Hipertensiune arterială la câini

câine având tensiunea arterială verificată la veterinar

Hipertensiunea sau tensiunea arterială ridicată, este o afecțiune care afectează mulți oameni. Știați că câinii pot avea și hipertensiune arterială? Cauzele potențiale ale tensiunii arteriale ridicate la câini sunt oarecum diferite decât pentru oameni, dar hipertensiunea este încă o preocupare a câinilor.

Ce este hipertensiunea la câini?

Hipertensiunea sistemică la câini este o tensiune arterială ridicată. Tensiunea arterială este măsurarea presiunii fluxului sanguin împotriva pereților arterelor, pe măsură ce inima pompează sânge. Tensiunea arterială sistolică se referă în mod specific la presiunea împotriva arterelor ca și contractele de inimă, în timp ce diastolicul descrie presiunea atunci când inima se relaxează.

Tensiunea arterială este măsurată în milimetri de mercur, abreviată ca mmHg. Rezultatele tensiunii arteriale sunt citite ca sistolice pe diastolice. De exemplu, dacă sistolul este de 140 și diastolic este de 80, citirea ar fi de 140/80 mmHg.

Semne de hipertensiune arterială la câini

Hipertensiunea însăși nu provoacă, de obicei, semne specifice la câini. Cu toate acestea, efectele dăunătoare ale tensiunii arteriale crescute pot provoca sângerări în părți ale corpului, conduc la formarea cheagurilor de sânge și se referă la probleme precum bolile renale. Următoarele semne pot fi văzute împreună cu hipertensiunea la câini:

  • Orbire bruscă (datorită detașării retinei)
  • Sângerare în ochi
  • Sânge în urină
  • Nosbleed (Epistaxis)
  • Semne de boală cardiacă (dificultate respirație, tuse posibil, letargie)
  • Formarea cheagurilor de sânge care poate duce la accident vascular cerebral (mai puțin frecvent la câini decât la om)
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Creșterea setei și urinării (datorită bolii renale)

Cum se măsoară tensiunea arterială la câini?

La câini, tensiunea arterială este adesea măsurată utilizând o manșetă specială atașată unui dispozitiv de monitorizare a tensiunii arteriale oscilometrice. În unele setări clinice, manșeta este atașată la un sphigmomanometru (pompă portabilă pentru a umfla manșeta cu un cadran pentru a măsura presiunea) și un monitor puls doppler care este atașat la un loc de impuls. Zone utilizate în mod obișnuit pentru a măsura tensiunea arterială la câini includ membrele din față, coada și membrele din spate inferioare (sub coadă).

Poate fi dificil să se obțină o măsurare precisă a tensiunii arteriale pe un câine într-o setare clinică. În primul rând, nervozitatea sau entuziasmul poate ridica artificial tensiunea arterială. În al doilea rând, câinii nu sunt la fel de probabil să stea încă pentru măsurarea. Profesioniștii veterinari lucrează pentru a menține câinii relaxați și calme, astfel încât să poată măsura în mod corespunzător tensiunea arterială. Se iau măsuri pentru a se asigura că se utilizează dimensiunea corectă a manșetei și echipamentul este operat corect. Mai multe măsurători sunt necesare pentru a confirma rezultatele.

La interpretarea citirilor de tensiune arterială, veterinarii iau în considerare factorii care pot afecta BP, cum ar fi vârsta, sexul, rasa și atitudinea actuală. Așa-numitul "normal" BP poate cădea într-o gamă largă, de obicei între 131/71 și 150/95 mmHg. BP peste 150/95 poate fi dăunător organismului. BP crescută, împreună cu dovezi ale daunelor orientate spre organe, garantează o formă de tratament medical. Un BP mai mare de 180/120 este considerat serios. Acești câini vor avea nevoie de intervenție medicală pentru a preveni problemele secundare, cum ar fi: boala renală cronică, patologia retinei (ceea ce duce la orbire), leziuni vasculare (accident vascular cerebral) și boli de inimă (cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă).

Cauzele hipertensiunii la câini

Majoritatea câinilor cu hipertensiune arterială ridicată au hipertensiune secundară, ceea ce înseamnă că tensiunea arterială este ridicată datorită unei alte probleme din organism. Hipertensiunea secundară poate fi cauzată de una sau mai multe dintre următoarele condiții:

Hipertensiunea primară este mai puțin frecventă la câini. Nu se știe ce cauzează că acești câini are tensiune arterială ridicată, dar vârsta poate fi un factor care contribuie.

Tratamentul hipertensiunii la câini

O singura data Medicul veterinar a diagnosticat hipertensiunea în câinele dvs., următorul pas este de a căuta o cauză fundamentală. Gestionarea bolii primare poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, majoritatea câinilor vor avea nevoie încă de medicamente pentru a reduce tensiunea arterială.

Veterinarii prescriu adesea vasodilatatoare, un grup de medicamente care deschid vasele de sânge și reduc tensiunea arterială. Medicamentele comune utilizate pentru hipertensiune arterială includ următoarele:

  • Amlodipină
  • Atenolol
  • Benazepril
  • Diltiazem
  • Enalapril

Scăderea consumului de sodiu alimentară este uneori recomandată la câini, dar acest lucru nu este la fel de răspândit ca și la om. VET dvs. poate recomanda alimente speciale pentru câinele dvs. dacă este recomandată o dietă redusă de sodiu.

Asigurați-vă că urmați precis planul de tratament al veterinarului dvs. și reveniți pentru vizite de urmărire conform recomandărilor. Contactați medicul veterinar dacă câinele dvs. nu răspunde bine la tratament sau dacă există schimbări în starea câinelui dvs. Nu ajustați niciodată medicamentele sau alte tratamente fără a vorbi mai întâi cu VET dvs.

Cum de a preveni hipertensiunea la câini

Este posibil să nu puteți împiedica tensiunea arterială ridicată în câinele dvs., dar vă puteți ajuta să o păstrați sub control. Detectarea precoce este una dintre cele mai bune modalități de a vă menține câinele sănătos.

Asigurați-vă că vizitați VET o dată sau de două ori pe an, așa cum este recomandat Verificări de wellness (mai des ca câine vârstele dvs.). VET dvs. poate fi capabil să detecteze mici modificări care indică o problemă. Dacă sunteți preocupat de tensiunea arterială a câinelui, întrebați dacă acest lucru poate fi verificat la următoarea vizită.

Este, de asemenea, important să vă aduceți câinele pentru un examen veterinar, de îndată ce observați semne de boală. Așteptarea va face ca starea câinelui dvs. să fie mai dificil de gestionat.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Hipertensiune arterială la câini