Fjord horse: profil de rasă

FJORD Horse Head Profil împotriva unui fundal de copac

Calul Fjord, numit uneori calul Norvegian Fjord, are un aspect distinctiv. Acest cal compact, tare, ușor de manevrat poate fi mic, dar este suficient de puternic pentru a purta adulți. Fjord este o alegere excelentă pentru discipline cum ar fi dresajul și conducerea, și dacă căutați un partener de ecvină care este fericit să meargă la serviciu și care nu este ușor de șters, veți găsi în această rasă unică.

Privire de ansamblu de rasă

Greutate: 900 la 1000 de lire sterline

Înălţime: 13.2 până la 14.2 mâini

Tipul corpului: Corp compact, puternic, cu picioare dure și un gât gros, crescat

Cel mai bun pentru: Traseu de echitatie, rezistenta si conducere

Speranța de viață: 30 de ani

Istoria și originea Fjordului

Fjordul are o istorie bogată care se întinde de mii de ani, făcându-l una dintre cele mai vechi rase de cai încă în existență astăzi. Poate fi legată de calul Przewalski, calul sălbatic primitiv care, odată ce a călcat din Asia. Cu mai mult de 4000 de ani în urmă, cei mai vechi strămoșii Fjord au fost domesticiți în Norvegia. Acești cai au servit pe fermele norvegiene de mii de ani, iar vikingii le-au călărit chiar în război.

Deși Fjordul a existat de mii de ani, a fost crescut selectiv și cu grijă, deci este o rasă în mare parte cu puțină influență față de alte rase de cal. Rasa rămâne foarte apreciată în Norvegia pentru semnificația sa istorică și multele sale contribuții la viața norvegiană.

Dimensiunea FJORD

Fjords sunt mici și compacte, în mod obișnuit în picioare între 13 ani.2 și 14.2 mâini ridicate, deși standardul de rasă nu are o limită de înălțime. Acești cai cântăresc de obicei între 900 și 1.000 de lire sterline. În timp ce pot fi mici, sunt puternice și pot purta cu ușurință adulți.

Creșterea și utilizările

Fjords sunt crescuți cu grijă pentru a păstra integritatea rasei și sunt folosite atât pentru călărie, cât și pentru călărie și conducere. Ele sunt uneori utilizate pentru nivel inferior dresaj și Cross Country școală și competiție. Rasa are o bună rezistență și face un mare TRAIL MOUNT. Din cauza naturii sale pacientului și a comportamentului calm, această rasă este preferată Lecția de echitatie și montarea lecțiilor de echitatie terapeutice.

Culori și marcaje

Fjord are un aspect extrem de distinctiv - toți caii acestei rase au o colorat dun. Fjords au dungi dorsale notabile și dungi orizontale pe spatele picioarelor din față. Manesele și cozile lor includ culori negre și maro întunecate - centrul coastei unei fjordului este negru, contrastant împotriva firelor de păr mai deschise mai ușoare. Manesele lui Fjords sunt tăiate scurt, astfel încât să stea direct în sus. Multe fiorduri au, de asemenea, un bomboane colorate mai ușoare și păr de burtă.

În timp ce toate fiords sunt dun, cinci nuanțe dun diferite sunt recunoscute: maro dun, dun roșu, gri, dun alb și galben dun. Ca rezultat, straturile lor pot varia de la un castan deschis la cremă la nuanțe gri și roșu-maroniu.

Caracteristicile unice ale Fjordului

Fjords sunt în mare parte cunoscuți pentru temperamentele lor mari. Sunt blânde, cooperative și dispuși să lucreze. Fjords sunt de obicei bine manevrați și foarte plăcați să lucreze cu. Mulți dintre acești cai sunt suporturi ideale pentru copii și începători care au învățat să călătorească, deși sunt, de asemenea, au favorizat, de asemenea, suporturi de echesir mai avansate care caută un cal fiabil și cooperativ. Multe fioruri sunt considerate aproape de bombardament din cauza comportamentului lor calm.

Dieta și nutriția

Majoritatea fiordurilor sunt păziți ușor, deci au nevoie de fân minim și de cereale. Mulți fiorduri se simt bine pe o fân de calitate și un supliment de vitamină și minerale, care nu au nevoie de cereale deloc. Unele fiorduri pot deveni supraponderali dacă li se acordă accesul la iarbă, astfel încât acești cai vor trebui să fie dezactivați într-un lot uscat sau ar trebui să poarte un bot de pășunat când este pe pășune. Fiecare cal este diferit, dar când vine vorba de rasa Fjord, în general, un hrănire mică tinde să meargă mult.

