Limfom în pisici

Limfomul este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cazuri de feline, cu aproximativ o treime din cazurile de cancer noi fiind diagnosticate ca limfom în fiecare an. Dar ce este, și este pisica voastră la risc?

Ceea ce este limfomul?

Limfomul este un tip de cancer. De fapt, se crede că este cel mai comun tip de cancer care afectează pisicile din întreaga lume. Este un cancer al limfocitelor - un tip de sistem imunitar din sânge din sânge - și, deoarece aceste celule sunt atât de răspândite, limfomul poate fi găsit aproape oriunde în corp.

Deși toate pisicile sunt expuse riscului de limfom, există câteva lucruri care cresc riscul unei boli ale pisicii. De exemplu, pisicile mai mari sunt mai expuse riscului de limfom, cu pisici în jur de 10-12 ani fiind mai susceptibili de a fi diagnosticați decât pisicile mai tinere. Pisicile masculine sunt, de asemenea, puțin mai susceptibile de a obține limfom, și pisici neutilizate, sau pisici care au fost șterse târziu în viață, sunt, de asemenea, mai multe șanse să sufere cu ea.

Acest lucru se datorează parțial deoarece unele tipuri de limfom sunt mai predispuse la pisicile care au fost infectate cu virusul leucemiei feline (FELV) și, într-o măsură mai mică, virusul imunodeficienței feline (FIV). Alte motive pe care o pisică le poate avea mai multe șanse de a obține limfom au fost discutate, dar nici unul nu a fost dovedit.

În 2002, o lucrare care sugerează o legătură între nicotină din fumat și limfom a fost publicată, dar o lucrare recentă a 2020 nu a găsit nicio legătură între cele două.

Site-uri comune ale limfomului la pisici

Site-uri de limfom în pisici

Limfoamele se dezvoltă cel mai frecvent în tractul gastrointestinal, dar se pot dezvolta în mai multe site-uri din jurul corpului.

Limfomul felinar poate fi găsit în mai multe site-uri diferite. Fiecare "tip" de limfom este numit pentru zona pe care o găsește.

  • Limfomul alimentar sau intestinal- De departe cel mai comun limfom la pisici, acest tip de limfom afectează curajul. Limfomul intestinal poate fi de fapt împărțit în două tipuri suplimentare - limfom de celule mici și limfom de celule mari. Limfomul celulelor mici este o îngroșare intestinală, care provoacă în creștere cu cancer, în timp ce limfomul celulelor mari creează tumori dur în curajul pisicii și / sau stomacului. Limfomul celular mare la pisici este mult mai agresiv și are un prognostic mai sărac.
  • Limfom mediastinal- Acest tip de limfom crește în pieptul pisicii dvs., de obicei între plămânii lor. De-a lungul timpului, poate crește mari și a pus presiune asupra plămânilor și a inimii. Este mai frecvent în pisicile mai tinere și cele cu FELV.
  • Limfom renal- Limfomul poate afecta, de asemenea, rinichii, provocând simptome similare bolii renale cronice, deoarece celulele renale sunt înlocuite de celulele canceroase.
  • Limfom nazal- Limfomul nazal afectează nasul pisicilor și, de obicei, începe ca o umflare facială. În aproximativ un sfert din cazurile de limfom nazal, cancerul sa răspândit în alte părți ale corpului.

Diverse tipuri de limfom în pisici

Există, de asemenea, mai puține forme comune de limfom care afectează nervii, ganglionii limfatici sau alte locații din corp. Limfomul multi-nodal / limfom multicentric, limfom cutanat, limfom mesenteric, limfom ocular și limfomul spinalilor sunt toate celelalte tipuri de limfom în pisici. Există unele dovezi că limfomul cutanat la pisici devine din ce în ce mai obișnuit.

Simptomele limfomului

Simptomele limfomului la pisici variază ușor în funcție de locul care este afectat, deși toate tipurile de limfom la pisici pot provoca pierderea în greutate, letargie și un strat slab, plictisitor sau gras. Pisicile cu limfom pot avea un apetit crescut sau scăzut, sau nu puteți observa nici o schimbare a apetitului.

Semne de limfom în pisici

Pisicile cu limfom vor arăta semne generale de boală, cu o haină plictisitoare, letargie și schimbări în apetitul fiind simptome comune.

Cel mai frecvent tip de limfom limfom-gastro-intestinal afectează tractul gastrointestinal, astfel încât provoacă pierderea în greutate, diaree și vărsături.

Modificările obiceiurilor de băut și urinare pot fi un semn al limfomului renal, deși toate limfoamele au potențialul de a provoca o creștere a băuturii. Semnele neurologice, cum ar fi convulsii, presarea capului și orbirea pot apărea cu limfom nazal și limfom al sistemului nervos.

O schimbare a ratei respiratorii, dificultăți de respirație, tuse, gâfâie și dificultate de exerciții pot apărea cu limfom mediastinal.

Citeste mai mult: Pisica de respirație grea: cele 3 tipuri de respirație grele și ceea ce înseamnă

Și umflarea nasului, descărcarea de la ochi și nas, iar strănutul sau sângerările nazale pot apărea cu limfom nazal.

Alte simptome ale limfomului includ:

  • Pierdere în greutate și stare proastă
  • Schimbarea în sete, de obicei a crescut
  • Schimbarea apetitului, de obicei anorexia
  • Vărsături și diaree
  • Creșterea urinării
  • Strănut
  • Tuse
  • Creșterea ratei respiratorii, a efortului sau a zgomotului
  • Sângele nasului și evacuarea mucusului din nas
  • Umflarea facială
  • Convulsii
  • Confuzie, dezorientare
  • Orbire
  • Depresie și letargie
  • Umflate sau dureroase ganglioni limfatici
Diagnosticarea limfomului la pisici

Este important să aveți testarea pisicii dvs. de către un medic veterinar pentru a ajunge la un diagnostic final.

