Cancerul pulmonar la pisici: cauze, simptome și tratament

Cancerul pulmonar la caracteristica pisicilor

La fel ca la om, cancerul pulmonar la pisici poate fi extrem de grav, iar ca proprietar de animale de companie, poate fi un timp foarte înfricoșător. Știind ce simptome să caute și ce se întâmplă după diagnosticare va însemna că sunteți pregătit complet dacă pisica dvs. este diagnosticată cu o tumoare pulmonară.

Ce este cancerul pulmonar la pisici?

"Cancer" înseamnă o proliferare anormală a celulelor - ele cresc și crește în dimensiune și număr și sunt imuni la semnalele "stop" obișnuite ale corpului. "Forma tumorilor, deoarece aceste celule cresc într-o bucată mare.

Cancerul pulmonar (denumit în mod corespunzător neoplazia pulmonară) este orice fel de tumoare care crește în plămâni. Acest lucru poate provoca o mare problemă, deoarece tumora ocupă spațiu pe care plămânii au nevoie pentru a lucra eficient.

Tipuri de cancer pulmonar la pisici

Tipuri de cancer pulmonar la pisici

Cancerul pulmonar la pisici poate fi clasificat ca & # 8220; Cancerul pulmonar primar & # 8221;, care se referă la tumori care au început în plămâni sau "cancer pulmonar secundar", care se referă la cancer care a început în altă parte și Răspândiți la plămâni.

Cancerul pulmonar primar

Tumorile care cresc în plămâni mai întâi, mai degrabă decât metastazele de acolo din altă parte a corpului, se numesc tumori pulmonare "primare".

Ele sunt destul de rare în pisici, reprezentând Mai puțin de 1% de cazuri de cancer la pisici - deși aceste tipuri de tumoare sunt în creștere.

 Tumorile pulmonare primare afectează de obicei pisicile mai vechi (vârsta medie de 12 ani) și pot fi mai frecvente în pisicile persane.

Cea mai comună tumoare pulmonară primară la pisici este adenocarcinomul pulmonar, care poate apărea din bronhus (tuburile care transportă aerul în plămâni) sau din alveolae (sacul de aer). Carcinomul celular scuamos și carcinomul bronhioalveolar sunt alte tipuri de cancer care apar în plămânii de pisici.

Tumorile pulmonare primare sunt adesea maligne, cu aproximativ trei sferturi metastaze în alte părți ale corpului, cum ar fi ganglionii limfatici, osul sau ficatul. Feline sindromul plămânului plămânului este comun - acesta este locul în care tumoarea pulmonară se răspândește la degetele de la picioare, provocând umflarea și lamele.

Deși această umflare este uneori primul simptom al cancerului pulmonar la pisici, cancerul este adesea foarte avansat de această etapă, iar prognosticul este, din păcate, foarte sărac pentru pisicile cu sindromul plămânului.

Cancerul pulmonar secundar

Multe tipuri de cancer se răspândesc la plămâni din altă parte a corpului și numim această "tumoare pulmonară secundară sau" tumoare pulmonară metastatică ". Aproape orice tip de tumoare malignă poate metastaza la plămâni, deși limfomul, cancerul mamar și cancerul osos (osteosarcom) sunt unele tipuri de cancer care sunt cel mai probabil să se răspândească în plămâni.

Deoarece atât de multe tumori metastaze la plămâni, cancerul pulmonar secundar este mult mai comun decât cancerul pulmonar primar.

Cauzele cancerului pulmonar la pisici

Cauzele cancerului pulmonar la pisici

Cauzele exacte ale cancerului pulmonar la pisici sunt prost înțelese. Este sugerat că retrovirusurile și expunerea la fumul de tutun de mediu pot fi factori de risc, dar nu știm nimic definitiv.

Cauzele cancerului pulmonar la pisici sunt slab înțelese. Știm că numărul de cazuri este în creștere, dar nu este clar dacă acest lucru se datorează unei speranți de viață mai lungi, o mai bună conștientizare, o creștere a fondurilor pentru investigație, tehnici de imagistică mai bune, genetică sau expunere la un număr mai mare de substanțe cancerigene. Este probabil o combinație de factori.

O sugestie este că retrovirusurile precum FELV și FIV pot avea un impact asupra riscului de cancer pulmonar al pisicii. Unele cancere pulmonare din alte specii sunt răspândite prin retrovirusuri și știm că FELV crește riscul de limfom. Cu toate acestea, nu există dovezi că acesta este cazul tumorilor pulmonare primare la pisici în prezent.

Citeste mai mult: Virusul leucemiei feline: cauze, simptome și tratament

La fel ca la oameni, este posibil ca expunerea la fumul de țigară (fumul de tutun mediu) să fie un factor de risc pentru tumorile pulmonare la pisici. Deși nu există nici o dovadă directă pentru acest lucru, știm că inhalarea pasivă a fumului crește riscul unor tumori orale la pisici și că fumatul pasiv crește riscul de tumori pulmonare la om și câini.

De fapt, în unele moduri, pisicile sunt în pericol de la fumul de mâna a doua - pot ingera toxinele când se îngrijește.

Simptomele cancerului pulmonar felinar

Tumorile pulmonare la pisici sunt adesea asimptomatice - pisicile sunt maeștri la ascunderea semnelor de probleme și nu pot arăta simptome de cancer pulmonar pentru o lungă perioadă de timp. De fapt, se estimează că aproximativ o treime din tumorile pulmonare se găsesc atunci când x-raying-ul pentru un alt motiv.