Probleme comune de sănătate și comportament

Fjords sunt, în general, sănătoși și hardy. Pentru că sunt atât de păzitori atât de ușor, pot avea mai multe șanse să experimenteze unele probleme legate de sănătate.

  • Laminita: Această condiție dureroasă poate provoca rotirea osului de sicriu al unui cal. Fjords care sunt supraponderali și depășiri sunt la un risc crescut de această condiție.
  • Colică: Această problemă digestivă extrem de dureroasă poate fi amenințătoare și poate necesita o intervenție chirurgicală de urgență. În timp ce fiordurile nu sunt în mod natural la un risc crescut de colici, caii care sunt supraponderali și supraîncălziți pot avea mai multe șanse de colic.

Îngrijirea

Fjords au nevoi relativ standard de îngrijire. Ele pot crește straturi groase de iarnă, atât de curry frecvente, iar utilizarea unei lame de vărsare le poate ajuta să scape în primăvară. Fjords va trebui să-și facă stăpânul în mod regulat pentru a le menține în picioare drept în stilul care este tipic rasei. Acești cai vor beneficia, de asemenea, de îngrijirea regulată și îngrijirea copiilor.

PROS
  • Agreabil, natural natural

  • Potrivit atât pentru începători, cât și pentru călăreții avansați

  • Hardy, construit puternic

  • Portar ușor

Contra
  • Nevoie de o întreținere atentă dietetică pentru a preveni creșterea în greutate

  • Nu la fel de versatil ca și alte rase

  • Oarecum mai puțin frecvente, astfel încât să cumpere un cal poate dura ceva timp

Castele de campion și celebritate Fjord

Mulți Fjords diferite dețin campionate în dresaj, conducere și multe altele. Deoarece această rasă este atât de veche, nu există nici un armăsar al fundației cunoscute. În schimb, există nenumărate fioruri care excelează la locul de muncă în întreaga lume astăzi.

Este Fjord dreptul pentru tine?

FJORD este o alegere excelentă pentru mulți echivalenți, indiferent dacă călătoresc sau conduc. Temperamentul său aproape neplăcut și natura ușoară îl face un excelent constructor de încredere pentru călăreți tineri sau începuți, dar Fjord este, de asemenea, foarte instruit și este încă o opțiune bună dacă sunteți un călăreț realizat. În timp ce este cel mai frecvent preferat de șoferi și de șoferi, Fjord este o mulțime de versatilă, astfel încât acest cal ar putea fi următorul partener de competiție, Muntele Trail și multe altele.

Dimensiunea redusă a Fjordului este de dorit și benefică în multe cazuri. Dacă întâmpinați dificultăți de a monta cai mai mari sau căutați un cal pe care îl puteți numi cu ușurință pe traseu, Fjord poate fi soluția perfectă pentru nevoile dvs.

Cum să adoptați sau să cumpărați un Fjord

Dacă sunteți gata să cumpărați un Fjord, fiți pregătiți să plătiți în zona de 10.000 de dolari pentru un cal bine pregătit în prime. Acești cai sunt mai puțin frecvenți decât alte rase populare, astfel încât ar putea fi nevoie să călătoriți pentru a găsi Fjordul care este doar potrivit pentru dvs. Luați în considerare căutarea unui crescător de reputație și aduceți un antrenor talentat cu dvs. pentru a vă ajuta să evaluați caii.

Este puțin probabil să găsească un Fjord pentru adoptare printr-o salvare din cauza acestei valori a acestei rase. Dacă nu vă grăbiți să cumpărați un nou cal, atunci puteți obține noroc și găsiți unul printr-o salvare în cele din urmă.

Indiferent dacă cumpărați sau adoptați un Fjord, este întotdeauna o idee bună să investiți într-un examen de pre-cumpărare. Acest examen poate identifica problemele de sănătate și fizice care ar putea limita capacitatea atletică a calului în viitor.

Mai multe rase de cal

Dacă sunteți interesat de rase similare, verificați:

În caz contrar, puteți verifica tot celălalt cal Profiluri de rasă.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Fjord horse: profil de rasă