Feline distemper: virusul panleukopenia feline în pisici

Feline Distemper explicat - Imagine recomandată

Ce este dezintegrarea felină sau panleukopenia?

Feline Panleukopenia (sau Panleucopaenia, să-și folosească ortografia în limba engleză din Marea Britanie), cunoscută și sub numele de dezintegrare felină, este o boală virală extrem de contagioasă (i.E. se răspândește foarte ușor). Virusul cauzal este numit Virusul Feline Parvo (FPV) sau Virusul Feline Panleukopenia.

Această infecție este una dintre bolile principale incluse în vaccinările de rutină care sunt date pisicilor și pisicilor. De fapt, singurul lucru bun despre această boală este că este ușor de prevenit cu vaccinări.

Notă: Feline Panleukopenia / Feline Distemper este complet diferită de alte boli de pisică și câine care au nume care pot suna similar cu o ureche neexperimentată.

Feline Panleukopenia / Feline Distemper nu trebuie confundată cu următoarele boli:

  • Virusul leucemiei feline (FELV): părțile "feline" și "leuk" ale numelui bolii uneori confundă oamenii.
  • Virusul imunodeficienței Feline (FIV): Din nou, părțile "feline" și "virus" ale numelui sunt singurele asemănări între aceste boli.
  • Canin distemper: Această boală de câine este cauzată de un alt tip de virus în întregime și nu este legată în nici un fel la dezintegrarea felină.

De ce este boala numită "Panleukopenia"?

Numele bolii este derivat din limba greacă: "PAN" înseamnă "toate", "leuco" înseamnă "alb" și "Penia" înseamnă "deficiență" sau "sărăcie".

Când puneți acest lucru împreună în termeni medicali, "Panleukopenia" înseamnă "deficiență în toate tipurile de celule albe din sânge".

În viața reală, boala a primit acest nume, deoarece o trăsătură cheie a stării este scăderea semnificativă a numărului de celule albe din sânge. Motivul pentru aceasta este că FPV atacă sistemul imunitar al pisicii și măduva osoasă.

Cel mai vizibil efect este suprimarea numărului de celule albe din sânge al pisicii. Un număr scăzut de celule albe din sânge face ca pisicile infectate să fie vulnerabile la infecția secundară de către alți agenți care cauzează boala pe care sistemul lor imunitar îl va face în mod normal.

Cum se apucă pisicile de feline de dezintegrare?

Virusul afectează tractul intestinal, provocând vărsături și diaree. Aceste excreții corporale vor fi încărcate cu particule de virus.

Boala este răspândită de traseul oral i.E. Dacă o pisică linge sau înghite orice particule de virus, ele vor deveni infectate.

Așa-numitele "fomiți" răspândesc cu ușurință virusul. Dacă un element fizic este contaminat de virus, acesta devine imediat infecțios față de alte pisici. Pisicile pot prinde virusul din elemente din mediul înconjurător, inclusiv mâncăruri alimentare, boluri de apă, tăvi de gunoi și cutii, lenjerie de pat și mâini sau îmbrăcăminte umană.

Este ușor de văzut cum pisicile nevaccinate într-o gospodărie, kenneluri sau mediul de adăpost pot fi ușor infectate atunci când o pisică are boala.

Pentru a face lucrurile mai rău, FPV este un virus dur care poate supraviețui timp de un an sau mai mult în mediul înconjurător. Virusul este rezistent la multi dezinfectanți, dar este inactivat de anumite produse specifice, inclusiv bleach, 4% formaldehidă, 1% glutaraldehidă și alți dezinfectanți specifici utilizați de medicii veterinari.

Natura extrem de contagioasă a virusului, combinată cu capacitatea sa de a supraviețui în mediul înconjurător pentru perioade prelungite, face ca boala o provocare deosebită pentru adăposturile animalelor.

Care sunt semnele și simptomele lui Feline Panleukopenie?

