Hepatită la câini: un ghid bazat pe știință

Hepatita la câini este o afecțiune medicală care este în principal caracterizată și identificată prin inflamație continuă a ficatului unui câine. Infecția este legată de o acumulare a celulelor inflamatorii în ficat atunci când au existat cicatrizare continuă sau apariția unei cantități nerezonabile de țesut fibros în ficat.

Împreună, aceste condiții pot duce la o funcționare defectuoasă sau la scăderea funcționării ficatului câinelui. Dacă starea nu este identificată devreme și este lăsată să se dezvolte în timp, poate deveni foarte gravă. Pe măsură ce condiția se înrăutățește, aceasta poate duce la deteriorări hepatice permanente și, eventual, insuficiență hepatică.

Timpii de supraviețuire la câinii cu hepatită variază pe mulți factori (1, 2, 3, 4). Un număr de studii care au observat câini care au fost tratați cu diferite medicamente și diete au stabilit timp mediu de supraviețuire pentru a fi 561 ± 268 de zile. Câini cu ciroză, cea mai recentă etapă a daunelor hepatice, au avut cel mai scurt timp mediu de supraviețuire 23 ± 23 de zile.

Cauzele hepatitei la câini

Ceea ce cauzează hepatita la câini va varia și nu se limitează la una sau două situații. Hepatita poate fi cauzată de infecții bacteriene, bilteroni, chisturi, cancer de ficat, ingestie de substanțe toxice, medicamente, diabet, boală de cască, leptospiroză, răni la ficat sau multe alte boli endocrine.

Există puține dovezi ale cauzelor virale pentru hepatita cronică (5, 6, 7). niste bacterii sa dovedit a provoca hepatită la câini, în special Bacillus PiliformisHelicobacter Canis, și Bartonella spp, precum și Ehrlichia Canis, Dar sunt necesare dovezi mai convingătoare (8, 9, 10, 11).

Leishmaniasis si multe altele Bolile sistemice, inclusiv Neospora, toxoplasmoză, Sarcocystis, histoplasmoză, Mycobacterium, Shistosomiasis, Visceral Larva Migrans poate fi, de asemenea, cauza hepatitei canine (12, 13, 14, 15, 16, 17).

Studiile arată că mai multe droguri utilizat pentru a trata alte condiții la câini pot deteriora ficatul și poate provoca hepatită. De exemplu, s-au constatat că fenobarbitalul, primidona, fenitoina și lomustina provoacă hepatită cronică la câini (18, 19, 20, 21). Mai multe cercetări au constatat că hepatita acută la câini poate fi cauzată de droguri și toxines cum ar fi carprofen, oxidbendazol, amiodaronă, aflatoxină și cicasină (22, 23, 24, 25, 26).

Hepatita poate fi moștenită prin boala de depozitare a cuprului ficatului (27, 28, 29).

Hepatita asociată cu cupru poate apărea în orice rasă de câini, dar unele rase sunt mai predispuse pentru ao dezvolta: Bedlington Terrier, Dalmatian, Labrador Retriever, Doberman Pinscher, și West Highland White Terrier (30, 31, 32, 33, 34, 35).

Aceste rase sunt predispuse la hepatită datorită geneticii lor, ceea ce mărește foarte mult riscul unui câine de a dezvolta sau a contracta hepatita în timpul vieții lor. În zilele noastre, cât de probabil este un câine de a dezvolta hepatita mai târziu în viață poate fi evaluat cu a Testul ADN de câine.

Nu este legată de vârsta specifică a câinelui și se poate întâmpla în orice moment în viața animalului dvs. de companie.

Hrana pentru câini ca o cauză potențială a hepatitei la câini

Unele studii au observat că cazurile de hepatită, în special hepatita cronică la câini, au început să crească la sfârșitul anilor 1990. Frecvența crescândă a deteriorării hepatice la câini a fost asociată cu producătorii de alimente pentru animale de companie Suplimentarea alimentelor comerciale pentru câini cu cupru, creșterea cantității de cupru disponibilă în dieta unui câine (36, 37, 38, 39).

Există unele dovezi că liniile directoare alimentare din partea Consiliului Național de Cercetare (NRC) și Asociația Oficialilor de Control American (AAFCO), asociată cu adăugarea mai multor premixe de chelat de cupru Bio-disponibile în alimente comerciale cu animale de companie uscate, sunt direct legate de acumularea de niveluri periculoase de cupru la câini (40, 41, 42, 43, 44).

