Câini și boala von willebrand

Black Doberman pe un examen medical la VET

Boala von Willebrand este o tulburare de sângerare ereditară care se caracterizează printr-o deficiență a factorului von Willebrand, o proteină specifică necesară pentru a ajuta sângele. Uneori numit pseudohemofilia, VWD este cea mai frecventă tulburare de sângerare moștenită atât la câini, cât și la oameni.

Ceea ce este factorul von willebrand?

Într-un câine normal, cheagurile de sânge (coagularea) și oprește fluxul sanguin (hemostaza) ca răspuns la trauma la vasele de sânge. Deși poate părea o funcție de bază, coagularea sângelui este de fapt un proces foarte complicat.

Când începe coagularea, celulele sanguine numite trombocite se aglomerează împreună. Aceste aglomerate de trombocite aderă apoi la celulele de-a lungul pereților vaselor de sânge pentru a forma un cheag. Gândiți-vă la acest lucru ca fiind "conectați" gaura din vas. Există substanțe în plasma sanguină numită factori de coagulare care facilitează procesul de coagulare și hemostază. Printre aceste substanțe sunt glicoproteinele numite factor von Willebrand (numit dr. Erik von Willebrand, care a descoperit substanța datorată propriei sale tulburări). În timpul coagulării, factorul von Willebrand este esențial pentru a lega trombocitele la peretele celular prin crearea fibrină, un fel de plasă celulară care sigilează vasul de sânge. Factorul von Willebrand funcționează cu factorul de coagulare VIII pentru a forma fibrină.

Semne de boală von willebrand la câini

Când un câine nu are suficient factorul von Willebrand, sângele nu se poate coagula în mod corespunzător. Acest lucru poate duce la sângerări prelungite și uneori incontrolabile atunci când un vas de sânge este rupt. Sângerarea poate fi cauzată de o vătămare neașteptată sau chiar o intervenție chirurgicală de rutină. În unele cazuri, sângerarea apare spontan din tractul GI, tractul urinar, gingiile și / sau cavitatea nazală.

Câinii cu boala von Willebrand pot trăi o viață aparent normală de ani de zile înainte de a arăta semne. Reducerea și zgârieturile minore nu pot sângera excesiv deoarece alți factori de coagulare ar putea să gestioneze rănile minore la vasele de sânge. Adesea, simptomele apar în timpul primei intervenții chirurgicale. Acesta este adesea a spay sau neutru.

În cazurile ușoare de VWD, problemele de sângerare nu apar până cel mai târziu în viață, după ce boala este înrăutățit de alte tulburări, cum ar fi Hipotiroidismul. În cele mai grave cazuri, sângerarea excesivă poate să apară la puii în timp ce acestea sunt dentibile.

Tipuri de boală von Willebrand la câini

Există trei tipuri identificate de boală von Willebrand la câini. Fiecare implică un grad variabil de deficiență a factorului von Willebrand.

TIPUL 1: Câinii cu boala de tip 1 von Willebrand au toate proteinele care alcătuiesc factorul lui von Willebrand, dar nu dispun de o cantitate suficientă pentru coagularea eficientă. Tipul 1 este cea mai comună formă de boală von willebrand. Acest formular este cel mai adesea văzut în Doberman Pinschers, Câini de ciobanești germani, Pudeli standard, și Sheetland Sheepdogs. Cu toate acestea, VWD de tip 1 poate fi prezent în alte rase sau câini de rasă mixtă. Mulți câini cu tip VWD de tip 1 nu prezintă simptome până când nu se supun o intervenție chirurgicală sau să experimenteze o traumă.

Tipul 2: Câinii cu tip 2 VWD au un nivel normal de factor von Willebrand, dar proteinele sunt defecte din punct de vedere structiv sau funcțional. Tipul 2 este de obicei văzut în pointeri cu părul german și cu părul scurt. Câinii cu tipul VWD de tip 2 pot prezenta episoade de sângerare severă, chiar și uneori dacă nu a avut loc traume cunoscute.

Tipul 3: Câinii cu tip 3 VWD lipsesc complet VWF. Acest formular este cel mai adesea văzut în Shetland Sheepdogs, Terrier Scoțian și Chesapeake Bay Retrievers. Tipul 3 este cea mai severă formă de VWD.

Un câine poate fi, de asemenea, un purtător genetic al bolii von willebrand, dar nu are simptome de experiență.

Diagnosticarea bolii von Willebrand la câini

În multe cazuri, nu se știe că un câine are boala von Willebrand până când apare un episod de sângerare spontană sau incontrolabilă. Dacă câinele dvs. este o rasă care este predispusă la VWD, testarea este o idee bună. Acest lucru este deosebit de important înainte de efectuarea oricărui tip de intervenție chirurgicală. Discutați cu medicul veterinar despre opțiunile de testare, astfel încât să puteți fi pregătiți.

Există mai multe tulburări de sângerare la câini, astfel încât numai un episod de sângerare nu este suficient pentru a diagnostica VWD. Dacă câinele dvs. a avut un episod de sângerare excesivă, atunci testarea trebuie făcută de îndată ce câinele dvs. este stabilizat pentru a determina cauza sângerării.

