Salmonella în pisici: cauze, simptome și tratament

Pisica portocalie și albă situată pe o pernă albă; Salmonella în pisici Imagine recomandată

Salmoneloza este o infecție cu bacteria Salmonella. Poate provoca boala la orice animal sau om prin ingestia materialului (de obicei alimente sau apă) care a fost contaminat cu fecale. Pisicile se îmbolnăvesc rar, cu excepția cazului în care au un sistem imunitar suprimat, dar pot transmite boala.

Iată câteva lucruri de știut dacă credeți că pisica dvs. are salmoneloză.

Ce este Salmonella?

Salmonella este un gen de bacterii gram-negativ în formă de tijă sub familia enterobacteriaceae. Există două specii de Salmonella, S. enterica și S. Bongori, care sunt împărțite în continuare în șase subspecii și peste două mii de serotipuri.

Salmonella poate provoca boală la mamifere (inclusiv oameni), păsări și reptile și poate fi o preocupare reală de sănătate publică în toate părțile lumii.

Care sunt simptomele Salmonella în pisici?

Persoana cu mănușă palpând o pisică

Simptomele Salmonella la pisici (salmoneloză) depind de faptul dacă pisica dvs. suferă de entritită sau de o septicemie sistemică, o formă de otrăvire de sânge.

 

Boala de salmoneloză (boala cauzată de Salmonella), cel mai adesea se constată că este enterită sau o septicemie sistemică, cunoscută și sub numele de tifoid. Enterita este inflamația și infecția tractului intestinal, în cazul în care Salmonella Bacteria invadează intestinele și provoacă boală gastrointestinală, acest lucru poate fi, de asemenea, denumit gastroenterită atunci când sunt implicate stomacul și intestinele mici.

Septicemia este o infecție a sângelui, cunoscută și sub numele de otrăvire de sânge, când bacteriile intră în fluxul sanguin și se răspândește în tot corpul. Există și alte boli mai puțin frecvente cauzate de Salmonella cum ar fi infecțiile respiratorii, meningita, avorturile și artrita.

Cel mai frecvent tip de infecție este de fapt cunoscut sub numele de starea transportatorului. Acesta este locul în care animalul infectat poartă cantități mari de bacterii în tractul lor gastrointestinal și aruncă bacteriile în fecale, dar ele nu prezintă semne de boală din ea. Acest lucru este cunoscut sub numele de transportator asimptomatic. Starea transportatorului este starea în care boala se răspândește cel mai frecvent la alte animale.

Salmoneloza este pisicile este de fapt destul de rar.

Cel mai frecvent, o pisică infectată cu Salmonella este în starea de transport și nu arată boală, dar o poate răspândi. Pisicile care se îmbolnăvesc Salmonella de obicei, are un sistem imun suprimat cu boli, cum ar fi virusul leucemiei feline sau virusul imunodeficienței feline sau altele.

Pisicile care au fost expuse la o cantitate mare de bacterii sunt, de asemenea, mai predispuse la Salmonella infecție, deoarece sistemele lor imunitare nu sunt pe deplin dezvoltate.

Enterită

Cel mai frecvent semn de pisici cu Salmonella enterita, este diaree. Diareea conține uneori sânge sau mucus. Aceste pisici pot fi, de asemenea, letargice, au o febră, voma, devin anorexici, au dureri abdominale, să piardă în greutate și pot deveni deshidratate cu diaree prelungită sau pur și simplu nu beau suficientă apă datorită unui stomac deranjat.

Septicemie

Pisicile cu forma septicemie de salmonella sunt de obicei letargice, au febra, sunt anorexice, au membrane de mucus pal, au o frecventa cardiaca crescuta si rata respiratorii si pot intra in șoc. Aceste pisici au uneori ganglioni limfatici umflați, precum și semne gastrointestinale.

Cum diagnosticați Salmonella în pisici?

