Un ghid științific pentru sarcom la câini

Cancerul este cauza principala de moarte la câini, dar nu toate cancerele sunt aceleași. Există multe tipuri diferite de cancer, iar unele sunt mai frecvente decât altele. Și în timp ce sarcomul la câini nu este acel comun (este responsabil pentru aproximativ. 10-15% de tumori maligne la câini), poate fi la fel de periculos ca cel mai rău dintre ei (1).

Unele rase sunt mai predispuse la acest lucru. Creșterea canceroasă (Neoplazia) a fost responsabilă pentru moarte în 71 din 80 de rase de câini. O greutate și o înălțime a câinelui se corelează direct la cât de probabil vor muri de la creșterea canceroasă ca sarcomul și rasele mari sunt la cel mai mare risc (2).

RĂSPUNSURILE DE CÂȘTIGĂRI DUMNEAVOASTRĂ ÎN DOMENIUL DE MOARTE DE SARCOA
© Fleming și colab., 2011.

Rase de câini cel mai probabil să moară din neoplazie (3): Câine de munte Bernese (55%), Aur Retriever (50%), Terrier scoțian (48%), Bouvier des Fladres (47%), Boxer (44%), Bullmastiff (44%), Setter irlandez (41%) , și Airedale Terrier (40%).

Rase de câini cel mai putin probabil să moară din neoplazie (3): Malteză (9%), dachsund (9%), Pekingeză (8%), Pomerania (8%), Chihuahua (8%), Dachsund Miniature (6%) și Pinscher Miniatura (4%).

Ce este sarcomul la câini?

Sarcomul este o creștere malignă, canceroasă sau o tumoare care poate apărea în interiorul câinelui sau pe pielea lor. Acest tip de cancer este rar, iar studiile au estimat că în Statele Unite numărul de sarcomas canin care apar anual pentru a fi 7700 până la 31.800, Pe baza cazurilor de cancer de canină generale 99.3-272.1 la 100.000 de câini (4).

Acest cancer apare într-un alt tip de țesut comparativ cu Alte tipuri de cancer, și anume în țesuturile conjunctive cum ar fi oasele, mușchii, nervii, cartilajele, tendoanele și vasele de sânge.

În timp ce există aproximativ 50 de tipuri diferite de sarcom, în cea mai mare parte sunt clasificate în două grupuri principale: Sarcoaș de țesut moale și sarcomul osului (osteosarcom). Sarcoașul de țesut moale este mai frecvent și reprezintă 80% din cazuri, în timp ce sarcomul osos reprezintă 20% din cazurile de tumori maligne la câini (5, 6).

Sarcoaș de țesut moale la câini

Sarcoașul de țesut moale este un tip de cancer care provine din țesuturi conjunctive a corpului unui câine (7, 8, 9). Deoarece poate crește în orice parte a țesutului moale al corpului câinelui, există multe tipuri diferite de sarcom de țesut moale la câini: fibrosarcom, rhabdomiosarcom, liposarcom, neurofibrosarcom, histiocitom fibros malign, hemangiosarcom și mai mult (10, 11).

Locația principală și incidența sarcomilor la câinii din U.S. (5, 6, 10, 11):

Tipul tumorii Locația țesutului % din cancerele de câineA Incidența anuală estimată în SUAB
Hemangiosarcoma Splină, inimă, ficat, subcutiști, Dermis 2.8% -5.0% 2156-10,600
Fibrosarcom Subturi și cavitate orală 3.0% -3.4% 2310-7208
Tumora nervoasă nervoasă periferică Subturi 1.7% -5.6% 1309-11,872
Myxosarcoma Subturi 0.2% 154-424
Liposarcom Subturi 0.2% -0.3% 154-636
Rhabdomyosarcoma Limba, laringe, inima, vezica urinară 0.1% 77-212
Leiomyosarcom Gi tract, ficat, vagin, subcutione 0.1% 77-212
Sarcomul celular sinovial Articulații
Limfangiosarcoma Subcutiști, adesea trunchi 0.1% 77-212
Sarcomul histiocitic Articulații, ficat, splină, plămân, subcutiști 4.0% 3080-8480
Osteosarcom Scheletul apendicular / axial (85% / 15%) 0.9% -2.8% 693-5936
Chondrosarcoma Cavitatea nazală, coaste, extremități 0.3% -0.4% 231-848

Aceste tumori sunt de obicei luate în considerare colectiv de către oncologi, deoarece au un comportament biologic similar. Cu toate acestea, ele nu au toate aceleași grade histologice, care este o evaluare a cât de agresivă este o tumoare și cât de probabil este de a metastaza în alte părți ale unui corp de câine.

