Cum să ai grijă de un panher chameleon

Panther Chameleon pe ramură în verdeață

Panteră Chameleoni expune multe morfe sau faze culori strălucitoare numite după locația geografică provenind de la habitatul lor nativ de Madagascar.

Femelele arată mai puțină variație a culorii (adesea portocalii sau maronii) și au o "casca" mai puțin dramatică decât bărbații (compusă din crestături de-a lungul părților laterale ale capului), precum și a fi mai mici.

Privire de ansamblu de rasă

Denumirea comună: Panter chameleon

Nume stiintific: Furcifer Pardalis

Dimensiunea adulților: Panther Chameleoni pot ajunge la o lungime de până la aproximativ 21 de centimetri, deși cei din captivitate tind să rămână puțin mai mici (aceasta include coada). Bărbații tind să fie mai mari decât femelele.

Speranța de viață: Aproximativ 5 ani în captivitate.

Dificultate de îngrijire: Easy

Comportament și temperament

Panther Chameleoni sunt teritoriale și ar trebui să fie adăpostite individual. Manipularea tinde să fie stresantă, astfel încât și în cazul altor chameleoni, sunt animale de companie mai potrivite pentru a fi urmărite mai degrabă decât manipulate foarte mult.

Panther Chameleoni, ca majoritatea celorlalte specii de Chameleon, este teritorial - dacă doi bărbați sunt adăpostiți împreună în captivitate, ei schimba culoarea și uneori atacă reciproc. În sălbăticie, aceasta face parte din ritualul bărbaților care aleg colegii de sex feminin.

Aceste șopârle au limbi extrem de lungi, cu care pot să-și smulgă prada din mijlocul aerului.

Ei nu trăiesc foarte mult timp în captivitate, dar în general, comportamentul lor de dicil și faptul că sunt relativ ușor de îngrijit în comparație cu alte șopârle fac ca Panther Chameleons un favorit în rândul proprietarilor de șopârlă.

Locuințe

Chameleonii nu trebuie păstrați niciodată în terariile de sticlă. Ei au nevoie de ventilația oferită de o incintă de plasă. Metalul fin sau plasa de fibră de sticlă nu este recomandată pentru carcasele Chameleon - pânza hardware acoperită cu PVC este bună.

Spațiul vertical este esențial pentru a permite ca Chameleonul să urce, iar se recomandă o dimensiune a cuști de 36 de centimetri cu 24 de centimetri cu 36 până la 48 de centimetri înalți (cel mai mare și mai înalt, cei mai buni-chameleoni doresc să urce în sus de la sol). O cușcă în aer liber poate fi utilizată atunci când vremea este suficient de caldă, atâta timp cât supraîncălzirea este împiedicată.

Oferă o mulțime de robuste Plante și ramuri netoxice. Copacii Ficus au fost adesea utilizați în carcasa Chameleonului, dar necesită o anumită precauție, deoarece SAP poate fi iritant. Alte plante pe care le puteți încerca să includeți Pothos, Hibiscus și Dracaena. Plantele artificiale pot fi de asemenea adăugate, iar vița de vie artificială sunt o mare adăugare. O selecție bună de ramuri de diferite diametre ar trebui să fie asigurată, asigurându-vă că există speranță la diferite niveluri și temperaturi în interiorul cuștii.

Substrat

Curățenia în cușcă este vitală pentru a preveni creșterea bacteriană sau a matriței. Folosind prosoape de hârtie sau ziar pentru a linia cuștii face cea mai ușoară curățare. Plantele în ghivece pot fi plasate pe un substrat de hârtie simplu pentru o curățare mai ușoară, permițând în același timp plantarea în viu în cușcă. Nu utilizați așchii de lemn sau nici un alt substrat care ar putea fi ingerat accidental și provoacă blocaje.

Temperatura

Un gradient de temperatură în timpul zilei de 75 și 90 de grade trebuie prevăzut, cu un punct de basking la 95 de grade, pe timp de noapte, temperatura minimă nu ar trebui să scadă mai mult de 15 grade. Încălzirea este cea mai bună realizată de o lumină sau o lumină incandescentă într-un reflector sau un element de căldură ceramic, dintre care oricare ar trebui să fie plasat în afara cuștii pentru a preveni arsurile.

