Von willebrand boală la câini

Doberman Pinscher zâmbind în fața unui gard

Boala von Willebrand este o afecțiune gravă care afectează sângele și capacitatea de coagulare a câtorva câini. Mulți câini trăiesc o viață foarte normală, iar proprietarii nu știu nici măcar că câinele are o problemă de coagulare până când apare o remiză de sânge, o intervenție chirurgicală sau un prejudiciu. Știind ce să caute, cum să diagnosticați boala von Willebrand și precauțiile care pot fi luate pentru a păstra un câine cu o tulburare de coagulare în siguranță, puteți ajuta la prevenirea problemelor de sângerare inutile.

Ceea ce este boala von willebrand la câini?

Boala von willebrand este o tulburare a sângelui, în special componentele de coagulare. Pur și simplu puneți, afectează capacitatea sângelui de a coagula. Trombocitele sunt o parte normală a sângelui și sunt responsabili pentru coagularea. Când există un vas de sânge rupt, fie în interiorul, fie în afara corpului, trombocitele ajută cheagul de sânge și, prin urmare, opriți sângerarea. Pentru ca aceste trombocite să-și facă treaba, trebuie să rămână împreună. Proteinele ajută aceste trombocite să stea împreună și să formeze aceste cheaguri importante. În boala von willebrand, un câine lipsește suficient de o proteină specifică numită factor von Willebrand, care este necesar pentru a forma în mod corespunzător un cheag.

Simptome ale bolii von Willebrand la câini

Semne

  • Sângerări prelungite de la o rană sau un sit chirurgical
  • Hemorizarea spontană
  • Sângerări prelungite după naștere

Datorită unei deficiențe a factorului von Willebrand, sângerarea necontrolată sau prelungită poate apărea la câinii cu boala von Willebrand. Acest lucru apare de obicei după intervenția chirurgicală sau când un câine este rănit, dar poate apărea și spontan și fără nici un motiv de la diverse orificii corporale. Câinii de sex feminin cu boala von Willebrand care au dat naștere pot, de asemenea, sângerați excesiv.

Diagnostic

De multe ori von willebrand este descoperit după ce un câine are o intervenție chirurgicală sau o rană care nu va opri sângerarea, dar există, de asemenea, un test care poate fi efectuat înainte de apariția unei situații necontrolate. De obicei, un simplu test numit screening de mucoase bucale este efectuat de către medicul veterinar, dar un test specific pentru măsurarea factorului von Willebrand poate fi de asemenea făcut.

Rasele afectate și tipurile de boală von willebrand

Peste 70% din Doberman Pinschers au fost documentate pentru a fi purtători ai bolii von Willebrand, dar asta nu înseamnă că sunt singura rasă care poate avea această tulburare. Terrierul scoțian și Chesapeake Bay Retriever sunt de fapt mai susceptibili de a avea cele mai severe forme ale bolii von Willebrand, chiar dacă procentele populației ale celor care au este mai mică. Dobermans, demonstrând cea mai mare prevalență a lui Von Willebrand, are de obicei cea mai ușoară formă.

Trei tipuri de boală von Willebrand clasifică cât de deficit un câine este în factorul von Willebrand. Tipul 1 este cea mai ușoară formă și tipul 3 este cea mai severă formă de von willebrand. Mai jos sunt rasele câinilor care sunt cele mai afectate de fiecare tip de von Willebrand.

  • Tipul 1: Airedale, Akita, Câinele de munte Bernese, Dachshund, Doberman Pinscher, păstor german, retriever de aur, Greyhound, Wolfhound irlandez, Manchester Terrier, Schnauzer, Pembroke Welsh Corgi, Poodle, Shetland Sheetdog și alții.
  • Tipul 2: Pointerul german de scurte și pointerul german Wirechaired.
  • Tipul 3: Chesapeake bay retriever, olandeză kooohikerhondje, terrier scoțian, Shetland Sheepdog, Heeler albastru, Collie de frontieră, Terrier Terrier, Cocker Spaniel, Retriever Labrador, Pomerania, rase mixte și altele.

Cauzele bolii von Willebrand

Nimeni nu știe de ce se poate naște un câine lipsit de factorul von Willebrand. Această proteină specifică poate fi deficitară sau lipsa complet, determinând sângerarea necontrolată și nivelul de severitate a bolii, dar nu există nici o cauză cunoscută. Unii câini își duc întreaga viață fără nici un semn al acestei probleme de sângerare până când nu au o intervenție chirurgicală sau să primească o leziune și apoi se descoperă boala.

Tratament

Dacă sângerări activ, un câine cu boala von Willebrand trebuie să aibă sângerarea oprită și, uneori, sângele pierdut republicat. Acest lucru se realizează prin utilizarea unor spongiile speciale de coagulare sau pulbere stipică, dând o transfuzie de sânge și, uneori, administrarea unui medicament numit desmopressina care poate ajuta un câine să producă temporar mai mult von Willebrand factor în sângele său. Nu există nici un tratament cunoscut pentru boala von Willebrand.

Cum de a preveni boala von willebrand

Cea mai bună modalitate de a încerca și de a preveni boala von Willebrand este de a practica reproducerea selectivă. Rasele predispuse la transportul von Willebrand pot fi testate înainte de reproducere pentru a preveni trecerea tulburării la descendenți.

Dacă aveți un câine predispus la sau diagnosticați cu boala von Willebrand, ar trebui să fiți precauți cu orice altceva care implică sânge.

  • Discutați despre testele de sânge, catetere IV, intervenții chirurgicale etc. cu medicul veterinar pentru a determina ce este cel mai sigur pentru animalul dvs. specific.
  • Orice incizie chirurgicală care trebuie făcută ar trebui să fie cât mai mică, iar chirurgia laser sau cautery ar trebui luată în considerare pentru a diminua sângerarea.
  • Acul și manometrele de cateter ar trebui să fie cât mai mici posibil pentru orice injecție, sânge și fluide care sunt administrate.
  • Păstrați unghiile câinelui scurt pentru a scădea probabilitatea de a fi blocate și sfâșiate pe ceva.
  • Au o pulbere stiptică la mână acasă.
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Von willebrand boală la câini