Transfuzii de sânge cat: procedură, cost, rata de succes, și recuperare

Sunteți probabil familiarizați cu conceptul de donare a sângelui pentru pacienții medicali umani, dar ați știut că transfuzii de sânge sunt de asemenea utilizate în domeniul veterinar? Pisicile, câinii și alte specii mici de animale pot beneficia de transfuzii de sânge atunci când se confruntă anemie cauzate de leziuni sau boli.

Procedura de transfuzie de sânge CAT: Cum funcționează?

Primul pas într-o transfuzie de sânge este testarea pre-transfuzie. Există o serie de teste care sunt efectuate înainte de o transfuzie de sânge, pentru a se asigura că donatorul și destinatarul sunt un meci.

Testul de sânge pentru pisici

Înainte de o transfuzie de sânge, testarea sângelui va permite medicului veterinar să se asigure că donatorul și destinatarul sunt un meci bun.

În primul rând, medicul veterinar va determina probabil tipul de sânge al pisicii dvs.

Există trei tipuri de sânge în sistemul de grup de sânge felină: tip A, tip B și tip AB. Tipul A este cel mai frecvent tip de sânge și se găsește în 95% din pisicile interne scurte. Tipul un sânge este, de asemenea, comun în pisicile Siamese, Burmese și Rusia. Sângele de tip b este tipul de sânge predominant în persani, abisinienii, rexes Devon, pliuri scoțiane, console maine și sfinxe. Sângele de tip AB este rar, dar poate apărea la pisicile oricărei rase.

Nu există niciun "donator universal" în pisici.

Pisicile cu sânge de tip A ar trebui să primească numai sânge dintr-un donator de tip A și pisicile cu sânge de tip b ar trebui să primească numai sânge de la un donator de tip B, deoarece pisicile cu sânge de tip b au anticorpi și pisici anti-A cu un sânge de tip A Anti- B anticorpi. Pisicile cu sânge de tip AB sunt considerate "destinatari universali", deoarece pot primi orice tip de sânge.

Odată ce tipul de sânge al pisicii dvs. a fost identificat și a fost găsit un donator adecvat, medicul veterinar va efectua un test numit un meci încrucișat pentru a evalua compatibilitatea donatorului / recipientului.

Aceasta implică amestecarea unor cantități mici de sânge de sânge și a sângelui donatorului, apoi observând probele mixte sub microscop. Acest test poate ajuta la identificarea perechilor de sânge donator / recipient care sunt asociate cu un risc ridicat de reacții. În unele cazuri, chiar și două pisici de același tip de sânge vor arăta dovezi de reacție la corespondența încrucișată. Dacă se întâmplă acest lucru, poate fi necesar ca un nou donator să fie identificat.

După tastarea sângelui și potrivirea încrucișată, medicul veterinar va colecta sânge întreg de la pisica donatorului. (Dacă nu este disponibil niciun donator intern adecvat, medicul veterinar poate obține sânge dintr-o bancă de sânge.)

Cantitatea de sânge colectată depinde de o serie de factori, inclusiv dimensiunea pisicii dvs., dimensiunea pisicii donatorului și severitatea anemiei pisicii dvs. Această donație de sânge este colectată într-o pungă sau o sticlă specială, care conține anticoagulant pentru a preveni coagularea sângelui.

După colectare, această pungă sau sticlă de sânge va fi conectată la o linie fluidă, cu un filtru în linie pentru a îndepărta orice cheaguri de sânge care s-au format în ciuda anticoagulantului. Linia fluidă va fi introdusă într-un cateter intravenos, plasat în piciorul pisicii tale.

Transfuzările de sânge sunt de obicei date lent, pe o perioadă de una până la trei ore. O rată de administrare lentă oferă o oportunitate amplă pentru echipa de veterinară pentru a vă monitoriza pisica și a ajusta tratamentul, dacă este necesar. După transfuzie, pisica dvs. va rămâne probabil spitalizată timp de cel puțin 24 de ore, pentru a permite monitorizarea post-transfuzie.