Unele sarcoame la câini, cum ar fi Hemangiosarcom, Rhabdomyosarcom și Sarcomul Histiocitic, sunt mai agresive decât restul grupului. Mai jos, vom arunca o privire la cele patru tipuri comune de sarcomuri de țesuturi moi la câini.

1. Fibrosarcom

Fibroscomul este cauzat de o creștere necontrolată a celulelor țesutului conjunctiv numite fibroblaste. Fibrosarcomul este un tip foarte comun de tumoare la câini și, de obicei, nu este prea agresiv, iar metastazele au fost observate în aprox. 20% din cazuri (12).

Există câteva tipuri diferite de tumori de fibrosarcom, dar toate apar în cea mai mare parte în țesutul conjunctiv al pielii unui câine și sub piele (13). În cele mai multe cazuri, fibrosarcomas pot fi găsite pe membrele și trunchiul corpului unui câine. De asemenea, acestea apar în mod obișnuit în gura câinelui sau în cavitatea nazală.

Cercetarea mai veche bazată pe studii retrospective au susținut că fibrosarcoma au cel mai rău prognostic pentru câini printre toate celelalte tipuri de sarcoame.Cu toate acestea, aceste studii nu au avut o analiză adecvată a timpilor de supraviețuire, nici numere de caz adecvate pentru astfel de concluzii, astfel încât evaluarea prognozelor lor nu poate fi folosită ca dovezi greșite (14, 15)

În timp ce mai multe studii retrospective au sugerat că FSA poate avea un prognostic mai rău în comparație cu alte tipuri STS, aceste studii nu au analize adecvate de supraviețuire și numere de caz adecvate pentru a trage concluzii semnificative cu privire la semnificația prognostică a tipului histologic

Ratele mari de câine sunt la un risc mai mare de a avea fibrosarcom, în special de Pinchers Doberman, Rottweilers, Retrieveri de Aur și Setters Gordon (16). Fibrosarcomul este mai frecvent la câinii de vârstă mijlocie și mai în vârstă, care afectează în mod obișnuit câinii mai în vârstă de 10 ani.

Simptome

Simptomele fibrosarcomului pot varia, în funcție de dimensiunea tumorii, localizarea și amploarea tumorii.

În general, fibrosarcomul apare de obicei ca o singură bucată fermă sau bump pe pielea unui câine sau sub pielea lor. Această bucată poate uneori ulcerați și sângerați sau chiar deveniți infectați. De asemenea, pot exista mai mult de o bucată, toate probabil să fie găsite în aceeași zonă.

Această bucată sau bulgăre poate provoca durere câinelui și poate face animalul dvs. mai puțin sociabil. Câinele poate pierde, de asemenea, apetitul și refuză să fie atins. Dacă piciorul unui câine este afectat, ei pot avea probleme să se ridice sau să se culce. Lamea poate arăta, de asemenea, ca simptom, care mai târziu se poate transforma în incapacitatea completă de a merge.

Dacă este afectată o cavitate nazală a câinelui, puteți observa descărcarea mucusului din nasul câinelui sau chiar din ochii lor. Un câine poate, de asemenea, strănut sau sfora foarte mult sau a obține nazle. Dacă gura lor este afectată, un câine se poate lupta să mestece sau să înghită; De asemenea, poate fi excesiv sau sângerare excesivă din gură. Tumorile orale și nazale pot provoca, de asemenea, respirație urâtă (halitoză), dinți liberi sau deformări faciale.

2. Liposarcom

Acesta este un alt tip de sarcom de țesut moale la câini. În timp ce este obișnuit la om, este un tip foarte rar de tumoare maligne la câinii care se dezvoltă în celulele grase (17, 18, 19). Este în general găsit în pete subcutanate, în special de-a lungul extremităților. Cu toate acestea, se poate întâmpla și în oasele unui câine sau în cavitățile abdominale.

Liposarcomul la câini nu trebuie să fie confundat cu lipomul, care este o tumoare benignă. Cu toate acestea, liposarcomasul nu sunt atât de agresivi și sunt în cea mai mare parte invazivă la nivel local, cu potențial scăzut de metastaze la organele îndepărtate, mai ales dacă este prins în primele etape. Acest tip de cancer afectează cel mai frecvent câinii mai în vârstă.