În unele cazuri, un pisoi sau o pisică poate fi găsit mort: așa-numitele cazuri "peracute". Diagnosticul poate fi apoi făcut după o examinare post-mortem.

Mai frecvent, se vede așa-numita boală "acută".

Animalele afectate sunt deprimate și inapt, cu vărsături și diaree. Diareea sângeroasă este uneori văzută și poate exista o descărcare nazală. Din perspectiva unui proprietar, faptul că animalul lor de companie este plictisitor și nu mănâncă este adesea primul lucru care se observă, cu celelalte semne după.

La examinare de către medicul veterinar, ele au adesea pirexie sau febră mare (temperatura corpului de peste 39 de ani.7 ° C sau 103.5 ° F), deși în cazuri avansate de boală, temperatura poate cădea la niveluri subnormale. Unele pisici au dureri abdominale, gemed când abdomenele lor sunt palpate, și uneori îngroșarea intestinelor și a ganglionilor limfatici măriți pot fi simțite.

Diagnosticarea de panleukopenie felină

Semnele afișate de pisoi sau pisică cu infecție parvovirus sunt adesea suficiente pentru a face un diagnostic prezumtiv; Numărul scăzut al celulelor albe din sânge pe un număr complet de sânge (CBC) aduce dovezi puternice de susținere.

Testele specifice pentru identificarea virusului pot fi efectuate, dacă este necesar, fie prin examinare de laborator pentru antigenul viral în materiile fecale, fie prin efectuarea testelor de sânge pentru a căuta niveluri de anticorpi în creștere pe o perioadă de zile sau săptămâni.

Tratamentul lui Panleukopenia Feline

Pisica pe o picurare

Terapia cu fluid este o piatră de temelie a tratamentului cu panleuocenia felină.

Nu există medicamente antivirale specifice disponibile pentru Feline Panleukopenia, astfel încât tratamentul principal este o îngrijire simplă de susținere, care urmărește să păstreze animalul afectat cât mai confortabil și sănătos până când corpul lor învinge în mod natural virusul.

  • Terapia fluidă este piatra de temelie a tratamentului, înlocuind fluidul pierdut prin vărsături și diaree utilizând administrarea intravenoasă sau subcutanată de fluide. Pentru a descrie acest colocvial, pisicile afectate sunt adesea "puse pe o picurare".
  • Antibiotice sunt de obicei administrate pentru a preveni infecțiile bacteriene secundare de la agravarea stării pisicii. Scăderea indusă de virus în celulele albe din sânge înseamnă că pisicile afectate sunt deosebit de vulnerabile la infecțiile bacteriene, deoarece sistemul lor imunitar nu poate funcționa în mod normal.
  • Injecții cu vitamina B sunt adesea administrate pentru a preveni deficiența de tiamină (vitamina B1).
  • Medicamente anti-emetice pot fi acordate pisicilor bolnave care se varsă în mod repetat.
  • Transfuzii de sânge sau plasmă pot fi date persoanelor care devin anemice sau care au niveluri de proteine ​​plasmatice foarte scăzute.
  • Rareori, ser de la pisici vaccinate pot fi date, deoarece aceasta conține niveluri ridicate de anticorpi anti-FPV. Cu toate acestea, acest lucru este util doar la începutul bolii; Odată ce semnele de boală s-au dezvoltat, este în general prea târziu ca acest tratament să aibă un efect semnificativ.

Care este prognosticul pentru pisici cu felinukopenia felină?

Rata mortalității lui Panleukopenia este de aproximativ 50%. Dacă pacientul supraviețuiește primelor două sau trei zile, șansa sa de supraviețuire pe termen lung este mult mai mare.

Prevenirea dezinteresului felinar

Carantină și dezinfecție

În fața unui focar, izolarea strictă a pisicilor afectate este esențială, împreună cu dezinfecția meticuloasă a tuturor elementelor din mediul înconjurător cu un dezinfectant aprobat.

