Boala discului intervertebral (ivdd) la câini

Beagle pe canapea

Ca și oamenii, câinii sunt susceptibili la probleme cu discurile din coloana vertebrală. Această condiție poate fi foarte gravă la câini, provocând dureri extreme și ducând la paralizie. Boala discului intervertebral se referă la un disc herniat în coloana vertebrală. Câteodată numit un "disc alunecat", orice câine poate dezvolta IVDD. Se poate datora unei vătămări spinării sau unei alte probleme, iar în timp ce nu există nici o modalitate de ao preveni, puteți reduce riscul și să știți cum să aveți grijă de câinele vă rănit.

Ceea ce este boala discului intervertebral la câini?

Oasele coloanei vertebrale, numite vertebre, sunt separate prin discuri. Discurile acționează ca perne între vertebră, șoc absorbant, protejând în același timp măduva spinării.

Când unul dintre aceste discuri devine iritat, deplasat, umflat sau rupt, poate provoca deteriorarea măduvei spinării. Gândiți-vă la disc ca o gogoașă de jeleu (dar cu materiale mai grele). Dacă ceva îi dăunează, jeleul se poate stoarce. Atunci când un disc ruptură, materialul din interior poate comprima măduva spinării, provocând dureri extreme de spate și o conducție nervoasă anormală. Mușchii din jurul acestei zone pot deveni strânși într-un efort de a adăuga stabilizare.

Tipul de probleme neurologice cauzate va depinde de locația din spate, unde măduva spinării este rănită. IVDD poate apărea în gât, partea superioară, mijlocul spate, zona lombară și coada.

Simptomele IVDD la câini

Simptomele IVDD vor varia și variază de la dureri ușoare, dureri severe, paralizii parțiale sau complete.

Simptome

  • Lameness sau mersul bețiv (ataxia)
  • Trecând pe partea gresită a laba (picioarele răsturnate peste - de obicei afectează mai întâi membrele din spate)
  • Tragând una sau mai multe limbi
  • Abdomen ascuns / spate
  • Capul coborât și / sau dificultăți de întoarcere a capului (mai ales dacă problema este în gât)
  • Reticența sau incapacitatea de a se deplasa
  • Incapacitatea de a sta sau de a merge, umbrirea sau se prăbușește frecvent
  • Tremurând
  • Sensibile la atingere / dureroasă în spate
  • Incapacitatea de a controla urinarea și / sau defecarea

Semnele vor depinde de locația exactă a herniei de disc sau a rupturii. Dacă discurile afectate sunt în gât, semnele inițiale sunt pur și simplu durerea și problemele care se deplasează capul și gâtul. Stânga netratată, câinele poate deveni în cele din urmă paralizat în toate cele patru membre.

Dacă discurile afectate sunt în zona inferioară a spatelui / lombar, atunci câinele poate apărea pe deplin funcțional în membrele Fult, dar să fie înfășurat în membrele din spate. În cele din urmă, câinele se poate sfârși să-și tragă membrele din spate în spatele lui.

IVDD poate fi o problemă cronică care se agravează treptat. Sau, poate fi o problemă acută care necesită îngrijire de urgență. Dacă câinele dvs. trageți brusc un membru sau având un timp important care merge în mod normal, atunci ar trebui să ajungeți imediat la veterinarul deschis deschis. Nerespectarea tratamentului IVDD acută într-o manieră în timp util poate duce la o paralizie permanentă.

Cauzele IVDD

Ivdd este adesea o condiție ereditară. Este cel mai frecvent în câinii mici și mijlocii, cu membre scurte și spate alungite, cum ar fi Dachshunds, Shih Tzus, pechinez, Lhasa Apsos, și Beagles. Orice rasă poate fi afectată, dar rasele mici câini par a fi oarecum predispuse.

O prejudiciu poate duce la IVDD. Câinii care au predispoziție genetică sunt mult mai probabil să dezvolte IVDD după o rănire ca o cădere. Unii câini cu boala subiacentă pot aduce o hernie de disc acută sau o ruptură doar prin sărind "calea greșită."

Tratamentul IVDD la câini

Dacă câinele dvs. prezintă semne de iVDD, este esențial să-l duceți la veterinar cât mai curând posibil. VET dvs. va începe prin obținerea unui istoric medical aprofundat, întrebându-vă despre stilul de viață, problemele de sănătate din trecut și semnele curente. Apoi, se va face o examinare fizică completă. Un examen neurologic va face parte din acest proces. VET se va uita la funcția motorului, reflexele, răspunsul la manipularea picioarelor și membrelor și capacitatea de a sta și a pune picioarele pe pământ în mod corespunzător. VET va viziona, de asemenea, plimbarea câinelui (sau încearcă să meargă, în funcție de severitatea semnelor câinelui).