Dacă se crede că o pisică are salmoneloză, ar trebui să fie văzuți imediat de un medic veterinar.

De cele mai multe ori pisica prezintă simptome vagi cum ar fi diaree cronică sau oricare dintre celelalte simptome menționate mai sus. Un medic veterinar va efectua o examinare fizică care poate sau nu să fie normală, în funcție de starea bolii.

Să știi sigur dacă o pisică are Salmonella, Bacteriile trebuie izolate și identificate printr-un test de cultură și sensibilitate. Bacteriile pot fi cultivate din sânge, urină, măduvă osoasă sau fluidul spinal, dar este cel mai frecvent izolat de fecalele animalelor infectate. Odată ce bacteriile sunt cultivate în laborator, un test de specificitate poate fi rulat pentru a determina ce antibiotice bacteriile sunt susceptibile de tratament precis și eficient.

Un test PCR (reacție în lanț polimerazei) poate fi, de asemenea, utilizat pentru a identifica Salmonella bacterii.

Alte teste, cum ar fi munca de sânge, ar putea prezenta anomalii secundare septicemiei sau enteritei cauzate de bacterii. Acesta poate prezenta semne de deshidratare, infecție, inflamație, anemie sau eșec al organului.

Cum tratați Salmonella în pisici?

Pisica care primește fluide subcutanate

Pisica care primește fluide subcutanate, un tratament comun pentru pierderea fluidului ca rezultat al diareei.

Terapia antibiotică

Mulți veterinari nu folosesc antibiotice pentru a trata salmoneloza la pisici, mai ales dacă pisica este un purtător asimptomatic sau are o boală gastrointestinală ușoară. Utilizarea antibiotică poate contribui la rezistența bacteriilor și a infecțiilor mai grave.

Terapia antibiotică este de obicei rezervată pisicilor extrem de bolnavi cu infecții sistemice și cele care sunt imunocompromise. Tipul de antibiotic este selectat pe baza rezultatelor testelor de cultură și prin ce antibiotic bacteriile izolate sunt susceptibile.

Îngrijire de susținere

Îngrijirea de susținere este selectată pe baza ce semne clinice pe care pisica are de la Salmonella infecție și cât de bolnav este pisica. Este foarte important ca pisica bolnavă să fie ținută bine hidratată fie cu fluide, mai ales dacă au diaree.

Hidratare

În cazurile ușoare tratate pe bază de ambulatoriu, fluidele sunt administrate subcutanat (sub piele). În cazuri severe cu boală sistemică sau septicemie, pisica este spitalizată și pornită pe fluide intravenoase, antibiotice intravenoase și uneori este nevoie de o plasmă sau o transfuzie de sânge pentru pisicile care au septicemie.

Controlul greaței

Medicamentele anti-greață sunt utilizate în cazul în care pisica este vărsătoasă și o dietă slabă, cu conținut scăzut de grăsimi, care este ușor pe stomac trebuie să fie hrănită. Cazurile ușoare au un prognostic bun și pot fi tratate pe bază de ambulatoriu la domiciliu. Cazurile severe care necesită spitalizare sau pisicile care sunt imunocompromise tind să aibă un prognostic mai sărac.

Cum fac pisicile Salmonella?

Medicul veterinar privind o pisică

Pisicile pot deveni infectate cu salmonella prin ingerarea alimentelor, a apei sau a solului care a fost contaminat cu fecale infectate. 

Pisica devin infectat cu Salmonella prin calea fecală-orală a infecției. Aceasta înseamnă că pisica ingeră alimente, apă sau sol care a devenit contaminată cu fecale infectate cu Salmonella.

Acest lucru este mai frecvent cunoscut sub numele de otrăvire alimentară sau o boală provocată de alimente atunci când o pisică se îmbolnăvește de la consumul de alimente contaminate.

Unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru salmoneloza la pisici apare atunci când o pisică este hrănită cu o dietă alimentară crustă, în special carne crudă.

