Giardiasis la pisici: cauze, simptome și tratament

Giardiasis în caracteristica pisicilor

Acest articol își propune să explice detaliile lui Giardiasis, o boală parazitare care poate afecta multe specii de mamifere, inclusiv pisici, câini și oameni. Scopul acestui articol este de a oferi o explicație simplă și clară despre giardiasis pentru proprietarii de pisici.

Ce este Giardiaza?

Giardiasis (cunoscută și sub denumirea de "febră de beaver") este o afecțiune care se dezvoltă la mamifere după infecție cu Parazitul Microscopic Microscopic pe bază de intestin, cunoscut și sub numele de Giardia Duodenalis și G.intestinalis). Oamenii pot avea rar potențialul de a fi infectați cu acești paraziți intestinali, care adaugă o notă suplimentară de îngrijorare îngrijitorilor atunci când animalele de companie sunt diagnosticate.

Cât de răspândită este giardiaza?

Parazitul are o distribuție globală, inclusiv Statele Unite. Parazitul poate afecta toate mamiferele și sa constatat că este prezent la 5 - 15% din pisici și câini, deși adesea aceste infecții sunt asimptomatice, iar îngrijitorii lor nu sunt conștienți de această problemă.

Care este ciclul de viață al parazitului Giardia?

Ciclul de viață al lui Giardia

Giardia Lamblia, parazitul care provoacă giardiasis în pisici, este atât de mic încât poate fi văzut numai sub microscop.

Giardia Lamblia (G.Lamblia) este un protozoon, parazit cu un singur celulat: Aceasta înseamnă că este atât de mică încât poate fi văzută numai sub microscop. Organismele care afectează diferite specii de mamifere au fost clasificate ca specii diferite de Giardia, dar pentru că ele par identice, sunt acum considerate a fi variante ale aceleiași specii unice.

Tehnologia moleculară recentă a identificat opt ​​tipuri diferite de "asamblaje", etichetate de la A la H, care sunt folosite pentru a identifica variantele.

Pisicile sunt cele mai frecvent infectate cu tip F, câinii sunt predispuși la infecții cu C și D, în timp ce oamenii sunt aproape întotdeauna infectați cu tipurile A și B. Pisicile și câinii sunt, în cazuri rare, diagnosticate și cu tipuri A și B, motiv pentru care există uneori îngrijorarea cu privire la riscul de a ridica situația de la animale de companie.

Ciclul de viață al parazitului este simplu. Există două etape de viață: chisturi și trofozoite.

  1. Chisturile din Giardia sunt structuri rezistente, care permit organismului să supraviețuiască timp de mai multe luni în mediul înconjurător. În mod obișnuit, fiecare chist conține două dintre celelalte formă de giardia, trofozotite. Dacă un chist este ingerat, acesta izbucnește în intestine, eliberând trofozoitele.
  2. Trofozoitele sunt versiunea mai activă a organismului, interacționând cu gazda în intestinele pisicii și provocând semne de boală. Ele nu sunt rezistente și nu vor supraviețui mult timp în mediul înconjurător în această formă, dar dacă trofozoitele sunt eliberate în fecale în mediul înconjurător, acestea au tendința de a forma chisturi, care sunt de lungă durată.

Cum se infectează pisicile?

Cum se infectează pisicile cu Giardia

Pisicile devin infectate cu paraziți din Giardia atunci când ingerau chisturi sau trofozotite din fecalele unui animal infectat.

Pisicile, oamenii și alte specii pot deveni infectate cu Giardia prin ingerarea chisturilor sau a trofozoților din fecalele animalelor infectate, fie prin contact direct cu alte pisici, fie fecalele lor (e.G. prin stratul de păr atunci când se îngrijește reciproc) sau prin alimente contaminate, apă potabilă sau chiar sol. Trofozoitele nu rămân active în acest formular pentru mult timp în mediul înconjurător, astfel încât chisturile sunt principala metodă de transmisie.

Cum vor trece pisicile infectate pe infecția cu Giardia?

Pisicile infectate trec trophozoitele sau chisturile din fecalele lor de la 5 la 15 zile după ce au ridicat infecția. Organismul este transmis la alte pisici, fie prin contact direct, fie prin contact indirect prin alimente, apă sau obiecte din mediul înconjurător, cum ar fi o cutie de gunoi.

Cum provoca Giardia boala la pisici?

Sunt trofozoții care provoacă boală: în cazul în care chisturile sunt ingerate, au izbucnit, eliberând trofozoitele sau dacă trofozoitele sunt ingerate, ele provoacă boala singuri.

