Stomatită în pisici

stomatită în pisici

Stomatita în pisici este o afecțiune cronică care rezultă din inflamația severă a gurii și gingiilor pisicii. Pisicile de orice vârstă sau rasă pot fi afectate. Stomatita este o condiție incredibil de dureroasă. Din fericire, majoritatea pisicilor răspund bine la o combinație de management medical, îngrijire orală regulată și în apropiere de chirurgie dentară de extracție completă.

Ce este stomatita?

Feline stomatită este o inflamație gravă și dureroasă a gurii și gingiilor pisicii. Gingivita este un termen medical care se referă la inflamația gingiilor și este unul dintre semnele anterioare ale bolii dentare. Stomatita se referă la o inflamație mai generalizată a membranelor mucoase în gură. În majoritatea cazurilor, starea determină formarea ulcerelor dureroase și a leziunilor în gură - aceste ulcere pot implica buzele, limba, gingiile și spatele gâtului.

Simptomele stomatitei la pisici

Unul dintre cele mai frecvente simptome este durerea la pisici cu stomatită este durere severă. Acest lucru se poate manifesta într-o varietate de moduri. În unele cazuri, o pisică care suferă de această afecțiune poate fi în prea multă durere pentru a-și deschide gura să mănânce. În alte cazuri, datorită cronicii durere, Pisica poate prezenta modificări comportamentale, cum ar fi retrase sau iritabile. Unele pisici pot înceta să-și mănânce mâncarea uscată, din cauza că este prea dureroasă să mestece și să mănânce numai mâncarea conservată. Acest lucru poate duce adesea la faptul că pisica este descrisă ca un consumator pretențios când, de fapt, au dureri de gură.

Semne de stomatită în pisici

  • Excesiv de drooling
  • Respirație urâtă
  • Pierdere în greutate
  • Pawing la fața sau gura
  • Scăderea apetitului
  • Unkept strat din cauza îngrijirii fiind prea dureroasă
  • Gingii roșii și inflamate
  • Durere când fețele lor sunt atinse
  • Letargie din cauza durerii
  • Dificultate înghițire

Cauzele stomatitei

Din păcate, cauzele stomatitei în pisici nu este încă complet înțeleasă. În multe cazuri, cauza se presupune că este mediată imună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar al pisicii atacă propriile țesuturi orale ca răspuns anormal la bacterii din gură. Multe pisici cu stomatită pot avea, de asemenea, o boală infecțioasă sau sistemică, cum ar fi calicivirusul felin, virusul imunodeficienței feline (FIV), virusul leucemiei feline (FELV), boala renală, diabetul zaharat și boala autoimună. Boala dentară (în special boala parodontală) poate contribui, de asemenea, ca o cauză a stomatitei. Boala parodontală rezultă din acumularea de plăci (bacterii) pe și în jurul dinților, ceea ce provoacă inflamație care implică gingiile și structurile de susținere a dinților.

Cum de a diagnostica stomatita

Dacă pisica dvs. prezintă oricare dintre simptomele de mai sus, programați un examen cu medicul veterinar. Veterinarul dvs. va începe cu un examen al pisicii dvs., precum și cu sânge de bază, cum ar fi un număr complet de sânge (CBC) și panoul de chimie pentru a căuta orice boală sistematică subiacentă. VET-ul dvs. va recomanda, de asemenea, testarea specifică pentru bolile subiacente, cum ar fi FELV și FIV.

Examinând gura unei pisici cu stomatită poate fi dificilă, deoarece pisica este reticentă în deschiderea gurii din cauza durerii. Veterinarul dvs. poate recomanda sedare pentru a facilita o examinare mai completă și mai confortabilă.

Uneori, un mic eșantion de țesut din gură este supus unui laborator pentru biopsie. Cu toate acestea, diagnosticul se bazează în mod obișnuit pe semne clinice și constatări de examinare fizică. O examinare dentară și raze X dentare pot ajuta medicul veterinar să determine amploarea bolii parodontale.

Tratamentul stomatitei

Gestionarea și tratamentul stomatitei pot fi provocatoare din cauza cauzei care nu este pe deplin înțeleasă. Tratamentul cu stomatită va varia în funcție de stadiul și severitatea stării și de răspunsul unei pisici într-un caz individual.

Îngrijirea dentară regulată și gestionarea medicală sunt de obicei prima linie de tratament. O curățare dentară de rutină și raze X dentare trebuie efectuate sub anestezie pentru a aborda orice boală dentară inflamatorie, îndepărtați placa și tartul și curățați țesuturile de sub linia gingiei.

În mod ideal, dinții pisicilor trebuie să fie periat în mod regulat după curățarea dentară, cu toate acestea, pisicile cu stomatită au gura care sunt de obicei prea dureroase pentru a tolera periajul. Râurile sau gelurile orale pot fi benefice.

Scopul tratamentului este de a gestiona durerea și de a reduce inflamația. Multe pisici vor necesita antibiotice cu spectru larg, clătiri de clorhexidină sau geluri și medicamente antiinflamatorii.

Dacă managementul medical nu ajută, care include cele de mai sus, medicul veterinar poate recomanda extracții din dinți afectați sau toți dinții sub anestezie. Acest lucru ar putea părea drastic, dar pisicile tind să facă foarte bine cu dinții lor. Suprafețele dintelui oferă zone pentru atașarea bacteriilor, eliminarea dinților poate ajuta la controlul bolii parodontale și să minimalizeze bacteriile care provoacă sistemul imunitar la pisici cu stomatită. Pisicile continuă să mănânce și să trăiască vieți foarte pline fără dinți.

Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Tulburări ale gurii în pisici. Merck Manual veterinar

  2. Feline Dental Boala. Cornell Feline Health Center

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Stomatită în pisici