Feline hyperesthesia sindrom

Feline Hiperesthesia pisică cu elevi dilatați

Pisica ta este lounging in ferestre, arata perfect senin. Apoi, dintr-o dată, ea se uită, sare de pe ferestrele și se execută țipând prin casa ta.

Ce sa întâmplat pe pământ?!

Nu, pisica ta nu a fost speriată de o fantomă. Probabil a avut doar un episod al unei boli rare și bizare numită sindrom hipererenzia felină (FH). 

Ceea ce este sindromul hipererenziei feline?

Hiperesthesia este definită ca o sensibilitate anormală a pielii.FHS este frustrant pentru pisici și părinți pisici. Nu este vindecabil, dar poate fi gestionat cu medicamente și schimbări comportamentale.

Feline Hiperesthesia Cauze de sindrom și factori de risc

FHS este, de asemenea, cunoscut sub numele de "sindromul pielii Ripling" și "sindromul pisicii Twitchy."Anumite rase de pisică - persană, siameză, abisiniană și birmaneză - sunt predispuși genetic la FHS. Deși orice vârstă a pisicii poate fi afectată, primul episod al FHS apare de obicei între vârstele 1 și 5. Bărbații și femeile sunt afectate în mod egal.

Pisicile care trăiesc într-un mediu de înaltă stres sau tind să fie nervoase sau hiperactive ar putea fi la un risc crescut de a dezvolta FHS.

Deși cauza exactă a FHS rămâne necunoscută, există câteva teorii despre originile acestei boli. O teorie este că FHS este o formă de epilepsie. O altă teorie este că este o formă de tulburare obsesiv-compulsivă.

Deoarece anumite rase sunt predispuse la FH, genetica se crede, de asemenea, ca joaca un rol. O teorie suplimentară este că FHS este cauzată de activitatea electrică anormală în diferite părți ale creierului.

Feline Hipereresia simptome

Simptomele FH sunt variabile pe scară largă. Episoadele sindromului apar în mod obișnuit la zori sau în amurg. Aceste episoade variază de la câteva secunde până la câteva minute, cu o frecvență variabilă. Adesea, un părinte de pisică nu poate opri un episod odată ce începe, ceea ce poate fi foarte tulburător.

Coloana vertebrală și coada sunt cele mai frecvent afectate zone ale corpului.Simptomele pot începe ca un progres ușor neplăcut, dar rapid la iritant și debilitant.

Simptomele hiperesthesiei feline includ:

  • Convulsii
  • Pupile dilatate
  • Piele Twitching 
  • Auto-mutilare
  • Atacând coada
  • Durere când este petetă
  • Linge sau mușcând labele
  • Vacant privit în spațiu
  • Alergând și țipând prin casă
  • O oprire bruscă în comportamentul normal, cu un aspect surprins
  • Modificări comportamentale bruște și drastice (e.G., Agresiune crescută sau scăzută, hiperactivitate)

Condițiile de piele de mâncărime ca alergiile de purici pot agrava simptomele. De asemenea, multe dintre aceste simptome sunt observate cu alte condiții de sănătate, astfel încât prezența acestor simptome nu indică automat FHS.

Feline Hyperesthesia Diagnosticarea sindromului

FHS este un diagnostic de excludere, ceea ce înseamnă că alte boli trebuie să fie excluse înainte ca FHS să poată fi diagnosticat. Procesul de diagnosticare pentru FHS este lung. Dacă pisica dvs. are oricare dintre simptomele enumerate mai sus, fiți pregătiți pentru ca pisica dvs. să fie supusă unei multe teste înainte ca medicul veterinar să confirme un diagnostic FHS.

În primul rând, medicul veterinar va avea nevoie de o istorie a simptomelor:

  • Ce simptome ați observat
  • Când au început simptomele
  • Severitatea simptomelor
  • Frecvența și durata episoadelor FHS

Dacă este posibil, afișați-vă VET o înregistrare video a unuia dintre episoadele FHS ale pisicii dvs.

Dacă medicul veterinar suspectează FH, ei vor începe să excludă alte condiții care să explice simptomele pisicilor. Testarea de diagnosticare de bază începe, de obicei, cu un examen fizic, sânge, urineză, teste de piele, o examinare neurologică și raze X spinării.