Dacă este suspectat iVDD, următorul pas este de a determina severitatea. Dacă semnele sunt ușoare și câinele nu a pierdut funcția motorului, atunci VET poate trata inițial cu medicamente antiinflamatorii, relaxante musculare și odihnă. Este esențial ca câinele dvs. să se odihnească pentru moment ce VET recomandă. Aceasta înseamnă să stați într-o cutie sau o cameră mică, fără plimbări, fără alergare și absolut nici o săritură. Lăzile scurte de leșie sunt permise numai pentru urinare și defecare. Acest lucru oferă zonei o șansă de a se vindeca. Examenele de urmărire pot ajuta la determinarea dacă aceasta este acută sau cronică iVDD.

Dacă funcția motorului câinelui este insuficientă serios, va fi recomandată diagnosticarea avansată. VET-ul dvs. vă poate face referire la un neurolog veterinar sau la un chirurg veterinar pentru acest pas. În primul rând, un RMN spinal (dacă este disponibil) se va face în timp ce câinele dvs. este sub anestezie. Unii veterici vor efectua, în schimb, o mieologie (colorantul radiopacului este injectat în zona din jurul măduvei spinării și radiografiile (razele X) pentru a localiza site-ul rupturii discului.

RMN și radiografiile pot exclude alte probleme cum ar fi tumorile și fracturile. Un robinet CSF va fi probabil făcut, de asemenea, pentru a colecta lichidul cefalorahidian și testarea inflamației.

Dacă testarea dezvăluie iVDD, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Acest lucru este adesea discutat în avans, deoarece câinele dvs. va fi deja sub anestezie în timpul încercării și diagnosticului. Din fericire, imagistica de diagnosticare poate localiza locul exact unde a avut loc rănirea discului. În acest fel, VET știe exact unde se află în coloana vertebrală.

Chirurgia spinării implică tăierea pielii și a mușchilor pentru a ajunge la vertebre. Apoi, chirurgul se scurge prin os și scotizează materialul discului care comprimă măduva spinării. Procedura durează de obicei una până la trei ore.

Pacienții sunt în mod obișnuit spitalizați timp de trei până la șapte zile, în timp ce veterinar monitorizează recuperarea. Unii câini vor arăta o îmbunătățire imediată, în timp ce alții iau mai mult. Deși majoritatea câinilor fac o recuperare completă, unii câini vor avea insuficiență reziduală. Un procent mic de câini nu va recâștiga funcția membrelor lor. Prognosticul depinde de severitatea bolii și de câinele individual.

Durerea după operație este adesea mai puțin severă decât durerea înainte. Cu toate acestea, veterinarii vor reglementa durerea postoperatorie utilizând diverse medicamente de durere.

Suturile de pe spate pot fi îndepărtate după două săptămâni, iar mulți câini pot merge la acel moment, chiar dacă se rătăcesc un pic. La fel ca persoanele după operația spinării, poate dura câteva luni pentru o recuperare completă. Terapia fizică la domiciliu sau la o unitate profesională de terapie fizică poate accelera procesul pentru mulți pacienți. Dacă imobilitatea și întoarcerea durerii, poate fi necesară o altă operație. Dacă câinele dvs. este reticent să meargă sau să-și exercite, să se așeze sau să se ridice, sau să prezinte durere atunci când sunt luați sau săriți de pe canapea, consultați medicul veterinar.

Cum de a preveni IVDD

IVDD nu este în întregime prevenită. Cu toate acestea, există modalități de minimizare a riscului la câinii predispuși. Fiind supraponderali pot contribui la IVDD, deci Păstrați greutatea câinelui sub control. Încercați să limitați modurile în care câinele dvs. poate fi rănit prin sărituri în sus și în jos de la mobilier sau scări prin utilizarea rampelor sau a pașilor inferiori făcuți pentru câini. Utilizarea unui ham în loc de o lesa poate reduce probabilitatea de iVDD în gât. Cel mai important, asigurați-vă că câinele dvs. vede veterinarul fizice anuale. VET dvs. poate fi capabil să detecteze schimbări mici care indică iVDD înainte de a deveni grave. Acest lucru poate permite câinelui dvs. să obțină tratament timpuriu, împiedicând durerea și imobilitatea cauzată de IDVV mai târziu.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Surse de articole
Animalele de molid utilizează numai surse de înaltă calitate, inclusiv studii evaluate de colegi, pentru a sprijini faptele din cadrul articolelor noastre. Citiți procesul nostru editorial pentru a afla mai multe despre modul în care verificăm și păstrați conținutul nostru precis, fiabil și demn de încredere.
  1. Boli degenerative ale coloanei vertebrale și cordonuluiManualul veterinar

  2. Boala discului intervertebralColegiul American de Chirurgi Veterinari

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Boala discului intervertebral (ivdd) la câini