Cum să tratați meningita în pisici

Veterinar examinând o pisică într-un birou veterinar

Meningita înseamnă literalmente "inflamația meningerii" și este rară, dar pune viața în pericol Starea neurologică. Meningele sunt membranele care acoperă creierul și măduva spinării, iar meningita la pisici poate apărea singură sau se poate întâmpla împreună cu alte boli neurologice, cum ar fi mielita (inflamația măduvei spinării) și encefalită (inflamația creierului).

Simptomele meningitei la pisici

Orice boală neurologică poate duce la o serie de simptome, iar meningita nu este diferită. Majoritatea semnelor clinice observate sunt considerate clasice pentru un proces de boală neurologică. Dacă pisica dvs. prezintă oricare dintre următoarele simptome, trebuie să căutați o atenție veterinară imediată pentru ei.

Semne

Cauzele meningitei la pisici

Meningita, din păcate, poate avea o multitudine de cauze.

Infecții virale

O infecție virală, cum ar fi Peritonita infecțioasă de felină (FIP), poate provoca meningită. FIP este cauzată de un coronavirus specific tip felinar. Există un vaccin care a fost dezvoltat pentru FIP, dar majoritatea veterinarilor nu au vaccinat în mod normal pentru el. Acest lucru se datorează faptului că studiile au arătat că eficacitatea acestui vaccin este variabilă, dacă este eficientă deloc. Ca atare, Asociația Americană de Practicieni Feline nu o recomandă în prezent ca a Vaccinul de bază pentru pisici.

Infecții bacteriene

Bacteriile, fie că sunt aerobice (cele care necesită oxigen pentru a supraviețui) sau anaerobe (cele care nu necesită oxigen pentru a supraviețui) pot provoca meningită dacă bacteriile reușește să intre în sistemul nervos central al pisicii dvs.

De aceea este important să căutați tratament prompt pentru orice infecții bacteriene pe care pisica dvs. se dezvoltă.

Infectii fungice

Infecții fungice, cum ar fi cele cauzate de ciuperci în Cryptococcus genul poate provoca meningită.

Infecții parazitare

Parazitul Toxoplasma Gondii este un parazit protozoal care provoacă toxoplasmoză și poate provoca, de asemenea, meningită. Acest parazit poate fi contractat de pisica ta dacă vânează și consumă un animal infectat cu parazitul.

Alte cauze

Există și cauze neinfecțioase ale meningitei. Acestea pot include tulburări mediate imune, în care sistemul imunitar al pisicii dvs. reacționează și atacă propriile celule și țesuturi.

Diagnosticarea meningitei în pisici

Când vă aduceți pisica în veterinar, deoarece prezintă semne neurologice îngrijorătoare, acestea vor începe cu o examinare fizică completă, inclusiv un examen complet neurologic. În plus față de orice alte anomalii, veterinarul dvs. va verifica pisica dvs. pentru durerea gâtului și o scădere sau lipsa răspunsului amenințării. Reflexul de amenințare a pisicii dvs. este atunci când clipește instinctiv când ceva se apropie de ochiul lor.

După ce ați făcut examinarea pisicii dvs., VET va dori probabil să ruleze diagnosticare de bază. Acest lucru poate include verificarea tensiunii arteriale, care poate fi anormal de scăzută dacă pisica dvs. are meningită, precum și munca de sânge și o analiză de urină pentru a determina dacă există pierderea funcției de organe.

Testarea mai avansată, cum ar fi o scanare RMN sau CT, vă pot oferi veterinarului o privire mai detaliată în amploarea meningitei pisicii. În cele din urmă, veterinarul dvs. poate dori să colecteze un eșantion de lichid cefalorahidian al pisicii ca cultivare poate identifica orice agent infecțios care cauzează simptome.

Majoritatea practicanților generali nu au capacitățile de a efectua aceste teste avansate, astfel încât VET dvs. vă poate face referire la un neurolog.

Treament

Tratamentul pentru meningită la pisici va depinde de agentul cauzal, precum și de simptomele primare.

VET-ul dvs. poate prescrie antibiotice sau antifungice dacă suspectează o infecție bacteriană sau fungică. Steroizii cum ar fi prednisolonul pot fi, de asemenea, prescrise pentru a ajuta la scăderea inflamației în sistemul nervos al pisicii.

Din păcate, nu există nici un tratament medical bun pentru meningita virală. Dacă veterinarul dvs. suspectează meningita pisică să fie virală în natură, ei vor prescrie tratamente de susținere. Acestea vă vor ajuta să vă păstrați pisica confortabilă și vă vor ajuta să gestionați simptomele cât mai bine posibil. În cazuri severe, pisica dvs. poate necesita spitalizare pentru îngrijirea și monitorizarea asistenței medicale rotunde.

Meningita, în timp ce rară, necesită un tratament prompt și agresiv. Prognoza pisicii tale depinde de cauza. În majoritatea cazurilor, prognoza pisicii dvs. pentru recuperare și o calitate înaltă a vieții este bună, dar fiecare caz va fi diferit. Dacă contractele dvs. de pisică meningită virală, prognoza lor poate fi un pic mai păzit.

18 semne că pisica ta este bolnavă
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cum să tratați meningita în pisici