Pericolele otrăvirii monoxidului de carbon în animale de companie

Conceptul climatizator bun. Câine situată pe podea lângă plantă

Monoxidul de carbon este un gazos, incolor, fără gust. Este un produs secundar natural de combustie a combustibilului prezent în evacuarea autoturismelor, cuptoarele ventilate necorespunzător, încălzitoarele de apă, șemineele, fumul de tutun și multe altele. Și poate fi scos rapid sau ucide oamenii, precum și ei animale de companie.

Simptomele otrăvirii monoxidului de carbon

Cel mai frecvent simptom al unui nivel scăzut de otrăvire de monoxid de carbon în altfel oameni sănătoși și animale este oboseală. Care ar trebui să clarifice odată ce începeți să respirați aerul proaspăt.

Concentrațiile mai mari de monoxid de carbon din aer pot provoca dureri de cap, amețeli, slăbiciune, confuzie, simptome asemănătoare gripei cu greață și vărsături, și moartea bruscă. Monoxidul de carbon ar putea declanșa dureri în piept, în special pentru cei care au probleme de inimă. În plus, un semn distinctiv comun atât oamenilor, cât și animalelor de companie este luminos, gingii roșii în gură. Victima otravă ar putea, de asemenea, să cadă într-o comă. Și, în unele cazuri, când victima este adormită în timpul expunerii de monoxid de carbon, s-ar putea să nu se trezească niciodată.

Nu știm sigur dacă animalele de companie se confruntă cu unele dintre aceste simptome atunci când sunt expuse la monoxid de carbon. De exemplu, un animal nu ne poate spune când au o durere de cap. Cu toate acestea, multe animale acționează confuz, letargic și beat în același mod în care fac victimele umane ale otrăvirii de monoxid de carbon. Deci, dacă catelul dvs. în mod normal de mare energie nu dorește să Joaca În timp ce în interiorul casei tale, dar acționează odată ce este afară pentru o vreme, asta ar putea indica o scurgere potențială de monoxid de carbon în casa ta.

Cum se potrivește cu monoxidul de carbon animale de companie și oamenii

Monoxidul de carbon este inhalat și absorbit prin plămâni în sânge. Se leagă cu hemoglobina, componenta de transport de oxigen a sângelui. Acest lucru împiedică hemoglobina să transporte oxigenul ca normal, ceea ce, la rândul său, afectează toate părțile corpului, inclusiv creierul. Monoxidul de carbon creează în mod esențial un fel de sufocare chimică în organism.

Corpul poate scăpa doar de otravă prin respirația ei sau prin înlocuirea hemoglobinei otrăvite cu hemoglobină nouă. Corpul înlocuiește hemoglobina la fiecare 10 până la 15 zile. Deci, atunci când este afectată doar o cantitate mică de sânge, victima se poate recupera fără tratament atâta timp cât nu inhalează mai multă otravă.

Cu toate acestea, nivelurile ridicate de saturație a sângelui pot ucide o persoană sau un animal de companie, cu excepția cazului în care primesc tratament de urgență. Un nivel de saturație a sângelui de 25% este considerat periculos pentru oameni. Dar, de obicei, atât oamenii, cât și animalele de companie ar trebui tratate atunci când nivelul de saturație a sângelui este la 10% sau mai mare.

Animalele de companie sunt de obicei mai mici decât oamenii, astfel încât otrăvirea cu monoxid de carbon tinde să le afecteze mai grav. Adesea animale de companie, în special păsări Cu sistemele lor respiratorii sensibile, va începe să prezinte semne de otrăvire de monoxid de carbon înainte de oameni în același spațiu simt ceva. În plus, fumătorii - împreună cu animalele care trăiesc cu oameni care fumează în casele lor - sunt, în general, mai susceptibile la otrăvirea cu monoxid de carbon, deoarece au deja un nivel ridicat de monoxid de carbon în sângele lor.

Tratament pentru otrăvirea monoxidului de carbon

Victimele otrăvirii de monoxid de carbon sunt tratate cu concentrații ridicate de oxigen. Acest lucru crește cantitatea de gaz care este respirată, expulzând cât mai multă otravă posibilă, făcându-l mai ușor pentru corpul să circule oxigenul. Pot fi necesare ore de terapie cu oxigen și, eventual de ventilație.

Pentru a vă proteja și animalele de companie de la otrăvirea cu monoxid de carbon, instalați detectoare de monoxid de carbon pe parcursul casei dvs., inclusiv în garajul dvs. și testați în mod regulat funcția. Aveți cuptorul, încălzitorul de apă și orice altceva care se desfășoară pe gaz, petrol sau cărbune inspectate de un profesionist calificat în fiecare an. De asemenea, asigurați-vă că nici o resturi nu blochează vreodată orificiile sau fluierele. Și niciodată nu conduceți vehiculul sau orice altceva care este alimentat de benzină într-un spațiu închis.

În cele din urmă, dacă observați simptome în tine sau animalul dvs. pe care credeți că ar putea fi legat de monoxidul de carbon, ajungeți imediat la aerul curat și căutați îngrijire de urgență.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Intrarea de monoxid de carbon: Întrebări frecvente. Centre de control și prevenire a bolilor, 2020

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Pericolele otrăvirii monoxidului de carbon în animale de companie