Hemangiosarcom la câini

Obosit de aur retriever situat pe podea din lemn

Hemangiosarcoma este A formă de cancer care afectează câinii mai mult decât omul sau alte animale. Poate fi o formă foarte gravă de cancer care se răspândește rapid în tot corpul.

Ce este Hemangiosarcom la câini?

Hemangiosarcoma este un cancer al celulelor endoteliale, care sunt celulele care line în interiorul vaselor de sânge. Tumorile sunt extrem de maligne, iar metastazele (răspândite în alte părți ale corpului) pot apărea rapid. Creșterile hemangiosarcom pot apărea oriunde în organism, dar cel mai frecvent apar în splină, ficat, inimă și piele.

Tumorile pe splină au tendința de a sângera și pot provoca cavitatea abdominală să se umple de sânge (hemoabdomen). Tumorile hepatice au de obicei un efect similar.

Tumorile din inimă apar cel mai frecvent în atriul drept și au tendința de a sângera. Sângele umple sacul din jurul inimii (pericardului) și afectează funcția cardiacă.

Hemangiosarcomas se pot dezvolta, de asemenea, pe piele (dermală) sau sub piele (subcutanată). Tumorile dermale sunt de obicei înălțate, care pot fi roșii, violet și / sau negru. Ele pot fi în cele din urmă ulcerați și sângerați. Tumorile subcutanate sunt foarte maligne și pot fi răspândite. Hemangiosarcomul subcutanat nu poate fi vizibil cu ochiul liber până când începe sângerarea. Acest lucru poate arăta ca o vânătă adâncă, răspândită.

Semne de hemangiosarcom la câini

Tumorile interne (splină, ficat, inima) nu pot provoca simptome la început. Semnele pot apărea la început vagă și apoi se înrăutățește brusc din cauza ruperii și / sau a sângerării tumorii. Acestea pot include:

  • Letargie
  • Slăbiciune (constantă sau intermitentă)
  • Distensie abdominală (aspect umflat de burtă)
  • Gume palide și alte membrane mucoase
  • Colaps
  • Vânătăi, sângerări, pielea fumată sau ulcerată

Cauzele hemangiosarcomului la câini

Hemangiosarcomul pielii este de obicei cauzată de expunerea prea mare a soarelui. Tumorile apar de obicei pe zone fără păr ale pielii sau a zonelor cu păr alb.

Cauza hemangiosarcomului intern nu este cunoscută. Orice rasă de câine poate obține acest tip de cancer. Cu toate acestea, anumite rase par să aibă o predispoziție genetică. Acestea includ retrieveri de aur, câini de ciobanesc germani și retrieveri la Labrador.

Hemangiosarcom poate afecta câinii de orice vârstă, dar de obicei are loc în vârstă mijlocie și Câini de rang înalt.

Diagnosticarea hemangiosarcomului la câini

Asigurați-vă că aduceți câinele dvs. pentru a vedea medicul veterinar dacă observați umflături de piele, simptome de hemangiosarcom intern sau orice alte semne de boală.

Veterinarul dvs. va începe prin discutarea istoriei câinelui dvs. și a efectuării unui examen fizic complet. Masele abdominale pot sau nu pot fi palpabile la examinare. Dacă există sânge sau alt fluid în abdomenul câinelui dvs., veterinarul dvs. ar putea fi capabil să îl simtă pe examen. Tumorile inimii pot provoca sunete inimii anormale care pot fi auzite cu un stetoscop.

Următoarele etape de diagnosticare includ lucrările de laborator complete (numărul total al sângelui, chimia sângelui, urineza) și radiografiile (raze X) ale pieptului și abdomenului. VET-ul dvs. va căuta anomalii de laborator care pot indica cancer, precum și tumori vizibile sau anomalii în piept și abdomen.

Tumorile cutanate pot fi adesea aspirate sau biopsite. Eșantioanele sunt trimise unui patolog pentru a căuta celule de cancer microscopic.

Dacă o tumoare este găsită intern, veterinarul dvs. poate recomanda un aspirat sau biopsie dacă este considerat sigur pentru câinele dvs. Celulele din tumoare sunt colectate cu un ac și trimise unui patolog. Dacă câinele dvs. are fluid în abdomen, acesta poate fi colectat și trimis la un laborator pentru analiză.

În unele cazuri, un diagnostic definitiv de hemangiosarcom nu poate fi făcut până când tumoarea este îndepărtată chirurgical și trimisă unui patologist.

În funcție de diagnostic, medicul veterinar primar vă poate trimite la un oncolog veterinar și / sau chirurg veterinar pentru tratament.

Tratamentul hemangiosarcomului la câini

Primul pas pentru a trata hemangiosarcom la câini este de a elimina chirurgical tumora primară, dacă este posibil. Chirurgia pentru tumorile splenice implică în mod obișnuit îndepărtarea completă a splinei (un câine poate trăi fără splină). Tumorile care nu pot fi îndepărtate pe deplin pot fi debluse cât mai mult posibil. Unele tumori sunt inoperabile, în special cele din inimă.

Îndepărtarea chirurgicală a hemangiosarcomului pielii este, de obicei, curativă dacă întreaga tumoare este îndepărtată și nu există nici o metastază.

Stadializarea este o parte importantă a procesului de diagnosticare și tratament. Câinii vor avea nevoie de lucrări complete de laborator, radiografii ale pieptului și abdomenului și, eventual, imagini avansate, cum ar fi CT sau RMN. Acest lucru permite medicului veterinar să vadă unde în organism cancerul sa răspândit și apoi să formuleze cel mai bun plan de tratament posibil.

Chimioterapia este adesea recomandată pentru câinii după operație, mai ales dacă masa nu poate fi complet îndepărtată sau dacă este prezentă metastază. Un oncolog veterinar va dezvolta un protocol de chimioterapie care este cel mai bun pentru câinele dvs. Aceasta implică, de obicei, vizite la VET pentru injecții de chimioterapie în fiecare săptămână sau două timp de șase luni sau mai mult.

Radiația paliativă poate fi recomandată pentru a reduce durerea și a oferi o mai bună calitate a vieții atunci când alte tratamente nu sunt eficiente sau dacă nu există alte opțiuni de tratament.

Cum de a preveni hemangiosarcom la câini

Hemangiosarcomul pielii poate fi prevenită prin minimizarea expunerii la soare ale câinelui. Hemangiosarcomul intern este mai greu de prevenit. Câinii cu o istorie de hemangiosarcom nu ar trebui folosite în scopuri de reproducere. Cu toate acestea, mulți câini sunt crescuți mai devreme în viață, înainte de a dezvolta hemangiosarcom.

Deoarece majoritatea formelor de hemangiosarcom nu pot fi prevenite, detectarea timpurie este următoarea opțiune următoare. Cancerul mai devreme este detectat într-un câine, cu atât mai bine șansele de tratament de succes. Acesta este motivul pentru care este atât de important să urmați recomandarea dvs. veterinar pentru anual sau bianual examene de wellness și teste de laborator de screening de rutină.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Hemangiosarcom la câini