Studiile legate mai sus au descoperit, de asemenea, modul în care concentrarea nivelurilor de cupru în multe alimente de câini au depășit liniile directoare privind alimentele NRC.

Allimele minime de cupru alimentar și conținutul de cupru al alimentelor pentru câini (45):

NRC Min. AAFCO Min. Media de hrană pentru câini Diete hepatice
Concentrația de cupru 6 7.3 ~ 15-25 ~ 4.9

Cum hepatita afectează ficatul câinelui tău

Ficatul este responsabil pentru completarea multor sarcini diferite în cadrul unui corp de câine, făcându-l unul dintre cele mai esențiale și necesare organe. Produce enzime care susțin digestia și metabolizează proteine, grăsimi și carbohidrați care intră în organism. Stochează vitaminele și substanțele nutritive esențiale pentru bunăstarea câinelui și descompune toxinele, toate eliminând deșeurile din corpul animalului.

Un ficat al unui câine este suficient de mare pentru a restabili echilibrul la sine; Dacă o parte nu este capabilă să-și îndeplinească locul de muncă, o altă parte va prelua. Este chiar capabil să recreeze țesutul său în mediul potrivit și în condițiile corecte necesare.

Când un câine suferă de hepatită, boala atacă ficatul într-un mod în care nu se poate recupera cu ușurință. Se rupe ficatul de-a lungul timpului, făcându-l mai puțin și mai puțin eficient, făcându-l în cele din urmă inutil. Pe măsură ce câinele continuă să sufere, starea lor se va agrava, lăsându-și ficatul într-un stat care nu poate fi reparabil.

Tipuri de hepatită la câini

Sunt Trei tipuri de hepatită la câini, fiecare cu originea și cauzele lor: hepatită metabolică, hepatită autoimună și hepatita infecțioasă. Toți împărtășesc multe dintre aceleași simptome, iar toate cele trei tipuri fac deteriorarea semnificativă a ficatului animalului dvs. de companie.

Hepatită metabolică este atunci când ficatul este inflamator datorită câinelui care este expus unui element toxic sau chimic sau medicamente care au deteriorat ficatul pe o perioadă de timp. Deteriorarea se face în mod direct sau prin schimbarea structurii sau a proceselor de metabolism. Pentru acest tip, simptomele vor apărea odată ce deteriorarea ficatului este severă.

Hepatita autoimună este atunci când inflamația hepatică este cauzată de sistemul imunitar al câinelui. Acest lucru se întâmplă atunci când sistemul imunitar al câinelui atacă celulele hepatice, deoarece îi greșite pentru agenții patogeni, mai degrabă decât să facă parte din corp. Hepatita autoimună este, de asemenea, cunoscută sub numele de boală hepatică autoimună și este o versiune cronică a hepatitei.

Hepatita infecțioasă este cea mai comună în puii. Atunci când inflamația hepatică este cauzată de canin adenovirus tip I, o boală virală acută. Este capabil să se răspândească prin urină, apă contaminată și obiecte contaminate.

Hepatita la câini va progresa de la etapa la etapă, cum ar fi de la hepatita acută, la hepatita cronică, la ciroza hepatică. Cum progresează condiția depinde de un număr foarte mare de factori (46).

Hepatită infecțioasă la câini

Hepatita infecțioasă este, în general, cea mai dăunătoare formă de hepatită, deoarece afectează în principal câini care sunt la vârsta de un an sau mai tânăr (47). În mod obișnuit, este ușor de identificat și prevenită, dar uneori poate fi prezentat într-o formă de hiperacute. Când se întâmplă acest lucru, starea devine fatală.

Din fericire, deoarece acest tip de hepatită este dezvoltat de un virus, a fost creat un vaccin și este foarte eficient. Este esențial ca toate puii să fie vaccinate pentru hepatită infecțioasă. Dacă acestea nu sunt vaccinate, ele prezintă un risc pentru alți câini și alte cățeluși de așternut. Ele sunt, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta forma hiperacute a hepatitei și a muri.

Simptomele hepatitei la câini

Pe măsură ce starea câinelui dvs. se înrăutățește, vor avea probabil o serie de simptome. Nu toți câinii vor experimenta aceleași simptome și pot suferi doar printr-o selecție câteva. Chiar și pe măsură ce tipul de hepatită diferă, simptomele rămân relativ în aceleași limitări.