În primul rând, trebuie făcut un număr complet de sânge pentru a arăta și toate celulele sanguine și a determina dacă sunt normale. Câinii cu VWD au adesea CBC normali decât dacă au sângerat recent.

Un test de coagulare temporizat numit "Timpul de sângerare a mucoaselor bucale" este un instrument rapid și uneori util în diagnosticarea tulburărilor de sângerare. Testul BMBT implică realizarea unui mic prick într-o gumă de câine și într-un timp cât durează pentru a forma un cheag vizibil. Acest lucru se poate face în timp ce un câine este sub anestezie înainte de operație. Un timp prelungit de coagulare indică un fel de anomalie de coagulare, dar nu poate diagnostica în mod specific VWD. În plus, BMBT nu este întotdeauna prelungită la câinii cu VWD, deci acest lucru nu este un test definitiv pentru VWD.

Alte teste pentru a determina timpul de sângerare includ timpul de coagulare activat și PT / PTT. Acestea vor avea rezultate normale la câinii cu VWD. Cu toate acestea, este important să executați aceste încercări pentru a exclude alte probleme de sângerare.

Modul principal de a determina prezența VWD este de a rula un test de antigen de factor von Willebrand sau "VWF: AG%."Aceste nivele pot fluctua pe tot parcursul zilei, deci există câteva intervale de luat în considerare. Câinii normali vor avea un rezultat de 70-180. Un câine este considerat limită la un rezultat de la 50 la 69. Rezultatele anormale variază de la 0 la 49.

Testarea ADN-ului este o altă modalitate de a determina dacă un câine va fi afectat de VWD. Acest lucru poate dezvălui, de asemenea, dacă un câine este un transportator de VWD. Acest test ADN pentru VWD este disponibil numai pentru anumite rase de câine și poate fi efectuat de un laborator, cum ar fi Vetgen.

Opțiuni de tratament pentru câinii cu boala von Willebrand

Dacă câinele cu VWD este sângerat activ, trebuie luate măsuri pentru a încerca să controleze pierderea de sânge. Dacă sângerarea este minoră până la moderată, poate fi posibilă oprirea sângerării cu bandaje sau alte mijloace de presiune.

Când se produce sângerări în timpul intervenției chirurgicale, VET va încerca să lege navele (cusați-le) cât mai repede posibil. Un câine cu pierderi semnificative de sânge va avea nevoie de a transfuzie de sange. Veterinarii iau măsuri de precauție pentru a evita orice medicamente care pot prelungi în continuare sângerarea sau afectează mecanismele de coagulare.

Există o opțiune de pre-tratament de câini dacă prezența VWD este cunoscută înainte de operație, iar operația este considerată necesară (ceea ce înseamnă că beneficiile sunt considerate a depăși riscurile). Medicul veterinar poate administra criocrecipitatul, un produs sanguin bogat în factor von willebrand. Dacă crioprecipitatul nu este disponibil, plasma este o alternativă (deși nu conține atât de mult factor von Willebrand. Aceste produse din sânge pot furniza temporar câinele cu VWF necesare pentru a forma cheaguri de sânge în timpul intervenției chirurgicale.

Pentru câinii cu VWD ușoară (în special tipul 1), veterinarii pot administra un hormon numit acetat de desmopresină sau DDAVP. Acest lucru eliberează VWF în sânge și scurtează temporar timpul de sângerare. Nu toți câinii vor răspunde la DDAVP. Mulți veterici consideră acest tratament controversat sau ineficient.

Cum de a preveni boala von willebrand la câini

Cel mai bun lucru care poate fi făcut pentru a proteja câinii de la boala von Willebrand este de a le împiedica să se nască cu ea în primul rând. Este important ca crescătorii câinilor să riscă să-și examineze câinii înainte de reproducere. Un câine cu rezultate anormale ar trebui nu fi crescuți. Orice câine cu o problemă de sănătate ereditară ar trebui să fie spayed sau sterilizat pentru a proteja generațiile viitoare de câini.

Din fericire, câinii cu VWD ușor până la moderat pot trăi adesea vieți normale. Cunoașterea câinelui dvs. are boala înainte de operație este cea mai bună modalitate de a proteja împotriva episoadelor de sângerare. Câinii cu VWD sever trebuie monitorizați pentru a preveni rănirea și pentru a detecta sângerarea spontană cât mai curând posibil. Acești câini ar putea avea nevoie să sufere periodic transfuzii de sânge pentru a trata pierderea de sânge.

Ce trebuie să faceți dacă câinele dvs. are boala von willebrand

Dacă ați aflat că câinele dvs. are boala von Willebrand, este important să Găsiți un medic veterinar în care aveți încredere și rămâneți în strânsă comunicare despre nevoile câinelui dvs. și cu condiția în curs de desfășurare. Este o idee bună să păstrați o listă a spitalelor de urgență din apropiere disponibile în cazul în care apare un episod de sângerare. Dacă câinele dvs. are un episod de sângerare, se îndreaptă spre cel mai apropiat veterinar deschis cât mai repede posibil. De asemenea, nu uitați să comunicați cu orice veterinar noi sau personalul VET despre starea vwd a câinelui dvs. Acest lucru le va permite să-ți păstreze câinele în siguranță și să evite tratamentele sau procedurile care ar putea dăuna.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Câini și boala von willebrand