În cazul unui călăreț începător cumpără un armăsar, o gelding sau o mare?

VET Introducerea armăsarului la Mare

Când sunteți în căutarea pentru prima dvs cal, s-ar putea să vă întrebați, ar trebui să cumpărați a Gelding, un armăsar sau o mare?

Când începeți, doriți să alegeți un cal cu temperament fiabil - hormoni ca testosteronul sunt foarte legați de agresiune, motiv pentru care majoritatea piloților începători sunt sfătuiți să se desprindă de armăsari. Marele și geldings sunt, de obicei, mai calme, dar există întotdeauna excepții.

Iată câteva lucruri de luat în considerare atunci când alegeți ce tip de cal este potrivit pentru dvs.

Armarioane

În general, armasarii nu fac caii de începători buni. High-end Riding Stables ar putea pune un începător pe un armăsar sub supraveghere strânsă. Armalioanele pot fi prea interesate și pot deveni periculoase în mâinile cuiva care nu înțeleg cum să le gestioneze. Pentru cei mai mulți călăreți sau proprietari începu doar pe cont propriu, cumpărarea unui armăsar ar putea fi o mișcare dezastruoasă, chiar dacă ideea de a deține un armăsar pare romantic. Unii călăreți și proprietari experimentați refuză să aibă un armăsar, deoarece chiar și cele mai bine comportate, bine pregătite pot deveni temperamentale și, fără manipularea corectă, periculoasă.

Mares

În timp ce iepele sunt mai puțin agresive decât armasarii, ei pot avea și momentele lor dificile. În timpul ciclurilor lor de căldură, Mares poate obține uneori "moody" sau temperamental. Acest lucru poate fi cel mai evident în primăvară, în timpul sezonului natural de reproducere. În acest timp, unele iepuri sunt foarte "hormonale" și vor avea mintea lor pe altceva decât călărețul sau manipulatorul lor. Marele pot cicliza în orice moment al anului, iar starea de spirit însoțitoare poate, de asemenea, să pară într-o măsură mai mare sau mai mică.

Nu toate iepurile sunt greu de ocupat în acest timp. O mulțime va depinde de formarea lor și de temperamentul de bază. Dacă o mare o dată bine comportată devine neobișnuit de moody, ea poate suferi de ovare chistice sau alte probleme de sănătate, care necesită atenția unui medic veterinar. Mood Heopline, multe iepe fac ca caii începători mari. Deși ciclurile lor de căldură pot fi incomod, este rar periculos, mai ales dacă nu există armăsări în jur.

Geldings

Pentru un călăreț începător, există o ușoară părtinire în favoarea geldings. Motivul pentru aceasta este că geldings tind să aibă mai puține schimbări de dispoziție decât iepuri, deoarece nu au cicluri de căldură. În funcție de antrenamentul calului, temperamentul și cât de târziu în viață calul era gelded, o gelding poate sau nu poate fi cea mai bună alegere. Geldings Gelded târziu în viață pot păstra în continuare unele dintre caracteristicile comportamentale ale unui armăsar, deși sunt fizic incapabili să se reproducă. Acești cai nu sunt o alegere bună pentru un începător. Un cal care a fost gelded devreme în viața sa va fi probabil cel mai stupid.

Când alegi o gelding, există un lucru pe care un cumpărător trebuie să-l urmărească, și asta eo plumb. Dacă un cal este asemănător armăsarului în comportamentul său, dar pare a fi o gelding, poate fi ceva numitplatformă sau plisare. Înainte de medicina veterinară modernă a asigurat geldingul a fost făcut în mod corespunzător, un cal stânga cu un țesut testicular și epididim poate să fi prezentat un comportament asemănător armasarului. Aici provine termenul "tăiat mândru".

Astăzi, este puțin probabil să găsești cu adevărat "mândru tăiatGeldings. Este mai probabil să fie criptorchide. Aceasta este o procedură care face ca armăstarea incapabilă să se reproducă în timp ce încă mai producem testosteron, un hormon care face ca armăsarii să fie mai agresivi.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » În cazul unui călăreț începător cumpără un armăsar, o gelding sau o mare?