Cele mai frecvente simptome ale hepatitei la câini sunt (48, 49, 50, 51):

Vărsături / diaree - Unii dintre primii indicatori că câinele pot avea hepatită sunt vărsături și diaree. Pe măsură ce ficatul devine mai puțin eficient în completarea funcțiilor sale și devine incapabil să completeze sarcini specifice, atunci când vor apărea vărsături și diaree.

Letargie - Pe măsură ce câinele suferă de lipsa de nutrienți din cauza unui apetit scăzut, vor deveni mai letargici, lenți și slabi.

Scăderea apetitului - Ficatul câinelui este defectuos, provocând probleme cu capacitatea lor de a digera și a metaboliza proteine, grăsimi și carbohidrați. Câinii adesea prezintă acest lucru extern ca o lipsă de apetit.

Pierdere în greutate - Un simptom cauzat, de asemenea, de lipsa apetitului, câinii vor începe treptat să piardă în greutate. La pui, pierderea în greutate poate fi drastică; Pui ar trebui să fie dus imediat la veterinar.

Urinări frecvente / sete excesive - Un apetit scăzut și un stomac deranjat (vărsături și diaree) pot contribui la Setea excesivă. Nu este neobișnuit ca câinii să bea mai mult decât fac în mod normal. Cu creșterea lichidelor, acestea eliberează mai mult decât media. Aportul de lichid este un semn crucial atunci când ceva este în neregulă cu animalul dvs. de companie.

Umflarea abdomenului - Ca efect secundar al măririi ficatului datorită inflamației și a acumulării de lichid în abdomen, întregul stomac al câinelui devine vizibil umflat.

Icter - Pe măsură ce infecția progresează, poate induce icterul canin. Acest lucru poate duce la un câine gume, ochii și, uneori, pielea lor să se întoarcă gălbui. Acesta este un alt semn evident al hepatitei la câinii pe care proprietarii de animale de companie le vor observa devreme.

Neurologic și sistemul nervos - Acestea sunt simptome care sunt experimentate de câine după ce boala a progresat. Simptomele neurologice pot include dezorientarea, depresia, agresiunea și, în cazuri grave, orbire. Semnele sistemului nervos sunt convulsii în principal și, eventual, o comă. Coma este rară la câini, dar a fost cunoscută că are loc în anumite cazuri.

Icterul și ascitele sunt mai rare la câinii cu hepatită, iar studiile arată că apar în aproximativ 33% din câini. Tendințele de sângerare apar în aproximativ 7% din câini. Animalele cu o etapă târzie de hepatită cronică sau ciroză hepatică vor avea mai multe șanse de a avea ascite, precum și sângerări gastrointestinale (52, 53, 54, 55).

Alte simptome pot fi prezente în cadrul câinelui și ar trebui să fie însoțite de unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus. Dacă câinele dvs. se confruntă cu oricare dintre acestea, luați-le imediat la veterinar pentru a vă asigura că nu au și nu dezvoltă hepatită.

Pe baza unui număr de studii menționate mai devreme în acest articol, tabelul de mai jos prezintă semne clinice la câinii cu hepatită și procentajul și probabilitatea apariției (56):

Semn clinic Numărul de câini Procentul câinilor
Scăderea apetitului 180 61%
Letargie / depresie 165 56%
Icterus 100 34%
Ascites 95 32%
PU / PD 91 30%
Vărsături 71 24%
Diaree 58 20%
Encefalopatie hepatica 21 7.1%
Melena 18 6.1%
Durere abdominală 9 3.1%
Sângerări gingivale 2 0.6%
Hematochezia 1 0.3%
Hemoperitoneu 1 0.3%

Ce trebuie să faceți dacă credeți că câinele dvs. are hepatită

Dacă câinele se confruntă cu oricare dintre simptomele comune sau vă suspectați animalul dvs. să dezvoltați hepatită, programați o întâlnire cu VET cât mai curând posibil.

Odată la veterinar, ei vor iniția, de obicei, a test de sange și urineză Pentru a verifica și a determina sănătatea generală a ficatului câinelui. În unele cazuri, VET poate folosi un ecografie pentru a ajuta la măsurarea dimensiunii ficatului și verificarea oricăror chisturi, bilometri sau prezența celulelor canceroase (57). În funcție de rezultatele testelor anterioare, a Biopsia ficatului pot fi solicitate (58). Acest lucru va contribui la furnizarea unui diagnostic concludent de hepatită de câini.

În așteptarea rezultatelor testului, VET poate prescrie anumite medicamente sau antibiotice pentru poochia dvs. Tratamentele pe termen lung cu prednisolon sau azatioprină au avut rezultate bune și tratează cu succes starea (59, 60).

