Tibetan mastiff creștere - istorie, sănătate, gestiune de gunoi etc.

Tibetan Mastiff Creștere - istorie, sănătate, gestiune de gunoi etc

Cea mai faimoasă linie, și # 8220; câine este cel mai bun prieten al omului, & # 8221; de către regele Frederick din Prusia nu este în nici un fel doar un clișeu ". Acum, istoria noastră cu câini merge la 33.000 de ani în urmă când amândoi am lucrat împreună pentru a vâna. Această relație a lucrat de generații pe care unele regiuni au început să le reproducă. Și în Tibet, călătoria fascinantă a lui Tibetan Mastiff Creștere a fost nascut.

Tibet găzduiește câțiva dintre cei mai iubiți câini. Este acasă la Lhasa Apso, Tibetan Kyi Apso, Mastiful tibetan, Tibetan Spaniel, Terrier Tibetan, si Shih Tzu.

Cele mai multe dintre aceste rase Tibet împărtășesc o barbă distinctivă. Acești câini tibetani sunt de obicei destul de mici. Ele măsoară oriunde între 10 și 16 inci. Dar nu mastifful tibetan - le veți găsi în creștere oriunde până la 33 de centimetri. Ei " Cea mai mare rasă de câine tibetană de către o lovitură lungă.

Acești câini sunt în mare parte crescuți ca câini de pustie sau câini de păzitor de animale. Ele sunt crescute pentru a proteja oile împotriva lupilor, leoparzii, urșii și tigrii. De ce? Din cauza dimensiunii lor, asta explică totul! În zilele noastre, acești câini sunt, de asemenea, câini de câini și câini de însoțitor.

Fundal de creștere a masitifului tibetan

Tibetan Mastiffs, numit si Do-Khyi sau Zàng Áo, sunt renumite pentru capacitatea lor de a se adapta la altitudini mai mari.

Ele pot supraviețui în munți rece, înalte - până la 4.000 de metri deasupra nivelului mării sau 3 mile de altitudine. Capacitatea lor de altitudini superioare provine din genele lor. Genele care par să fi venit de la lupi.

Origins

Zhen Wang și Yixue Li au efectuat cercetări privind originea mastifilor tibetani. Ei au descoperit că mastifii interbed cu lupii gri din Tibet au avut ca rezultat wolfhounds tibetan.

Acum, studiul lor a arătat că atunci când oamenii au trăit pentru prima oară în regiunea Tibetului, au interbucnit mastiful cu lupul gri din Tibetul.

Prin urmare, schimbarea ADN-ului între două specii explică de ce mastiff-ul tibetan plătesc atât de bine la altitudini mari.

Aspect

In conformitate cu Clubul american Kennel, Apariția oficială standard a mastifului tibetan trebuie să respecte aceste caracteristici:

1. Mărimea - Câinii variază de la 26 la 29 de centimetri la greabăn, în timp ce gama preferată a cățea este de la 24 la 27 de centimetri la greabăn. Orice câini sau cățeluuri variind de la o dimensiune mai mică decât aceasta și care sunt de 18 luni sau mai mari, trebuie să fie descalificate.

2. Proporție - Lungimea la înălțimea mastifilor masculi și feminini (care este măsurată de la stern la ischium) ar trebui să fie puțin mai mare decât distanța de la greabăn la pământ. Acestea ar trebui să fie puțin mai lungi decât înalte.

3. Substanța - Dimensiunea lor în oase, corp și mușchi ar trebui să aibă o substanță impresionantă.

4. Cap - Capul lor este larg, puternic și cu crestături grele de frunte. Creșterea greutăală este o greșeală. Cu toate acestea, există cazuri în care o singură folie se extinde deasupra ochilor în jos în colțul gurii lor. În acest caz, este considerat a fi acceptabil, mai ales atunci când apare la vârsta înaintată.

5. Expresie - Mastifii tibetani sunt nobili și inteligenți. Ele sunt vigilente și în special în special străinilor.

6. Ochii - Ochii lor sunt adânci, în formă de migdale, bine distanțate și ușor înclinate. Jantele lor de ochi sunt strânse, mai ales când sunt mai în vârstă. Jantele ochilor lor sunt negri. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică tuturor raselor - în special cu câinii albastru / gri și bronz. Ochii lor pot fi o nuanță de maro. Mastifii tibetani au ochi expresivi, de dimensiuni medii. Orice mastiffs crescute cu culoarea sau forma ochilor ei care nu sunt menționați anterior sunt considerate a fi grav afectate.

