Feline sida (fiv): cauze, simptome și tratament

Ce este Feline SIDA (FIV)?

Sindromul Feline (Feline dobândite imuniversitare) este o boală cauzată de FIV (virusul imunodeficienței felinei). După cum sugerează și numele, sindromul are paralele cu ajutoarele umane, cauzate de virusul imunodeficienței umane (HIV).

Cât de comună este ajutoarele feline?

Feline SIDA este comună în întreaga lume, dar prevalența sa variază de la locația la locație. De exemplu, într-un studiu din 2017 al pisicilor din SUA și Canada, 3.6% din pisici au fost pozitive. Pisicile care sunt prezente ca animale bolnave au o șansă mai mare de a fi fiv pozitivi (e.G. În studiul din 2017, aproape 10% din pisicile cu boală orală au fost FIV pozitivi).

În mod similar, în Marea Britanie, între trei și șase la sută din pisicile sănătoase sunt pozitive, în timp ce pisicile bolnave testează în timp ce vizitează clinici VET au o prevalență mai mare de 12 -18%.

Infecția cu FIV este mai frecventă în pisicile de sex masculin intacte (necastrate) care au o istorie de răni de mușcături adânci sau abcese sau care petrec timpul afară.

Ce cauzează ajutoarele feline?

Feline SIDA este cauzată de virusul imunodeficienței feline (FIV). FIV este un retrovirus aparținând genului lentivirusului. Virusul determină imunosupresia generalizată, epuizarea celulelor albe din sânge alb (celule T-Helper).

Această epuizare în celulele albe din sânge are un puternic efect negativ asupra sistemului imunitar al pisicii, făcând pisica mai susceptibilă la infecții și boli.

Cum sunt transmise ajutoarele feline?

Virusul FIV care provoacă ajutoare de feline este în principal trecut de la pisică la pisică în saliva prin răni musculare.

Virusul poate fi, de asemenea, transmis de la femele însărcinate la descendenții lor în uter sau în viața timpurie prin lapte. Rareori, infecția poate transmite între două pisici în aceeași gospodărie care nu au nici un istoric de luptă sau mușcare reciproc.

Este felina de ajutoare contagioase pentru oameni?

Nu. FIV, provocând ajutoare de feline și HIV, cauzând ajutoare umane, sunt amândouă lentivirusuri, dar oamenii nu pot fi infectați de FIV, nici pisicile nu pot fi infectate de HIV.

Care sunt simptomele de ajutoare feline?

Pisica letargica situata pe podeaua Feline SIDA

Pisicile cu ajutoare de feline prezintă simptome legate de imunosupresie, inclusiv letargie, inappetență și febră.

Simptomele de ajutoare de feline sunt legate de imunosupresie, ceea ce permite infecția secundară de către alți agenți care cauzează boala.

Semnele timpurii tipice includ:

  • Letargie
  • Inappetență
  • Febră
  • Limfadenopatie (ganglioni limfatici măriți)

În etapele ulterioare ale bolii, se observă o serie de semne grave de boală, inclusiv:

  • Gingivită și stomatită cu halitoză, drooling și durere atunci când mănâncă
  • Pierdere în greutate
  • Abceses
  • Semne respiratorii (cum ar fi respirația șuierătoare și dispnee)
  • Semne neurologice (cum ar fi schimbările și convulsii comportamentale)
  • Probleme oculare
  • Tulburări digestive

În plus față de aceste aspecte, Feline SIDA este legată de o mare varietate de alte infecții intercurente.

Etapele Cat Fiv

Trei etape Urmează infecția cu FIV.

1.Faza primară. Această etapă include primele două până la patru luni după infectare cu virusul. Unele pisici infectate sunt asimptomatice, în timp ce alte pisici FIV prezintă semne pe termen scurt de boală care implică malaise, pirexie și eventual extindere a nodurilor limfatice generalizate. Majoritatea pisicilor FIV pozitive se recuperează din această fază timpurie.

2. A doua fază, uneori cunoscut sub numele de etapa latentă. În această etapă, pisicile nu prezintă semne de boală, vieți sănătoase vii de luni sau ani.