Acestea sunt menite să controleze simptomele pe care le întâmpină animalul și tratamentul timpuriu crește rata de succes. Veterinarul poate, de asemenea, să înceapă terapia fluidă pentru a preveni deshidratat câinele dvs.

Cum să tratați hepatita la câini

Tratamentul recomandat pentru hepatită va varia de la câine la câine și de la caz la caz. Există un domeniu larg de tratamente posibile prescrise, care se concentrează în primul rând pe tratamentul simptomelor, mai degrabă decât eradicarea infecției. De asemenea, este determinată de tipul de hepatită pe care un câine a fost diagnosticat cu.

Dacă câinele este diagnosticat cu Hepatită acută, Ei au o șansă bună de a se recupera repede. Pe de altă parte, se va dezvolta unul din trei câini care suferă de hepatită acută Hepatita cronică. Proprietarii nu sunt adesea cunoscuți de dezvoltarea sa, deoarece semnele de hepatită cronică au nevoie de timp pentru a arăta. Majoritatea veterinarilor vor recomanda ca o biopsie hepatică finalizată la patru până la șase săptămâni după ce a fost diagnosticată cu hepatită acută.

Există, de asemenea, tratamente specifice pentru hepatită la câini. De exemplu, pentru medicament și toxină indusă Hepatita, se va recomanda tratamentul antioxidant, cu posibila includere a dozei antiinflamatorii de corticosteroizi (61). Suplimente ca Lapte de lapte pot fi utilizate, deși eficacitatea lor are nevoie încă de dovezi mai convingătoare.

Pentru câinii cu hepatită Datorită cuprului suplimentar în dieta lor, Tratamentul care implică îndepărtarea completă a cuprului din ficat și restricționarea pe tot parcursul vieții în dieta câinelui este recomandată (62, 63). Zinc pot fi adăugate la dietă pentru a restrânge absorbția cuprului într-un câine (64, 65).

Începând cu acum, nu există nici un remediu complet pentru hepatita cronică la câini (66). Această condiție poate duce apoi la ciroză într-un câine (67). Adesea, animalele de companie sunt diagnosticate numai după ce boala a progresat și dezvoltat deja, motiv pentru care este esențial ca simptomele să fie ușor recunoscute și cunoscute. Când sunt cunoscute simptomele, diagnosticul se poate întâmpla mult mai rapid.

Când hepatita la câini este identificată mai devreme, tratamentul poate începe rapid. Când tratamentul este în vigoare și în timp util, există o mare șansă de vindecare a hepatitei acute în sistemul unui câine înainte de a avea șansa de a transforma în hepatită cronică. Dacă sunt tratate destul de devreme, șansele de hepatită devin fatale sau în detrimentul sănătății lor sunt reduse drastic.

După tratamentul cu succes al hepatitei la un câine, animalul poate fi păstrat complet fără simptome folosind un tratament lung de viață al gluconatului de zinc sau penicilamină.

Ajustări dietetice pentru câinii cu hepatită

În general, hrănirea a Dieta de proteine ​​reduse va fi recomandat pentru majoritatea câinilor cu hepatită, dar cantitatea de proteine ​​ar trebui scăzută numai după o consultare cu un veterinar. Acest lucru depinde foarte mult de un câine individual, cauze de hepatită și de la caz la caz (68, 69).

Punctul de plecare este o dietă cu proteine ​​limitate la 2.1-2.5 g proteine ​​/ kg greutate corporală.

Grăsimea nu trebuie să fie restricționată pentru câinii cu hepatită, iar suplimentarea cu vitamina K este, de asemenea, inutilă într-o mare parte a cazurilor. Mai frecvent, suplimentele de vitamina B pot fi recomandate din cauza riscurilor de pierdere urinară a vitaminelor B solubile în apă în câine.

Inainte de, sare restricția a fost recomandată atât pentru oameni, cât și pentru câini cu hepatită. Cu toate acestea, această poziție sa schimbat recent, deoarece restricția severă a sodiului are efecte negative asupra stării nutriționale, a palatului dietei și a eficacității limitate (70, 71).

Citiți următorul: Cele mai bune alimente cu câini de proteine ​​scăzute pentru sănătatea ficatului

Doriți să împărtășiți acest lucru?

Hepatită la câini - un ghid bazat pe știință

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Hepatită la câini: un ghid bazat pe știință