Coronavirus în pisici

pisica aproape

Coronavirusul este un termen folosit pentru a descrie o infecție cauzată de diferite tulpini ale acestui virus, dar diferite specii de animale sunt afectate de diferite tipuri de coronavirusuri. Știind ce tip de coronavirus o pisică poate obține și ce puteți face pentru a vă menține pisica în siguranță este importantă.

Este coronavirusul felinar contagios pentru oameni (și viceversa)?

Coronavirusul de feline nu este același tip de coronavirus care provoacă probleme respiratorii la om. Acestea sunt diferite tulpini ale virusului și o mulțime este încă necunoscută cu privire la modul în care pisicile pot fi sau nu pot fi afectate de coronavirusul respirator uman (SARS-COV-2, numit anterior 2019-NCOV care cauzează COVID-19). În aprilie 2020, Idexx, un laborator veterinar major, a raportat că a testat mai mult de 5.000 de exemplare pentru virusul COVID-19, de la pisici, câini și cai cu simptome respiratorii, în 17 țări și nu au găsit rezultate pozitive. Idexx concluzionează că acest lucru sugerează că câinii și pisicile care trăiesc cu persoane infectate rămân în general neinfectate, cu excepția cazurilor rare și izolate.

Pisicile pot fi susceptibile de a contracta COVID-19 de la proprietarii de animale de companie, dar numărul mic de pisici care au testat pozitiv au fost asimptomatice sau au arătat simptome ușoare. Nu există, de asemenea, nici o dovadă că pisicile pot răspândi boala la oameni, numai la alte pisici și este foarte rară pentru ca o pisică să testeze pozitiv în general. Există încă multe de învățat despre acest virus și cum poate afecta pisicile și alte animale de companie, astfel încât Centre de control și prevenire a bolilor (CDC) Recomanda ca daca sunteti infectat cu COVID-19 pentru a evita sau a limita contactul cu animalele de companie, pana la mai multe informatii despre acest virus.

Covid-19 și animale

Deși există câteva cazuri documentate de Animale Testarea pozitivă pentru COVID-19, Virusul nu pare să fi avut un impact major asupra animalelor. Riscul de împrăștiere a animalelor care răspândeau COVID-19 la oameni este considerat scăzut.

Statele Unite ale Americii:

  • Un tigru și un leu în New York, aprilie 2020
  • Două pisici domestice din New York, aprilie 2020
  • Un câine în Carolina de Nord, aprilie / mai 2020

Alte țări:

  • Doi câini în Hong Kong, martie 2020
  • O pisică în Belgia, martie 2020
  • Două ferme de nurcă în Olanda, aprilie 2020
  • Două pisici domestice în Franța, mai 2020
  • O pisică domestică în Spania, mai 2020
  • O pisică domestică în Germania, mai 2020
  • Un câine și o pisică în Olanda, mai 2020
  • O pisică în Rusia, mai 2020

Unele dintre aceste animale s-au îmbolnăvit. Cele mai multe se crede că au contractat virusul de la omul infectat. Până în prezent, nu există dovezi că animalele pot răspândi COVID19 la oameni.

Ce este coronavirusul în pisici?

Coronavirusul de feline (FCOV) este o boală virală care provoacă diaree la pisici, dar poate duce, de asemenea, la o boală mai gravă numită Peritonita infecțioasă de felină (FIP). Din cauza riscului de a dezvolta FIP, coronavirusul felinar este o referire la virus.

Semne de coronavirus la pisici

  • Diaree
  • Abdomen umflat
  • Respiratie dificila
  • Letargie
  • Pierdere în greutate
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Galbenirea pielii și / sau a ochilor
  • A crescut setea
  • Creșterea urinării
  • Vărsături

Ocazional coronavirusul felinar poate provoca sever diaree într-o pisică dar este cel mai adesea o formă foarte ușoară dacă nu este tensiunea asociată cu FIP.

