Hepatită la câini

Câine care se așeză cu os

Deși hepatita la câini este contagioasă și poate fi găsită la nivel mondial, este mai puțin frecventă în zonele în care câinii sunt vaccinați în mod obișnuit. Severitatea sa variază pe scară largă de la cazuri foarte ușoare la o boală foarte gravă și uneori fatală.

Cauză

Hepatita canină infecțioasă este cauzată de un virus numit canin adenovirus tip 1 (cav-1).

Factori de risc

Câinii tineri și câinii nevaccinați sunt la cel mai mare risc de a fi infectați cu virusul care provoacă hepatită de canină infecțioasă. Foarte tanar Puppies tind să dezvolte cea mai gravă boală.

Semne si simptome

Hepatita canină infecțioasă poate provoca o serie de simptome. Unii câini prezintă simptome foarte ușoare, dar în cazuri severe, boala poate fi fatală. Simptomele pot include oricare dintre următoarele:

  • Febră
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Letargie
  • Ochii și nasul curgător
  • Tuse
  • Vărsături
  • Sângerarea care poate prezenta ca vânătăi, o erupție cutanată, sângerări de nas sau sânge în urină sau fecale.
  • Umflarea capului, a gâtului și a trunchiului
  • Acumularea de lichide în abdomen (ascite)
  • Icter (nuanță gălbui la piele)
  • Convulsii, mers pe jos în cercuri, apăsând capul pe perete sau alte simptome neurologice.
  • Crește setea și urinarea (secundar la daunele renale)
  • Albăstarea albastră a corneei ("Hepatita Blue-Eye")

Diagnostic

Sunt disponibile diferite metode pentru a testa pentru prezența virusului care provoacă hepatita canină infecțioasă sau prezența anticorpilor la virus. Testele de sânge pot sugera diagnosticul atunci când sunt combinate cu semnele clinice, în funcție de etapele bolii. O scădere a celulelor albe din sânge și dovezi ale bolii hepatice poate fi evidentă relativ mai devreme a bolii. Pot fi efectuate și alte teste, cum ar fi radiografiile și testele de urină.

Tratament

Nu există un tratament specific pentru hepatita canină infecțioasă, astfel încât tratamentul vizează gestionarea simptomelor până când virusul își execută cursul. În funcție de severitatea bolii, pot fi necesare spitalizare și terapie cu fluid intravenos. Antibioticele nu tratează virusul, dar pot fi prescrise pentru a elimina infecțiile bacteriene secundare. În cazuri severe, pot fi necesare transfuzii de sânge.

Prevenirea

Vaccinurile sunt disponibile pentru a preveni hepatita canină infecțioasă și sunt printre vaccinurile de bază recomandate pentru toți câinii (vaccinurile combinate utilizate frecvent pentru câini protejează împotriva hepatitei canine infecțioase). Vaccinare Împotriva unui virus strâns legat, canin adenovirus tip 2 (CAV-2 protejează împotriva hepatitei canine infecțioase (CAV-1) și a bolilor respiratorii cauzate de cav-2. Vaccinurile CAV-2 sunt cele mai frecvent utilizate pentru a proteja împotriva ambelor virusuri datorită potențialului de efecte secundare din vaccinul CAV-1. VET dvs. va recomanda o serie de vaccinuri potrivite pentru cainele dvs. pentru a proteja impotriva acestui lucru si a altor boli comune canine.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Hepatită la câini