3. A treia fază cunoscut ca Feline a dobândit stadiul bolii de imunodeficiență (Faids). Semnele arătate pot depinde de locul în care în corpul pisicii virusul este activ.

Infecția sistemului nervos poate duce la semne neurologice sau la schimbarea comportamentului, infecția sistemului digestiv poate duce la diaree cronică. Cele mai proeminente semne sunt, de obicei, legate de imunodeficiența generală cauzată de virus, cu semne, inclusiv pierderea în greutate, inappetența, febra, limfadenopatia (ganglionii limfatici măriți) și gingivita.

Alte probleme tipice includ semnele de tractare respiratorie superioară, cum ar fi rinita (inflamația căptușelii nasului) și conjunctivită, precum și probleme repetate cu infecțiile cutanate. Pisicile afectate sunt, de asemenea, la un risc mai mare de a dezvolta cancer (e.G. limfom), precum și alte infecții multiple care nu ar provoca probleme semnificative la pisicile cu sisteme imunitare sănătoase.

Cât timp trăiesc pisicile cu ajutoare feline?

Prognosticul pentru pisici care sunt FIV pozitivi, dar fără a arăta semne de boală, pot fi foarte bune, cu unele pisici care trăiesc aproape atâta timp cât pisicile care sunt negative. Cu toate acestea, pisicile care au dezvoltat ajutoare de feline, cu semne severe de boală, au un prognostic mai sărac.

Lifespanul lor rămas poate fi doar câteva luni, dar cu tratamentul potrivit, acest lucru poate fi extins la câțiva ani.

Cum este diagnosticat FIV?

Virusul de imunodeficiență felină este diagnosticat prin efectuarea unui test de sânge, cu diverse opțiuni disponibile.

Cele mai multe teste care sunt efectuate în interiorul veterinarilor sunt teste de anticorpi, bazate pe tehnicile imunosorbante legate de enzime (ELISA) sau tehnicile imunocromatografice (IC) pentru detectarea anticorpilor FIV.

Aceste teste sunt corecte, cu specificitate și sensibilitate ridicată. Ele pot fi procesate rapid, cu îngrijitorul de pisică așteaptă adesea să audă rezultatul în câteva minute. Adesea se folosesc testele combinate, cu eșantionul de sânge verificat pentru virusul leucemiei feline (FELV) în același timp cu FIV, care face sens logic, deoarece semnele ambelor infecții virale pot fi similare.

Rezultatele pozitive pot fi urmate prin trimiterea de eșantioane la laboratoarele externe, care oferă teste mai specializate.

Acestea sunt adesea folosite pentru a confirma dublu un diagnostic pozitiv sau negativ. Testele specializate includ Immunofluorescență (IFA) și Testele Western blot pentru detectarea anticorpilor la FIV și Izolarea virusului și Reacția în lanț a polimerazei (PCR) Pentru detectarea virusului în sine.

Izolarea virusului este sensibilă, dar are nevoie de facilități specializate, făcându-l costisitor și lent în comparație cu alte teste de diagnosticare, deci este rar folosit.

Testele PCR sunt acum disponibile pe scară largă, detectarea acizilor nucleici FIV. Acestea sunt deosebit de utile în diagnosticarea infecției FIV la pisoii tineri în care anticorpii derivați din pisica mamei infectate pot interfera cu testele care utilizează anticorpi pentru a face diagnosticul.

Feline SIDA TEST

Feline SIDA descrie boala cauzată de virusul FIV, astfel încât nu există un test specific pentru SIDA. Dacă o pisică cu semne de SIDA are un rezultat pozitiv de testare pentru FIV, atunci acestea vor fi clasificate ca fiind pozitive pentru ajutoarele feline.

Cum să tratăm ajutoarele feline

Îngrijitorii de pisici ar trebui să colaboreze îndeaproape cu medicul veterinar DVM pentru a elabora o strategie individualizată de tratament, dar pot fi utilizate unele dintre următoarele tratamente.

