Tipuri de sânge de câine

Resizegolden-martinrogerii-getty.jpg

Câinii au tipuri de sânge și este important să cunoașteți tipul de sânge al catelului? Deși sângele de la un donator oferă ajutor de salvare a vieții, astăzi știm că sângele donator poate purta paraziți sau viruși. În plus, toate sângele canine nu este creat egal - la fel cum oamenii, animalele de companie au diferite tipuri de sânge și aceste diferențe sunt moștenite. Acordarea de sânge incompatibil poate avea consecințe care pun în pericol viața.

Ce sunt tipurile de sânge

Grupurile de sânge și tipurile variază și diferențele sunt moștenite. Antigenii de pe suprafața celulelor sanguine definesc un tip de sânge. Antigenii sunt proteine, carbohidrați, toxine sau alte substanțe la care organismul răspunde prin producerea de anticorpi.

Când un câine are acei antigeni specifici pe celulele sale roșii, se spune că este pozitiv pentru acel grup particular. Dacă celulele roșii nu au un antigen dat, atunci animalul este negativ pentru grupul de sânge. Acest lucru este important, deoarece atunci când un cățeluș este rănit sau bolnav, poate fi necesară o transfuzie cu sânge integral sau componente sanguine pentru a salva viața animalelor de companie. Oferind un tip greșit de sânge poate avea consecințe grave.

Reacții de transfuzie

Oamenii (și pisicile) au anticorpi foarte puternici împotriva tipului greșit de sânge. Al nostru sistem imunitar Recunoaște sângele necompatibil ca străin și atacuri și distruge sângele ca și cum ar fi un virus sau bacterii. Când o persoană primește o transfuzie de sânge și sângele greșit este dat, această reacție de transfuzie poate ucide rapid individul.

Semnele, totuși, nu sunt specifice, astfel încât acestea pot fi greu de știut ce s-au înșelat. Semnele includ o schimbare a bătăilor inimii, dificultăți de respirație, colaps, drooling, tremor, convulsii, slăbiciune, vărsături, și febră. Din fericire, reacțiile severe sunt rare la câini.

Primele transfuzii

Câinii rareori au anticorpi naturali cum fac oamenii și pisicile. Sistemul imunitar al câinelui nu pare să recunoască imediat sângele incompatibil, dar trebuie să fie mai întâi expus la sânge incompatibil înainte de a construi anticorpi împotriva ei. Din acest motiv, majoritatea câinilor pot primi o transfuzie de la orice alt grup de sânge, prima dată. După aceea, sistemul imunitar este "pregătit" pentru a recunoaște sângele străin și dacă este dat din nou, se poate întâmpla o reacție de transfuzie care amenință viața.

De multe ori, prima transfuzie a câinelui are loc în condiții de urgență pentru a salva viața câinelui. Dacă nu a fost niciodată transfuzat, este probabil că nu va avea nici o reacție adversă la sânge, chiar dacă este incompatibilă. Este recomandabil ori de câte ori este posibil - și întotdeauna după ce catelul dvs. a fost transfuzat anterior - pentru a identifica tipul de sânge al câinelui, astfel încât sensibilizarea sângelui câinelui și / sau o posibilă reacție care pune în pericol viața poate fi evitată.

Tipuri de sânge canin și rase

Veți găsi numere diferite de tipuri de sânge pentru câini listate - câte 13 sisteme de grup au fost identificate, dar șase sunt recunoscute cel mai frecvent. Câinii pot fi clasificați ca pozitivi sau negativi pentru fiecare DEA (antigenul de eritrocite de câine). Un eritrocit este o celulă roșie din sânge.

Grupurile de sânge canine recunoscute cel mai frecvent sunt DEA-1.1, DEA-1.2, DEA-3, DEA-4, DEA-5 și DEA-7.

Unele tipuri de sânge cauzează reacții mai periculoase decât altele și DEA-1.1 grup este cel mai rău infractor. Câini care sunt negativi pentru DEA 1.1 și alte tipuri de sânge sunt considerate "donatori universali" capabili să dea oricărui alt câine de sânge. DEA 1.1 negativ este în minoritatea câinilor.

Majoritatea câinilor sunt DEA 1.1 pozitiv și poate da numai sânge în siguranță altora.1. Câini pozitivi. O transfuzie incompatibilă poate duce la aglomerarea și distrugerea celulelor roșii. De obicei, reacția este imediată, dar poate fi întârziată până la patru zile.

Unele rase au o predispoziție pentru a fi DEA 1.1 pozitiv sau negativ. Pe coloana negativă, rasele ar putea fi dea 1.1 negativ includ Greyhounds, Boxeri, Wolfhounds irlandez, Shepherds German, Dobermans și Pit Bulls. Rase mai frecvent DEA 1.1 pozitiv sunt retriverii de aur și labradorii. Dacă catelul dvs. este una dintre aceste rase, ar fi o idee bună să aveți sângele dvs. de minune.

Bănci de sânge și câini

Medicina de transfuzie a făcut pași mari în ultimul deceniu, deoarece câinii și pisicile necesită adesea o transfuzie ca parte a tratamentului lor. În 1989, una dintre primele bănci de sânge pentru animale de companie a fost lansată de Spitalul Angell Memorial din Boston. O unitate standard de sânge întreg este de 500cc, sau aproape 17 uncii, în timp ce celulele roșii roșii ambalate și unitățile de plasmă sunt mai mici. Dimensiunea animalelor și gradul de boală determină cât de mult va avea nevoie. O serie de programe conduse de spitalele de predare veterinare, precum și entitățile comerciale private, sunt disponibile în prezent.

niste donator de sânge Programele înregistrează câini de companie, pe baza mai multor criterii, inclusiv sănătatea, greutatea și vârsta. Alții la facilitățile de predare pot avea deja colonii de câini (Greyhounds sunt comune, deoarece majoritatea sunt DEA1.1 negativ - dar sunt pozitive pentru DEA 3) care primesc o mulțime de atenție și tratamente pentru participarea lor și mai târziu pot fi adoptate.

Veterinarii au acum cărți de tip canin și feline de uz casnic pentru a examina cele mai problematice tipuri de sânge din biroul lor. De potrivire încrucișată poate fi de asemenea ușor de făcut și, deși nu va determina tipul, acesta va spune dacă o reacție de transfuzie va apărea sau nu. O picătură de ser sau plasmă din sângele animalului de destinatar amestecat cu o picătură de sânge de la potențialul donator se va agita când sângele este incompatibil.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Tipuri de sânge de câine