Care este programul ideal de vaccinare pentru un catelus?

Câine obține o vaccinare

Când erai copil, probabil că ați primit o serie de vaccinări concepute pentru a vă proteja de bolile, cum ar fi poliomielul, rujeola și oreionul. Aceste boli sunt rare astăzi din cauza vaccinării pe scară largă.

În mod similar, multe boli care au fost odată frecvente în puii sunt acum împiedicate de vaccinuri. Parvovirus și canin distemper virus au fost inițial foarte contagioase și fatale. Vedem aceste boli rareori în câini vaccinați.

În ciuda eficacității lor, un program de vaccinare nu este o singură dimensiune. Prevalența bolii, mod de viata și Riscul de expunere și Legile statului aplicabile sunt luate în considerare la determinarea protocolului ideal de vaccinare pentru puii.

Puppy Răspuns imun

Puii primesc imunitate de la mama lor prin ingestia laptelui in prima zi a vietii. Aceasta se numește imunitate pasivă, Deoarece sistemul imunitar al catelului nu este implicat activ în producția acestor anticorpi. Aceasta este o veste bună dacă Mama a fost vaccinată în mod adecvat sau a fost expus anterior și Imunitatea dezvoltată la boli comune.

Dacă nu, Puppy Vaccinarea este esențială pentru a preveni boala. Chiar și în cele mai bune circumstanțe, această imunitate pasivă se deplasează în primele 16 săptămâni de viață. Administrarea repetată a boosterilor de vaccinuri în timpul declinului de anticorpi pasivi asigură că puii Dezvoltați un răspuns imun activ, cu aproximativ 15 până la 18 săptămâni de vârstă.

Vaccinurile sunt separate Vaccinuri de bază și non-core. Următoarea este o listă de vaccinuri pentru câini în ambele categorii. Vaccinuri de bază nu ar trebui să fie considerate opționale Datorită naturii grave a bolilor acoperite. Vaccinurile non-core ar trebui să fie luate în considerare atunci când este prezent riscul de expunere.

Seringa și vaccinurile

Vaccinuri de câine de bază (non-opțional)

DA2PP sau DHPP- acest vaccin acoperă canin distemper virus, canin adenovirus tip 2, parainfluenza și canin parvovirus. Vaccinarea ar trebui să înceapă la 6 până la 8 săptămâni de vârstă (4 săptămâni pentru cățeluși de la o mamă cu stare de vaccinare necunoscută). Ar trebui să fie administrate boosters la fiecare 3 până la 4 săptămâni până la vârsta de cel puțin 16 săptămâni. Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare dintre aceste boli.

  • Canin distemper virus este o boală care începe ca o infecție respiratorie, progresând la o boală neurologică care este adesea fatal. Este Foarte contagioasă și netratabilă. Singurii câini care supraviețuiesc sunt puii care montează un răspuns imun la începutul infecției sau câinilor adulți care sunt infectați cu o tulpină mai puțin virulentă.
  • Canin adenovirus tip 2 este un virus care poate contribui la tusea canisei. În timp ce acest lucru este tratabil, vaccinul conferă, de asemenea, imunitate față de canin adenovirus tip 1, care poate infecta ficatul și ochii, provocând hepatită și orbire.
  • Parainfluenza este frecvent o componentă a tusei canisei. Deși nu, în general, fatală, această boală poate fi dificil de controlat și determină infecții respiratorii substanțiale la pui.
  • Canin parvovirus este o boală care se dezvoltă rapid, cu simptome de vărsături și diaree care apar în câteva zile de la expunere. Tratamentul include spitalizare extinsă cu fluide și îngrijire de susținere. Boala este de obicei fatal dacă nu este tratat.

Rabies - această boală neurologică virală este fatal și netratabil. Recomandările vaccinurilor în general Începeți la vârsta de 3 luni dar este determinată legal la nivel de stat. Veterinarul dvs. va ști când va vaccina pe baza legilor statului dvs. A Booster este, în general, necesar la vârsta de 1 an și la fiecare 3 ani, dar din nou, legea statului ar trebui consultată, deoarece unele cerințe pot varia sau pot schimba. Infecția cu această boală are Consecințe substanțiale privind sănătatea umană. Vaccinarea rabiei nu ar trebui să i se permită să scadă.

Vaccinuri non-core

Leptospira- acest vaccin oferă o anumită imunitate împotriva leptospirozei canine, o boală care provoacă leziuni renale și hepatice. Acesta este transmis în excrementele de cerb și rozătoare și se găsește în apă și iazuri în picioare. Oamenii pot prinde această boală prin manipularea urinei de la un câine infectat. Durata vaccinului este limitată la un an, urmând vaccinurile inițiale date între 3 și 4 săptămâni. Riscul de infecție trebuie luat în considerare deoarece nu toți câinii sunt expuși acestei boli.

Boala Lyme (Borrelia Burgdorfi) - Această bacterie este transmisă prin căpușe și poate provoca febră, boală articulară și boală renală. Incidența bolii este foarte variabilă, iar vaccinarea trebuie luată în considerare în zonele în care este predominantă. Inițial, este necesar un rapel 2 până la 4 săptămâni după vaccinul inițial, cu boostere anuale ulterior.

Bordetella Bronchiseptica- tusea de la Kennel este cauzată, parțial, de această bacterie. Este foarte contagioasă și provoacă o tuse severă, pierderea apetitului și letargiei. Ar trebui luată în considerare la câinii care sunt expuse în mod regulat la alți câini (în special câini kennilați și arătați). Recomandările producătorului variază în ceea ce privește programul inițial de vaccin și frecvența de rapel.

Gripă canină- Acest Virus extrem de contagios cauzează simptome respiratorii și pot duce la pneumonie. Vaccinarea poate fi eficientă la prevenirea sau diminuarea severității bolii, în funcție de boală și de tulpina de vaccin. Din nou, riscul de expunere și prevalența geografică a bolii trebuie luate în considerare înainte de vaccinare. A Booster trebuie să fie administrate la 2 până la 4 săptămâni după vaccinul inițial, urmată de re-vaccinarea anuală.

Ați auzit că o uncie de prevenire merită o jumătate de kilogram de vindecare și în cazul vaccinării, acest lucru este cu siguranță adevărat. in orice caz, Nu toți câinii trebuie să primească fiecare vaccin. O cunoaștere aprofundată a prevalenței bolii și a riscului de expunere este esențială pentru a lua cea mai bună decizie pentru câinele dvs. Veterinarul dvs. este o resursă excelentă pentru luarea deciziilor ca el sau ea vă poate spune ceea ce văd în zona dvs.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Care este programul ideal de vaccinare pentru un catelus?