Mai jos sunt categoriile de boală pe care medicul veterinar le va exclude:

Dermatologic

Condițiile comune ale pielii imense includ dermatita alergiei pur și dermatită atopică. Veterinarul dvs. va prescrie mai întâi controlul puricii și medicamente antiinflamatorii (corticosteroizi) pentru a încerca să gestioneze mâncărimea. VET dvs. poate recomanda, de asemenea, suplimente de acid gras omega-3.

Neurologic

Dacă simptomele persistă după tratarea pielii, VET va lua în considerare apoi condiții neurologice, cum ar fi epilepsia și boala spinală. Aceasta va necesita raze X și un examen neurologic. VET-ul dvs. vă poate face referire la un neurolog veterinar.

Musculoscheletal

Dacă pisica dvs. încă nu se îmbunătățește, atunci vor trebui excluse condiții ortopedice dureroase cum ar fi osteoartrita. Pot fi încercate medicamente și terapie complementară (acupunctură, masaj).

Dacă toate aceste categorii de boală au fost excluse, FH va deveni cauza probabilă a simptomelor pisicii dvs. 

Tratamentul FHS

Odată ce medicul veterinar a făcut diagnosticul FHS, va fi timpul să elaborați un plan de tratament pentru a elimina disconfortul pisicii dvs. și pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții. Modificările comportamentale și medicamentele sunt utilizate pentru tratament. Planurile de tratament trebuie să fie personalizate pentru fiecare pisică afectată.

Schimbări comportamentale

Modificările comportamentale, cum ar fi cele enumerate mai jos, pot reduce stresul și anxietatea pisicii, ambele pot declanșa episoade FHS.

Următoarele ajustări pot ajuta:

  • Redirecționați pisica departe de situațiile stresante 
  • Creați și mențineți o rutină normală zilnică pentru hrănire și de joc
  • Eliminați concurența pentru resurse într-o gospodărie multi-pisică (e.G., Multiple spații de siguranță, locații separate de hrană, multiple cutii)
  • Oferiți îmbogățirea mediului, cum ar fi ascunderea trataților în jurul casei, angajând în timpul interactivului și furnizarea de structuri favorabile pisicilor cum ar fi pervazurile de ferestre

Medicament

Modificările comportamentale ar putea să nu fie suficiente pentru a gestiona în mod adecvat FHS. Aici vine medicamentul. 

În prezent, nu există medicamente aprobate de FDA în special pentru FHS.

Din fericire, alte medicamente pot fi utilizate pentru a gestiona simptomele sindromului: 

  • Inhibitori ai recaptării serotoninei specifice: Aceste medicamente se asigură că există o mulțime de serotonină, un neurotransmițător, în creier. Serotonina reglează starea de spirit și poate chiar să reducă comportamentele obsesive-compulsive ale pisicii. Exemplele includ Prozac® și Zoloft®.
  • Medicamente anticonfuate: Dacă episoadele FHS ale pisicii dvs. implică convulsii, atunci medicamentele anti-criză, cum ar fi fenobarbital și gabapentin, pot reduce frecvența convulsiei. 

Aceste medicamente sunt de obicei pornite la o doză mică. Monitorizați răspunsul pisicii dvs. la medicamente, astfel încât medicul veterinar să știe dacă să facă ajustări de dozare. VET dvs. va efectua teste de sânge periodice pentru a evalua funcția hepatică și renală a pisicii.

În mod ideal, pisica dvs. va putea fi înțărcată complet de medicamente, dar unele pisici vor avea nevoie de o terapie medicală pe tot parcursul vieții pentru a controla FHS.

Gândurile finale

FHS este o condiție complexă și frustrantă. Stânga neangajată, FHS poate fi debilitantă pentru pisica dvs. și reduce în mod semnificativ calitatea vieții.

Dacă observați simptomele FHS în pisica dvs., nu întârziați în programarea unei numiri veterinare. Lucrați îndeaproape cu medicul veterinar pentru a dezvolta un plan de management pentru a ușura simptomele pisicilor și pentru a-și restabili calitatea normală a vieții.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Feline hyperesthesia sindrom