Cat letargic: cauze, simptome și tratament

Cat letargic

O pisică cu energie mică sau deloc în comparație cu comportamentul lor obișnuit este o pisică letargică. Există multe cauze diferite de letargie în pisici și, în timp ce letargia uneori poate semnala o problemă comportamentală, de cele mai multe ori aceasta este calea pisicii tale de a vă spune că sunt bolnavi.

Ce este letargia?

Letargia este o absență sau lipsă de energie sau entuziasm. Pisicile care sunt letargice par a fi deprimate, sunt obosite sau sedate, dormi mai mult decat normal, si nu joaca la fel de mult ca de obicei. Ele pot apărea, de asemenea, slabe, sunt mai puțin active decât ar fi de obicei. Pisicile letargice nu doresc să se ridice pentru a utiliza cutia de gunoi și pot fi bolnavi și în alte moduri.

Unele pisici letargice au, de asemenea, febră, un stomac deranjat cu vărsături sau diaree sau nu sunt interesați de hrană, apă sau tratamente preferate. Dacă letargia sa întâmplat o vreme, ar putea să prezinte semne de pierdere în greutate sau au atrofie musculară.

Pot exista diferite grade de letargie în pisici.

Unele pisici ar putea fi doar ușor letargice și nu sunt la fel de interesate să joace sau să fie la fel de active ca în mod normal. Alte pisici sunt moderat letargice și nu vor juca deloc. Pisicile care sunt grav letargice nu doresc nici măcar să se miște și uneori refuză să-și ridice capul.

Pisicile sunt creaturi care își ascund boala atâta timp cât posibil. Adesea, proprietarii de pisici nu vor ști că pisica a fost bolnavă de ceva timp și când pisica arată în cele din urmă simptome de boală, boala poate fi destul de progresată.

Letargia poate fi confuză, mai ales la pisicile mai mari. Atunci când tinerii pisici active ajung în anii lor seniori sau geriatri, ei tind să devină mai lentă și mai puțin activi în general datorită artritei, pierderilor musculare și alte modificări normale de îmbătrânire.

Diferențe între o pisică obosită și o pisică letargică

Cat de dormit

De unde știi dacă ai o pisică letargică sau doar unul obosit? Care poate fi dificil, dar urmărirea îndeaproape pisica vă va da răspunsurile.

Poate fi dificil să se determine dacă o pisică este cu adevărat letargică și bolnavă sau pur și simplu obosită și care are nevoie de un mic somn suplimentar.

Comportamentele unei pisici obosite

O pisică obosită va dormi mai mult, dar odată treaz va juca, alerga în jur, explora și se comportă în mod normal, în timp ce încă mai mănâncă și bea. Pisicile obosite sunt doar obosite pentru o perioadă scurtă de timp. Odată ce au dormit într-o după-amiază incitantă, ei sunt gata să se întoarcă înapoi în ziua lor normală de a fi o felină curioasă activă.

Comportamentele unei pisici letargice

O pisică letargică va avea o perioadă extinsă de slăbiciune, depresie sau lipsă de energie. Chiar și după un pui de somn lung sau o plajă relaxantă, aceste pisici vor continua să fie obosite și nu sunt la fel de active ca în mod normal. Pisicile cu letargie sunt bolnavi și, de obicei, există alte semne de avertizare că ceva este greșit.

Multe pisici letargice se vor ascunde într-un loc întunecat liniștit, cum ar fi sub pat sau într-un dulap. Ei tind să preferă zonele departe de oameni și de alte animale de companie.

Cauze de letargie în pisici

Cauze de letargie în pisici

Letargia nu este o formă de boală în sine. În schimb, este de obicei un simptom al unei stări de sănătate.

Lista cauzelor pentru letargie în pisici este mult timp. Aproape orice boală, boală sau rănire ar putea lista letargie ca un semn clinic sau simptom.

Există unele cauze pentru letargie la pisici care nu sunt legate de o boală sau altă afecțiune medicală. Aceste cauze sunt mai puțin frecvente, dar pisicile care le trăiesc pot fi considerate letargice.

Cauze non-medicale ale letargiei

Stres și anxietate

O pisică poate deveni stresată sau anxioasă din multe motive diferite. Pisica ar putea fi nervoasă cu privire la o schimbare a casei sau a mediului, ar putea fi bolnavi sau răniți, ar putea fi multe lucruri în jurul casei sau orice alt număr de lucruri ar putea provoca stres sau anxietate pentru o pisică.

Pentru a ajuta o pisică stresată sau anxioasă, gândiți-vă la ceea ce s-ar fi putut schimba în jurul casei care ar putea fi supărător la pisica voastră. Oferiți pisicii cu o mulțime de îmbogățire, cum ar fi jucării, laser, joacă, posturi de zgâriere, copaci de pisici, iarbă de pisică etc.