  • Zidovudină (azt) blochează enzima virală de transcriptază virală, inhibând infectarea noilor celule cu virusul, dar nu poate scădea multiplicarea virală în celulele care sunt deja infectate. AZT este cel mai util ca o modalitate de a împiedica pisicile să dezvolte ajutoare de feline la scară largă, precum și pentru tratarea pisicilor cu boală neurologică sau gingivostomatită.
  • Interferon a fost utilizat, cu efectele sale imunomodulatoare și antivirale, îmbunătățind ratele de supraviețuire în unele studii, în timp ce alte studii au avut rezultate mai puțin convingătoare.
  • Limfocite T Modulator imun (LTCI) stimulează sistemul imunitar și poate fi capabil să îmbunătățească semnele clinice și să reducă povara virală în pisicile afectate.
  • Insulina, administrată intra-nazal, a fost legată de îmbunătățirea unor pisici afectate de semne neurologice de ajutoare feline.
  • Terapie generală de susținere Are un rol puternic de a juca, folosind antibiotice pentru infecții bacteriene, evitând medicamente imunosupresoare cum ar fi glucocorticoizii și poate eritropoietin pentru a stimula producția de celule roșii din sângele anemic. Transfuziile de sânge pot fi, de asemenea, recomandate în unele cazuri.

Cum să preveniți ajutoarele feline

Pisicile interioare, ținute ca animale de companie unice, nu au riscul de a prelua FIV sau ajutoare de feline. Neutelirea joacă un rol în prevenire, deoarece pisicile de sex masculin neterate sunt cu 80% mai puțin probabil să lupte comparativ cu pisicile de sex masculin întregi.

Răspândirea este de către pisica directă la contactul de pisici prin lupte, mai degrabă decât prin intermediul mediului (e.G. prin boluri alimentare sau cu cutie de gunoi) sau aerosoli. Virusul FIV este ușor distrus folosind detergenți și dezinfectanți obișnuiți și nu trăiește mult timp în mediul înconjurător.

Dacă o nouă pisică este introdusă într-o gospodărie, are sens să efectuați mai întâi un test FIV.

Pisicile cunoscute a fi FIV pozitive ar trebui păstrate în interior pentru a preveni răspândirea infecției la alte pisici, precum și pentru a reduce expunerea la alte boli infecțioase. Controlul efectiv al parazitului, vaccinarea obișnuită și nutriția de înaltă calitate sunt importante pentru a reduce debutul semnelor legate de un sistem imunitar slab.

Feline SIDA vaccin

Feline SIDA injecție de vaccin la VET

Pisicile cu risc pot primi vaccinul Feline SIDA, care abordează două tipuri de FIV.

Un virus întreg, vaccinul adjuvant împotriva FIV este licențiat în Statele Unite. Acest vaccin conține subtipuri inactivate A și D. Eficacitatea este variabilă. Vaccinul nu conține subtipul B, care este unul dintre subtipurile predominante găsite în SUA. Rezultatele inconsecvente au fost găsite în studiile de provocare.

Vaccinul FIV este considerat un vaccin non-core de către Asociația Americană a Practicanților Feline (AAFP) și poate fi rezervată pisicilor cu stil de viață cu risc (e.G. Cei care trăiesc cu familiei pozitive FIV, pisici în aer liber care sunt predispuse la luptă). 

Pisicile de peste 8 săptămâni pot fi vaccinate, folosind două doze administrate subcutanat de 2-3 săptămâni, urmate de vaccinări anuale de rapel. Pisicile vaccinate cu Vaccinul FIV vor testa pozitiv pe teste serologice, deci trebuie să fie identificate (de exemplu, cu un microcip), astfel încât să se știe că sunt vaccinate și nu se înșeală ca fiind pozitive din cauza expunerii virusului.

Feline SIDA este o boală complexă care este acum bine înțeleasă.

Diagnosticul unui test de sânge pozitiv al FIV nu mai este un motiv pentru a eutanaza o pisică sănătoasă, deoarece multe pisici pozitive pot avea vieți lungi și sănătoase.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Feline sida (fiv): cauze, simptome și tratament