7. Urechi - Urechile lor sunt în formă de mijloc, pandantiv și în formă de V. Urechile lor sunt așezate ridicate și au scăzut înainte. Ei atârnă aproape de cap. Când câinele este alertă, urechile lor ridică și vor fi în linie cu vârful craniului. Când este măsurată, pielea de ureche ar trebui să ajungă la colțul interior al ochiului. Ar trebui să fie groasă și acoperită cu părul moale, scurt. Orice mastiffs tibetan care au urechi mici, ca niște urechi de câine sunt grav afectate.

8. Craniu - Craniul lor este larg și mare, cu un spate puternic definit al capului. Au un craniu plat din spate. În plus, mastiffs tibetan ar trebui să aibă crestături proeminente, bony bony.

9. Botul - Botul lor este larg și pătrat. Măsurarea de la oprire la capătul nasului este între o jumătate la o treime din lungimea măsurătoriei din occiput pentru a se opri. Rasele de mastiff tibetan cu muzzle mai lungi sunt presante.

10. Nas - Nasul lui Tibetan Mastiff Stud sau barajul tibetan ar trebui să fie larg, bine pigmentat și cu nările deschise. Culoarea standard a nasului este negru. Dar în câini albastru / gri și bronz, ar trebui să fie cea mai întunecată nuanță de maro. Mastifii tibetan care au orice altă culoare a nasului sunt considerate a fi grav afectate.

11. Buze -Mastifii tibetani ar trebui să aibă buze groase bine dezvoltate bine dezvoltate. Buzele lor ar trebui să aibă fleguri moderate, iar buzele inferioare ar trebui să fie suspendate în jos.

12. Mușcătură - Ei ar trebui să aibă o mușcătură de foarfece și să aibă toți dinții. Literele de nivel sunt acceptabile, dar subsolurile sau mușcăturile de depășire vor fi descalificate.

13. Dinți - Dinții tibetani ai Mastifului sunt mari și puternici. Dinții ruși sunt încă luați în considerare și nu sunt luați ca fiind faultați.

14. Gât - Gâtul este musculish și arcuit moderat. Lungimea ar trebui să fie echilibrată cu corpul lor. Este permisă o dewlap moderată în jurul gâtului lor. În câinii maturi, gâtul lor poate fi învăluită cu o coadă groasă.

15. Linia de sus - Nivelul de top trebuie să fie ferm între greabăn și crupă.

16. Corp - Ei ar trebui să aibă un piept bine dezvoltat, cu doar izvorul drept al coastei. Știrea lor ar trebui să ajungă chiar sub coatele lor. Ar trebui subliniat cu o lovitură pronunțată. Ar trebui să aibă un spate muscular cu o coadă puternică. Nu ar trebui să existe nici o pantă sau un unghi la crupă.

17. Coada - Mastifful tibetan ar trebui să aibă o coadă medie-lungă. Nu ar trebui să meargă sub coadă și trebuie să fie bine cu pene. Ar trebui să fie setat în linie cu spatele. Când este alertat, coada lor este întotdeauna transportată în spate. Când se relaxează, coada lor poate fi dusă. Mastifii tibetani sunt considerați la vină dacă au un curl dublu sau incomplet, dacă sunt necuprinsul sau dacă coada lor este dreaptă.

18. Sistemul anterior:

A. Umeri - Ar fi trebuit să se întoarcă bine, umeri musculari cu unghiulare moderată care se potrivește cu unghiul spate.

B. Picioarele - Mastifful ar trebui să aibă picioare drepte cu o os și mușchi suficient. Picioarele lor ar trebui să fie acoperite cu păr scurt, grosier pe care penele pe spate. De asemenea, ei ar trebui să aibă modele puternice care au o ușoară pantă.

C. Picioarele - Ar trebui să aibă picioarele pisicilor. Acestea sunt considerate ca fiind mari, puternice și compacte cu pene între degetele de la picioare.

D. Unghiile - Unghiile lor pot fi negru sau alb - indiferent de culoarea stratului. Pe laba lor din față, poate fi prezent o singură Dewclaw.