Încercați veterinarul recomandat de feromoni specifici sau suplimente de calmare. Îndepărtați toate sursele de stres care pot fi eliminate.

Schimbări în mediu

Schimbări în mediul unui pisică, fie în interior, fie în exterior, mare sau mic, poate fi o afacere mare pentru pisica ta.

Pierderea unui animal de companie sau a unui proprietar

Este greu pentru oameni și animale de companie să piardă un membru apropiat de familie. Unele pisici sunt afectate de astfel de pierderi mai mult decât altele și devin inactive, deprimate sau ascunde. Dați-i timp și asigurați-vă că pisica continuă să mănânce, să bea și să meargă în mod normal la baie.

Mutarea caselor

Mișcarea este stresantă pentru oricine este implicată, iar pisicile nu sunt excluse! Pentru o pisică, trecerea la o casă nouă poate fi înfricoșătoare cu toate noile atracții, mirosuri și zgomote. Pisica ar putea ascunde sau schimba comportamentul lor în timp ce se adaptează.

Noi proprietari

Similar cu casele în mișcare, familiile în mișcare pot fi stresante și înfricoșătoare pentru pisici. Aceștia pot răspunde la acest tip de schimbare devenind mai puțin activi, ascunde sau arătând alte semne de stres sau anxietate.

Noi adăugări la gospodărie, cum ar fi noi bebeluși sau alte animale de companie

Adăugarea de noi membri ai familiei la cercul deja stabilit de pisică poate fi stresantă pentru pisică. Ajutați-vă pisica să se adapteze încet prin introducerea lentă a noilor membri ai familiei.

Îmbarcare sau ședinte de companie

În timp ce vă aflați în vacanță, pisica dvs. este lăsată fie într-o canisa într-un loc ciudat, înconjurat de oameni ciudați, fie în propria lor casă de îngrijire de altcineva cu un program diferit.

Pisicile sunt creaturi rezistente, dar ele au tendința de a fi creaturi de obicei și schimbările în mediul lor sau de rutină pot provoca schimbări în comportament și nivel de energie.

Încercați să păstrați ceva familiar cu pisica dvs. când sunteți departe, poate un element de îmbrăcăminte sau pătură care miroase ca tine, jucăriile lor favorite sau așternuturile și asigurați-vă că își mănâncă dieta normală.

Motive medicale pentru letargie în pisici

Lista cauzelor medicale ale letargiei este extinsă. Cu toate acestea, există câteva anomalii generale care sunt observate în mod obișnuit la pisicile care cauzează letargie.

Infecții

Pisicile pot avea infecții în multe sisteme sau organe diferite. Infecțiile pot fi cauzate de diferite organisme, cum ar fi bacterii, viruși, ciuperci, paraziți sau alte organisme infecțioase. Ei ar putea avea o infecție focală, cum ar fi un abces sau rană sau ar putea avea o infecție mai sistemică, cum ar fi un virus.

Pisicile cu o infecție au febră și au un apetit scăzut.

Cancer

Pisicile pot suferi de mai multe tipuri de tipuri de cancer în diferite organe. Cancerul la pisici este observat în mod obișnuit la pisicile mai vechi din anii lor seniori sau geriatrici.

Pisicile cu cancer de etapă sunt caracteristic slabe, deprimate și adesea nu vor mânca sau nu vor bea singuri.

Probleme urinare

Există mai multe tipuri de boli ale tractului urinar care afectează pisici. Infecții ale tractului urinar, cistita, blocajele uretrale și pietrele urinare urinare sunt toate boli ale tractului urinar inferior care pot provoca letargie în pisici.

Fiți atenți la schimbările din urinarea pisicii dvs. ca un semn ceva greșit.

Boală de rinichi

Pisicile mai vechi sunt predispuse la boala renală cronică sau la eșecul. Această boală este o pierdere progresivă a funcției renale și adesea pisicile apar slabe, fragile sau obosite și uneori vărsături, beau mai mult decât normal sau urinați mai mult decât normal.

Boală de ficat

Bolile de ficat și vezica biliară pot face, de asemenea, pisici bolnavi și letargice. Frecvent, când pisicile nu mănâncă, ei ajung Boala hepatică grasă care le poate face și mai bolnavi decât trebuiau să înceapă.

Boala dentară

Pisicile se acumulează din ce în ce mai tartar pe dinți, pe măsură ce vârî cu excepția cazului în care primesc îngrijire dentară obișnuită. Rareori, pisicile vor cipa sau vor sparge un dinte si mai frecvent, dintii cu o cantitate semnificativa de tartar se pot infecta cauzand un abces radicular dinte.