Când pisicile arată semne, dificultăți de respirație (dispnee) este comun - așa cum este respirația rapidă (tahipnea). Effortul abdominal la respirație, respirație, tuse, și incapacitatea de a exercita, sunt, de asemenea, semne de tumori pulmonare la pisici.

Datorită sindromului de cifră plămânului, lamea cauzată de umflarea mai multor degete sau descărcarea de la paturile de unghii pot fi, de asemenea, semne clinice de cancer pulmonar la pisici.

Alte simptome ale cancerului pulmonar includ:

  • Tuse
  • Exercițiu de intoleranță
  • Gâfâind
  • Letargie
  • Vărsături
  • Inappetenie (anorexie)
  • Pierdere în greutate
  • Lameness
  • Descărcarea de la paturi de unghii
  • Wheeting
  • Febră
  • Bea mai mult decât de obicei
  • Urinând mai mult decât de obicei
  • Pierderea parului

Dacă medicul veterinar suspectează cancerul pulmonar, primul lucru pe care îl vor face este să efectueze un examen fizic complet, inclusiv ascultarea pieptului. Sângele (biochimie și hematologie) urmează adesea, pentru a evalua orice modificare a organelor care pot indica dacă cancerul sa răspândit.

Acest lucru ajută, de asemenea, la evaluarea siguranței anesteziei. Imaging - cu raze X în piept sau cu scanări CT - este următoarea. Acest lucru vă ajută medicul veterinar să determine dimensiunea tumorii și poate dezvălui metastaze.

Odată ce tumora a fost localizată, următorul pas este de a localiza dovezi ale metastazelor. Cu trei sferturi din răspândirea tumorilor pulmonare, veterinarul dvs. va dori să afle unde se răspândește tumora pentru a da un prognostic și un plan de tratament.

Tumora poate fi necesar să fie eșantionată, iar ganglionii limfatici în zonă trebuie verificați, deoarece acestea sunt situri comune de metastază. Aceste probe sunt colectate de obicei prin aspirație fină a acului (FNA), cunoscută și ca "biopsie de ac și celulele canceroase trimise unui patolog la un laborator specializat pentru citologie (analiza).

Dacă FNA nu oferă suficiente informații, o biopsie mai mare de țesut pulmonar poate fi luată sub un anestezic pentru histopatologie.

Cancer pulmonar la tratamentul pisicilor

Tratamentul cancerului pulmonar la pisici

Din păcate, prognoza pentru cancerul pulmonar este adesea slabă, ceea ce înseamnă că tratamentul poate fi paliativ, mai degrabă decât să se concentreze pe vindecarea bolii.

Din păcate, cancerul pulmonar la pisici poartă un prognostic slab, iar tratamentul este adesea "paliativ" - pentru a reduce simptomele, mai degrabă decât să vindece boala. Veterinarul dvs. va discuta opțiunile de tratament cu un oncolog veterinar pentru a determina cel mai bun mod de acțiune pentru pisica dvs.

Îndepărtarea chirurgicală a tumorii pulmonare primare sau a lobului pulmonar este posibilă, mai ales dacă nu au fost detectate metastaze. Aceasta implică o intervenție chirurgicală deschisă de toracotomie ", care este de obicei oferită numai la centrele de specialitate datorită riscurilor ridicate implicate. Dacă sunt prezente metastaze, chirurgia ca acest lucru este puțin probabil să aducă beneficii suficiente pentru a face ca procedura de risc ridicat să merite.

Chimioterapia și radioterapia (radioterapia) sunt uneori recomandate, în special în cazul în care sa întâmplat deja spread-ul metastatic.

Dacă tumoarea a provocat o efuzie pleurală, acest lucru poate fi drenat pentru a oferi o ușurare.

Concluzie

Tumorile pulmonare la pisici sunt rare, dar cazurile sunt în creștere, deci merită să fiți conștienți de semne. Ca și în cazul tuturor tumorilor, cu atât mai repede sunt identificați mai bine, dar merită pregătită pentru știri proaste - tumorile pulmonare au adesea un prognostic slab, mai ales odată ce boala sa răspândit.

întrebări frecvente

Cât de lungi pot trăi pisicile cu cancer pulmonar?

Din păcate, timpul mediu de supraviețuire a cancerului pulmonar este mai mic de șase luni, deși poate fi de peste un an dacă tumoarea este detectată înainte de a fi metastaze. Prognosticul este mai rău cu sindromul de agravare a plămânului, cu o durată de supraviețuire în medie doar câteva luni. Pisicile sunt, de obicei, eutanasiate din cauza bolii lor metastatice.

Este cancerul pulmonar dureros pentru pisici?

Veterinarii nu sunt siguri dacă cancerul pulmonar este dureros pentru pisici, deoarece îl ascund atât de bine. Știm că 1 din 5 oameni cu cancer pulmonar raportează durerea și pare probabil ca cancerul pulmonar să fie dureros pentru pisici. Metastazele pot fi dureroase, în special la oase sau în sindromul plămâni.

Care sunt simptomele cancerului pulmonar la pisici?

Semnele de cancer pulmonar la pisici sunt adesea subtile sau inexistente. Când există semne, gâfâind, letargie, pierdere în greutate și umflarea toe sunt comune.

Poate fi tratat cancerul pulmonar la pisici?

Dacă este prins devreme, este posibil teoretic pentru ca cancerul pulmonar să fie tratat. Cu toate acestea, cele mai multe cazuri sunt nedetectate până la o etapă târzie, iar "tratamentul" este, de obicei, paliativ în scopul reducerii simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Cancerul pulmonar felinar este în cele din urmă fatal în majoritatea cazurilor.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cancerul pulmonar la pisici: cauze, simptome și tratament