Anemie la pisici: cauze, simptome și tratament

Anemia este termenul pentru o scădere a celulelor roșii roșii circulante ale corpului (RBC). În funcție de cât de scăzută este numărul RBC, acest lucru poate provoca orice de la simptome ușoare la o urgență care pune viața în pericol.

La pisici, există multe cauze diferite ale anemiei - în acest articol, vom acoperi unele dintre cele mai comune condiții și modul în care sunt diagnosticate și tratate.

Ce este anemia?

Anemia este un termen care înseamnă o scădere a celulelor roșii din sânge (RBC), care poate fi ușoară, moderată sau severă. Este cauzată de o boală subiacentă, rănire, infecție sau toxină.

Celulele roșii din sânge sunt esențiale pentru organism, deoarece hemoglobina lor le permite să transporte și să transporte oxigenul la toate țesuturile corpului. Ca atare, dacă numărul RBC este prea scăzut, anemia pune viața în pericol, deoarece organismul nu va primi oxigenul de care are nevoie.

RBC trăiesc doar timp de aproximativ două luni, astfel încât organismul produce în mod regulat o nouă aprovizionare. Cererea de noi celule roșii din sânge este chiar mai mare în timpul anemiei.

Anemia este clasificată fie ca "regenerativă", ceea ce înseamnă că corpul încearcă să producă mai multe RBC pentru a le înlocui pe cei pierduți sau deteriorați sau "neregenerativi", adică corpul nu produce noi RBC așa cum ar trebui să fie. Această clasificare ajută la determinarea prognozei și tratamentului.

Cauzele anemiei la pisici

Anemia la pisici poate apărea în trei moduri: prin pierderea de sânge, printr-o problemă cu producția RBC sau cu condițiile în care RBC-urile sunt distruse. Uneori, mai mult de unul dintre acești factori este implicat.

Cauzele comune ale anemiei la pisici includ:

  • Pierderea de sânge din cauza sângerării interne sau externe.
  • Condițiile autoimune în care sistemul imunitar distruge propriile RBC-uri.
  • Infestări severe de purici.
  • Toxin ingestia. Exemplele includ otravă de șobolan, zinc, plumb, acetaminofen (tylenol) și ceapă.
  • Anumite infecții, cum ar fi virusul leucemiei feline (FELV) și virusul imunodeficienței feline (FIV).
  • Paraziți de sânge (multe dintre care sunt purtate de purici sau căpușe).
  • Ulcere stomacale sau sângerări în intestinele cauzate de paraziți intestinali, anumite medicamente sau boală intestinală inflamatorie.
  • Boala renală cronică.
  • Alte boli cronice.
  • Tulburări de coagulare a sângelui.
  • Anumite tipuri de cancer, în special limfom și leucemie.

Anemia poate afecta orice pisică, deși cauze specifice subiacente sunt mai frecvente în funcție de vârsta sau stilul de viață al pisicii. De exemplu, puricii și alți paraziți sunt cel mai probabil să provoace anemie în pisoi. Și anemia bolii cronice (în cazul în care organismul nu mai produce suficiente RBC-uri) este mai probabil în pisicile mai vechi.

De asemenea, în aer liber pune pisicile la un risc crescut de anemie datorită traumelor / rănilor, paraziților și infecțiilor.

Simptomele anemiei la pisici

Simptomele anemiei la pisici

Anemia provoacă o mare varietate de simptome. Pisica ilustrată prezintă semne de icter, care apare în cazuri foarte severe de anemie. De obicei, acest lucru este văzut numai cu ruptură bruscă (hemoliză) de un număr mare de RBC.

Dacă anemia este ușoară, o pisică ar putea să nu prezinte simptome evidente - mai ales dacă anemia este cronică, iar corpul lor a avut o șansă de a se adapta și de a face față. Sau pot arăta unele dintre simptomele mai blânde enumerate mai jos.

