Pietre rinichi în pisici: cauze, simptome și tratament

Pietre rinichi în pisici, cauze, simptome și tratament

Rinichii sunt un organ important nu numai pentru oameni, ci și pentru animalele de companie, inclusiv pisicile. Acestea îndeplinesc o funcție importantă de filtrare a sângelui și de îndepărtarea deșeurilor, cum ar fi toxinele, ureea și multe altele. Aceste materiale deșeuri sunt amestecate cu urină și sunt excretate din corp.

Cu toate acestea, uneori particule insolubile mici rămân în rinichi. Ele formează cristale mici numite calculi renale și în timp, crește și se extinde în pietre la rinichi.

piatră de rinichi în felină

Pietre rinichi în pisici

Pietrele de rinichi sunt una dintre acele boli care sunt rareori vizibile în timpul etapelor inițiale. De fapt, nu aveți nicio idee că pisica are pietre până când piatra a crescut suficient de mare pentru a provoca o infecție gravă sau o obstrucție.

Pietrele de rinichi sunt comune în toate rasele de pisică, deși sunt cele mai răspândite în pisicile masculine aparținând rasei de scurtă durată. Alte rase de pisici și de femele din această rasă au o șansă mult mai mică de a obține pietre la rinichi. Motivul exact al acestei posibilități nu este cunoscut, dar cercetătorii au ajuns la această concluzie pe baza datelor pe care le-au colectat.

Atâta timp cât pietrele de rinichi sunt mici, ele nu prezintă nici o problemă. Dar când pietrele încep să devină mai mari în funcție de creșterea în reziduuri și deșeuri, devine dificil pentru pietre să treacă prin uretra pentru a ajunge la tractul urinar. Acesta este motivul pentru care provoacă obstrucție și, uneori, chiar infecții, deoarece aceste depozite continuă să rămână în rinichi.

Simptome

Unele dintre simptomele să caute în pisica dvs. sunt:

  • Vărsături
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Schimbări semnificative în modelul de alimentație
  • Sânge în urină
  • Urinare dureroasă: Dacă vă vedeți pisica voastră să se rătăcească sau să vă simțiți neliniștiți în timpul trecerii urinei, este un semn al pietrei de rinichi.
  • Durere abdominală. Dacă pisica dvs. nu se ridică sau dacă pare să fie într-un fel de durere, verificați-vă cu veterinarul. Deși toată durerea abdominală nu este piatră de rinichi, căutați și aceste alte simptome.
  • Infecții ale tractului urinar: Când pisica ta trece urina frecvent și numai în cantități mici, ar putea fi un semn al infecției tractului urinar. Din nou, acest lucru nu înseamnă întotdeauna piatră de rinichi, deci căutați și alte simptome.

Dar, în general, va trebui să luați pisica la un veterinar când are oricare dintre aceste simptome. Chiar dacă nu este pietre la rinichi, simptomele ca durerea abdominală și infecția tractului urinar necesită intervenția unui specialist medical.

Cauze

Cauza primară a pietrelor de rinichi este prezența mineralelor în rinichi. Aceste minerale sunt adesea lăsate în urmă în procesul de excreție.

Există mai mult de zece tipuri diferite de minerale care pot provoca pietre la rinichi la pisici. Prezența fiecăruia dintre aceste minerale este atribuită multor cauze. Deci, colectiv, aici este lista diferitelor cauze care pot conduce aceste minerale să se acumuleze în rinichi.

  • O infecție renală care nu a fost tratată. Unele infecții de rinichi care stau la baza vor împiedica funcționarea rinichiului la capacitatea sa deplină și acest lucru, la rândul său, poate lăsa în urmă multe minerale.
  • Tractul urinar sau infecția vezicii urinare. Și aici, o infecție a vezicii urinare sau a tractului urinar înseamnă că mineralele nu vor putea excreta din organism și acest lucru ar putea duce la depozite minerale.
  • Când nivelurile de calciu din corp sunt ridicate, se amestecă în sânge și urină. Dar, toate acestea nu sunt împinse și unele particule rămân în rinichi. Nivelurile excesive de calciu sunt cel mai probabil cauzate datorită aportului de alimente greșite sau alimentelor bogate în calciu. Spre deosebire de oameni, pisicile nu pot procesa o mulțime de calciu, astfel încât o dietă bogată în calciu poate duce la pietre la rinichi.
  • Suplimente care părăsesc un conținut ridicat de pH alcalin în urină. Ca și în cazul alimentelor, există câteva suplimente care măresc nivelurile alcaline ale pH-ului în urină și nu toate acestea pot fi trimise într-un singur lucru. Urme mici rămân și în timp, pot forma pietre la rinichi.
  • Problemele genetice în pisici fac unele rase mai predispuse la pietrele de rinichi. Masculii de coridori sunt o astfel de specie care au o predispoziție genetică ridicată pentru pietrele de rinichi.
  • Deshidratare. Dacă pisica dvs. nu a băut suficientă apă, rinichiul nu are suficient lichid pentru a spăla toate mineralele și toxinele. Ca urmare, unii dintre ei stau înapoi ca reziduuri. Acesta este motivul pentru care aveți nevoie pentru a vă asigura că pisica dvs. are întotdeauna acces la a castron de apă și reumpleți adesea, mai ales dacă locuiți într-un loc fierbinte și uscat și în timpul verii.
  • Boli specifice. Există puține boli care ar putea duce la acumularea depozitelor. Dar acest lucru este relativ rar în comparație cu celelalte simptome.