19. Posterioare -

A. Picioarele - Picioarele și înăbușirea lor sunt paralele. Locurile sale sunt puternice și ar trebui să fie în jurul unei treimi din lungimea totală a piciorului.

B. Picioarele - La fel ca și cu anteriorul, poate fi prezent o singură Dewclaw sau o dublă dewclaw.

20. Palton - Un musci mastiff tibetan poate avea mai mult haina decât barajul tatifonului tibetan. Lungimea hainei sale este mai importantă decât calitatea hainei sale. În timpul anotimpurilor la rece, mastiffele tibetan sunt acoperite dublu. Acum, în sezoanele calde, haina este rar. Părul lor este bine, dar din greu, ar trebui să fie drept și de așteptare. Gâtul și umerii din Mastiff Tibetan sunt puternic acoperite. Povestea și britanici sunt puternic acoperite, așa cum sunt și cu pene grosime.

21. Culoare - Standardul standard tibetan poate fi negru, maro sau albastru / gri. Ei pot avea marcaje de bronz cu culori variind de la argint deschis la mahon bogat. Ei pot fi de aur prea, chiar și aur roșu. Dacă există marcaje albe pe picioarele și pieptul lor, este considerat acceptabil. Marcajele Tan pot fi oriunde în corpul mastifului tibetan. Standardul poate fi nuanțe mai ușoare ale culorii sale dominante. Acum, pe câinii de aur, sabling este acceptabil, totuși, marcajul alb mare sunt considerate defecte. Alte culori care nu sunt menționate în acest ghid al mastiff tibetan sunt descalificate.

22. Mers - Mastiffs sunt cunoscuți că au un mers atletic și puternic. Ele sunt echilibrate și bine echilibrate. Cu toate acestea, ele sunt și cu picioarele ușoare și agile. Acestea au tendința de a fi singletrack atunci când la o viteză sporită. Dar indiferent de dispoziția lor, spatele lor ar trebui să rămână la nivel și ferm.

Standardul Mastiff Tibetan
Vizualizarea standard a rasei de câine a masei tibetane.

Temperament

Mastiff-uri tibetane sau adulti sunt Independent și inteligent. Ele sunt, de asemenea, vigoare și cunoscute ca fiind în afara străinilor. De asemenea, acești câini sunt foarte protejați de posesiunile lor și acasă. Acest câine este cel mai bun câine de pază pentru orice - chiar și oameni!

Acum, acești câini nu sunt cei mai buni în inel. Ele arată adesea o lipsă de entuziasm. Țineți cont de faptul că mizfirii care prezintă semne de timiditate pot fi considerați faultate. Cu o rasă de gardian, cum ar fi mastifful tibetan, timiditatea este văzută ca neimprimată.

Potrivit experților, doi mastiffs tibetani complet crescuți pot lua un leu. Cu toate acestea, în ciuda puterii lor, ele sunt calm, răcoroase și răbdători.

Popularitate

Clubul American Kennel (AKC), clasificat pe mastiffs tibetan ca pe cel de-al 153-a pe cea mai populară rasă de câini în 2017 (din 193 de rase). În 2013, a clasat pe locul 132.

Nu sunt negri că în clasamentele AKC, Popularitatea mastifilor tibetani se duce în jos. În ciuda spirală descendentă a mastifilor, costul lor este încă considerabil ridicat.

Nu este un adevărat mastiff

Mastifful tibetan nu este într-adevăr a Adevărat Mastiff. Este de fapt un nume greșit.

Cu ani în urmă, europenii obișnuiau să cheme pe toți câinii mari din West & # 8220; Mastiffs & # 8221;. Când au vizitat Tibetul, au interpretat greșit câinele tibetan ca și mastiff, numele rămâne până astăzi.

Acum, există și alte rase în Tibet, care sunt pe nume greșit. Aceste rase denumite în mod greșit includ terrierul tibetan și spanielul tibetan. Pe baza rolului și mărimii mastifilor tibetan, un nume mai potrivit ar fi câine de munte Himalayan.

Ca un câine de gardă

Mastifii tibetan sunt câini de sentine sau câini de gardă. Au fost crescuți pentru a proteja animalele, cum ar fi oile, de la lupi, urși și alți prădători.

În afară de păzirea turmelor și a turmelor, ei protejează și proprietatea. Ele sunt cunoscute pentru a proteja corturile, satele, mănăstirile și chiar palatele!