Trofozoitele se înmulțesc, se mișcă în interiorul conținutului intestinal, precum și atașând membranele mucoase ale peretelui intestinal. Ei rămân în interiorul intestinelor: nu sunt absorbite în animal sau în sânge.

Acestea provoacă diaree prin perturbarea funcției normale a intestinelor, determinând hipersecreția (creșterea secreției de fluide) în intestine, ceea ce crește componenta fluidului a fecalelor și, de asemenea, provocând malabsorbția (prevenirea absorbției normale a conținutului intestinal în sânge) , care crește, de asemenea, componenta fluidului a fecalelor.

Nu toate animalele prezintă semne de boală: Infecția cu Giardia este adesea asimptomatică. Diareea este observată mai frecvent la animalele tinere sau la persoanele care sunt imunocompromise (e.G. Infecții cu viruși cum ar fi FIV, pisici pe chimioterapie, pisici vârstnici sau cei care suferă de alte boli).

Simptomele lui Giardia în pisici

Unele pisici nu prezintă semne clinice de infecție cu giardiază. Alte pisici suferă de diaree pe bază de intestin subțire, care poate varia de la fecale ușor libere până la o consistență asemănătoare cu apă.

Fețele pot fi mucus-strâmte și deosebit de mirositoare. Flatulența, durerea abdominală și vărsăturile pot fi notate. Rareori, sângele poate fi văzut în fecale și poate fi înregistrată o temperatură ridicată. Distensie abdominală, plictiseală și pierderea în greutate pot fi văzute în cazuri severe sau cronice.

Cât de comună este giardiaza la pisici?

Datorită prezenței transportatorilor asimptomatici, prevalența poate fi dificil de evaluat. Studiile efectuate prin testarea populațiilor de pisici au constatat că ratele variază de la 5 la 30%, astfel încât giardiaza este probabil mai frecventă decât majoritatea oamenilor realizează, cu multe cazuri care au fost nedetectate.

Infecția este probabil să fie mai frecventă în mai multe gospodării de pisici și când pisicile trăiesc în sferturi înghesuite (e.G. adăposturi, canițe și cazări). Pisicile mai tinere (e.G. mai puțin de șase luni) sunt, de asemenea, mai susceptibile de a fi infectate din cauza apărării lor imunitare relativ mai eficiente. Pisicile adulte sunt mult mai probabil să fie purtători asimptomatici.

Diagnosticarea giardiazei

Dacă medicul veterinar DVM suspectează că pisica dvs. poate avea giardiază, pot fi luate următorii pași.

1. Istoricul detaliat

VET dvs. va discuta fiecare aspect al vieții și îngrijirii sănătății pisicii dvs., inclusiv contactul cu alte pisici și istoric medical. Există multe alte cauze ale unor semne similare de boală, inclusiv viermii IBD și rulouri, iar istoria va contribui la diferențierea diferitelor cauze posibile.

2. Examinare fizică

Veterinarul dvs. vă va verifica cu atenție pisica dvs., observând orice semne fizice de boală, care decurg din alte cauze ale diareei.

3. Teste de rutină de sânge

Testele obișnuite de sânge, inclusiv profilurile de hematologie și biochimie, vor ajuta la confirmarea faptului că nu există altă cauză de bază care să-ți facă pisica bolnavă.

4. Eșantioane fecale

Medicul veterinar poate sugera una sau mai multe dintre următoarele teste de diagnosticare Giardiasis. Aceste teste vor ajuta, de asemenea, să excludă alte cauze ale unor semne similare, cum ar fi criptosporidul.

  • Muntele umede fecale: Examinarea unui frotiu direct al fecalelor sau al conținutului intestinal sub microscop poate identifica direct trofozotiții, dar faptul că vărsarea organismelor poate fi intermitentă înseamnă că acest test are o rată de succes relativ scăzută.
  • Zinc sulfat flotație fecală: Un test de flotare este adesea procedura inițială recomandată de medicul veterinar, dar va detecta doar 70% din cazuri, deoarece organismele din Giardia sunt adesea vărsate intermitent. Rata de succes a diagnosticului crește până la 90% dacă sunt testate mai multe eșantioane (e.G. peste 3 zile)
  • Analiza imunosorbantă a enzimei fecale (ELISA): Acest test identifică antigeni de la trofozoitele Giardia, mai degrabă decât organismele întregi, astfel încât este mai puțin afectată de faptul că organismul Giardia în sine este doar vărsat intermitent, rezultând o rată de diagnostic de peste 95%.
  • Immunofluorescența (IFA) Test: Fecal IFA identifică anticorpi (mai degrabă decât antigeni) de la Giardia spp și are, de asemenea, o rată mare de succes de peste 95% la identificarea infecției.
    Testul de reacție a lanțului polimerazei (PCR): Acest lucru permite diagnosticului molecular prin detectarea ADN-ului din Giardia, dar nu este la fel de utilizat ca celelalte teste de mai sus.