De ce o pisică poate avea nevoie de o transfuzie de sânge

De ce pisicile pot avea nevoie de transfuzii de sânge

Transfuziile de sânge sunt impuse de o varietate de condiții, inclusiv FELV, FIV, cancer și boală renală. Oricând că o pisică are un număr semnificativ scăzut de celule roșii din sânge, poate fi necesară o transfuzie de sânge.

Pisicile pot necesita o transfuzie de sânge din mai multe motive. Ori de câte ori o pisică are un număr semnificativ scăzut de celule roșii din sânge, poate fi luată în considerare o transfuzie. Într-o pisică sănătoasă, volumul celulelor ambalate (PCV) sau procentul de sânge care este compus din celule roșii din sânge, este de 25-45%. Majoritatea medicilor veterinari vor recomanda o transfuzie de sânge atunci când PCV a pisicii scade sub 10-15%, deși această decizie este, de asemenea, influențată de aspectul clinic al pisicii.

Există o serie de motive posibile ca o pisică să aibă o pierdere de celule roșii din sânge sau o scădere a PCV.

Aceste cauze pot fi gândite în trei categorii largi: scăderea producției de celule roșii din sânge, creșterea creșterii celulelor roșii din sânge sau creșterea distrugerii celulelor roșii din sânge.

Celulele roșii din sânge sunt produse în măduva osoasă. Orice boală care afectează măduva osoasă poate interfera cu producerea de celule roșii din sânge, ceea ce duce la anemie. Lifespanul unei celule de sânge roșii feline normale este de numai două luni, deci fără o aprovizionare constantă de celule roșii roșii produse noi, pentru a umple celulele roșii din sânge, anemia poate și se va dezvolta.

Boala măduvei osoase

Cauzele comune ale bolii măduvei osoase la pisici includ virusul leucemiei feline (FELV), virusul imunodeficienței feline (FIV) și cancerul.

Boală de rinichi

Rinichii sunt, de asemenea, implicați în declanșarea producției de celule roșii din sânge, astfel încât boala renală poate duce, de asemenea, la o scădere a producției de celule roșii din sânge.`

Sângerare

Pierderea celulelor roșii din sânge se datorează sângerării. Deși această sângerare poate fi cauzată de traume, anemia este mai frecvent cauzată de pierderea treptată și cronică a sângelui. Cauzele comune ale sângerării la pisici includ sângerări gastrointestinale (ulcere sau tumori de sângerare), tumori de sângerare în altă parte a corpului, infestarea severă a puricii și tulburările de coagulare a sângelui. Sângerarea crescută poate depăși capacitatea organismului de a crea noi celule roșii din sânge, rezultând anemie.

Boala mediată de imunitate

Distrugerea celulelor roșii din sânge se referă la distrugerea celulelor roșii din sânge în circulație. Această distrugere este cauzată de boala mediată imună, în care corpul pisicii începe să-și recunoască propriile celule roșii din sânge ca străine.

Boala mediată de imunitate poate fi cauzată de o boală autoimună primară sau poate apărea ca răspuns la un alt declanșator, cum ar fi cancerul, o infecție cu celule roșii din sânge sau o reacție de droguri. Pisicile cu distrugerea celulelor roșii crescute pot deveni anemice dacă rata de distrugere a celulelor roșii depășește rata de producție nouă de celule roșii din sânge.

Rata de succes a transfuziei de sânge a caturilor

A Studiu de cercetare efectuat în 2004 a examinat ratele de supraviețuire de 91 de pisici care primesc transfuzii de sânge. În acest studiu, 84% din pisici erau încă în viață o zi după transfuzia lor și 64% din pisici erau încă în viață 10 zile după transfuzie. Niciuna dintre decese nu a fost atribuită unei reacții de transfuzie; toate au fost rezultatul bolii subiacente ale pisicii.

