Akhal-teke horse: profil de rasă

Akhal-Teke Horse

Ca una dintre cele mai vechi domestici cal rase, Akhal-Teke a fost dezvoltat pentru rezistență și viteză. niste Ecvelii Găsiți rasa prea scrasă și îngustă, cu conformații, spre deosebire de rasele de cal de călărie mai frecvente,. Alții consideră că este o operă de artă, elegantă în aparență și pas. Oricare ar fi opinia dvs., Akhal-Teke se numără printre cele mai rare și mai exotice rase de cal de dimensiune completă din întreaga lume.

Privire de ansamblu de rasă

Greutate: 900 la 1000 de lire sterline

Înălţime: 14 mâini (56 inci) până la 16 mâini (64 inci)

Tipul corpului: Bineînțeles, cu cap, cu cap, cu cap, cu cap, cu gât îngustă, cu capacul gâtului sau în formă de migdale - haina metalică distinctă

Cel mai bun pentru: Proprietarii și piloții cu experiență ecvină

Speranța de viață: 20 de ani

Akhal-Teke Istorie și Origins

Akhal-Teke este o rasă antică cu o istorie care datează de mii de ani. Ea a coborât, eventual, de la unii dintre aceiași strămoși ca și rasa de sânge mai cunoscută, arabul.

Rasa a provenit din deșertul Karakum al Turkmenistanului, unde caii trebuiau să tolereze apă și alimente rar, precum și extreme de căldură și rece. Akhal-Tekes trăiau îndeaproape cu oamenii nomazi, fiecare fiind esențială pentru supraviețuirea celuilalt. Tribii au ras în mod special caii lor pentru atleticismul lor.

După ce Turkmenistanul a devenit parte din Imperiul Rus în 1881, au fost înființate primele fermi oficiale de reproducere a Akhal-Tekes. În acel moment, rasa a fost numită pentru tribul Teke Turkmen care a trăit de Oasis Akhal.

Rasa sa luptat în timpul turbulențelor care a marcat primele zile ale Rusiei sovietice, iar numerele sale au scăzut. Nu a fost adus în Statele Unite până în 1979. Asociația Akhal-Teke din America este registrul său în u.S.

Dimensiunea Akhal-Teke

Akhal-Teke stă de obicei de la 14 mâini (56 de centimetri) până la 16 mâini (64 de centimetri) în medie. În general, cântărește între 900 și 1.000 de lire sterline și are o construcție subțire care este adesea comparată cu cea a unei oțe.

Akhal-teke reproducere și utilizări

Triburile nomade ale Turkmenistanului au folosit în primul rând Akhal-Tekes pentru transport. Ei și-au creat selectiv caii pentru o viteză sporită, rezistență și agilitate, care au fost calități apreciate pentru raiduri.

În zilele noastre, Akhal-Tekes sunt folosite pentru dresaj, Showjumping, Curse de lungă durată, și călărie plăcere. În Rusia, un Akhal-Teke este chiar un simbol de stare. Caracteristicile pozitive ale rasei, de asemenea, Echo în întreaga lume de curse de cai. Mai mult de 200 de Akhal-Tekes rasă au fost expediate în Marea Britanie în secolele XVII-XVIII pentru reproducere, iar genele lor au contribuit la cursele moderne.

Culori și marcaje

Akhal-Tekes sunt subțire, iar hainele lor sunt foarte fin. Toate culorile și marcajele ecvine sunt acceptate în registrul de rasă. Mulți poartă o genă pentru diluția cremă, care poate duce la straturile Palomino, Cremello și Perlinino. Unii cai au ochi albastru palid.

Mai mult, multe Akhal-Tekes au o lucrare metalică la hainele lor. Acest lucru se datorează faptului că părul lor nu are centrul opac al arborelui tipic de păr al calului. Astfel, refracționează lumina și pare să strălucească. Pentru majoritatea caii, în special cei de culoare cremă, Sheenul este de aur. Pentru caii gri, este o strălucire argintie.

Caracteristicile unice ale Akhal-Teke

Cu construirea subțire și strălucirea metalică, aspectul lui Akhal-Teke este destul de distinctiv printre rasele de cal. Dar calul este, de asemenea, apreciat pentru neted, curgând mers. În plus, temperamentul lui Akhal-Teke este notabil. Loialitatea este o trăsătură puternică, iar mulți proprietari le caracterizează ca fiind caii "cu o singură persoană". Ele au tendința de a fi foarte inteligente și intuitive. Mulți sunt capabili să înțeleagă ceea ce proprietarii lor doresc să facă de la un simplu gest sau o comandă moale.