Tibetan Mastiff Creștere
Mastiff-ul tibetanului necesită loialitate atât de la câine, cât și de la proprietar.

Probleme de sănătate la reproducerea mastifilor tibetani

Mastifii tibetani au a speranța de viață variind de la 10 la 16 ani. Cu toate acestea, experții spun că aceste afirmații trebuie să fie dovedite, deoarece unele mastiffs tibetan au trăit mai mult decât acest lucru.

În comparație cu alte rase, sănătatea mastifului tibetan este mult mai bună. Această rasă suferă de probleme de sănătate mai puțin genetice. Totuși, există încă unele probleme de sănătate pe care această rasă suferă de la.

Acum, bolile care sunt comune pentru mastifii tibetani nu au afectat fiecare catelus. Crescătorii lucrează în mod extensiv pentru a evita aceste tulburări genetice. Unele dintre bolile sunt ușor Detectabil prin testarea ADN-ului.

Iată următoarele probleme de sănătate pe care mastifii tibetanului suferă de:

Probleme autoimune

Boala ADDISON - aceasta este o tulburare hormonală cauzată de lipsa hormonilor glandei suprarenale-cortizol și aldosteron. Medicamentele orale pot fi luate pentru câinii care suferă de această boală.

Boala lui Cushing - aceste boli sunt cauzate de o supraproducție a cortizolului în organism. De asemenea, poate fi cauzată de o tumoare hipofizică benignă.

Demodex - De asemenea, cunoscut sub numele de Red Mange, aceasta este o afecțiune care afectează pielea câinelui. Este o infestare cauzată de acarieni mici, în formă de țigări, cu opt picioare. Când acest lucru se înrăutățește, poate duce la leziuni ale pielii, infecții și chiar la pierderea părului.

Malocclusion - Aceasta înseamnă că câinele are o aliniere anormală a dinților. Atunci când unul sau mai mulți dinți nu sunt în poziția lor normală, dar fălcile sunt aliniate în mod normal. Pentru a trata acest lucru, intervenția chirurgicală este necesară pentru a elabora sau a muta dinții.

Hipotiroidismul

Aceasta este o afecțiune care determină producția de hormoni cu tiroidiedă scăzută în glandele tiroide. Hipotiroidismul provoacă un strat slab de păr, letargie și creștere în greutate. În unele cazuri, poate face ca câinele să fie mai susceptibil la infecție.

Canin neuropatie demielininativă (CIDN)

Aceasta este o condiție neuronală rară care a fost moștenită de la o linie de sânge tibetană. A fost observat pentru prima dată la începutul anilor 1980. Din păcate, această linie de sânge este încă în mod activ. Aceasta înseamnă că un număr extins de cățeluși care sunt afectați de această afecțiune.

Acum, această condiție provoacă slăbiciune în picioarele câinelui până când acestea sunt complet paralizate. Nu există nici un tratament cunoscut pentru această boală.

Alte probleme

Boli ortopedice - În această rasă sunt observate cot și displazie de șold în această rasă. Displazia cotului afectează 15% din rasă, în timp ce displazia șoldului afectează 16% din mastiffs tibetan. OFA oferă un târg și reputat sistem de notare.

Ochii și bolile pleoapelor - Această rasă este, de asemenea, predispusă la bolile care pot provoca disconfort și chiar viziune afectată.

  • Atrofia retină progresivă - o boală genetică care determină degenerarea lentă a retinei. Poate duce la orbire.
  • Cataractă - Aceasta este noria în lentila cristalină a ochiului. Dacă nu este tratat corect, poate provoca, de asemenea, pierderea vederii.

Infecții ale urechii (otită) - Otita este inflamația canalului urechii. Poate fi cauzată de o infecție bacteriană, drojdie, paraziți sau de orice organism străin care intră în canalul urechii.

Deci, pentru a preveni această infecție, se recomandă curățarea regulată a acestor urechi de rasă. Cu toate acestea, acest lucru poate fi greu pentru proprietari, deoarece mastifful tibetan are un canal al urechii foarte înguste.

Epilepsie - Epilepsia primară sau idiopatică este destul de comună în mistica tibetană. Este o boală moștenită. Pentru a ajuta la menținerea convulsii sub control, vor fi recomandate medicamente pe tot parcursul vieții pentru cei afectați.