Virusul este vărsat copios de către pacienții infectați în primele zile ale bolii și pot continua să fie vărsate timp de până la șase săptămâni în unele cazuri. Din acest motiv, pisicile afectate trebuie să fie păstrate în mod izolat pentru această perioadă de timp, chiar dacă acestea par a fi pe deplin recuperate.

Vaccinare

Vaccinarea împotriva FPV este foarte eficientă, oferind o protecție completă în aproape toate cazurile. Sunt disponibile atât vaccinurile de virus vii și ucise.

Primul este mai eficient și oferă o protecție mai rapidă a debutului, dar vaccinurile virusului live nu ar trebui să fie utilizate la pisicile gravide, nici la pisoi foarte tineri (mai puțin de patru săptămâni). Ele pot provoca probleme de dezvoltare a creierului la pisici în utero și la animale foarte tinere.

Vaccinarea împotriva Feline Panleukopenia face parte din protocolul standard de vaccinare pentru pisici: Primul vaccin este dat, de obicei, la vârsta de 8 - 9 săptămâni, cu cel de-al doilea și vaccinul final dat la vârsta de aproximativ 12 săptămâni.

Protocoalele de vaccinare variază în funcție de vaccinul specific utilizat și este cel mai bine să cereți sfatul veterinarului dvs. local pentru a vă asigura că pisoiul dvs. este protejat corespunzător. Vaccinul împotriva acestei boli este combinat în mod obișnuit cu un vaccin împotriva celor două tipuri de gripă pisică: virusul herpesului felinar și calicivirusul felinar.

Proprietarii de animale de companie ar trebui să-și ceară întotdeauna VET exact ce vaccinare este dată astfel încât să fie clar despre ceea ce animalul lor de companie este vaccinat împotriva.

Un rapel de vaccinare trebuie administrat un an mai târziu (când o pisică este de aproximativ 15 luni de vârstă) și apoi la fiecare trei ani pentru restul vieții pisicii. Din nou, este mai bine să discutați detaliile planului de vaccinare de rapel al pisicii dvs. cu propriul dvs. veterinar. Costul vaccinului de dezintegrare felină poate costa în Domeniul de 30 până la 55 de dolari.

Întrebări frecvente despre Virusul Feline Panleukopenia în pisici

Poate o pisică vaccinată să primească panleukopenia?

Vaccinul împotriva lui Panleukopenia este foarte eficient și vaccinați pisicile sunt extrem de puțin probabil să se infecteze de virus. Cu toate acestea, în fața infecției active, nici un vaccin nu este de 100% eficient, iar eșecul vaccinului este posibil într-un procent foarte scăzut de pisici.

Pisicile adulte pot obține panleukopenia?

Dacă o pisică adultă nu este vaccinată, atunci există un risc serios de infecție dacă acestea sunt expuse virusului felinar panleukopenia fie în mediul înconjurător, fie prin întâlnirea unei pisici infectate. În mod similar, dacă pisicile mai mari nu au avut o vaccinare de rapel timp de peste trei ani, există riscul ca aceștia să poată dezvolta boala.

Pot câinii să primească Panleukopenia felină?

FPV poate infecta câinii, dar nu le face vizibil bolnavi. Cu toate acestea, bine-cunoscutul Canin Parvovirus, cauza bolii devastatoare la câinii nevaccinați, a provenit din anii 1970 ca o mutație a parvovirusului felinar.

Aceste boli se pun în pericol în propria lor specie, în timp ce abia afectează animalele din alte specii. Câinii nevaccinați mor adesea de canin parvovirus, în timp ce pisicile nevaccinate mor în mod obișnuit de parvovirus / panleukopenia.

Aceasta este o boală pe care proprietarii de pisici ar trebui să o fie frică de?

Deloc. Această boală este complet prevenită prin vaccinare. Atâta timp cât urmăriți sfatul medicului veterinar cu privire la vaccinarea animalelor de companie, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la această boală.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Feline distemper: virusul panleukopenia feline în pisici