Cu anemie moderată, simptomele sunt adesea "nespecifice", ceea ce înseamnă că ar putea fi datorate unui număr de boli diferite și nu indică în mod specific anemia. Simptomele comune includ:

  • Letargie.
  • Exercitarea intoleranței sau lipsa de interes în joc.
  • Scăderea apetitului.
  • Schimbări de personalitate, cum ar fi ascunderea mai des.
  • Gingii palide.
  • Creșterea ratei cardiace sau a ratei de respirație.
  • Sânge în urină sau scaun.

Deoarece anemia progresează și devine severă, o pisică ar putea arăta aceste simptome:

  • Slăbiciune sau letargie severă.
  • Gumă foarte palidă sau albă.
  • Icter (nuanță galbenă la gingiile, pielea și albii ochilor). De obicei, acest lucru este văzut numai cu ruptură bruscă (hemoliză) de un număr mare de RBC.
  • Colaps.
  • Probleme de respirație.
  • Respirație deschisă.
  • Moarte.

În plus, o pisică poate prezenta simptome legate de boala subiacentă care a cauzat anemie. Exemplele comune includ vărsături, diaree, pierdere în greutate, urinare crescută și băutură sau febră.

Diagnosticarea anemiei la pisici

Un CBC (numărul total al sângelui) asigură nu numai un număr de celule roșii din sânge, ci și numărătoare de celule albe și trombocite (celule de coagulare). Acest lucru se poate face automat printr-o mașină sau cu mâna utilizând un microscop - sau uneori ambele.

Privind la un frotiu de sânge sub microscop, oferă, de asemenea, informații despre dimensiunea și aspectul RBC (care ajută la determinarea anemiei regenerative sau neregenerative) și permite vizualizarea paraziților celulelor sanguine.

Un alt test comună numit PCV (volum celulelor ambalate) sau Hematocrit-măsoară RBCS ca procent din volumul total al sângelui. Acest test se poate face într-o chestiune de minute și necesită doar o cantitate mică de sânge. Din acest motiv, este util atunci când rezultatele sunt necesare rapid sau când sunt necesare verificări frecvente ale RBC pentru a monitoriza progresul în timpul tratamentului.

O gamă normală PCV pentru o pisică adultă este de 25-45%. Citirile sub 25% indică anemia, iar sub 15% sunt considerate anemie severe.

De asemenea, este important să diagnostichezi bolile subiacente care a cauzat anemia deoarece abordarea cauzei de bază este o componentă cheie a tratamentului anemiei.

Un medic veterinar poate utiliza următoarele metode pentru a determina cauza subiacentă:

  • O istorie completă, inclusiv informații despre modul în care o pisică acționează acasă, indiferent dacă o pisică merge în aer liber și posibile expuneri de toxine.
  • O examinare fizică, care evaluează sănătatea generală a pisicii și expune semne de anemie (de exemplu, un murmur de inimă, gingii palide, tensiune arterială scăzută, ganglioni limfatici măriți sau icter) și boală subiacentă.
  • Testele de sânge și o analiză de urină pentru a evalua numărul de celule sanguine, funcția de organe, zahăr din sânge, echilibrul de electroliți, anumiți hormoni, timpi de coagulare a sângelui și, în funcție de testul (testele) specifice comandate.
  • Examenul fecal pentru paraziți.
  • Testarea bolilor infecțioase (în special pentru FELV și FIV).
  • Dacă este indicat, teste suplimentare, cum ar fi raze X, cu ultrasunete sau biopsii de măduvă osoasă pentru a diagnostica condițiile medicale specifice.

VET-ul dvs. poate începe cu doar câteva teste sau pot recomanda o prelucrare a sănătății complete. Planul de diagnosticare depinde de istoricul medical al pisicii dvs., de severitatea anemiei lor, alte simptome și cauza suspectată de bază.

Tratamentul anemiei la pisici

Tratamentul anemiei la pisici

În cazurile severe de anemie la pisici, este necesară o transfuzie de sânge. Din fericire, majoritatea pisicilor anemici nu necesită acest tratament și se pot recupera după tratamentul cauzei subiacente ale anemiei.

Dacă anemia este suficient de severă pentru a fi amenințătoare de viață, este necesară o transfuzie de sânge. Acest lucru poate salva viața unei pisici, dar, din păcate, o transfuzie de sânge este doar o soluție temporară. Dacă starea de bază nu este abordată, anemia se va întoarce.