Iluminat

Chameleoni au nevoie de o sursă de lumină ultravioletă (UVA / UVB), astfel încât să investească într-un bec bun, cum ar fi reptitudinea mărită 5.0. Păstrați lumina UV pe 10 până la 12 ore pe zi. Amintiți-vă că aceste becuri trebuie înlocuite la fiecare 6 luni. Chameleoni beneficiază, de asemenea, de a petrece timp în aer liber în lumina naturală a soarelui atunci când temperaturile sunt adecvate (dar feriți-vă de supraîncălzire - asigurați-vă că nu este întotdeauna disponibilă o nuanță).

Umiditate

Panther Chameleoni au nevoie de un nivel ridicat de umiditate - este cel mai bine să vizați între 60 și 85%. Acest lucru poate fi realizat prin eliminarea regulată a plantelor și se recomandă, de asemenea, un sistem de picurare sau scufundare.

Chameleoni rar beau de la un castron de apă, dar vor merge în picături de plante de apă, astfel încât sistemul de evacuare / picurare servește, de asemenea, ca sursă de apă. Poziționați un sistem de picurare, astfel încât picăturile de apă cascade peste plantele din incintă. Investiți într-un higrometru pentru a măsura umiditatea.

Alimente și apă

Panther Chameleoni sunt insectivores, astfel încât ar trebui să fie hrănite o varietate de insecte. Cricochets sunt, de obicei, suportul dietei, dar lăcustele, roamele, viermii de unt (bun pentru calciu), viermi de mătase, pot fi hrăniți, precum și viermi de masă, viermi super și viermi.

Fiți atenți la insectele prinse sălbatice datorită expunerii posibile la pesticide și evitați licuriciile.

Toate insectele ar trebui să fie intestin încărcat (legume proaspete și vitamine / minerale) înainte de hrănire. În plus, unele chameleoni vor mânca, de asemenea, un pic de materie vegetală, inclusiv verdele de collar, verdeață de muștar, verdeață de ferăstrău și poduri de zahăr.

Dacă găsiți insecte nesfârșite sau chameleonul dvs. pare să câștige o mulțime de greutate, puteți reduce la cantitatea pe care o hrăniți sau cât de des îl hrăniți. Și nu uitați să nu lăsați niciodată pradă vii în cușcă pentru perioade lungi de timp, deoarece insectele pot ataca chameleonul.

Asigurați-vă că ați încărcat gât insectele bine și este prudent la insectele de praf cu un supliment de calciu / vitamina D3 (E.G. Rep-cal) de două până la trei ori pe săptămână și să folosească un supliment larg de vitamine-minerale o dată pe săptămână. Unii experți recomandă alegerea unui supliment care nu conține vitamina A (utilizați beta-caroten în schimb).

Alegerea Panter Chameleon

Căutați un chameleon al cărui ochi sunt clară și care nu arată semnele unei infecții respiratorii: dificultăți de respirație sau respirație, letargie și lipsa apetitului. Dacă are patch-uri de piele uscate, acesta poate fi un semn al unui a Infecția parazitare.

Ca și în cazul tuturor animalelor exotice, cea mai bună opțiune este un crescător de reputație care este specializat în reptile.

Probleme comune de sănătate

Calciu și vitamina A deficiențe sunt frecvente printre chameleoni, inclusiv panterul. Această condiție este, de obicei, rezultatul unei diete sărace.

Și ca și alte rase de chameleon, Panters sunt predispuși la putregaiul gurii sau stomatită, o infecție în jurul gurii, care arată înroșire și excesul de saliva sau drooling.

Poate că cea mai gravă boală pentru chameleoni captivi este boala osoasă metabolică. Această condiție, care poate fi fatală dacă nu este tratată în timp util, provoacă oase de lameleon să devină slabe și fragile. Un chameleon cu această boală va apărea letargic și își poate pierde apetitul.

Ca și în cazul oricărei condiții în care animalul dvs. de companie pare bolnav sau stresat, consultați un medic veterinar care este specializat în reptile.

Specii similare

Există multe rase de chameleon care sunt animale de companie bune pentru ambii proprietarii de șopârle Novice, cât și pentru începători:

Puteți verifica pe celălalt Profiluri de rasă Chameleon aici, dacă doriți să explorați toate soiurile acestei șopârle speciale.

Urmăriți acum: numele de șopârlă PET și fapte fascinante

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cum să ai grijă de un panher chameleon