Totul despre mieloencefalita ecologică

Veterinar cu cal

Mieloencefalita ecvină protozoare (EPM) este o boală devastatoare care poate pleca cai grav handicap și poate duce la deces. Diagnosticul este adesea dificil, deoarece debutul este foarte asemănător cu alte boli, în special Chagas. Chagas și EPM sunt cauzate de protozoare diferită și necesită un tratament diferit. Spre deosebire de Chagas, care afectează oamenii și alte mamifere, EPM afectează numai caii.

Cum este transmis EPM și ce face unui cal

Câteva tipuri de animale sălbatice și toate opossums poate fi transportatorul protozoare pentru EPM. În timp ce alte animale pot purta protozoa în corpul lor, numai opossurile pot transmite EPM. Fecalele de opossum conțin sporocisti și așa vorbește boala. Acești sporociști sunt chisturi care conțin spori ai protozoarei și reproduc asexual. Dacă există hrană, iarbă sau apă care a fost contaminată cu fecalele Opossum, caii vor ingera sporocișturile. Odată ce sporocismele sunt transferate la cal, pot provoca daune neurologice, inclusiv leziuni pe măduva spinării și pe tulpina creierului. Este vorba de daune neurologice care pot provoca diferitele simptome ale EPM. Caii cu EPM nu o pot transmite pe alți cai.

Semnele și simptomele EPM

Una dintre dificultățile cu diagnosticarea EPM este că poate arăta ca multe alte boli neurologice. Simptomele variază între cai, astfel încât nu toți caii vor avea toate aceste simptome:

  • Pierderea coordonării
  • Atrofia musculară
  • Dificultate la inghitire
  • Dureri înapoi
  • Poticnire
  • Hohotitor
  • Blocarea lui înăbușirea îmbinării
  • Slăbiciune
  • Pleacă de pleoapă
  • Înclinare a capului

Cum influențează EPM un cal

Dacă un cal este ușor afectat, puteți observa doar poticnița sau o ușoară lamerie. Dacă este lăsată netratată, calul poate fi în cele din urmă în măsură să stea sau să înghită (care poate fi confundat Sindromul Wobblers) și moartea poate apărea. Caii de orice vârstă, sex sau rasă pot dezvolta EPM. Cai mai tineri și cai care sunt transportați frecvent par a fi la un risc mai mare. Riscul este considerat a fi mai mare în lunile de toamnă decât în ​​alte momente ale anului, poate pentru că opossurile caută case în și în jurul grajelor ca abordări meteorologice mai reci.

Diagnosticarea EPM

Pentru a determina dacă un cal suferă de EPM, acesta trebuie examinat de un veterinar ecvine. Veterinarul va efectua teste de sânge sau fluide spinării pentru a exclude boli cum ar fi Virusul West Nile, Rabies, sau Encefalita virală, mai ales că EPM poate arăta ca multe alte tulburări neurologice. Medicul veterinar poate confirma un diagnostic EPM bazat pe nivelurile de anticorpi în sângele calului sau în testele fluide. În plus, veterinarul ecvine va examina mersul calului și mișcarea pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului.

Protocoale standard de tratament pentru EPM

Odată ce diagnosticul a fost confirmat, se poate începe cel mai eficient curs de tratament. Cu diagnosticare rapidă și medicamente adecvate, majoritatea caii se vor recupera de la EPM, dar pot exista unele daune permanente. Tratamentele aprobate de FDA pentru EPM sunt Ponazuril timp de 28 de zile, diclazuril timp de 28 de zile și o combinație de sulfadiazină și piimetamină timp de cel puțin 90 de zile. Cursul de tratament poate fi lung și scump și poate fi nereușit dacă protozoaul au lăsat măduva spinării și tulpina creierului grav afectată.

Prevenirea EPM

Opossurile poartă organismul care provoacă EPM. Este important să vă faceți zona stabilă neatractivă față de aceste animale. Opossurile vor mânca aproape orice, inclusiv animalele moarte (rutier), alimentele câinilor și pisicilor sau hrana de cai. Este esențial ca toate magazinele de alimente să fie sigure și orice carcase de animale îngropate prompt. Curățați imediat feedul vărsat. Dacă opossurile trăiesc pe proprietatea dvs., ar trebui să fie prinși uman și eliminați. Gardurile au fost concepute pentru a preveni intrarea acestor animale și ar trebui să fie luată în considerare dacă opossurile sunt o neplăcere. Stilurile cum ar fi gardul de legătură cu sârmă de plasă de diamante pot face dificil pentru Opossums să urce, ținându-i din pășuni.

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Mieloencefalita ecvină protozoareAsociația Americană a Practicanților Equine

  2. Ecine protozoare de mieloencefalită (EPM). UC Davis Școala de Medicină Veterinară

  3. Privire de ansamblu asupra mieoencefalitei protozoare ecvineMerck Manual veterinar

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Totul despre mieloencefalita ecologică