Deoarece aceste semne clinice sunt vagi și pot fi simptome ale multor alte boli, veterinarul dvs. va trebui să facă teste suplimentare dacă suspectează că pisica ta are limfom. Acestea vor începe probabil cu un număr complet de sânge, deoarece schimbările în limfocite pot fi recunoscute aici. Ultrasunetele, razele X și scanările CT pot ajuta, permițându-vă medicului veterinar să vedeți mai multe anomalii în detaliu.

VET dvs. va dori, de asemenea, să ia o biopsie a zonei afectate - prin recoltarea câtorva celule cu aspirație fină a acului sau o bucată mică printr-o biopsie chirurgicală, ar trebui să poată obține un diagnostic. Tumora este apoi "clasificată" pentru a descrie cât de agresiv este limfomul scăzut al clasei este mai puțin agresiv decât gradul înalt.

Limfom în tratamentul pisicilor

Limfomul felinar poate fi tratat cu chirurgie, chimioterapie sau radioterapie, în funcție de tipul, gradul și locația cancerului. Dificultatea cu tratarea limfomului la pisici este că celulele canceroase sunt în general răspândite pe o suprafață mare, deci nu este la fel de simplu ca doar "tăierea lor".

Chimioterapia este cel mai comun plan de tratament limfom în pisici, deoarece poate ajuta la uciderea tuturor celulelor canceroase, inclusiv cele care nu sunt în locația principală a tumorii. Chimioterapia pentru limfomul de grad scăzut implică, de obicei, tablete, în timp ce limfomul de înaltă calitate este mai probabil să necesite chimioterapie injectabilă.

Pisicile tolerează foarte bine chimioterapia și nu suferă prea rău cu efectele secundare - rareori își pierd părul sau apar bolnavi, dar unii vor primi vărsături ușoare sau diaree. Chimioterapia orală cu prednison și clorambucil este adecvată pentru limfomul celulelor mici, dar tipurile mai agresive de limfom necesită un tratament mai intens, incluzând medicamente de chimioterapie injectabile. Acest protocol de chimioterapie este numit în mod obișnuit A & # 8216; Chop` protocol și include ciclofosfamidă, doxorubicină, prednisolon și vincristină.

Tratamentul limfomului la pisici

Există mai multe opțiuni pentru tratamentul limfomului la pisici, cu căi de tratare variază în agresivitate și care tip de limfom se adresează.

Am enumerat cel mai frecvent tip de terapie urmărită și timpul mediu de supraviețuire de mai jos:

  • Limfomul mic de celule GI: Chimioterapie orală. 80% intră în remisie timp de 2-3 ani
    Limfomul mare de celule GI: chimioterapie agresivă, 50% cu o anumită remisie, supraviețuire 3-10 luni.
  • Limfom mediastinal: chimioterapie agresivă, supraviețuirea este de 3 luni dacă pisica are felV, 9-12 luni dacă nu este felin.
  • Limfom nazal: chimioterapie sau radioterapie. 80% răspund bine, supraviețuirea până la 2 ani.
  • Limfom renal: chimioterapia agresivă îmbunătățește simptomele în aproximativ 60% pacienți, dar supraviețuirea este de obicei de 6 luni.

Concluzie

Limfomul este un cancer comun și grav la pisici. Cel mai frecvent tip de limfom este limfomul gastrointestinal și este prost înțeleasă.

Cu toate acestea, limfomul mediastinal și limfomul renal sunt asociate cu infecția cu virusul leucemiei feline, astfel încât este recomandat să vă acoperiți pisicile cu vaccinarea cu FELV pentru a preveni limfomul.

întrebări frecvente

Cât durează pisicile cu limfom?

În funcție de tipul limfomului și de răspunsul la chimioterapie, pisicile cu limfom pot trăi până la trei ani. Limfomul renal și mediastinal au un prognostic mai sărac și chiar chimioterapia agresivă poate cumpăra uneori aceste pisici șase luni.

Este limfomul în pisici curabile?

Limfomul felinei nu poate fi vindecat. Cu toate acestea, aproximativ 80% din pisicile cu limfom GI mici GI intră în remisie timp de doi-trei ani, dacă sunt tratați cu chimioterapie. Celelalte tipuri de limfom sunt mai puțin susceptibile de a intra în remisie și remisia este mai scurtă.

Cât timp poate o pisică trăiește cu limfom netratat?

În funcție de severitatea simptomelor, este posibil să nu fie adecvată refuzarea tratamentului la o pisică cu limfom și veterinarul dvs. poate recomanda eutanasia pentru a vă proteja calitatea vieții pisicii dacă tratamentul nu este urmărit. Cu toate acestea, terapia cu steroizi ieftine și simple la domiciliu poate fi utilizată pentru a reduce simptomele și pentru a cumpăra pisica ceva timp - de obicei o lună sau două.

Cât de comună este limfomul în pisici?

Limfomul este comun în pisici, dar frecvența variază în funcție de țară la țară. În unele țări, este cel mai frecvent cancer, în altele este al doilea sau al treilea cel mai frecvent. Aproximativ 15-30% din noile tumori la pisici sunt considerate a fi limfom.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Limfom în pisici