Entropion - Aceasta este o afecțiune caracterizată prin curlarea interioară a pleoapei inferioare. Pentru a preveni deteriorarea corneei ochiului, este necesară o intervenție chirurgicală.

Ectropion - Această condiție apare atunci când pleoapele inferioare ale câinelui se îndreaptă sau se îndepărtează de ochi. Ectropion, în schimb, expune suprafața pleoapei interioare a câinelui și provoacă uscarea severă a ochilor mastifici tibetan, precum și iritarea și plânsul excesiv.

Distichiaza - Aceasta este o condiție congenitală și rară în care există o creștere anormală a genelor din conductele glandelor de petrol ale ochiului.

Alergii cutanate - Subsolul mastifului tibetan este gros. Prin urmare, este susceptibil la paraziți externi, care pot provoca alergii. De asemenea, poate provoca părul mat care duce la zgârierea excesivă. Pentru a preveni acest lucru, se încurajează îngrijirea regulată.

Datorită cadrului lor imens și masa musculară puternică, mastiffs tibetan necesită mai mult proteine decât cele mai multe alte rase de câini. Ei reacționează foarte bine Paleo și ceto Diete în care carbohidrați sunt scăderi, și grăsimile și proteinele sănătoase au crescut.

Cum să rasați Mastiffs tibetan

Mastifful tibetan este o rasă sănătoasă, Deci, reproducerea acestor tipuri de câini este ușoară. Cu toate acestea, cu condițiile menționate mai sus, un ameliorator responsabil va efectua screening înainte de împerechere.

Prin urmare, testele recomandate de sănătate includ evaluarea șoldului și a cotului, evaluarea tiroidă și evaluarea oftalmologului.

Dimensiunea gunoiului

Dimensiunea medie a gunoiului Mastiff Tibetan este de la 5 până la 12 pui.

Este important să rețineți că puii de masifiți tibetan diferă în creșterea în greutate. Rata de creștere poate fi afectată de aprovizionarea cu laptelui barajului, aportul fiecărui catel și dacă este implementat sau nu așternutul.

Amintiți-vă că cel mai mare catelus când este născut ar putea să nu fie cel mai mare atunci când este matur.

Acum, mastifful tibetan este considerat a fi o rasa lentă de maturare. Barajul intră în căldură doar o dată pe an. Acest lucru nu este ca alte rase de câine care intră în căldură de două ori sau de trei ori pe an.

Dificultăți de naștere

Peng Qiwei, vicepreședinte al Clubului China Tibetan Mastiff, a declarat că un mastiff excelent masculin și feminin nu garantează descendenți la fel de excelenți.

Nu există dificultăți de naștere cunoscute în această rasă, iar câinii de sex feminin dau naștere în mod natural cu ușurință. Nu există nici o înregistrare pentru secțiunile C atunci când dă naștere la mastiffele tibetane.

Instruire

Mastiful tibetan este un partener mare și un animal de companie de familie. Ele sunt calme, liniștite și demne - mai ales atunci când sunt confortabile la domiciliu.

Nu sunt cele mai prietenoase de rase, dar nu sunt agresive. Ele pot fi lăsate nesupravegheate timp de ore și vă veți întoarce pentru a le găsi așezat în liniște într-un colț.

Cu antrenamentul potrivit, ei pot fi un tutore perfect pentru copiii dvs. - precum și casa ta. Acesta este comportamentul lor natural, pentru a proteja. Mastifful tibetan este aloof cu străini și are instincte foarte bune. Ei preia controlul asupra situațiilor periculoase și pot fi mai inteligente decât oamenii.

În general, această rasă este dezinteresată de oameni. Care o face crucială pentru a permite ca acest câine să socializeze. Vei trebui să vă asigurați că natura lor de protecție nu va afecta viața dvs. socială.

Fără socializare corectă, Acest câine poate deveni agresiv față de alți câini și oameni că nu sunt obișnuiți.

Această rasă nu este recomandată pentru proprietarii de câini de prima dată. Deoarece acest câine este independent și încăpățânat, rasa este considerată greu de antrenat. Acestea fiind spuse, un antrenor profesionist de câini poate fi întotdeauna chemat.

