Limfom la câini

câine fericit și alergând în iarbă

Din păcate, majoritatea oamenilor au fost afectați direct sau indirect de cancer, precum și oamenii, tovarășii noștri de câine pot dezvolta și cancer. Limfomul (numit și limfosarcom sau LSA) este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care afectează câinii noștri. Învățarea mai mult despre limfom poate ajuta îngrijitorii de animale de companie să poată recunoaște rapid simptomele și să acționeze eficient în obținerea câinilor lor de ajutor de care au nevoie. Un diagnostic al cancerului nu este niciodată un lucru ușor de rezolvat, dar prin înțelegerea condiției câinelui tău, puteți lua decizii informate cu fericirea și bunăstarea lor în minte.

Ceea ce este limfomul?

Limfomul canin este un termen larg care descrie orice tip de cancer care implică limfocite, un tip de celule albe din sânge. Cu toate acestea, există de fapt multe forme diferite de limfom canin, care sunt în general clasificate de zona corpului afectate în principal și de tipul limfocitelor implicate.

Limfocitele reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar. Limfocitele pot fi găsite oriunde în organism, dar un număr mare de aceste celule se găsesc în ganglionii limfatici, splină și tractul intestinal. Deoarece limfocitele se găsesc în tot corpul, limfomul se poate dezvolta aproape oriunde.

Tipuri de limfom

Există forme diferite de acest tip de cancer și pot fi numite pe baza zonelor sau organelor pe care au un impact. Cele mai frecvente tipuri de limfom canin, reprezentând aproximativ 80% din limfoame, este limfomul multicentric. Mijloace multicentrice având mai mult de un centru și acest limfom va implica în mod obișnuit mai multe organe limfatice, inclusiv mai multe ganglioni limfatici și, probabil, splina, ficatul și / sau măduva osoasă, de asemenea. Alte limfoame de canin relativ obișnuite includ limfomul alimentar (gastrointestinal), limfomul mediastinal care implică ganglioni limfatici și / sau timus în piept și limfomul extranodal al organelor, cum ar fi pielea, ochii, rinichii sau sistemul nervos.

Simptomele limfomului la câini

Tipul de simptome care se dezvoltă depind de locația și stadiul limfomului.

Cea mai comună constatare inițială este prezența unuia sau mai multor ganglioni limfatici mărită, fermă și ne-dureroasă. Mulți câini cu limfom multicentric par să se simtă bine, dar alții pot dezvolta semne nespecifice ca letargie și pierderea apetitului.

Ganglionii limfatici există la multe puncte în tot corpul câinelui dvs. Deși există zeci de ganglioni limfatici în organism, doar câteva sunt ușor palpabili în timpul unei examinări fizice. Ganglionii limfatici periferici Veterinari și îngrijitorii de animale de companie pot fi capabili să se simtă includ:

  • Submandibular - situat sub partea din spate a maxilarului
  • Prescapular - Situat în fața regiunii umărului
  • Axilar - Situat în Armpits
  • Inghinal - Situat în groapă
  • Popliteal - Situat în spatele genunchilor

Alte simptome se referă de obicei la localizarea cancerului. De exemplu, cu limfom alimentar, câinele dvs. poate prezenta pierderea apetitului, greață, vărsături și diaree în timp ce limfoamele din cavitatea toracică pot duce la respirația dificilă.

Cauzele limfomului la câini

In conformitate cu Colegiul Universității Purdue din Medicina Veterinară, "Din păcate, cauza limfomului la câini nu este cunoscută. Deși au fost investigate mai multe cauze posibile, cum ar fi viruși, bacterii, expunere chimică și factori fizici, cum ar fi câmpurile magnetice puternice, cauza acestui cancer rămâne neclară."Genetica poate juca un rol in unele cazuri.

Diagnosticarea limfomului la câini

Pentru a diagnostica limfomul, etapa inițială este adesea un examen fizic complet și o biopsie fină a acului nodurilor limfatice mărită supuse unui laborator veterinar pentru analiză. În cazul unei leziuni ale pielii, poate fi trimisă o biopsie a pielii. În plus, ar trebui efectuate un număr de sânge complet, profilul de chimie și urineza de urină pentru a identifica anomalii. Radiografia pieptului și a abdomenului, plus ultrasunetele abdominale și / sau o biopsie de măduvă osoasă poate fi de asemenea recomandată pentru a determina stadiul bolii.

Etapele limfomului se bazează pe ce organe sunt afectate și cât de mulți sunt implicați, precum și sub-etapele bazate pe modul în care se simte animalul de companie și modul în care acestea sunt afectate sistemic.

Scopul testelor de stadializare este de a determina cât de departe sa răspândit limfomul în tot corpul câinelui. În general, cu atât mai multe locuri se răspândeau limfomul la prognosticul câinelui mai sărac. Cu toate acestea, câinii cu limfom foarte avansat pot fi totuși tratați și experimentați remisiunea cancerului sau o îmbunătățire semnificativă a calității vieții lor. Testele de stadializare ajută, de asemenea, medicul veterinar să evalueze dacă câinele dvs. are alte condiții care pot afecta deciziile de tratament sau prognosticul general.

Etapele sunt:

  • Etapa I: Nodul limfatic unic implicat
  • Etapa II: Multiple ganglioni limfatici din aceeași regiune implicată
  • Etapa III: Ganglioni limfatici multipli în mai multe regiuni implicate
  • Etapa IV: Ficat și / sau Splină implicați (poate sau nu are implicarea nodului limfatic)
  • Etapa V: Măduvă osoasă sau implicarea sângelui și / sau alt organ pe lângă ficat, splină și ganglioni limfatici implicați

Tratamentul limfomului la câini

În prezent nu există nici un tratament cunoscut pentru limfomul canin, dar este unul dintre cele mai tratate tipuri de cancer la câini. Cea mai eficientă terapie pentru majoritatea tipurilor de limfom canin este chimioterapia. Există o mare varietate de protocoale de chimioterapie și medicamente care sunt utilizate în prezent pentru a trata limfomul. Tratamentul constă, de obicei, dintr-o combinație de medicamente orale și injectabile date săptămânal. Unele medicamente utilizate în mod obișnuit includ ciclofosfamidă, vincristină, doxorubicină și prednison. Protocolul exact de tratament va varia în funcție de medicul veterinar și de specificul cazului.

Din fericire, majoritatea câinilor au doar efecte secundare ușoare din chimioterapie și se bucură de o calitate excelentă a vieții în timpul tratamentului. Întrucât limfomul nu este, în general, o boală curabilă, scopul tratamentului limfomului este de a induce o remisie lungă, timp în care toate simptomele cancerului au dispărut temporar.

Terapia sau chirurgia de radiații poate fi ocazional o opțiune pentru limfosarcomul localizat, dar este de obicei combinată cu chimioterapie.

Speranța de viață a câinilor cu limfom

Vă întrebați cel mai probabil, după ce un câine devine diagnosticat, cum afectează speranța lor de viață. Din păcate, răspunsul nu este întotdeauna clar, iar prognosticul depinde de mai mulți factori, inclusiv cum se simte câinele, în ce etapă este cancerul, în ce etapă a fost atunci când este diagnosticată și tratamentele utilizate. Prognoza cu chimioterapie este relativ bun, majoritatea câinilor care se confruntă fie o remisiune parțială, fie completă și o speranță de viață de aproximativ un an, în medie.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Limfom la câini