Prazosin pentru pisici: dozare, siguranță și efecte secundare

Prazosin pentru pisici recomandate

Prazosin este un medicament utilizat cel mai adesea la pisici pentru a ameliora semnele de tentare urinară. În acest articol, veți afla ce este Prazosin, cum este folosit în pisici, unele efecte secundare potențiale și întrebări frecvente.

Prazosin pentru Pisici Supraview

Tipul medicamentelor:
Sedativ, anxilytic
Formă:
Capsulă, tabletă, soluție
Prescripția necesară:
da
FDA aprobat:
da
Etapele de viață:
Toate
Numele de marcă:
Desyrel, olepto
Nume comune:
Prazosin
Dozaj disponibil:
50 mg comprimate este cea mai frecventă utilizare
Gama de expirare:
2 ani

Despre prazosin pentru pisici

Prazosin este un blocant alfa-1 adrenergic. Ea acționează direct ca un relaxant muscular neted. Deoarece vasele de sânge sunt căptușite cu mușchi neted, utilizarea prazosinului poate duce, de asemenea, la relaxarea vaselor de sânge și poate scădea tensiunea arterială.

Cea mai obișnuită utilizare cea mai obișnuită a Prazosinului în practica veterinară este de a ușura întinderea urinară în pisici, relaxând tonul muscular neted al sfincterului uretral.

Înainte de a continua, vă rugăm să rețineți că, dacă Kitty dezvoltă semne de episod de încercare urinară, chiar dacă el sau ea a avut unul sau mai multe în trecut, este întotdeauna extrem de important să vă notificați medicul veterinar. Este posibil ca o pisică să se poată urina, ar putea avea o obstrucție sau o blocare uretrală. Dacă o pisică dezvoltă o obstrucție urinară și nu poate urina, aceasta este considerată o urgență medicală care necesită îngrijire veterinară imediată.

Ce face prazosin pentru pisici?

Boala de tractul urinar inferior (Flutd), un sindrom de afecțiuni care duc la dificultăți de urinare și de tensionare urinară la pisici este foarte comun, în special în pisicile masculine.

La pisicile care suferă de inflamația tractului urinar indus de stres (numit și cistită idiopatică felină sau FIC), cristale urinare, gresie mucoasă, pietre urinare urinare și alte cauze ale fluturilor, le găsim adesea împingând și se întinde foarte greu să pipi. Nevoia urgentă de a face și de a face acest lucru poate fi deseori să perpetueze problema, ducând la spanzarea dureroasă a uretrei.

În teorie, pisicile care suferă un episod flutd care se întinde foarte greu de urinat, pot beneficia de utilizarea de prazosin, deoarece poate ajuta la relaxarea mușchiului neted în uretra, ameliorarea spasmei uretrale și producerea unui flux de urină mai bun, care la rândul său ajută pisica să se relaxeze și să oprească atât de mult.

Folosirea Prazosin la pisici este complet off-etichetă, adică nu este aprobată de FDA sau etichetate pentru această utilizare. Există puține studii disponibile și dovezi științifice limitate pentru a sprijini direct o utilizare în acest scop.

Veterinarii care prescriu Prazosin îl folosesc în primul rând pe baza unor dovezi anecdotice și a experienței personale, văzând beneficiul pentru pacienții de feline în practică. Există mulți veterinari care cred cu fermitate că utilizarea de prazosină în cazurile de episoade flutd sau chiar întins de la infecțiile tractului urinar, face o mare diferență pe termen scurt pentru ameliorarea semnelor de spasm uretral și revenirea confortului pentru pacienții noștri de pisici, reducând durata individului episoade.

Așa cum se relaxează mușchiul neted al vaselor de sânge, conducând la scăderea tensiunii arteriale, aceasta poate fi, de asemenea, utilizată în principal ca medicamente pentru tensiunea arterială pentru pisici cu hipertensiune arterială sau hipertensiune, dar nu este de obicei o alegere de primă linie pentru pisici și Utilizarea sa în acest scop este, în general, mai puțin frecventă.