Pisicile care necesită o transfuzie de sânge sunt de obicei foarte bolnavi. PCV de pisică este suficient de scăzută pentru a necesita o transfuzie de sânge, pisica este probabil să moară fără acea îngrijire de salvare a vieții. O transfuzie de sânge poate îmbunătăți dramatic prognosticul pentru o pisică cu boală severă subiacentă. Cu toate acestea, impactul unei transfuzii este în mare măsură dependent de boala subiacentă a pisicii.

O pisică care se confruntă cu anemie amenințătoare din cauza unei infestări severe de purici va avea probabil un prognostic bun dacă se administrează o transfuzie de sânge și se administrează un tratament adecvat de purici. O pisică cu cancer care afectează măduva osoasă, cu toate acestea, poate avea o scurtă ușurare a slăbiciunii și letargiei dintr-o transfuzie de sânge, dar supraviețuirea pe termen lung a pisicii va depinde de capacitatea de a controla cancerul de măduvă osoasă subiacentă.

Reacții la transfuzii de sânge

Există două tipuri diferite de reacții de transfuzie care pot apărea la pisici: imunologice și non-imunologice.

Reacții imunologice

Reacțiile imunologice sunt acele reacții pe care le considerăm mai întâi atunci când luăm în considerare reacțiile de transfuzie; Acestea implică răspunsul imun al organismului la primirea celulelor roșii roșii străine și se poate asemăna cu o reacție alergică.

NOM-Immunologică Reacții

Reacțiile non-imunologice, în contrast, nu sunt cauzate de o reacție imună. Exemple de reacții non-imunologice includ supraîncărcarea volumului (un răspuns la volumul fluidului care este administrat în timpul unei transfuzii de sânge, care poate plasa o tulpină asupra inimii și plămânilor), transmisiei de boală infecțioasă sau infecției bacteriene datorate produselor din sânge contaminate.

Cele mai multe reacții de transfuzie apar în primele 48 de ore după primirea unei transfuzie.

Semnele și severitatea acestor reacții pot varia semnificativ, de la o reacție alergică ușoară la o reacție anafilactică mai severă.

Semne de reacție adversă la o transfuzie de sânge

Cel mai frecvent semn clinic al unei reacții de transfuzie este o febră, ceea ce indică un răspuns imun la celulele roșii străine din sânge. În anumite circumstanțe, această reacție poate progresa pentru a include stupi, inflamație a pielii, mâncărime, vărsături și / sau diaree. Gingele palide se pot dezvolta, pe lângă o frecvență cardiacă ridicată și / sau rată respiratorii. Dacă se observă semne de reacție de transfuzie în timpul unei transfuzii de sânge, medicul veterinar va opri imediat transfuzia.

În unele cazuri, o reacție de transfuzie imunologică poate implica defalcarea celulelor roșii roșii transfuzate. Sistemul imunitar al organismului recunoaște aceste celule ca străine și le atacă, provocând defalcarea celulelor roșii din sânge sau hemoliza.

Pisicile cu o reacție hemolitică pot dezvolta Icterus, cunoscuți și ca icter. Ele pot dezvolta o decolorare galbenă a gingiilor sau a albului ochilor, cauzate de produsele de defalcare a celulelor roșii din sânge.

Indiferent dacă reacția are loc în timpul sau după transfuzie, medicul veterinar va administra tratamente pentru a opri reacția.

Aceste tratamente pot include antihistaminice, corticosteroizi și / sau epinefrină, în funcție de severitatea reacției. Pisica dvs. poate necesita, de asemenea, fluide intravenoase, pentru a ajuta la susținerea circulației și menținerea tensiunii arteriale. Aceste tratamente pot fi difuzate scurte sau pisica dvs. poate fi evacuată pe un curs prelungit de medicamente imunosupresoare pentru a preveni reacțiile ulterioare până când celulele roșii din sânge și-au servit scopul și au fost eliminate din circulație.

