Diabetul de canin și felin - efectul somogyi

Setea excesivă este un semn ușor detectabil al efectului somogyi

Canin și Diabetul de feline este o boală care are ca rezultat o creștere anormală a nivelurilor de glucoză din sânge. Cand tratați cu insulină, Nivelurile de glucoză din sânge sunt scăzute și, sperăm, păstrate în intervalul normal.

Supradozajul insulinei, totuși, este posibil și poate duce la un fenomen cunoscut sub numele de efectul somogyi.

Care este efectul somogyi și cum afectează un câine diabetic sau o pisică?

Efectul somogyi are loc atunci când apare o supradoză de insulină. Insulina acționează pentru a reduce nivelul glucozei din sânge (zahăr din sânge). Cu toate acestea, deoarece a fost dată prea multă insulină, nivelul de glucoză din sânge poate cădea mai jos decât intervalul normal.

Când glucoza din sânge devine prea mică (o condiție cunoscută sub numele de Hipoglicemia), organismul are mecanisme de apărare care intră în vigoare pentru a forța glucoza să crească din nou. Cu toate acestea, câinele sau pisica nu poate fi capabil să controleze cât de mare merge glucoza din sânge și se poate reveni la un nivel anormal de ridicat. Acest lucru este cunoscut sub numele de efectul somogyi.

Acest efect poate deveni circular în efectul său dacă supradozajul insulinului este în curs de desfășurare. Când se administrează doza de insulină, nivelul glucozei din sânge se încadrează în primul rând la normal, apoi se recuperează la un nivel anormal de ridicat. Doza de insulină este repetată, ceea ce duce din nou la primul nivel de glucoză anormal de scăzut și apoi o revenire la un nivel anormal de ridicat. Și cercul continuă și se aprinde.

Cum este diagnosticat efectul somogyi la câini și pisici cu diabet zaharat?

O curbă de glucoză din sânge va fi necesară pentru a diagnostica acest fenomen. Curba de glucoză din sânge este o serie de măsurători de glucoză din sânge luate la intervale regulate după administrarea insulinei.

La evaluarea unei curbe de glucoză din sânge pentru a câine sau pisica care se confruntă cu efectul somogyi, va fi posibil să se vadă mai întâi valoarea glucozei din sânge la un nivel anormal de scăzut și apoi, dacă curba este continuată suficient de lungă, veți vedea nivelul glucozei din sânge până la un excesiv de mare nivel.

Existența efectului Somogyi este unul dintre motivele pentru care o lectură solitară de glucoză din sânge nu poate fi utilizată pentru a evalua dacă un câine diabetic sau o pisică primește o doză adecvată de insulină sau nu. O citire solitară de glucoză din sânge poate cădea oriunde între anormal de scăzută până la normal până la excesiv de mare, chiar dacă animalul este suprasolicitat cu insulină.

Efectul Somogyi este, de asemenea, motivul pentru care valorile fructosaminei trebuie utilizate cu prudență în evaluarea progresului unui câine diabetic sau a unei pisici. Valorile fructosamine reprezintă o valoare medie de glucoză din sânge pentru câine sau pisică peste aproximativ două săptămâni. Deoarece reprezintă o medie și nu dă nici o indicație de scăzut sau cât de mare, valorile de glucoză efectiv au dispărut, nivelul fructosaminei poate fi normal pentru un câine sau o pisică care este supradozată cu insulină și supusă efectului somogyi.

Dacă bănuiți că animalul dvs. este bolnav, apelați imediat medicul veterinar. Pentru întrebări legate de sănătate, consultați întotdeauna medicul veterinar, deoarece au examinat animalul dvs. de companie, cunosc istoricul sănătății animalului și pot face cele mai bune recomandări pentru animalul dvs. de companie.
Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Diabetul de canin și felin - efectul somogyi