Funcția de branhii în pește

Galben Tang Fish

Pentru a respira subacvatice, peștele trebuie să extragă oxigen dizolvat din apă. Ei fac acest lucru folosind branhii lor. Apa intră în gura peștelui și apoi peşte forțează apa peste branhiile sale, trecute de multe vase de sânge mici și în afara fantelor Gill. Bilele au luat-o oxigen din apă și lăsați apa să îndepărteze dioxidul de carbon și amoniacul de la vasele de sânge din branhii. Filamentele Gill sunt partea roșie și carne a galerii - ei iau oxigen în sânge. Fiecare filament are mii de ramuri fine (lamellae) care sunt expuse la apă. Ramurile conțin capilare de sânge sub un epiteliu subțire care separă sângele de apă, permițând să treacă ușor oxigenul și dioxidul de carbon.

Nu toți peștii se bazează complet pe branhii lor pentru a respira totuși. Unele specii de pești absorb o mare parte din oxigenul necesar prin piele, în special când sunt minori. Alții au plămâni sau alte camere de aer accesoriu care s-au dezvoltat pentru a respira aerul de pe suprafața apei, iar aceste specii de pește se pot îneca dacă nu au acces la suprafața apei.

Filamentele Gill

Filamentele Gill din pește au funcții ca plămânii la oameni: este organul responsabil pentru absorbția de oxigen și de expulzare a dioxidului de carbon. Gills reglează, de asemenea, nivelurile de ioni minerali și pH-ul sângelui, precum și locul primar al excreției deșeurilor azotate, sub formă de amoniac.

Filamentele Gill ale peștilor osoase sunt, de asemenea, numite "lamella primară."Sunt structuri complicate care au o suprafață mare. Mai mici "lamella secundar" sunt offshoots din filamentele primare. Lamelele secundare conțin capilare mici de sânge și fluxul de sânge în direcția opusă a apei. Ca rezultat, apa care curge pe lângă lamelele secundare are întotdeauna o concentrație mai mare de oxigen decât cea din sânge, astfel încât oxigenul este absorbit de-a lungul lungimii complete a lamella secundar. În acest fel, dioxidul de carbon este difuzat pasiv din sânge în apă.

Peștele înotați activ au filamente de garduri care sunt foarte dezvoltate pentru a maximiza absorbția oxigenului. Peștii sedentari care trăiesc pe fund, de obicei, au filamente de Gill care absorb volume mai mici, deoarece sunt mai puțin active și nu folosesc oxigenul cât mai repede.

Gill arcuri

Majoritatea peștilor au trei sau mai multe arcade Gill pe fiecare parte a corpului. Acestea susțin filamentele Gill și sunt cartilagine sau osoase și în formă de bumerang. Fiecare arc de la Gill constă dintr-un limbaj superior și inferior care este îmbinat în spate. Filamentele Gill și Raker Gill sunt atașate la arcadele Gill.

Arcadele Gill oferă suport pentru branhii, precum și pentru vasele de sânge. Arterele care intră în branhii aduc sânge cu oxigen scăzut și o concentrație ridicată de deșeuri. Arterele care părăsesc branhii conțin sânge cu puține deșeuri care sunt bogate cu oxigen.

Gill Rakers

Gill Raker sunt proiecții osoase care ajută la hrana de pește. Ele indică înainte și spre interior de la arcadele Gill. Numărul și forma lor variază în funcție de dieta peștelui: rachetele de rachete pe scară largă sunt evidente pe peștii care mănâncă pradă mare, cum ar fi alte pești, care împiedică articolul de pradă să se elibereze și să scape între branhii. Un număr mai mare de diluante, rachete mai lungi, sunt văzute pe pești care mănâncă pradă mai mică. Specii care consumă plancton și materii minuscule suspendate în rachetele de apă de sport Gill, care sunt extrem de lungi și subțiri. Unele pești au mai mult de 150 doar pe arcul inferior.Acestea ajută la colectarea particulelor de alimente în gât care pot fi înghițite, în timp ce apa este îndepărtată prin fante de Gill.

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Foyle, Kevin L. și colab. Care este sănătatea lui Gill și care este rolul său în acvacultura marină finfish în fața unui climat în schimbare?Frontiere în știința marină, vol 7, 2020. Frontiers Media SA, DOI: 10.3389 / FMARS.2020.00400

  2. Rességuiier, Julien și colab. Țesutul limfoid în Gills Teleost: Variații pe o temăBiologie, vol 9, nu. 6, 2020, P. 127. MDPI AG, DOI: 10.3390 / Biology9060127

  3. Structura și funcția - peșteManoa.Hawaii.Edu, 2020

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Funcția de branhii în pește