Cât costă un cost de testare a giardiazei pisicii?

Ar trebui să întrebați medicul veterinar cu privire la costurile unor astfel de teste, dar sunt susceptibile de a fi undeva între 50 și 200 de dolari în funcție de efectuarea unui test specific.

Tratamentul pentru giardiază

Tratamentul giardiazei la pisici

În timp ce pisicile asimptomatice nu pot necesita tratament, unele pisici vor avea nevoie de o combinație de medicamente și o dietă bland.

Multe pisici nu au nevoie de tratament pentru giardiasis: sistemul lor imunitar se referă la infecție eficient și rămân asimptomatice.

Pisicile care se îmbolnăvesc din cauza giardiazei pot fi tratate cu o serie de medicamente diferite, inclusiv fenbendazol, metronidazol, furazolidonă, febantil, nitazoxanide și chinacrină. Unele dintre acestea sunt medicamente numai pe bază de prescripție medicală și toate sunt mai bune doar pentru a fi furnizate sub supraveghere veterinară. Unele sunt în afara etichetei, ceea ce înseamnă că nu au o licență specifică care să fie utilizată pentru a trata giardiaza, care este un alt motiv pentru care au nevoie de îndrumare veterinară care să fie utilizate în condiții de siguranță.

Pe lângă medicamente, se recomandă, de obicei, o dietă blandă, gastro-intestinală, pentru a ajuta la rezolvarea iritației intestinale. Probioticele sunt adesea utilizate și, recent, a fost sugerată terapia de restaurare microbiome (Pmbrt), care implică administrarea rectală sau orală a organismelor gastrointestinale de la un animal sănătos.

Reinfectarea este posibilă, astfel încât igiena strictă este importantă în gospodăriile în care este diagnosticată Giardia, incluzând dezinfecția riguroasă a zonelor care pot fi contaminate cu fecale. Pot fi utilizați dezinfectanți standard, cum ar fi compușii de amoniu cuaternar sau înălbirea clorului.

Concluzie

Giardia este un parazit microscopic care poate provoca diaree la pisici; Pisicile și pisicile imunocompromise sunt mai vulnerabile, la fel ca cele care locuiesc în medii cu mai multe pisici, cum ar fi adăposturile și casele. Diagnosticul poate fi o provocare deoarece organismul este doar vărsat intermitent. Cu toate acestea, odată ce diagnosticul a fost efectuat, este disponibil un tratament eficient. Controlul într-un grup de pisici poate fi dificil, datorită prezenței transportatorilor asimptomatici.

întrebări frecvente

Giardia va pleca singură la pisici?

Pisicile cu sisteme imunitare complet competente sunt adesea capabile să se ocupe de infecțiile din Giardia, ceea ce este parțial de ce cazurile asimptomatice sunt atât de comune. Cu toate acestea, dacă o pisică cu semne de boală (de exemplu, diaree) este diagnosticată cu giardiază, atunci tratamentul trebuie, în general, să fie acordat pentru a asigura rezoluția rapidă a problemei.

Cât durează ultima pisică Giardia?

Giardiaza poate provoca diaree care poate continua zile, săptămâni sau chiar luni. Cu tratament, starea ar trebui să se rezolve în câteva zile sau săptămâni.

Poate pisica mea să-mi dau giardia?

Există un risc teoretic al unui om care ridică giardiază de la o pisică, dar acest lucru este extrem de rar. După cum sa menționat mai sus, infecția umană este probabil să se întâmple numai dacă o pisică are un tip mai rar de infecție cu giardia (asamblaje A sau B). Cu toate acestea, dacă pisica dvs. este diagnosticată cu giardiază, este logic să luați măsuri igienice deosebit de atente, mai ales dacă propriul dvs. sistem imunitar este compromis în orice mod (copii mici, vârstnici, oameni pe chimioterapie sau cu alte boli).

Cum este diagnosticată Giardia în pisici?

După cum sa menționat mai sus, există o serie de teste de diagnostic diferite care pot fi utilizate pentru diagnosticarea giardiazei, fiecare cu argumente pro și contra. 

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Giardiasis la pisici: cauze, simptome și tratament