Din fericire, marea majoritate a pisicilor anemici nu au nevoie de transfuzii de sânge. În schimb, medicul veterinar va începe probabil cu o prelucrare medicală (așa cum s-a descris mai sus) pentru a determina cauza fundamentală.

Tratamentul variază în funcție de diagnosticare. De exemplu, pisicile cu leziuni traumatice pot avea nevoie de intervenție chirurgicală sau cusături, în timp ce pisicile cu purici necesită tratament de purici. Și pisicile cu boală renală cronică pot avea nevoie de un medicament care ajută la stimularea producției de celule roșii din sânge, în plus față de îngrijirea de susținere și o dietă specială pentru rinichii lor.

Animalele de companie foarte rele pot necesita spitalizare până când sunt stabile și se simt mai bine, indiferent de cauză.

Dacă anemia se datorează unui lucru care nu poate fi vindecat, scopul tratamentului poate fi acela de a oferi o bună calitate a vieții cât mai mult posibil.

Medicament

Medicamentele variază în funcție de cauza subiacentă a anemiei. Exemplele comune includ:

  • Tratamentul parazitului.
  • Tratamentul bolilor infecțioase.
  • Medicamente imunosupresoare (corticosteroizi și alte medicamente) pentru boala autoimună.
  • Suplimentul eritropoietinei pentru boala renală cronică (acest hormon ajută la producția RBC).
  • Medicamente pentru a calma și proteja stomacul și intestinele dacă sângerează.
  • Chimioterapie pentru cancer.

În plus, multe pisici au nevoie de îngrijire de susținere, indiferent de cauza anemiei. De exemplu, dacă o pisică nu mănâncă sau nu bea din cauza faptului că nu se simte bine, pot avea nevoie de terapie fluidă și stimulente de apetit. Aceste lucruri nu le tratează anemia, dar permit unei pisici să se simtă mai bine și să evite complicațiile cauzate de să nu mănânce și să bea.

Prognosticul pentru anemie la pisici

Prognoza pentru anemie variază în funcție de cauza subiacentă.

În unele cazuri, boala este vindecătoare și o pisică afectată se va întoarce la viața lor normală după tratament. Acesta ar fi cel mai bun scenariu.

În alte cazuri, boala subiacentă nu este vindecătoare. În cel mai rău caz, unele condiții sunt fatale în zile sau săptămâni, chiar și cu tratamentul. Alte condiții pot fi gestionate pe termen lung, permițând o pisică să trăiască fericit de ani de zile.

Concluzie

Anemia este o scădere a celulelor roșii din sânge. Este relativ obișnuit la pisici și este cauzată de o afecțiune medicală subiacentă, infecție sau toxină. Cauza specifică a anemiei determină prognoza și tratamentul. Diagnosticul precoce al anemiei este cel mai bun, deoarece starea poate deveni amenințătoare de viață dacă este severă.

întrebări frecvente

Poate o pisică să se recupereze din anemie?

Acest lucru depinde de cauza subiacentă a anemiei. Cu unele condiții, pisicile pot face o recuperare completă. Alte condiții nu sunt vindecabile, deși tratamentele pot crește durata de viață și pot permite o bună calitate a vieții.

Cum tratați anemia în pisici?

Tratamentul ar trebui să vizeze cauza fundamentală. Astfel, tratamentul este foarte variabil, deoarece există atât de multe cauze diferite ale anemiei la pisici. Indiferent de cauza, anemia amenințătoare de viață poate necesita o transfuzie de sânge.

Sunt pisici anemice în durere?

Anemia însăși nu este dureroasă, deși anemia severă poate afecta calitatea vieții prin provocarea slăbiciunii, dificultăți de respirație și alte simptome. De asemenea, starea de sănătate subiacentă poate provoca durere sau disconfort.

Ce toxine provoacă anemie în pisici?

Exemplele comune includ otrăvurile de șobolan, tylenol, ceapă, plumb și zinc.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Anemie la pisici: cauze, simptome și tratament