Simptome

Unele liposarcomați apar ca niște umflături sau noduri pe pielea unui câine, în special în pielea liberă în jurul gropii și gâtului lor. Ele se pot simți greu atunci când le atingeți sau dați ușor când le strângeți. De asemenea, puteți observa bulgări abdominale, scăzând stomacul câinelui sau umflarea pe o parte a abdomenului, deși se întâmplă numai în cazuri rare.

Liposarcomul poate duce la dureri articulare persistente, care este adesea confundată pentru artrită, deoarece liposarcomasul apar de obicei la câinii mai în vârstă. De asemenea, puteți vedea o umflare a piciorului câinelui.

3. Rhabdomyosarcoma

Aceasta este o tumoare malignă, rară și agresivă care afectează câinii de toate vârstele. Acest tip este în prezent unul dintre cele mai puțin studiate la câini, iar foarte puțină literatură științifică este disponibilă pentru a trage concluzii definite din (20, 21).

Rhabdomiosarcom la câini se dezvoltă în mușchii striați ai musculatura cardiacă și scheletică la câinii adulți, în timp ce la câinii mai tineri se află din celulele stem embrionare. Aceste tumori afectează mai adesea rasele medii și mari.

Acest tip de tumoare se dezvoltă de obicei în limba, laringele sau inima unui câine. Cu toate acestea, se poate metastaza cu ușurință în alte zone, cel mai frecvent plămâni câini, splină, ficat, rinichii și glandele suprarenale.

Simptome

Unele semne comune de rhabdomiosarcom la câini includ umflarea și prezența leziunilor sau a maselor, care sunt adesea ferme și fixe. Aceste leziuni pot deveni infectate sau ulcerate și apar frecvent pe trunchi, extremități sau în cavitățile orale.

Simptomele pot varia în funcție de locația tumorii. De exemplu, dacă tumoarea apare în laringele (cutia vocală), poate provoca dificultăți în respirație. Tumorile orale duc adesea la respirație proastă sau în exces de salivare la câini. Și dacă tumoarea se răspândește la alte organe, simptomele sunt obligate să fie mai vizibile și variate.

4. Hemangiosarcoma

Spre deosebire de liposarcom sau rhabdomiosarcom, canin hemangiosarcom este un tip mai comun de sarcom de țesut moale la câini, cu rate de prevalență estimate a fi similare cu fibrosarcomul (22, 23, 24, 25). Este similar cu angiosarcomul la om (26).

Aceasta este o formă de tumoare malignă care se dezvoltă în celulele care linia de sânge a diferitelor țesuturi ale unui corp de canin (27). Hemangiosarcom la câini apare adesea pe splina, ficatul, baza inimii drepte sau pielea și subcutiunile (28, 29, 30, 31). Cu toate acestea, unele soiuri de ea pot apărea pe pielea unui câine, sub ea sau în alte locații.

Acest tip de cancer este mai frecvent în rasele medii și mari, în special în retrieverele de aur, retrovers labrador, păstori și boxeri germani (32, 33, 34, 35). De asemenea, este mai probabil să se dezvolte la câinii de vârstă mijlocie sau în vârstă.

Hemangiosarcoma este un cancer foarte agresiv care se răspândește adesea rapid la alte organe.

Simptome

Din păcate, câinii cu hemangiosarcom de multe ori Nu afișați semne clinice înainte ca tumoarea să se răspândească și devine prea mare pentru a trata. În majoritatea cazurilor, primul semn este sângerarea internă atunci când ruperea tumorii. Acest lucru se poate manifesta la câini ca slăbiciune, dificultăți de respirație, colaps sau chiar moarte bruscă.

Există o șansă ca hemangiosarcomul la câini să poată fi identificați devreme prin raze X, ultrasunete sau palpitații abdominale, dar chiar și cu detectarea precoce, prognoza pentru acest tip de cancer canin este slabă.

Cum este diagnosticat sarcomul țesutului moale la câinii?

Sarcoașul de țesut moale la câini este în mod obișnuit observat în timpul unui examen fizic, mai ales dacă există o bucată sau o bombă (36, 37). Dacă veterinarul dvs. găsește acest lucru, ei vă vor întreba dacă ați observat simptome și apoi veți examina istoricul medical al câinelui.