Centrul de Control al Bolilor (CDC) a constatat în studii, că s-au dovedit că 25% din probele alimentare pentru animalele de companie brute sunt testate pozitive pentru bacterii dăunătoare, cum ar fi Salmonella. Din cauza acestui risc de otrăvire alimentară de la Salmonella și alți agenți patogeni dăunători, că majoritatea medicilor veterinari nu recomandă o dietă alimentară brută pentru pisici.

Deoarece pisicile sunt cel mai frecvent purtători asimptomatici, o cutie infectată cu Salmonella pot infecta oamenii, care sunt mai susceptibili la boli de la Salmonella. Acest lucru este denumit patogen zoonotic atunci când poate fi transmis între animale de companie și oameni.

O formă mai puțin probabilă de transmitere a Salmonella este prin aer în tractul respirator.

întrebări frecvente

De unde știu dacă pisica mea are Salmonella?

Un semn clinic comun al salmonelozei la pisici este diareea, dar din moment ce pisicile sunt cel mai adesea purtători asimptomatici ai Salmonella, este foarte probabil că nu știi dacă pisica ta are bacteriile tale. Dacă pisica are diaree cronică sau recurentă, fecalele pot fi cultivate pentru a vedea dacă bacteriile de salmonella sunt izolate, ceea ce ar confirma infecția.

Dacă aveți o pisică imunocompromisă sau un pisoi tânăr într-un mediu nesanitar, ei vor fi mai predispuși la obținerea unei infecții cu Salmonella. O pisică bolnavă de Salmonella ar putea avea diaree, letargie, anorexie, pierdere în greutate, vărsături sau alte efecte sistemice. Dacă pisica ta mănâncă o dietă alimentară brută și are aceste simptome, care crește foarte mult probabilitatea că au otrăviri alimentare cu Salmonella.

Cum se tratează Salmonella în pisici?

Salmonella este tratată numai cu antibiotice la pisici imunocompromise, pisici cu boală sistemică sau pisoi tineri bolnavi. În infecții ușoare cu simptome gastro-intestinale, antibioticele nu sunt utilizate, în schimb se acordă îngrijire de susținere.

Îngrijirea de susținere ar putea include astfel de tratamente ca fluide intravenoase sau subcutanate pentru a rehidrata pisica, medicamentele anti-greață pentru a trata vărsăturile și o dietă slabă de grăsime, pentru a sprijini tractul gastrointestinal.

Poate pisicile să se răspândească Salmonella?

Da, pisicile pot răspândi Salmonella. Ca transportatori asimptomatici, pisicile ar putea acționa complet normale și sănătoase, dar au vărsat încă bacteriile de salmonella în fecalele lor, care ar putea contamina sau infecta alte animale sau oameni. Salmoneloza este o boală zoonotică care înseamnă că se poate răspândi de la animale la oameni și viceversa.

Ce este otrăvire Salmonella în pisici?

Îmbrăcămintea Salmonella în pisici este cauzată de o infecție cu bacteriile Salmonella. O pisică devine în mod obișnuit otrăvire de salmonella de la consumul de alimente sau apă potabilă care a fost contaminată cu fecale infectate. Cea mai obișnuită cauză este de a alimenta o dietă alimentară brută, care este mai probabil să fie contaminată.

Poate salmonella ucide pisicile?

Ar fi puțin probabil ca o infecție de salmonella să provoace moartea într-o pisică. Cu toate acestea, în cazul în care pisica are un sistem imunitar slab de la un virus, o boală, altă boală sau dacă este un pisoi tânăr care a fost expus la o cantitate mare de bacterii, ar fi mai probabil ca aceasta să aibă o formă severă de Boala și moartea ar fi un risc semnificativ și real. În majoritatea pisicilor, boala este auto-limitarea și rezolvă pe cont propriu sau cu o îngrijire de susținere de bază.

">
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Salmonella în pisici: cauze, simptome și tratament