Vaccin fvrcp pentru pisici: ce trebuie să știți

Vaccin FVRCP pentru pisici recomandate

Toată lumea știe că pisoii trebuie să fie vaccinați, dar când au fost chestionați, puțini oameni înțeleg cu adevărat care dintre bolile vaccinului FVRCP pentru pisici protejează împotriva.

Acest articol urmărește să rezume ceea ce este implicat în termeni simpli și ușor de înțeles.

FVRCP este o abreviere pentru trei boli infecțioase grave, Rinotraheita virală vie (FVR), Calicivirus (c), și Panleukopenia (P).

Acestea sunt trei infecții virale separate care sunt comune la pisici, cauzând boli grave și / sau amenințătoare în cazul în care pisoii sau pisicile nevaccinate sunt infectate. Prevenirea acestor infecții virale este o parte centrală a pisicilor și îngrijirii pisicilor.

Acestea sunt cunoscute sub denumirea de vaccinuri de bază, ceea ce înseamnă că sunt recomandate pentru toate pisicile aflate sub Asociația Veterinară Mondială Mondială (WSAVA) și Asociația Americană a Practicanților Feline Feline Ghiduri de vaccinare. Vaccinarea împotriva tuturor celor trei boli este inclusă în vaccinul combinat care este frecvent dat tuturor pisicilor atunci când vizitează mai întâi VET.

Vaccinul FVRCP pentru pisici protejează împotriva următoarelor trei tipuri de boli.

Fiecare dintre aceste trei infecții virale provoacă diferite tipuri de boli.

1. Rinotraheita virală vie (FVR)

Infecția respiratorie felină

Pisicile nevăcinate pot contracta rinotraheită felină, care este un tip de infecție respiratorie care provoacă strănut, un nas curbat și potențial, pneumonie.

Acest lucru este cauzat de herpesvirus-1 (FHV-1) și este cea mai comună infecție respiratorie superioară pentru a afecta pisicile. Împreună cu calicivirusul felinar, ele sunt cunoscute în mod colocviar ca "gripă pisică" sau "complex de boală respiratorie superioară".

FVR este comună la pisicile tinere nevaccinate, în special cele care trăiesc în grupuri, cum ar fi adăposturile, gospodăriile multi-pisică sau colonii. Așa cum se poate deduce din denumirea "rinotraheită", principalele semne sunt legate de inflamația căptușelii pasajelor nazale și de vânt. Pisicile afectate strănut, cu un nas curbat și descărcare nazală copită și există un risc de pneumonie, cu tuse.

Ochii sunt, de asemenea, afectați, cu inflamație a căptușelii ochiului (conjunctivită), descărcare oculară copulară și uneori se schimbă în sine, inclusiv ulcerația corneană. Temperatura înaltă însoțește adesea infecții acute, iar pisicile afectate sunt plictisitoare și inaptectoare.

Boala este potențial fatală la pisoi sau în pisicile mai mari cu imunocompetență redusă și, în timp ce majoritatea pisicilor se recuperează după 10-14 zile, peste 80% au devenit purtători ai virusului pentru viață, având episoade recurente de semne de infecție, în special stres. Această reapariție cronică a semnelor clinice are unele asemănări cu rănirea rece la Herpes Simplex la om.

2. Feline Calicivirus (FCV)

Pisica cu nas inflamat

Pisicile care nu au fost vaccinate împotriva ei pot dezvolta calicivirus feline, ceea ce provoacă inflamație a tractului respirator superior și a ochilor.

Feline Calicivirus (FCV) cauzează boala respiratorie superioară care seamănă adesea cu rinotraheita virală felină, cu inflamație generalizată a tractului respirator superior și a ochilor, ceea ce duce la strănut, descărcare oculară bilaterală, o temperatură ridicată, o înălțime și inappetență.

O caracteristică distinctivă cheie este că calicivirusul tinde să provoace ulcere vizibile în cavitatea bucală și pe limbă. Pisicile afectate au, de asemenea, gingivită și stomatită, adesea drooling.