Gingivita și stomatita însoțitoare poate face pentru o gură și o sensibilitate dureroasă atunci când mănâncă sau bea. Cat cu boală dentară sau infecții ar putea să nu mai mănânce, să devină letargică, să aibă o respirație urâtă, să aibă dificultăți de mestecat și să-și mănânce dinții.

Boala neurologică

Există mai multe boli neurologice diferite care pot afecta pisicile din rănile măduvei spinării la convulsii. Atunci când sistemul nervos al pisicii este afectat, comportamentul lor este afectat și de multe ori sunt mai puțin activi decât normal.

Leziuni

Pisicile rănite sunt aproape întotdeauna mai puțin active pur și simplu datorită rănilor lor fiind dureroase și împiedicându-le să se bucure de activitățile pe care le se bucură în mod normal.

Boala de inima

Pisicile suferă de obicei de cardiomiopatie hipertrofică (HCM) care determină mărirea mușchiului inimii. Acest lucru face ca inima să muncească mai mult și poate reduce nivelul de activitate al unei pisici.

Boala respiratorie

Bolile plămânilor, cum ar fi astmul, pneumonia sau bronșita, pot provoca o pisică să devină letargică, nu este interesată de alimente sau să aibă febră. Pisicile cu boală respiratorie ar putea arăta dificultăți de respirație, tuse sau intoleranță la exercițiu.

Boala gastrointestinală

Pisicile cu boli ale tractului gastrointestinal sunt adesea bolnavi și deprimate, mai ales dacă au fost bolnavi pentru o vreme.

În mod obișnuit, aceste pisici nu mănâncă la fel de mult cum au folosit și, uneori, după ce mănâncă să se îmbolnăvească. De asemenea, pierd în greutate, voma, au diaree și, uneori, mai multe bile de păr decât de obicei.

Boală sistemică

Există mai multe boli care pot afecta o pisică în general, făcându-i bolnavii. Anemia, boala autoimună și infecțiile virale sunt unele probleme de sănătate care pot provoca letargie.

Ce trebuie să faceți dacă pisica dvs. este letargică?

Ce trebuie să faceți dacă pisica dvs. este letargică

Dacă pisica dvs. este letargică, luați-le la un medic veterinar care poate identifica cauza fundamentală a letargiei lor.

Dacă observați că pisica dvs. se află în jurul valorii de mai mult decât în ​​mod normal, fără a juca atunci când fac în mod normal, pare deprimată sau obosită sau altfel arată semne de boală, trebuie să contactați imediat medicul veterinar pentru o întâlnire pentru a examina pisica.

După o istorie amănunțită, care discută despre sănătatea și obiceiurile pisicilor și un examen fizic complet, VET ar putea recomanda teste de diagnosticare, cum ar fi sângele sau razele X pentru a determina cauza letargiei.

Dacă letargia vine brusc, continuă să se înrăutățească sau nu se hotărăște singură, atunci ar trebui să vizitați imediat un medic veterinar.

Este foarte important să știți ce este normal pentru pisica dvs., astfel încât să puteți compara acest lucru cu orice modificări pe care le observați în comportamentul lor.

Cunoașterea comportamentului normal al pisicii vă va ajuta, de asemenea, să puteți răspunde la întrebări atunci când medicul veterinar vă întreabă pentru istorie în timpul verificării pisicii dvs.

Odată ce observați că pisica dvs. este letargică, asigurați-vă că există un loc întunecat liniștit pentru a se odihni de agitația gospodăriei.

Oferă alimente proaspete și apă pentru a încuraja apetitul. Încercați mâncarea conservată dacă pisica nu vrea kibble uscate.

Concluzie

După cum puteți vedea, există multe cauze de letargie în pisici. Linia de jos este de a ști ce este normal și anormal pentru pisica ta individuală și să caute îngrijire veterinară odată ce observi că pisica ta acționează anormal.

întrebări frecvente

Ce înseamnă letargic în pisici?

Letargia în pisici este o lipsă de energie și pierderea interesului pentru activitățile pe care le beneficiază în mod normal.

Este pisica mea bolnavă sau doar obosită?

O pisică bolnavă va continua să fie letargică, să nu mănânce și să acționeze bolnav fără îmbunătățire, în timp ce o pisică obosită ar trebui să-și reia activitatea normală odată ce a dormit.

Cât durează ultima dată cat?

Durata bolii la pisici poate varia de la câteva zile la luni, în funcție de ceea ce suferă pisica.

Skicka ett socialt nätverk:

Springa
» » Cat letargic: cauze, simptome și tratament