În mod similar, deoarece tensiunea arterială mai scăzută poate reduce volumul de muncă pe inimă, poate fi utilizat în unele pisici cu boală cardiacă severă sau în insuficiență cardiacă congestivă. Dar din nou, nu este o alegere de primă linie și este folosită foarte puțin frecventă în aceste scopuri.

Efectele secundare ale prazosinului pentru pisici

Obosit tabby pisica culcat pe podea

Efectele secundare sunt rare la pisicile care folosesc prazosin, deși o supradozaj poate duce la efecte secundare, cu tensiune arterială scăzută cea mai frecventă consecință a unei supradoze.

Efectele secundare ale prazosinului par să fie mai puțin frecvente la pisicile la doze frecvent prescrise și, în cea mai mare parte, par să apară în cazurile de supradoze.

În timp ce nu există studii disponibile în special în ceea ce privește efectele secundare la pisici, expunerile de supradozaj raportate la Centrul de Control Animal ASPCA între 2009 și 2013 a arătat o tensiune arterială scăzută ca cea mai frecventă constatare, care afectează mai puțin de jumătate din cele aproximativ 25 de pisici raportate.

Semnele de tensiune arterială scăzută într-o pisică pot apărea ca letargie, slăbiciune, poticnire / coordonare slabă, apetitul sărac și gingii palide, printre altele.

Datorită efectului său de reducere a tensiunii arteriale, prazosinul trebuie utilizat foarte prudent la pisicile cu boală renală existentă, pisicile cu tensiune arterială preexistentă sau pisici cu hipertensiune arterială deja pe una sau mai multe medicamente prescrise pentru scăderea tensiunii arteriale.

Efectele secundare gastrointestinale cum ar fi vărsături, diaree și scăderea apetitului nu apar frecvent, dar au fost raportate.

Prazosin pentru doza de pisici

Veterinarul care oferă o pisică albă o pastilă

Dozajul corespunzător al prazosinului pentru pisica dvs. va depinde de situația lor unică. Urmați instrucțiunile medicului veterinar pentru a vă asigura că pisica dvs. obține suma potrivită.

Dozajul de prazosin pentru pisici este variabil și, de obicei, pe baza experienței unui medic veterinar, folosindu-l, motiv pentru care este important să urmați instrucțiunile VET atunci când acest lucru este prescris pentru pisicile dvs.

În timp ce dozările pot fi de până la 2 mg pe pisică pe zi, anecdotal se pare că este puțin beneficii peste 1 mg per pisică pe zi și unele veterine utilizează doze mai mici decât acestea. Este comun ca doza zilnică de prazosin să fie dată o dată pe zi sau împărțită în cel puțin două doze.

Deși protocoalele pot varia, Prazosin este cel mai adesea utilizat doar pe termen scurt pentru a ajuta la ameliorarea unui episod urinar actual. Acest lucru este de obicei de aproximativ 5-7 zile.

Utilizarea pe termen lung și ca o preventivă pentru semnele tractului urinar și tensionarea în pisici nu s-au dovedit a fi benefice. Un studiu din 2017 din revista de urgență veterinară și îngrijire critică nu a găsit nici o dovadă care să sprijine utilizarea sa ca o terapie preventivă pe termen lung.

Prazosin vine doar într-o formă de capsulă sub formă de praf ca un minim generic sau de marcă umană. Capsulele pot fi deschise în mod obișnuit cu pulberea stropită și amestecată cu alimente conservate sau moi. Numai capsulele de 1 mg sunt în mod obișnuit prescrise, deoarece sunt puțin probabil ca orice doze de mai sus, pe zi să aibă mai multe efecte benefice și pot crește riscul pentru efectele secundare.