Ați putea dori, de asemenea: Cat alimente pentru boala renală

Diagnostic

Multe dintre aceste simptome sunt înșelătoare pentru că ar putea însemna ceva cât mai simplu ca un stomac deranjat pentru tumorile cancerului. Acesta este motivul pentru care este cel mai bine să luați pisica în veterinarul dvs. Puteți încerca să ghiciți boala, dar nu încercați niciodată remedii acasă pe măsură ce vă prelungiți durerea și suferința pisicii. Du-l la veterinar cât mai curând posibil.

Examinare

VET va privi istoricul de sănătate complet al pisicii și a simptomelor înainte de a decide cauza disconfortului. Din acest motiv, este important să aveți o înregistrare a activităților pisicilor dvs., mai ales din momentul în care credeți că a avut dureri. Cel mai bine este notați frecvența vărsăturilor și a altor simptome pentru a ușura EFP pentru a face diagnosticul corect.

Teste

Pe baza informațiilor pe care le dați, precum și istoricul de sănătate din trecut al pisicii, VET poate trage câteva concluzii. De asemenea, VET va examina fizic pisica și poate chiar să trimită un raport complet de laborator care să includă un test de sânge, un test de urină, un test de cultură bacteriană și un profil biochimic. Testele depind pur și simplu de simptomele vizibile și de sănătatea pisicii.

piatră de rinichi în pisică

În unele cazuri, medicul ar putea dori chiar să examineze organele, cum ar fi rinichii să știe dacă aceasta este o infecție a tractului urinar sau o piatră de rinichi. Deci, fiți pregătiți să luați imediat aceste teste.

Razele X și ultrasunetele sunt, de asemenea, o posibilitate de a ajunge la diagnosticul precis.

Tratament

Tratamentul depinde de dimensiunea pietrelor de rinichi, de nivelul de disconfort al pisicii și vârsta acestuia. Următoarele sunt unele dintre tratamentele posibile care sunt utilizate pentru eliminarea pietrelor de rinichi la pisici. Uneori, poate fi de asemenea utilizată o combinație de unul sau mai multe tratamente.

  • Medicamente

Dacă pietrele de rinichi nu sunt prea mari și nu obstrucționează tractul urinar, atunci medicamentele sunt suficiente pentru a le digura. Când pietrele sunt dizolvate, ei ies din corp prin urină. Uneori, un antibiotic este, de asemenea, prescris împreună cu medicamentul, mai ales dacă pisica suferă de infecții ale tractului urinar. Medicamentul de durere poate fi, de asemenea, administrat pentru a atenua suferința pisicii.

  • Fluide

Pisicile care au pietre la rinichi datorate deshidratării severe sunt puse pe un tratament fluid. În acest tratament, pisica este admisă la spital și li se dă fluide intravenos. În cursul acestui tratament, VET va examina îndeaproape rinichii și inima pentru a se asigura că terapia cu fluid indică rezultatele necesare și dizolvă pietrele.

  • ESWL

Litotripsia de undă de șoc extracorporală (ESWL) este o procedură neinvazivă în care undele de șoc sunt trimise în zona abdominală pentru a descompune pietrele mari. Piesele mici ale pietrei sunt apoi dizolvate cu medicamente, astfel încât acestea să fie excretate de la corp. Adesea, acesta este primul tratament pe care veterinele o fac pentru a preveni insuficiența renală la pisici. Deoarece aceasta este o procedură neinvazivă, timpul de recuperare este, de asemenea, rapid.

  • Interventie chirurgicala

Dacă pietrele sunt prea mari și obstrucționează tractul urinar, singura opțiune este de a merge la o intervenție chirurgicală invazivă. În timpul acestei proceduri, VET va face o mică incizie în zona de rinichi a pisicii și va elimina pietrele care obstrucționează tractul urinar și rinichii. Această incizie este apoi închisă cu ajutorul suturilor. Pisica va trebui să rămână în spital de ceva timp și este monitorizată îndeaproape pentru orice infecții suplimentare sau complicații medicale.

Acest tratament este adesea ultima soluție utilizată de VET, când toate celelalte tratamente nu sunt posibile sau au eșuat. De asemenea, optează în cazul unei urgențe medicale în care pietrele trebuie să fie îndepărtate imediat.

Recuperarea ar putea fi mult mai lungă în comparație cu alte tipuri de tratamente, deci aveți răbdare și ajutați pisica dvs. să se recupereze bine.

Deși pietrele de rinichi nu sunt într-adevăr amenințătoare de viață, ar putea afecta sănătatea fizică și emoțională a pisicii voastre. Deci, asigurați-vă că vă dați o doză suplimentară de dragoste și afecțiune și ajutați-o să vadă prin acest proces.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Pietre rinichi în pisici: cauze, simptome și tratament