Este important de observat că majoritatea reacțiilor de transfuzie pot fi corectate cu îngrijire medicală. În timp ce pot apărea reacții care amenință viața, 2004 Studiu de transfuzie de feline nu a găsit nici o dovadă a reacțiilor de transfuzie care amenință viața în cele 91 de pisici incluse în studiu.

Veterinarii echilibrează cu atenție riscurile și beneficiile transfuzilor de sânge, recomandându-le numai pentru pisicile în care riscul de anemie netratată depășește riscul unei reacții semnificative de transfuzie.

Recuperarea de la o transfuzie de sânge

Recuperarea de la o transfuzie de sânge

Majoritatea pisicilor vor arăta o îmbunătățire aproape imediată după o transfuzie de sânge. Timpul de recuperare și îngrijirea corespunzătoare depind de starea care a necesitat transfuzia.

Recuperarea de la o transfuzie de sânge depinde în mare măsură de boala subiacentă responsabilă de anemie. În cele mai multe cazuri, veți observa o îmbunătățire imediată a stării pisicii dvs. după transfuzia de sânge, deoarece restabilirea numărului normal de celule roșii din sânge va îmbunătăți circulația de oxigen a pisicii și nivelurile globale de energie.

Îngrijirea post-transfuzie va depinde de starea de bază a pisicii dvs. Medicul veterinar poate prescrie antibiotice pentru a trata o infecție subiacentă sau corticosteroizi dacă pisica dvs. are o boală mediată de imunitate. Pisica ta poate fi, de asemenea, să poarte un guler electronic (con) dacă există răni sau suturi pe care pisica ta o poate traumatiza.

Costul transfuziei de sânge CAT

Costul unei transfuzii de sânge felină poate varia semnificativ, în funcție de starea generală a pisicii, volumul și cantitatea de transfuzii care sunt necesare și efectele secundare care pot sau nu se pot dezvolta.

Cele mai multe transfuzii de sânge feline sunt efectuate la spitale de specialitate, pentru a se asigura că pisicile care primesc o transfuzie pot primi monitorizarea necesară de 24 de ore. Costul unei transfuzii de sânge feline poate varia de la $ 500-2,000, Deși costurile pot fi chiar mai mari la pisicile critice sau cele care se confruntă cu complicații asociate cu transfuzia lor de sânge.

Citeste mai mult: Cele mai bune furnizori de asigurări de companie au revizuit

Concluzie

Transfuziile de sânge pot fi un tratament de salvare pentru pisici cu anemie severă. Deși procedura nu este în întregime fără risc, testarea adecvată de pre-transfuzie poate contribui la minimizarea riscului, oferind totuși beneficii maxime pentru pisicile anemice.

întrebări frecvente

Pisicile pot avea transfuzii de sânge?

La pisicile cu anemie severă, transfuzia de sânge poate fi o procedură de salvare a vieții. Aceste transfuzii sunt administrate în mod similar transfuziei de sânge la om; Aceleași principii de bază ale medicamentului de transfuzie se aplică, deși există diferențe în ceea ce privește tipurile de sânge.

Unde primesc sânge pentru transfuzii de pisici?

Cele mai multe transfuzii de sânge feline implică utilizarea sângelui colectat de la o pisică donator. Substituenții de sânge, cum ar fi Oxyglobin®, sunt de asemenea disponibile și pot fi utilizate atunci când un donator de sânge nu este disponibil.

Cât timp este o transfuzie de sânge a pisicii?

Durata unei transfuzii de sânge variază, pe baza volumului transfuziei și a stării medicale a pisicii. În general, cele mai multe transfuzii sunt date pe o perioadă de una până la trei ore.

Ce tip de sânge este considerat donatorul universal?

Nu există nici un fel de donator universal în medicina de transfuzie felină. Pisicile dezvoltă în mod natural anticorpi împotriva antigenelor de sânge pe care le lipsesc.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Transfuzii de sânge cat: procedură, cost, rata de succes, și recuperare