Cele mai mari și mai mici rase de cal din întreaga lume

Dieta și nutriția

Ca un cal deșert cu iarbă mică, Akhal-Teke a evoluat pentru a se afla pe o dietă rară. Dar proteina a fost istoric cheia pentru rezistența sa. Astăzi, caii pot primi o dietă echilibrată în mod similar, cu iarbă de calitate, fân și niște cereale.

Probleme comune de sănătate și comportament

Akhal-Teke este oarecum lipsit de diversitatea genetică. Acest lucru face ca rasa să fie susceptibilă la mai multe probleme genetice de sănătate, inclusiv:

  • Malformații vertebrale cervicale (cunoscută și ca Sindromul Wobbler): Cu această condiție, deficitele neurologice provoacă un cal pentru a avea un mers rigid, necoordonat. Intervenția medicală poate ajuta la gestionarea simptomelor.
  • Cryptorchidism: Aceasta este absența unuia sau a ambelor testuri în scrot, făcând ca neuterizarea mai dificilă și uneori provocând alte probleme de sănătate și comportamentale. Calul produce încă testosteron, care poate face temperamental.
  • Sindromul de foame gol: Acest lucru face ca mânca să se nască fără păr. Ele au, de asemenea, anomalii dinte și maxilar, precum și tendința de a dezvolta alte probleme cu digestia, durerea și multe altele.

Îngrijirea

Standard echiparea ecvină este de obicei tot ce este necesar pentru Akhal-Teke. Perie și pieptenește calul cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână pentru a îndepărta murdăria, resturile și tangurile. Să se scaldă în mod regulat, în special pentru a scoate din bucătăria sa metalică. De asemenea, inspectați și curățați copitele zilnice pentru a căuta răniri și pentru a preveni infecțiile.

PROS
  • Atletic

  • Loial

  • Intuitiv și inteligent

Contra
  • De multe ori un cal "o singură persoană"

  • Poate fi excitabil și greu de manevrat

  • Predispuse la problemele de sănătate genetică

Capete de campion și celebritate Akhal-Teke

Akhal-Teke este un simbol național al Turkmenistanului și apare pe stema și moneda țării. De asemenea, poate fi văzut pe ștampile și în multe monumente.

Unul dintre cele mai renumite Akhal-Tekes din memoria recentă a fost un armăsar numit absent care a câștigat medalia de aur în dresaj individual la Jocurile Olimpice din 1960. Până la sfârșitul carierei sale, el a continuat să medalie în încă două jocuri Olimpice. Absent a sunat mai mulți cai care au fost talentați în dresaj și sărituri.

Este calul Akhal-Teke pentru tine?

Aceasta este o rasă remarcabil de dură, adaptată la condițiile dure ale patriei sale. Se face bine în aproape orice climă. Akhal-Teke este întotdeauna vigilent, dar poate fi prea spirited și neliniștit pentru câțiva călăreți și proprietari, în special începători. Multe Akhal-Tekes, de asemenea, nu le place să fie conduși de străini și ar putea forma doar o legătură cu o singură persoană. Adesea au nevoie de o mână blândă și experimentată în formare, deoarece ele pot deveni defensive cu corecții dure.

Dar dacă faci legătura cu unul dintre acești cai, vei avea un prieten devotat pentru viață. Mulți proprietari spun că Akhal-Tekes par să-și citească mintea și au nevoie doar de un mic gest sau șoaptă pentru a îndruma caii. Mai mult, unele Akhal-Tekes au fost cunoscute pentru a-și apăra proprietarii ca câini de gardă, chiar mușcă și alte persoane pe care le consideră ca amenințări.

Cum să adoptați sau să cumpărați un Akhal-Teke

Purebred Akhal-Tekes sunt rare și probabil vor fi dificil de găsit, în funcție de locația dvs. Există mai puțin de 10.000 de teze Akhal din întreaga lume, cu majoritatea în Turkmenistan și Rusia. Dar sunt încă posibile să găsească în altă parte, inclusiv America de Nord.

Acești cai costă în jur de 10.000 de dolari în medie, deși prețul poate crește considerabil pe baza vârstei, sănătății, formării și pedigreei. Akhal-Tekes cu o strălucire metalică puternică la hainele lor comandează adesea un preț mai mare, de asemenea. Când luați în considerare unul dintre acești cai, vizează petrecerea timpului cu el înainte de a comite. Întrebați amelioratorul sau salvarea despre istoria, sănătatea și instruirea calului. Și asigurați-vă că are un temperament pe care îl veți putea gestiona.

Mai multe rase de cal

Dacă sunteți interesat de rase similare, verificați:

În caz contrar, puteți verifica tot celălalt cal Profiluri de rasă.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Akhal-teke horse: profil de rasă