Întrebări despre Mastiffs tibetan

Ne-am dat jos în jos pe rasă, dar este normal că aveți în continuare câteva întrebări. Să trecem prin unele dintre cele mai frecvente întrebări despre mastifurile tibetane - așa că știi tot ce trebuie să știi!

Cât costă un mastiff tibetan?

În general, mastiffs tibetan care sunt crescuți în timp ce animalele de companie seresc în jur $ 1400 la $ 2000.Acestea fiind spuse, pot aduce prețuri mult mai mari în funcție de formarea și pedigree.

Mastifii tibetani sunt considerați unul dintre Cele mai scumpe rase din lume. Prețul lor a făcut titluri în 2014, când un om de afaceri chinez a plătit $ 1.94 milioane pentru un catelus de aur de un an de aur.

A fost, de asemenea, o Mastiff Puppy Tibetan care a fost vândut pentru $ 968,209. Rasa a devenit un simbol de stare precuzită în China, în special printre cei nou bogați.

Dacă sunteți în căutarea de a cumpăra un mastiff tibetan cu o linie de premiu, pregătiți buzunarele.

Înregistrat complet Mastifii tibetani care sunt luați în considerare Câini de lucru au niveluri diferite de preț. Acest lucru se datorează în principal formării profesionale pe care trebuie să le sufere.

O rasă pură de 95% poate costa de la $ 2000 la 3600 $. O rasă de 99% costuri de rasă de la 3600 la 7000 $.

În plus, prețul depinde de vârsta câinilor, amelioratorul, calitatea și linia de sânge. Prețurile variază de la 3.000 de dolari la 4.000 de dolari pentru puii care sunt înregistrați la AKC și Puiile de sex feminin costă mai mult.

Pentru cățeluși care nu sunt înregistrați și vin de la a Bursa de curte Fără documente, veți plăti între 700 până la 1.100 $.

Poate un mastiff tibetan să omoare un lup, leu sau tigru?

A Mastifful tibetan nu poate ucide un lup, un tigru sau un leu. Ei ar trebui să fie puternic instruiți să omoare alți prădători.

Această rasă este folosită ca câine de protecție - ei protejează și gardă, dar nu ucide.

Un mastiff tibetan mediu ar fi ucis instantaneu împotriva unui lup care are deja abilitatea, rezistența și rezistența la uciderea pentru a supraviețui. De asemenea, un lup ar fi aproape de două ori dimensiunea acestei rase!

Orice casă de casă sau chiar câini de protecție pentru această chestiune nu va supraviețui unui atac de la prădători care se nasc pentru a ucide.

Cât de mult exercițiu are nevoie de mastiffs tibetan?

Mastifii tibetan au nevoie de exerciții zilnice, Au nevoie de două plimbări pe zi. Ei sunt activi dimineața și seara, astfel încât este mai bine să le umblați în jurul cartierului în aceste vremuri.

Când mergeți pe mastifful tibetan, este important să vă amintiți să o plimbați cu o lesă și câinele ar trebui să fie însoțită în orice moment. În plus, ar trebui să fie luate pe diferite căi în fiecare zi. Acest lucru este de a le împiedica să devină teritorială.

Această rasă este un câine mare, deci are nevoie de spațiu amplu pentru a vă deplasa. O curte sau o grădină este necesară pentru ca mastiful tibetan să-și exercite și să-și arate abilitățile ca un câine de gardă.

Sunt mastiffs tibetan bine cu copiii?

Această rasă este bună cu copiii, dar nu este potrivit pentru copiii foarte tineri. Este crescută ca un câine de gardă și este foarte inteligent, independent și încăpățânat. Se poate gresi pe strigarea, țiparea și alte acte jucăuș de copii ca semn de agresiune.

Experții sugerează că, dacă doriți cu adevărat un mastiff tibetan ca un animal de companie pentru familia ta, este cel mai bine să cumperi un catelus bine instruit. Vă va stabili mai mulți bani - aproape 400 de dolari mai mult, dar merită merită. Mai ales când vine vorba de bunăstarea celor dragi. La urma urmei, siguranța este întotdeauna o necesitate.

Cresterea mastifilor tibetani
Ghidul nostru gratuit pentru reproducerea Tibetanului Tibetan Terriers - Împărtășiți-l!
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Tibetan mastiff creștere - istorie, sănătate, gestiune de gunoi etc.