La pisici cu tulpina de coronavirus felinar care poate provoca FIP, există simptome mai severe. O scădere a activității și a apetitului nu sunt neobișnuite în orice pisică care nu se simte bine și dacă este lăsată netratată, o pisică cu coronavirus poate începe să piardă în greutate și Vomit. FIP poate provoca acumularea de lichide în abdomen și piept, astfel încât coronavirusul a provocat o formă umedă a acestei boli, o pisică va avea un abdomen umflat sau o dificultate potențial respirație. În cele din urmă, în cazul în care FIP de la un coronavirus a provocat daune de organe, îngălbenirea pielii și a ochilor poate apărea dacă ficatul este afectat și o creștere a sete și urinare poate fi văzută dacă rinichii sunt compromis.

Cauze de coronavirus la pisici

Diferitele tulpini de coronavirus feline pot provoca această boală la pisici, iar cercetătorii nu sunt pozitive pe calea exactă de transmisie. Ei știu că este răspândit de la pisică la pisică, dar această răspândire ar putea fi prin fecale, saliva și chiar urină, făcându-l extrem de contagios între pisici.

Diagnosticarea coronavirusului la pisici

După ce se obține o istorie completă și se efectuează o examinare fizică pe pisica dvs. de către un medic veterinar, un eșantion fecal va fi colectat pe ecran pentru paraziți, supraaglomerare bacteriană și toxină și alte motive microscopice pentru ca diareea să aibă loc.

Testele de sânge și razele X pot fi de asemenea efectuate dacă boala este suficient de gravă pentru a exclude alte boli sau pentru a căuta modificări care pot indica pisica are FIP. În cazul în care este suspectată forma FIP a coronavirusului și cantitățile excesive de fluid sunt prezente într-un abdomen sau piept de pisică, poate fi obținută și o probă de fluid pentru a rula un test special pentru FIP. În ansamblu, este dificil să obțineți un diagnostic definitiv de coronavirus din cauza rezultatelor testului inexacte și a incapacității de a face diferența între diferite tulpini de coronavirus care vor sau nu vor cauza FIP. Din acest motiv, diagnosticul este de obicei făcut pe baza simptomelor pisicii.

Tratamentul coronavirusului la pisici

Coronavirusul care provoacă diaree este pur și simplu tratat simptomatic folosind medicamente și suplimente pentru a ferma scaunul, dar coronavirusul care provoacă FIP nu poate fi tratat la fel de ușor. Nu există nici un tratament pentru FIP, deci simptomele sunt gestionate atâta timp cât calitatea vieții pisicii este încă bună.

Cum de a preveni coronavirusul la pisici

Deoarece coronavirusul în pisici este foarte contagios, este important să vă păstrați pisicile departe de pisicile care o au. Dacă pisica ta are coronavirus, trebuie, de asemenea, să vă abțineți de la aducerea unor pisici noi până când nu a trecut și aruncați tot ce a folosit pisica, în special cutii de gunoi, înainte de a obține unul nou. Poate fi foarte dificil să scapi de virusul dintr-un mediu, mai ales dacă mai multe pisici au avut-o, deoarece nimeni nu știe sigur cum se răspândește.

A Vaccin pentru FIP este disponibil pentru pisici, dar utilizarea și eficacitatea acestuia sunt controversate. Discutați despre avantajele și dezavantajele acestui vaccin cu medicul veterinar.

Ce este coronavirusul la câini?
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. IDEXX face ca testul PET pentru virusul COVID-19 disponibil pentru medicii veterinari. Laboratoarele IDEXX

  2. Întrebări frecvente Covid-19 și Feline Sănătate. Cornell Feline Health Center

  3. Dacă aveți animale de companie. Centre de control și prevenire a bolilor

  4. Coronavirus (FCOV) RT-PCRColegiul Universitar din Cornell din Medicina Veterinară

  5. Prezentare generală a peritonitei infecțioase felineMerck Manual veterinar

  6. Prezentare generală a peritonitei infecțioase felineMerck Manual veterinar

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Coronavirus în pisici