Pentru a face dozarea mai ușoară sau mai specifică pentru unele pisici, unii veterinari pot avea prazosin compus în formă lichidă sau comprimate mai mici de dozare.

Concluzie

În practică, prazosinul poate fi benefic pentru a ajuta la ameliorarea semnelor de tentare urinară la pisici. Au existat o dezbatere mai recentă despre utilizarea sa în acest scop, în special în pisicile masculine, din cauza studiilor și dovezilor limitate, dar pare să fie relativ sigure să se utilizeze la doze frecvente prescrise. Mulți veterinari simt că prazosin pot ajuta cu adevărat pisicile simptomatice și sunt încrezători în utilizarea sa.

întrebări frecvente

Ceea ce este prazosin pentru pisicile utilizate pentru?

Prazosin este cel mai frecvent utilizat la pisici pentru a ajuta la ameliorarea semnelor de tensionare urinară, relaxând mușchiul neted în uretra. Îndepărtarea urinară la pisici poate fi comună cu infecții ale tractului urinar, precum și diferitele prezentări ale bolii tractului urinar inferior (Flutd), inclusiv inflamația tractului urinar indus de stres (numită cistită idiopatică felină sau FIC), cristale urinare, mucus și grite de sedimente , și pietrele urinare urinare. 

Urinarul poate fi uneori un semn că o pisică are o obstrucție sau blocare uretrală completă. Prazosin nu este folosit pentru a ameliora obstrucțiile urinare, iar aceste cazuri necesită întotdeauna îngrijire veterinară imediată.

Cât timp ar trebui să ia o pisică prazosin?

În timp ce a folosit eticheta off-etichetă și având diferite protocoale de dozare, prazosinul este cel mai adesea folosit numai pentru o perioadă scurtă de timp, de o săptămână sau mai puțin. În timp ce mulți veterici găsesc utilizarea pe termen scurt pentru a fi benefică pentru a ajuta la ameliorarea în timpul episoadelor active, un studiu din 2017 din Jurnalul de urgență veterinară și îngrijire critică nu a găsit nici o dovadă care să sprijine utilizarea sa ca o terapie pe termen lung pentru a preveni în mod activ episoade de tensionare urinare de la întâmplare. 

Care sunt efectele secundare ale prazosinului pentru pisici?

Efectele secundare par a fi mai puțin frecvente cu prazosin atunci când sunt utilizate la doze frecvente prescrise. Același studiu din 2017 din Jurnalul de urgență veterinară și îngrijire critică nu a găsit efecte secundare semnificative în aproximativ 50 de pisici prescrise 0.5 mg per pisică pe zi. Este de obicei mai puțin frecventă pentru a vedea dozarea peste 1 mg per pisică pe zi.

Efectele secundare văzute sunt cel mai adesea cu supradoze, iar semnele de hipotensiune arterială sau scăderea tensiunii arteriale au fost cele mai frecvente. Scăderea tensiunii arteriale într-o pisică ar putea apărea ca semne de letargie, slăbiciune, scăderea poftei de mâncare, poticnire / coordonare slabă și gingii palide, printre altele.

Datorită efectului său de reducere a tensiunii arteriale, prazosinul trebuie utilizat foarte prudent la pisicile cu boală renală existentă, pisicile cu tensiune arterială scăzută preexistentă sau pisici hipertensive deja pe una sau mai multe medicamente prescrise pentru a reduce tensiunea arterială.

Este prazosin în condiții de siguranță pentru pisici?

În timp ce prazosinul este un medicament uman folosit în afara etichetei și există studii de siguranță limitate disponibile, este de obicei apreciat că este sigur de utilizat la pisici la doze frecvent prescrise.

Studiul din 2017 din Jurnalul de urgență veterinară și îngrijire critică nu a găsit efecte secundare semnificative în aproximativ 50 de pisici atunci când sunt prescrise 0.25 mg la fiecare 12 ore timp de o lună.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Prazosin pentru pisici: dozare, siguranță și efecte secundare