Din nou, pneumonia este o posibilă complicație, cu tuse și dificultate de respirație. Alte semne, cum ar fi lamele, sunt uneori văzute și pot apărea mai multe semne sistemice grave. În timp ce majoritatea pisicilor se recuperează, apar decese și multe pisici recuperate devin purtători cronici ai virusului.

3. Feline panleukopenia

Feline Distemper fotografie a unui pisoi la Vet

Dacă nu vaccinați, pisicile pot dezvolta panleuokenia sau dezintegrarea felină, o boală gravă cu o rată deosebit de ridicată a mortalității în rândul pisicilor.

Feline Panleukopenia, cunoscută și sub numele de dezintegrarea felină, este o infecție virală gravă și amenințătoare de viață cauzată de parvovirusul felinar (FPV). Este o boală extrem de contagioasă cu o rată ridicată a mortalității în pisoi cu vârste cuprinse între 2 și 5 luni.

Virusul este similar cu Canina Parvovirus, iar semnele clinice sunt prea asemănătoare, cu tractul intestinal fiind focalizat pentru leziunile virale. Pisicile afectate au o temperatură ridicată, plictiseală, inappetență, precum și vărsături, diaree și o serie de alte semne sistemice.

După cum sugerează și numele său, virusul provoacă o suprimare semnificativă a producției de celule albe din măduva osoasă (panleukopenia), cu un răspuns imun diminuat, care face ca pisicile afectate să fie și mai vulnerabile la complicațiile grave ale bolii, inclusiv infecțiile bacteriene.

De ce ar trebui ca pisica dvs. să obțină vaccinul FVRCP?

În toate cele trei dintre bolile enumerate mai sus, nu este disponibil un tratament anti-viral eficient, iar îngrijirea veterinară pentru pisicile infectate este în principiu susținută, ajutând animalele afectate să facă față semnelor grave de boală până când sistemul lor imunitar propriu le permite să se recupereze.

În unele cazuri, în ciuda celei mai bune îngrijiri veterinare, animalele afectate nu supraviețuiesc. Acesta este motivul pentru care vaccinarea împotriva virușilor este recomandată atât de puternic: oferă o protecție foarte eficientă, astfel încât pisoii și pisicile să nu dezvolte niciodată boală clinică.

Când ar trebui ca pisica dvs. să obțină vaccinul FVRCP?

Calendarul precis al vaccinărilor depinde de tipul de program de vaccinare utilizat de medicul veterinar local, astfel încât să discutați direct detaliile cu ele. În general, sunt recomandate vaccinări pentru pisici la vârsta de 8-9 săptămâni, cu un al doilea vaccin dat 3-4 săptămâni mai târziu și un al treilea vaccin administrat adesea între 14-16 săptămâni de vârstă. O vaccinare de rapel este apoi dată de 6 - 12 luni mai târziu, cu alte lovituri de rapel date la fiecare 1 - 3 ani, în funcție de necesități, după discutarea stilului de viață al pisicii dvs. cu medicul veterinar.

Cât costă vaccinul FVRCP?

Costul depinde de locația dvs. și de alegerea dvs. de medic veterinar: ar trebui să vă telefonați în jurul zonei dvs. locale pentru a descoperi gama de prețuri de pe piață. În general, taxa reprezintă o combinație a unei examinări clinice veterinare a animalului dvs. de companie (pentru a vă asigura că acestea sunt suficient de sănătoase pentru vaccinare), precum și costul vaccinului însuși.

FVRCP Vaccin Efecte secundare

Efectele secundare ale vaccinării FVRCP sunt rare și de obicei foarte mici, cum ar fi episoadele tranzitorii de plictiseală, cu pirexie ușoară și, probabil, seceriile ușoare de strănut. Ocazional, pot exista umflături minore și disconfort la locul injectării. Ca și în cazul oricărui produs injectat, poate apărea extrem de rar, o reacție anafilactică alergică, cu semne mai grave. Ca un medic veterinar calificat de peste treizeci de ani, nu am fost niciodată asistat la acest lucru după o vaccinare a pisicilor.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Vaccin fvrcp pentru pisici: ce trebuie să știți