urmăriți să se rostogolească pe podea și să observați o bucată pe partea inferioară a acestora.

Adesea, aceste bucăți se simt ca niște mazăre sau marmură sub piele, dar nu sunt întotdeauna ca și ele și pot fi diferite forme și texturi. Lupta poate ulcera, ducând la sânge, răni sau descărcări de la șasiu. Niplele pot, de asemenea, să se umfle și să deschidă.

În funcție de cât de departe a progresat cancerul de sân, puteți observa durerea, febra și inappetența. Dacă tumora sa răspândit în piept, puteți observa o tuse.

Alte simptome ale cancerului de sân la pisici includ:

  • Umflarea țesutului mamar
  • Bulgări și mase în țesutul mamar
  • Descărcarea de la unul sau mai multe sfârcuri
  • Lins repetitiv al glandelor mamare
  • Ulcerația (spargere) a glandei mamare
  • Sângerare sau infecție în zona de sân
  • Durere în zona de sân
  • Febră
  • Inappetență
  • Tuse
  • Respirație

Dacă observați oricare dintre aceste simptome de cancer de sân în pisica dvs., este o idee bună să le luați la un veterinar pentru a fi verificat. Tumorile mamare anterioare sunt diagnosticate, cu atât mai bine prognoza.

Tumorile care sunt de dimensiuni mai mici de 2 cm sunt mult mai probabil să fie vindecate, așa că nu așteptați dacă observați o bucată în sânii pisicii voastre.

Cancerul de sân în diagnosticul pisicilor

Deoarece majoritatea cancerelor de sân în pisici sunt maligne, este important să se trateze condiția cât mai curând posibil pentru a crește șansele de recuperare a pisicii.

Dacă medicul veterinar vă diagnează pisica cu un carcinom mamar sau alt tip de cancer de sân, veți dori să începeți direct tratamentul. Majoritatea tumorilor mamare din pisici sunt maligne, iar cu cât sunt mai devreme, cu atât este mai bună prognosticul pisicii tale.

Veterinarul dvs. poate recomanda munca de sânge și o aspirație fină de ac (FNA) la biopsie masa. Ei speră să recolteze unele celule canceroase pentru a trimite la un laborator, unde pot obține o idee mai bună pentru ce tip de tumoare este și dacă este canceros. Acest lucru vă poate ajuta să ghideze tratamentul. VET dvs. va recomanda probabil raze X (radiografii), deoarece acest lucru poate ajuta la stabilirea cât de departe de-a lungul cancerului este și dacă metastazele s-au răspândit în piept.

Tratamentul cancerului de sân în pisici

Prima etapă a tratamentului necesită eliminarea chirurgicală. În timp ce este posibil să se îndepărteze teoretic doar bucura, dacă este mică, malignitatea cancerului de sân în pisici înseamnă că veterinările recomandă în mod normal o mastectomie - îndepărtarea sânilor.

Acest lucru poate fi îndepărtat de un singur sân cu forfetare în ea, îndepărtarea tuturor sânilor pe o parte (o "bandă" sau "o mastectomie unilaterală" sau îndepărtarea întregului țesutului mamar (mastectomie completă sau "bilaterală"). O mastectomie a benzii este cea mai frecventă cale, echilibrând dificultatea intervenției chirurgicale și de recuperare cu cele mai mari beneficii pentru pisică.

Din păcate, chiar și cu toate țesutul mamar și ganglionii limfatici asociați, cancerul este de obicei prezent. Celulele canceroase microscopice sunt adesea deja în sistemul limfatic sau în vasele de sânge și este imposibil să le eliminați pe toate. Prin urmare, pot fi necesare și chimioterapie sau radioterapie.

Veterinarul dvs. va consulta probabil cu un oncolog veterinar pentru a găsi cea mai bună opțiune pentru pisica dvs. Tipul de chimioterapie depinde de tumora și de pacient, dar doxorubicina este o alegere chimioterapeutică comună pentru cancerul mamar la pisici. Cu cât este mai devreme această chimioterapie, cu atât mai bine prognosticul.

Prognoza pentru cancerul de sân în pisici

Cancerul de sân în prognosticul pisicilor

Pisicile supraviețuiesc de obicei timp de aproximativ 12 luni cu cancer de sân, dar timpul de supraviețuire depinde de tratamentul și de momentul diagnosticului.

Din păcate, cancerul de sân în pisici poartă un prognostic slab. Acest lucru este probabil deoarece, până când se observă boala, este adesea foarte bine stabilită și a început să se răspândească.

Timpul mediu de supraviețuire a pisicilor cu cancer de sân este de 12 luni. Pisicile tind să supraviețuiască mai mult în cazul în care chirurgia și chimioterapia sunt întreprinse și dacă bucura este mai mică la momentul diagnosticului.

Prevenirea cancerului de sân în pisici

Spaying o pisică reduce șansele lor de a dezvolta cancer de sân

Pisicile care sunt spionate la începutul vieții sunt semnificativ mai puțin probabil să dezvolte cancer de sân.

Este posibil să reducă foarte mult riscul de cancer de sân în pisici. Pisicile de sex feminin spulbed înainte de vârsta de 2 ani au un risc mai scăzut de cancer mamar.

Și mai devreme sunt spayed, cu atât mai puțin riscul lor. Pisicile s-au spulberat înainte de vârsta de 6 luni (i.e înainte de prima lor căldură) sunt 91% mai puțin probabil să obțină adenocarcinom malign mamar decât pisicile complete (ne-spayed).

întrebări frecvente

Cât timp pot trăi pisicile cu cancer de sân?

Timpul mediu de supraviețuire după diagnostic cu cancerul de sân pentru pisici este de 6-12 luni. Este cea mai mare pentru pisici cu mase mai mici, mai ales daca au chirurgie, precum si chimioterapie - aceste pisici pot fi fara cancer timp de pana la 18 luni.

Ce arata cancerul de san pe o pisica?

Cel mai frecvent semn al cancerului de sân în pisici este bucăți, mase sau noduli sub piele în zona de sân. Acestea se pot simți ca niște mazăre sau marmură în sau în jurul sfârcurilor.

Este cancerul mamar dureros în pisici?

Este greu să spui dacă cancerul de sân este dureros pentru pisici. Luptele ulcerate sunt cu siguranță dureroase, iar tumorile avansate sunt probabil dureroase. La fel ca la femei, tumorile timpurii nu sunt probabil dureroase, ceea ce le poate face mai greu de la fața locului.

Ce cauzează cancerul de sân în pisici?

Cauzele cancerului de sân nu sunt complet înțelese, dar ciclurile hormonale joacă un rol important. Spaying pisica ta înainte de vârsta de șase luni se crede că îndepărtează complet riscul ca pisica ta să obțină cancer de sân. Genetica și virușii pot juca, de asemenea, un rol mai mic.

Pisicile pot supraviețui cancerului de sân?

Din păcate, este rar să se vindece cancerul de sân în pisici și majoritatea pisicilor vor muri în cele din urmă (sau vor fi eutanasiați din cauza cancerului lor. În jur de 1 din 10 pisici cu cancer de sân vor avea o tumoare benignă, caz în care o îndepărtează chirurgical va vindeca.

Cât timp pot trăi pisicile cu cancer de sân fără tratament?

Cancerul de sân netratat la pisici este de obicei fatal într-un an. Cât de mult supraviețuiesc pisicile depind de cât de departe a progresat cancerul atunci când se găsește, iar pisicile trebuie adesea eutanasiate pentru a-și proteja calitatea vieții.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cancerul de sân la pisici: cauze, simptome și tratament