VET va continua apoi cu imagistica de diagnosticare și examinarea microscopică a celulelor tumorale dacă consideră că este necesar. Acest lucru se poate face prin biopsie tisulară sau aspirație fină de ac (FNA). În cele mai multe cazuri, VET-ul dvs. va merge cu biopsie de țesut, deoarece FNA nu este o metodă foarte eficientă pentru diagnosticarea tumorilor de țesuturi moi la câini.

Cum se tratează sarcomul de țesut moale câinelui?

Sarcoamele de țesut moale sunt tratate ca orice alt cancer: chirurgie, radioterapie și / sau chimioterapie. În cele mai multe cazuri, chirurgia este prima și cea mai eficientă opțiune pentru sarcoamele de țesut moale canine și este, de asemenea, bun pentru prevenirea rechinării (38, 39, 40, 41).

Dacă tot țesutul tumoral este îndepărtat cu succes după intervenția chirurgicală, pot să nu fie necesare alte tratamente. Cu toate acestea, dacă nu este cazul, poate fi necesară oa doua intervenție chirurgicală pentru a realiza acest lucru (42, 43).

Terapia cu radiații poate fi, de asemenea, utilizată după operație pentru a îndepărta celulele tumorale rămase. Sa demonstrat că în continuare scăderea șanselor de recurență a cancerului (44, 45, 46).

Este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit în cazurile în care intervenția chirurgicală agresivă nu este o opțiune viabilă din diferite motive. Terapia cu radiații poate ajuta, de asemenea, cu tumori foarte mari, fie prin încetinirea creșterii ulterioare, fie prin a face ca tumoarea să regrească la dimensiunea care va permite îndepărtarea chirurgicală.

Radiația stereotactică (SRS / SRT) este o alternativă eficientă la intervenția chirurgicală (47, 48, 49).

Chimioterapia este uneori utilizată pentru sarcomas de înaltă calitate (50). Chemo poate întârzia sau chiar împiedica răspândirea în continuare a cancerului în alte zone ale corpului unui câine (51).

Tratamentul post-chirurgical și gestionarea cu administrare regulată de ciclofosfamidă orală, alături de medicamentul antiinflamator nesteroidian numit piroxicam, s-au dovedit a scădea probabilitatea de sarcom la câini (52).

Ce este prognoza pentru câini cu sarcomasuri de țesut moale?

Prognoza pentru sarcomul țesuturilor moi la câini depinde de dimensiunea, locația și gradul tumorii. Tumorile cu grad scăzut până la intermediar au un mare prognostic pe termen lung, în special dacă pot fi îndepărtate complet cu chirurgie.

Pe de altă parte, prognosticul pe termen lung pentru sarcomas de înaltă calitate nu este atât de bun și adesea înseamnă că câinele nu are prea mult timp rămas, în mod obișnuit șase luni până la un an. Terapia cu radiații a arătat rezultate similare, cu timpi de supraviețuire mediană estimată la aproximativ. 3-6 luni (53, 54, 55).

Sarcomul osos la câini (osteosarcom)

Alături de sarcoamele de țesut moale, celălalt tip comun de sarcom la câini este sarcomul osos (Osteosarcom). Este cea mai răspândită tumoare osoasă la câini (56, 57), cu chondrosarcom fiind un al doilea și mult mai puțin răspândit de cancer osos (58).

Osteosarcoma este o tumoare foarte agresivă malignă care se dezvoltă în primul rând într-un țesut osos al unui câine și este extrem de similar cu osteosarcomul la om (59, 60, 61, 62, 63).

Osteosarcomul apare din producția anormală de osteoblaste și osteoclaste, care sunt celule care creează și sparge osul în jos. Cele mai frecvent afectate oase sunt cele din membrele, unde osteosarcomul arată de 3-4 ori mai des decât în ​​altă parte (64, 65, 66). În timp ce mai rare, poate apărea și în alte oase cum ar fi șolduri, pelvis sau maxilar. Studiile au găsit, de asemenea, plămânul să fie un loc foarte comun de răspândire (67).

În unele cazuri rare, acesta poate afecta și țesutul fără legătură cu oasele, cum ar fi splina, ficatul, rinichii și glandele mamare (se numește Osteosarcom Extrascheletal).

Acest tip de cancer osos este mai frecventă în rasele gigantice și mari, în special boxerii, prejudiciul de aur și labrador, păstorii germani, piniștrii Doberman, Greyhounds, Saint Bernards, Marele Danes, Rottweilers, Setters Irlandez, Deerhounds scotish și Wolfhounds Irlandez.

În timp ce predispoziția genetică a rasei la cancerul osos este factorul principal, studiile au constatat, de asemenea, că o altă corelație este dimensiunea de reproducere, cu înălțimea redând un rol mai mare decât greutatea (68).

Simptome

Simptomele osteosarcomului la câini sunt de obicei subtile și nu este ușor de observat. Cu toate acestea, puteți observa umflarea sau o creștere în masă a corpului câinelui dvs., precum și inflamația dureroasă în zona în care tumora poate apărea mai târziu sau deja a crescut.

Durerea de lamere, articulară și osoasă sunt, de asemenea, semne comune de osteosarcom. Uneori, câinele dvs. poate apărea și obosit sau chiar au anorexie.

Cum este diagnosticat osteosarcomul la câinii?

Dacă observați lamele unui membru în animalul dvs. de companie, mai ales dacă acesta este însoțit de umflarea, care pare cald la atingere, luați câinele la veterinar pentru a determina cauza, deoarece poate fi cauzată de osteosarcom.

VET va lua raze X ale regiunii afectate. Dacă există o parte din osul care apare datorită pierderii țesutului osos sau dacă VET observă o fractură, care poate apărea dacă osul este prea slab, ei vor comanda teste suplimentare.

Testul va include aspirația fină a acului, unde VET va aspira un eșantion de celule afectate cu un ac mic. În unele cazuri, biopsia osoasă poate fi, de asemenea, necesară pentru a asigura un diagnostic precis.

Cum se tratează câinele osteosarcoma?

Dacă nu există dovezi că tumoarea sa răspândit prin corpul unui câine, VET dvs. va recomanda o intervenție chirurgicală pentru a elimina tumora (69).

Acest lucru poate fi fie chirurgical de economisire a membrelor, fie amputarea membrelor afectate (70, 71). În timp ce acest lucru poate fi neliniștit pentru tine, rețineți că câinii sunt capabili să se obișnuiască cu viața fără un membru mult mai ușor decât oamenii și, de obicei, faceți bine după amputare.

Similar cu sarcomul de țesut moale la câini, radiația stereotactică poate fi o alternativă eficientă la amputarea câinilor pentru cazurile în care osteosarcomul nu a ucis prea mult din os.

În plus față de chirurgie, chimioterapia este aproape întotdeauna sfătuită să controleze boala și să prevină sau să încetinească metastazisia.

Ce este prognosticul pentru osteosarcom la câini?

Din păcate, deoarece osteosarcomul este un tip foarte agresiv de cancer la câini, prognosticul este rar bun.

Timpul median de supraviețuire este de aproximativ un an, deși unii câini pot trăi Până la 2 ani dupa tratament (72, 73). Cu toate acestea, dacă a fost posibilă doar amputarea timpului mediu de supraviețuire 3 luni.

La capătul coada

Sarcomul la câini este un tip de tumoare rară, malignă. Aceasta afectează în cea mai mare parte țesutul sau oasele moi, dar uneori se poate răspândi mai departe printr-un corp de câine, în funcție de gradul histologic al tumorii și cât mai devreme este detectat.

Unele sarcomas sunt mai puțin agresive decât altele și se vor răspândi încet, în timp ce alte tipuri pot metastaza rapid.

Simptomele comune ale sarcomului la câini includ umflarea vizibilă a zonei afectate, lamerie, letargie. Cu toate acestea, cel mai frecvent semn al sarcomului, în special pentru sarcoamele de țesuturi moi, este creșterea anormală a pielii unui câine sau sub ea.

Acordați atenție oricăror bucăți sau umflături, precum și leziunilor și maselor. Dificultatea respirației, respirația urâtă și alte simptome pot semnala că tumora sa dezvoltat în gura câinelui sau cavitatea nazală.

Luați animalul dvs. de companie la veterinar dacă observați eventualele semne de sarcom. Detectarea și tratamentul precoce pot salva viața câinelui dvs., mai ales atunci când vine vorba de sarcomul de țesuturi mai puțin agresive.

Citiți următorul: Hepatită la câini - un ghid bazat pe știință

Doriți să împărtășiți acest lucru?

Ghidul de știință pentru sarcom la câini

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Un ghid științific pentru sarcom la câini